Na jakie informacje powinniśmy zwrócić uwagę, kupując olej?
Tłuszcze powinny stanowić ważny element codziennej diety. Dostarczają bowiem organizmowi substancji, których nie znajdziemy w żadnych innych składnikach odżywczych. Jednym z ich źródeł są tłuszcze roślinne, których często używamy do smażenia czy sałatek. Nie każdy ma jednak takie same właściwości – czym innym charakteryzuje się olej lniany, do czego innego nada się olej z czarnuszki. Producent każdego z nich powinien jednak zawrzeć na etykiecie informacje, które pozwolą ocenić nam, czy mamy przed sobą produkt wysokiej jakości. Na co zwracać uwagę, by wybierać tylko zdrowe oleje?
Olej z pierwszego tłoczenia
Przy określaniu jakości oleju i jego właściwości odżywczych oraz zdrowotnych najważniejsza jest kwestia tłoczenia. Ważne, by był tłoczony tylko raz, czyli trafił do butelek bezpośrednio po tym, gdy zostanie uzyskany z prasy. Jedno tłoczenie sprawia, że olej zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Można to poznać po tym, że na dnie butelki zwykle wytrąca się wówczas osad lub zawiesina.
Informacji o tym, czy olej był tłoczony tylko raz, należy szukać na etykiecie. Hasłem o pierwszym tłoczeniu reklamuje się niejedna tłocznia oleju, tyle że to nie zawsze oznacza zachowanie wszystkich właściwości tłuszczu. Może być on bowiem również olejem rafinowanym, a więc oczyszczonym.
Zadajesz sobie pytanie Biedronka czy Lidl – gdzie dostaniemy lepszej jakości oleje roślinne? Sprawdź odpowiedź w naszym artykule!
Temperatura tłoczenia
Olej rafinowany wyróżnia się klarownym wyglądem pozbawionym zanieczyszczeń. Niestety, wraz z nimi usuwa się sporo właściwości odżywczych. Olej rafinowany jest bowiem pozyskiwany przy użyciu wysokiej temperatury. To właśnie na taki towar najłatwiej natknąć się na sklepowych półkach. Obróbka cieplna jest popularna, bo pozwala na zdecydowanie bardziej efektywne wydobywanie oleju z nasion, przez co jest bardziej opłacalna dla producentów. Ale dla konsumentów już niekoniecznie.
Dlatego powinniśmy zwracać uwagę, czy na etykiecie jest informacja o tym, że olej był tłoczony na zimno. To zdecydowanie mniej wydajna metoda produkcji, przez co takie tłuszcze odznaczają się zwykle wyższą ceną. Jeśli jednak interesują nas zdrowe oleje do sałatek i innych potraw, należy sięgać wyłącznie po te tłoczone na zimno.
Zawartość tłuszczów
Przed zakupem oleju powinniśmy też wiedzieć, że nie każdy olej nada się do wszystkich prac w kuchni. Nawet jeśli tłocznia oleju zachwala swój produkt, nazywając go uniwersalnym rozwiązaniem do smażenia i sałatek, nie warto bezgranicznie w to wierzyć. Zastosowanie oleju determinuje bowiem zawartość kwasów tłuszczowych. Informacji o nich również warto poszukać na etykiecie. Jeśli okaże się, że większość stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone, olej nada się do smażenia czy gotowania. Oleje z wysoką zawartością kwasów wielonienasyconych powinny być natomiast stosowane jedynie na zimno.
Opakowanie
Zanim włożymy do koszyka z zakupami olej roślinny, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego skład, ale i opakowanie, w którym się znajduje. Ma ono bowiem wpływ na jakość tłuszczu, który zagości w naszej kuchni. Najlepiej kupować olej w ciemnych, szklanych butelkach. Dzięki temu będzie chroniony przed działaniem promieni słonecznych w czasie transportu, szkło nie będzie także wchodzić w reakcje z tłuszczem. Olej w takim opakowaniu pozostanie świeży na dłużej.
