Olej smakowy – jak przygotować go samodzielnie?
Na sklepowych półkach łatwo znaleźć wiele rodzajów olejów smakowych. Są wspaniałym dodatkiem do sałatek czy sera mozzarella. Niestety takie produkty najczęściej nie są aż tak zdrowe, jak mogłoby się nam wydawać. Przeważnie producenci dodają do nich sztuczne aromaty czy barwniki. Aby więc mieć pewność, że spożywamy prawdziwe smakowe oleje z natury, warto przygotować je samodzielnie. Jak? Podpowiadamy!
Jak przygotować olej smakowy?
Przygotowanie oleju smakowego jest wyjątkowo proste. Wystarczy otworzyć butelkę ulubionego produktu, odlać część do miseczki czy też innego opakowania, a następnie dosypać ulubione przyprawy. Należy jednak pamiętać, że taka mikstura nabierze smaku i aromatu dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Warto więc przyrządzić ją odpowiednio wcześniej, mniej więcej na 12 godzin przed spożyciem. Jeśli natomiast zależy nam na natychmiastowym efekcie, smakowy olej możemy podgrzać za pomocą kąpieli wodnej. Dzięki temu składniki szybciej się połączą, jednak należy pamiętać, że tłuszcz może w ten sposób stracić nieco właściwości odżywczych, witamin oraz minerałów.
Olej czosnkowy
Aby przygotować tłuszcz czosnkowy, wystarczy wymieszać olej rzepakowy nierafinowany z czterema ząbkami świeżo wyciśniętego czosnku. Taka mikstura będzie wspaniałym dodatkiem do chudego mięsa, pieczeni, sałatki czy chleba. Warto pamiętać, że mieszanka ta wpłynie również pozytywnie na naszą odporność oraz pozwoli zadbać o oczy. Należy jednak spożyć ją w ciągu miesiąca od przygotowania, a w tym czasie przechowywać w lodówce.
Olej ziołowy
Olej ziołowy to jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków przypraw. W sklepach łatwo znajdziemy tłuszcz roślinny z dodatkiem bazylii, oregano czy innych aromatycznych ziół. Niestety nie mamy pewności, co tak naprawdę zostało jeszcze do niego dodane. Lepiej więc po prostu udać się po ulubioną mieszankę przypraw i dosypać ją do buteleczki nierafinowanego oleju. Jeszcze lepszy efekt i mocniejszy aromat uzyskamy wtedy, gdy samodzielnie ususzymy wyhodowane przez nas zioła.
Olej z pieprzem
Olej z pieprzem dla wielu z nas brzmi jak klasyczne i bardzo oklepane połączenie. Nic bardziej mylnego: obecnie możemy samodzielnie przygotować ciekawe i smaczne tłuszcze smakowe z dodatkiem właśnie tej popularnej w Polsce przyprawy. Wystarczy, że zamiast klasycznej czarnej wersji kupimy np. pieprz czerwony, biały, kolorowy, cayenne czy cytrynowy. Takie połączenia z pewnością podbiją nasze kubki smakowe i będą wspaniałym uzupełnieniem wielu dań.
Olej z przyprawą do mięs
Przed przygotowaniem pieczeni czy schabu warto wymieszać ze sobą przyprawę do mięs oraz olej z czarnuszki. Producent takiego tłuszczu najczęściej podkreśla jego wyjątkowy smak. Mało kto używa go jednak do przyrządzenia potraw mięsnych. Warto spróbować, ponieważ dzięki temu w szybki sposób dodamy naszemu daniu wspaniałego aromatu. Wystarczy, że upieczone wcześniej mięso delikatnie skropimy taką mieszanką i gotowe!
Przygotowanie oleju smakowego jest naprawdę proste. Większym, ale nie bardzo trudnym, wyzwaniem może okazać się przyrządzenie domowego oleju. Jak to zrobić? Sprawdźcie w naszym artykule – Domowa tłocznia oleju – czy da się samodzielnie wyprodukować olej?
