Dlaczego warto stosować ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Hipokrates łączył go z miodem i stosował jako lekarstwo na chore gardło i kaszel. W Babilonie, Egipcie, Chinach, Grecji, używany był do oczyszczania wątroby i pobudzania krążenia. Poprawiał siły witalne i wspomagał odporność organizmu. Dziś bije rekordy popularności, głównie ze względu na właściwości redukcyjne zbędnej tkanki tłuszczowej. Jeśli wybieramy ten naprawdę zdrowy, to tylko mętny, będący produktem naturalnej fermentacji. Powinien być zrobiony z całych jabłek, a nie tylko z soku bądź cydru. I oczywiście być wolny od wszelkich barwników i sztucznych dodatków. Sprzedawany tylko w ciemnej, szklanej butelce.
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to płyn pochodzący z naturalnej fermentacji octowej jabłek. Do owoców dodaje się naturalne drożdże, które cukier z owoców przekształcają na alkohol. W procesie tym istotną rolę odgrywają bakterie Acetobacter, które fermentują alkohol do postaci kwasu octowego. To główny składnik cieczy, obok kwasu mlekowego i cytrynowego. Zawiera również dużo pektyn, potasu, beta-karotenu, witamin, aminokwasów i żywych kultur bakterii. Produkt końcowy ma żółty kolor i jest mętny. Charakteryzuje go intensywny zapach jabłek i kwaśny smak.
Ocet jabłkowy jako remedium
Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki zawartości tak wielu, sprzyjających ludzkiemu ciału składników, warto go spożywać każdego dnia. Jakie są właściwości tego złotego płynu?
- Zabija bakterie i grzyby. Znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Zapobiega namnażaniu się bakterii E.coli oraz drożdżaków C.albicans. Leczy rany, stany zapalne skóry, grzybicę. Pomaga w leczeniu trądziku.
- Zwalcza cukier we krwi. Pektyny łagodzą przebieg cukrzycy i zapobiegają jej występowaniu. Stężenie glukozy po spożyciu octu nie wzrasta tak gwałtownie, tylko rośnie powoli. Zapobiega to uczuciu senności, zwłaszcza po zjedzonym posiłku.
- Obniża poziom złego cholesterolu. Zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy. Po zażyciu octu komórki robią się bardziej wrażliwe na insulinę. Organizm nie wchłania z jelita cholesterolu, ponieważ koncentruje się na trawieniu sporej ilości pektyn. Pektyny i kwas octowy regulują więc doskonale gospodarkę trójglicerydów i cholesterolu. To zapobiega chorobom wieńcowym, udarom i zawałom.
- Jest naturalnym probiotykiem. Wspomaga naszą florę bakteryjną w jelitach. Uzupełnia wszelkie niedobory składników, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej. Wspomaga także układ trawienny i odpornościowy.
- Zwalcza wolne rodniki. Ocet zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed zniszczeniem. Wyłapuje wolne rodniki, które nam nie służą i w ten sposób zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, demencję starczą, udary.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Ocet jabłkowy jest bardzo popularny przy dietach oczyszczających i redukujących. Polecany jest przez doktor Ewę Dąbrowską i stosowany w jej programach dotyczących detoksykacji i leczenia organizmu. Przede wszystkim daje uczucie sytości i hamuje apetyt. To dlatego, że energia uwalnia się z pożywienia powoli i w długim czasie. Picie octu do posiłku wysokowęglowodanowego pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Pobudza on układ trawienny i sprawia, że przemiana materii jest dużo sprawniejsza. To dzięki zawartości kwasu octowego i chlorogenowego, które wspomagają spalanie tłuszczu i zapobiegają odkładaniu się go w wątrobie. Reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Doskonale stymuluje soki trawienne żołądka i przyspiesza syntezę enzymów trawiennych. Uruchamia geny, które są odpowiedzialne za redukcję tkanki tłuszczowej nagromadzonej w okolicy brzucha. Zwiększa termogenezę i przyspiesza spalanie. Więcej o stosowaniu octu jabłkowego na odchudzanie znajdziecie w artykule https://oleje-zimnotloczone.pl/jak-pic-ocet-jablkowy-zeby-schudnac-i-czy-to-w-ogole-bezpieczne/!
Jak spożywać?
Ocet jabłkowy najlepiej posłuży wypity na czczo, z rana. 1-2 łyżki octu mieszamy ze szklanką wody. Do napoju można dodać pół łyżeczki cynamonu, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę miodu. Te dodatki są opcjonalne, ale nadają płynowi przyjemnego posmaku i wspomagają dodatkowo spalić tkankę tłuszczową. Dodatkowo pobudzają układ trawienny i rozgrzewają. Ocet jabłkowy z powodzeniem możemy także stosować do sałatek w postaci składnikowej sosów i dressingów. Można nim także marynować warzywa, ryby i mięsa.
Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Hipokrates łączył go z miodem i stosował jako lekarstwo na chore gardło i kaszel. W Babilonie, Egipcie, Chinach, Grecji, używany był do oczyszczania wątroby i pobudzania krążenia. Poprawiał siły witalne i wspomagał odporność organizmu. Dziś bije rekordy popularności, głównie ze względu na właściwości redukcyjne zbędnej tkanki tłuszczowej. Jeśli wybieramy ten naprawdę zdrowy, to tylko mętny, będący produktem naturalnej fermentacji. Powinien być zrobiony z całych jabłek, a nie tylko z soku bądź cydru. I oczywiście być wolny od wszelkich barwników i sztucznych dodatków. Sprzedawany tylko w ciemnej, szklanej butelce.
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to płyn pochodzący z naturalnej fermentacji octowej jabłek. Do owoców dodaje się naturalne drożdże, które cukier z owoców przekształcają na alkohol. W procesie tym istotną rolę odgrywają bakterie Acetobacter, które fermentują alkohol do postaci kwasu octowego. To główny składnik cieczy, obok kwasu mlekowego i cytrynowego. Zawiera również dużo pektyn, potasu, beta-karotenu, witamin, aminokwasów i żywych kultur bakterii. Produkt końcowy ma żółty kolor i jest mętny. Charakteryzuje go intensywny zapach jabłek i kwaśny smak.
Ocet jabłkowy jako remedium
Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki zawartości tak wielu, sprzyjających ludzkiemu ciału składników, warto go spożywać każdego dnia. Jakie są właściwości tego złotego płynu?
- Zabija bakterie i grzyby. Znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Zapobiega namnażaniu się bakterii E.coli oraz drożdżaków C.albicans. Leczy rany, stany zapalne skóry, grzybicę. Pomaga w leczeniu trądziku.
- Zwalcza cukier we krwi. Pektyny łagodzą przebieg cukrzycy i zapobiegają jej występowaniu. Stężenie glukozy po spożyciu octu nie wzrasta tak gwałtownie, tylko rośnie powoli. Zapobiega to uczuciu senności, zwłaszcza po zjedzonym posiłku.
- Obniża poziom złego cholesterolu. Zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy. Po zażyciu octu komórki robią się bardziej wrażliwe na insulinę. Organizm nie wchłania z jelita cholesterolu, ponieważ koncentruje się na trawieniu sporej ilości pektyn. Pektyny i kwas octowy regulują więc doskonale gospodarkę trójglicerydów i cholesterolu. To zapobiega chorobom wieńcowym, udarom i zawałom.
- Jest naturalnym probiotykiem. Wspomaga naszą florę bakteryjną w jelitach. Uzupełnia wszelkie niedobory składników, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej. Wspomaga także układ trawienny i odpornościowy.
- Zwalcza wolne rodniki. Ocet zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed zniszczeniem. Wyłapuje wolne rodniki, które nam nie służą i w ten sposób zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, demencję starczą, udary.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Ocet jabłkowy jest bardzo popularny przy dietach oczyszczających i redukujących. Polecany jest przez doktor Ewę Dąbrowską i stosowany w jej programach dotyczących detoksykacji i leczenia organizmu. Przede wszystkim daje uczucie sytości i hamuje apetyt. To dlatego, że energia uwalnia się z pożywienia powoli i w długim czasie. Picie octu do posiłku wysokowęglowodanowego pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Pobudza on układ trawienny i sprawia, że przemiana materii jest dużo sprawniejsza. To dzięki zawartości kwasu octowego i chlorogenowego, które wspomagają spalanie tłuszczu i zapobiegają odkładaniu się go w wątrobie. Reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Doskonale stymuluje soki trawienne żołądka i przyspiesza syntezę enzymów trawiennych. Uruchamia geny, które są odpowiedzialne za redukcję tkanki tłuszczowej nagromadzonej w okolicy brzucha. Zwiększa termogenezę i przyspiesza spalanie. Więcej o stosowaniu octu jabłkowego na odchudzanie znajdziecie w artykule https://oleje-zimnotloczone.pl/jak-pic-ocet-jablkowy-zeby-schudnac-i-czy-to-w-ogole-bezpieczne/!
Jak spożywać?
Ocet jabłkowy najlepiej posłuży wypity na czczo, z rana. 1-2 łyżki octu mieszamy ze szklanką wody. Do napoju można dodać pół łyżeczki cynamonu, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę miodu. Te dodatki są opcjonalne, ale nadają płynowi przyjemnego posmaku i wspomagają dodatkowo spalić tkankę tłuszczową. Dodatkowo pobudzają układ trawienny i rozgrzewają. Ocet jabłkowy z powodzeniem możemy także stosować do sałatek w postaci składnikowej sosów i dressingów. Można nim także marynować warzywa, ryby i mięsa.