Tłuszcze powinny stanowić ważny element codziennej diety. Dostarczają bowiem organizmowi substancji, których nie znajdziemy w żadnych innych składnikach odżywczych. Jednym z ich źródeł są tłuszcze roślinne, których często używamy do smażenia czy sałatek. Nie każdy ma jednak takie same właściwości – czym innym charakteryzuje się olej lniany, do czego innego nada się olej z czarnuszki. Producent każdego z nich powinien jednak zawrzeć na etykiecie informacje, które pozwolą ocenić nam, czy mamy przed sobą produkt wysokiej jakości. Na co zwracać uwagę, by wybierać tylko zdrowe oleje?
Olej z pierwszego tłoczenia
Przy określaniu jakości oleju i jego właściwości odżywczych oraz zdrowotnych najważniejsza jest kwestia tłoczenia. Ważne, by był tłoczony tylko raz, czyli trafił do butelek bezpośrednio po tym, gdy zostanie uzyskany z prasy. Jedno tłoczenie sprawia, że olej zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Można to poznać po tym, że na dnie butelki zwykle wytrąca się wówczas osad lub zawiesina.
Informacji o tym, czy olej był tłoczony tylko raz, należy szukać na etykiecie. Hasłem o pierwszym tłoczeniu reklamuje się niejedna tłocznia oleju, tyle że to nie zawsze oznacza zachowanie wszystkich właściwości tłuszczu. Może być on bowiem również olejem rafinowanym, a więc oczyszczonym.
Zadajesz sobie pytanie Biedronka czy Lidl – gdzie dostaniemy lepszej jakości oleje roślinne? Sprawdź odpowiedź w naszym artykule!
Temperatura tłoczenia
Olej rafinowany wyróżnia się klarownym wyglądem pozbawionym zanieczyszczeń. Niestety, wraz z nimi usuwa się sporo właściwości odżywczych. Olej rafinowany jest bowiem pozyskiwany przy użyciu wysokiej temperatury. To właśnie na taki towar najłatwiej natknąć się na sklepowych półkach. Obróbka cieplna jest popularna, bo pozwala na zdecydowanie bardziej efektywne wydobywanie oleju z nasion, przez co jest bardziej opłacalna dla producentów. Ale dla konsumentów już niekoniecznie.
Dlatego powinniśmy zwracać uwagę, czy na etykiecie jest informacja o tym, że olej był tłoczony na zimno. To zdecydowanie mniej wydajna metoda produkcji, przez co takie tłuszcze odznaczają się zwykle wyższą ceną. Jeśli jednak interesują nas zdrowe oleje do sałatek i innych potraw, należy sięgać wyłącznie po te tłoczone na zimno.
Zawartość tłuszczów
Przed zakupem oleju powinniśmy też wiedzieć, że nie każdy olej nada się do wszystkich prac w kuchni. Nawet jeśli tłocznia oleju zachwala swój produkt, nazywając go uniwersalnym rozwiązaniem do smażenia i sałatek, nie warto bezgranicznie w to wierzyć. Zastosowanie oleju determinuje bowiem zawartość kwasów tłuszczowych. Informacji o nich również warto poszukać na etykiecie. Jeśli okaże się, że większość stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone, olej nada się do smażenia czy gotowania. Oleje z wysoką zawartością kwasów wielonienasyconych powinny być natomiast stosowane jedynie na zimno.
Opakowanie
Zanim włożymy do koszyka z zakupami olej roślinny, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego skład, ale i opakowanie, w którym się znajduje. Ma ono bowiem wpływ na jakość tłuszczu, który zagości w naszej kuchni. Najlepiej kupować olej w ciemnych, szklanych butelkach. Dzięki temu będzie chroniony przed działaniem promieni słonecznych w czasie transportu, szkło nie będzie także wchodzić w reakcje z tłuszczem. Olej w takim opakowaniu pozostanie świeży na dłużej.