Na sklepowych półkach łatwo znaleźć wiele rodzajów olejów smakowych. Są wspaniałym dodatkiem do sałatek czy sera mozzarella. Niestety takie produkty najczęściej nie są aż tak zdrowe, jak mogłoby się nam wydawać. Przeważnie producenci dodają do nich sztuczne aromaty czy barwniki. Aby więc mieć pewność, że spożywamy prawdziwe smakowe oleje z natury, warto przygotować je samodzielnie. Jak? Podpowiadamy!
Jak przygotować olej smakowy?
Przygotowanie oleju smakowego jest wyjątkowo proste. Wystarczy otworzyć butelkę ulubionego produktu, odlać część do miseczki czy też innego opakowania, a następnie dosypać ulubione przyprawy. Należy jednak pamiętać, że taka mikstura nabierze smaku i aromatu dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Warto więc przyrządzić ją odpowiednio wcześniej, mniej więcej na 12 godzin przed spożyciem. Jeśli natomiast zależy nam na natychmiastowym efekcie, smakowy olej możemy podgrzać za pomocą kąpieli wodnej. Dzięki temu składniki szybciej się połączą, jednak należy pamiętać, że tłuszcz może w ten sposób stracić nieco właściwości odżywczych, witamin oraz minerałów.
Olej czosnkowy
Aby przygotować tłuszcz czosnkowy, wystarczy wymieszać olej rzepakowy nierafinowany z czterema ząbkami świeżo wyciśniętego czosnku. Taka mikstura będzie wspaniałym dodatkiem do chudego mięsa, pieczeni, sałatki czy chleba. Warto pamiętać, że mieszanka ta wpłynie również pozytywnie na naszą odporność oraz pozwoli zadbać o oczy. Należy jednak spożyć ją w ciągu miesiąca od przygotowania, a w tym czasie przechowywać w lodówce.
Olej ziołowy
Olej ziołowy to jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków przypraw. W sklepach łatwo znajdziemy tłuszcz roślinny z dodatkiem bazylii, oregano czy innych aromatycznych ziół. Niestety nie mamy pewności, co tak naprawdę zostało jeszcze do niego dodane. Lepiej więc po prostu udać się po ulubioną mieszankę przypraw i dosypać ją do buteleczki nierafinowanego oleju. Jeszcze lepszy efekt i mocniejszy aromat uzyskamy wtedy, gdy samodzielnie ususzymy wyhodowane przez nas zioła.
Olej z pieprzem
Olej z pieprzem dla wielu z nas brzmi jak klasyczne i bardzo oklepane połączenie. Nic bardziej mylnego: obecnie możemy samodzielnie przygotować ciekawe i smaczne tłuszcze smakowe z dodatkiem właśnie tej popularnej w Polsce przyprawy. Wystarczy, że zamiast klasycznej czarnej wersji kupimy np. pieprz czerwony, biały, kolorowy, cayenne czy cytrynowy. Takie połączenia z pewnością podbiją nasze kubki smakowe i będą wspaniałym uzupełnieniem wielu dań.
Olej z przyprawą do mięs
Przed przygotowaniem pieczeni czy schabu warto wymieszać ze sobą przyprawę do mięs oraz olej z czarnuszki. Producent takiego tłuszczu najczęściej podkreśla jego wyjątkowy smak. Mało kto używa go jednak do przyrządzenia potraw mięsnych. Warto spróbować, ponieważ dzięki temu w szybki sposób dodamy naszemu daniu wspaniałego aromatu. Wystarczy, że upieczone wcześniej mięso delikatnie skropimy taką mieszanką i gotowe!
Przygotowanie oleju smakowego jest naprawdę proste. Większym, ale nie bardzo trudnym, wyzwaniem może okazać się przyrządzenie domowego oleju. Jak to zrobić? Sprawdźcie w naszym artykule – Domowa tłocznia oleju – czy da się samodzielnie wyprodukować olej?