5 przepisów na pyszny sos sałatkowy z oleju
Sałatki to świetny pomysł na zdrową przekąskę, a w wielu domach także obowiązkowy element spotkań z rodziną czy znajomymi. Trudno wyobrazić sobie dobrą sałatkę bez smacznego sosu. To właśnie sosy zwykle nadają tym potrawom wyjątkowy smak i aromat. Najlepsze przygotowuje się na bazie oleju – do tego typu zadań polecane są oleje zimnotłoczone. Przedstawiamy 5 pomysłów na pyszny sos sałatkowy.
Sos sałatkowy – kupić gotowy czy zrobić samodzielnie?
Zanim zdecydujemy się na własnoręczne przygotowanie sosu do sałatki, większość z nas zapewne rozważy zakup gotowego dressingu. Na sklepowych półkach można wybierać między sosami różniącymi się smakiem, kolorem i konsystencją. Większość jest jednak przygotowywana ze składników marnej jakości. W dodatku ich podstawą są często tłuszcze, których nie poleca się do sałatek, jak na przykład rafinowany olej. Dla dzieci, ale i dorosłych, znacznie zdrowsze będą sosy przygotowywane samodzielnie. Dzięki temu zyskujemy pewność, że znajdą się w nich jedynie produkty najwyższej jakości. Korzystanie ze sprawdzonych przepisów gwarantuje z kolei odpowiedni smak sosu i sałatki.
Wybierz oleje, które odmienią smak każdej sałatki i stwórz własne kuchenne kompozycje.
5 przepisów na sos sałatkowy z oleju
Sos z oleju lnianego
Olej lniany jest ceniony przede wszystkim za dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. A to właśnie im przypisuje się szczególną zdolność obniżania poziomu “złego” cholesterolu w organizmie. Dlaczego jeszcze warto wybrać olej lniany? “Producent” witaminy E – to alternatywna nazwa, którą mogliby określić go dietetycy. Chodzi oczywiście o wysoką zawartość tej witaminy w oleju lnianym podawanym na zimno. Dzięki niej nasza skóra wygląda lepiej i młodziej.
Już prosty sos z oleju lnianego z dodatkiem miodu pozwoli cieszyć się atutami tego tłuszczu. Do trzech łyżek oleju należy dodać pół łyżeczki musztardy dijon, pół łyżki miodu, sól oraz pieprz. Po rozmieszaniu składników trzepaczką do sosów warto dolać jeszcze sok z cytryny i całość ponownie dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie sprawdzi się z sałatkami przygotowywanymi z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i ogórków.
Sos winegret
Oliwa z oliwek jest ceniona od starożytności, kiedy wierzono, że drzewo oliwne zostało zesłane ludziom przez bogów. Dziś oliwa kojarzy się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską, ale coraz więcej zwolenników zyskuje sobie również w Polsce.
Klasycznym sosem przygotowywanym z oliwy jest winegret. Przepis nie jest skomplikowany. Potrzebna będzie łyżka soku z cytryny lub octu winnego, szczypta soli i pieprzu, pół łyżeczki musztardy oraz kilka łyżek oliwy. Dodajemy ją na końcu, wcześniej dokładnie mieszając pozostałe składniki. Sos winegret świetnie komponuje się nie tylko z sałatkami, ale nadaje się także do marynowania kurczaka czy cielęciny.
Dressing bazyliowy
Oliwa może posłużyć nam również jako baza do przygotowania aromatycznego sosu bazyliowego. Jego podstawą będą oczywiście świeże liście bazylii – wystarczą dwie garście. Do tego dorzucamy trochę ziaren słonecznika, ząbek czosnku, szczyptę soli, łyżkę wody i sok z niewielkiej cytryny. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, na koniec dolewając dwie łyżki oliwy. Taki dressing świetnie sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do sałatki caprese z pomidorami i mozarellą.
Dressing może powstać także na bazie hummusu. Z czym jeść hummus? Zdecydowanie z oliwą z czarnuszki! To połączenie to prawdziwa uczta dla zwolenników hummusu!
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to popularny dodatek do pizzy czy fast foodów, ale stanowi także ważny element wielu smacznych sałatek. Szczególnie dobrze będzie pasować wszędzie tam, gdzie jeden ze składników stanowi ser feta, brokuły bądź grillowane warzywa. Jakiego oleju użyć do przygotowania sosu czosnkowego? Z kategorii “oleje zimnotłoczone” najlepiej wybrać olej rzepakowy. Łyżkę tego tłuszczu należy dodać do niewielkiego opakowania jogurtu naturalnego, do tego dorzucić dwa zmiażdżone ząbki czosnku i zioła prowansalskie. I gotowe!
Sos z oleju z pestek dyni
Czosnek, tyle że suszony, jest ważnym składnikiem sosu z oleju z pestek dyni. Ten ciemny tłuszcz może pomagać w niektórych dolegliwościach układu pokarmowego, ale przygotowany z niego sos wyróżnia się przede wszystkim znakomitym smakiem. Wystarczą trzy łyżki oleju, łyżka octu balsamicznego, szczypta soli, pieprzu i wspomnianego czosnku. Taki szybko przygotowany sos możemy dodać na przykład do sałatki z sałaty lodowej, groszku konserwowego i marchewki. To przepis na błyskawiczną i smaczną potrawę.
Sałatki to świetny pomysł na zdrową przekąskę, a w wielu domach także obowiązkowy element spotkań z rodziną czy znajomymi. Trudno wyobrazić sobie dobrą sałatkę bez smacznego sosu. To właśnie sosy zwykle nadają tym potrawom wyjątkowy smak i aromat. Najlepsze przygotowuje się na bazie oleju – do tego typu zadań polecane są oleje zimnotłoczone. Przedstawiamy 5 pomysłów na pyszny sos sałatkowy.
Sos sałatkowy – kupić gotowy czy zrobić samodzielnie?
Zanim zdecydujemy się na własnoręczne przygotowanie sosu do sałatki, większość z nas zapewne rozważy zakup gotowego dressingu. Na sklepowych półkach można wybierać między sosami różniącymi się smakiem, kolorem i konsystencją. Większość jest jednak przygotowywana ze składników marnej jakości. W dodatku ich podstawą są często tłuszcze, których nie poleca się do sałatek, jak na przykład rafinowany olej. Dla dzieci, ale i dorosłych, znacznie zdrowsze będą sosy przygotowywane samodzielnie. Dzięki temu zyskujemy pewność, że znajdą się w nich jedynie produkty najwyższej jakości. Korzystanie ze sprawdzonych przepisów gwarantuje z kolei odpowiedni smak sosu i sałatki.
Wybierz oleje, które odmienią smak każdej sałatki i stwórz własne kuchenne kompozycje.
5 przepisów na sos sałatkowy z oleju
Sos z oleju lnianego
Olej lniany jest ceniony przede wszystkim za dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. A to właśnie im przypisuje się szczególną zdolność obniżania poziomu “złego” cholesterolu w organizmie. Dlaczego jeszcze warto wybrać olej lniany? “Producent” witaminy E – to alternatywna nazwa, którą mogliby określić go dietetycy. Chodzi oczywiście o wysoką zawartość tej witaminy w oleju lnianym podawanym na zimno. Dzięki niej nasza skóra wygląda lepiej i młodziej.
Już prosty sos z oleju lnianego z dodatkiem miodu pozwoli cieszyć się atutami tego tłuszczu. Do trzech łyżek oleju należy dodać pół łyżeczki musztardy dijon, pół łyżki miodu, sól oraz pieprz. Po rozmieszaniu składników trzepaczką do sosów warto dolać jeszcze sok z cytryny i całość ponownie dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie sprawdzi się z sałatkami przygotowywanymi z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i ogórków.
Sos winegret
Oliwa z oliwek jest ceniona od starożytności, kiedy wierzono, że drzewo oliwne zostało zesłane ludziom przez bogów. Dziś oliwa kojarzy się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską, ale coraz więcej zwolenników zyskuje sobie również w Polsce.
Klasycznym sosem przygotowywanym z oliwy jest winegret. Przepis nie jest skomplikowany. Potrzebna będzie łyżka soku z cytryny lub octu winnego, szczypta soli i pieprzu, pół łyżeczki musztardy oraz kilka łyżek oliwy. Dodajemy ją na końcu, wcześniej dokładnie mieszając pozostałe składniki. Sos winegret świetnie komponuje się nie tylko z sałatkami, ale nadaje się także do marynowania kurczaka czy cielęciny.
Dressing bazyliowy
Oliwa może posłużyć nam również jako baza do przygotowania aromatycznego sosu bazyliowego. Jego podstawą będą oczywiście świeże liście bazylii – wystarczą dwie garście. Do tego dorzucamy trochę ziaren słonecznika, ząbek czosnku, szczyptę soli, łyżkę wody i sok z niewielkiej cytryny. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, na koniec dolewając dwie łyżki oliwy. Taki dressing świetnie sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do sałatki caprese z pomidorami i mozarellą.
Dressing może powstać także na bazie hummusu. Z czym jeść hummus? Zdecydowanie z oliwą z czarnuszki! To połączenie to prawdziwa uczta dla zwolenników hummusu!
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to popularny dodatek do pizzy czy fast foodów, ale stanowi także ważny element wielu smacznych sałatek. Szczególnie dobrze będzie pasować wszędzie tam, gdzie jeden ze składników stanowi ser feta, brokuły bądź grillowane warzywa. Jakiego oleju użyć do przygotowania sosu czosnkowego? Z kategorii “oleje zimnotłoczone” najlepiej wybrać olej rzepakowy. Łyżkę tego tłuszczu należy dodać do niewielkiego opakowania jogurtu naturalnego, do tego dorzucić dwa zmiażdżone ząbki czosnku i zioła prowansalskie. I gotowe!
Sos z oleju z pestek dyni
Czosnek, tyle że suszony, jest ważnym składnikiem sosu z oleju z pestek dyni. Ten ciemny tłuszcz może pomagać w niektórych dolegliwościach układu pokarmowego, ale przygotowany z niego sos wyróżnia się przede wszystkim znakomitym smakiem. Wystarczą trzy łyżki oleju, łyżka octu balsamicznego, szczypta soli, pieprzu i wspomnianego czosnku. Taki szybko przygotowany sos możemy dodać na przykład do sałatki z sałaty lodowej, groszku konserwowego i marchewki. To przepis na błyskawiczną i smaczną potrawę.