Niezdrowe produkty w każdej kuchni, które wcale nie muszą być niezdrowe!
Nawyki żywieniowe Polaków pozostawiają wiele do życzenia pod względem prozdrowotności. Osoby deklarujące się jako dbające o zdrową dietę pochodzą głównie ze środowisk wykształconych, zaś najgorzej odżywiają się pracownicy fizyczni, bezrobotni i określający swoją sytuację materialną jako niezadowalającą. Nic dziwnego, że w naszych kuchniach ląduje wiele produktów, które obok zdrowej żywności nawet nie stały. Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze znajdujące się w kuchni? Z pomocą przychodzą ekologiczne zamienniki popularnego niezdrowego jedzenia – jakie? Dowiedz się i zrób duży krok ku poprawie kondycji swojej i swoich bliskich!
Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze takie jak kostki rosołowe?
Rosół – sztandarowe niedzielne danie kuchni polskiej, królujące na stołach obok panierowanych kotletów schabowych smażonych na kolosalnej ilości tłuszczu. Jego przygotowanie wymaga sporo pracy, nic więc dziwnego że wiele gospodyń domowych ułatwia sobie gotowanie korzystaniem z tanich bulionów w kostkach.
To jedne z najbardziej szkodliwych wszechobecnych produktów wykorzystywanych w kuchni. Zawartość soli sięga w nich nawet 50%, reszta to utwardzone tłuszcze, aromaty i wzmacniacze smaku o skomplikowanych nazwach. Nic dziwnego, że takie buliony są chemicznymi bombami – w maleńkiej kostce musi się zawrzeć cały bukiet walorów smakowych przypominających złożoną kompozycję prawdziwego rosołu.
Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze, którymi są kostki rosołowe?Czy da się zrobić taką kostkę w zdrowej wersji? Okazuje się, że zmniejszenie ich toksycznego potencjału jest jak najbardziej możliwe. Na rynku dostępne są wysokiej jakości ekologiczne buliony drobiowe, dostępne na przykład na https://zawszenaturalnie.pl/brand/117-ekowital i wieprzowe pozbawione oleju palmowego oraz o zredukowanej zawartości soli. Zupa na bazie takiej kostki wciąż nie będzie podobnie zdrowa co tradycyjny, zrobiony od podstaw rosół, ale jak to się mówi, dobre i tyle! Wrzucenie do rosołu dużej ilości świeżych warzyw w pewnym stopniu rekompensuje niespecjalnie zdrową bazę. Jeśli już decydujemy się na korzystanie z takich ułatwień, warto postarać się o produkt lepszej jakości niż to co wszechobecne w supermarketach!
Czym zastąpić cukier biały?
O ,,białej śmierci” stale mówi się w kontekście otyłości, cukrzycy i wszelkich zaburzeń metabolicznych. Mimo tego Polacy nie stronią od obficie dosłodzonych ciast, a cukiernica wypełniona białymi kryształkami to nieodłączna towarzyszka kawowego spotkania u znajomych. Czym zastąpić cukier biały, aby nieco poprawić walory odżywcze diety i nie utracić smaku życia?
Cukier dla diabetyków? To naprawdę istnieje – cukier kokosowy, pozyskiwany z soku pąków palmy kokosowej cechuje się niższym indeksem glikemicznym niż jego biały kuzyn. Ponadto dostarcza organizmowi cennych mikroskładników – potasu, cynku, żelaza, magnezu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Niższy indeks glikemiczny pozwala nieco dłużej cieszyć się uczuciem sytości, a użycie go w cieście nada wypiekowi interesujących walorów smakowych – cukier kokosowy ma lekko karmelowy posmak.
Kto nie uwielbia naleśników na słodko i racuszków obficie posypanych cukrem pudrem? Jako alternatywne słodzidło z pewnością przydadzą się syropy na bazie naturalnych składników. Syrop daktylowy wspomaga odporność organizmu poprzez dostarczanie rozlicznych witamin, a dość popularny syrop z agawy ma w składzie inulinę – naturalny probiotyk. Oba są pyszne, słodkie i przede wszystkim nieco zdrowsze.
Do najpopularniejszych zamienników cukru należy oczywiście miód, o którego właściwościach napisano już niejedno. Poza nim warto postawić na słodzenie śniadań, owsianek i deserów suszonymi owocami, a jeżeli ograniczamy kalorie – stewię, ksylitol czy erytrytol.
Soki ,,owocowe”
Napoje owocowe w wielkich kartonach to nieodłączni towarzysze imprez rodzinnych i grilla ze znajomymi. Chętnie pijemy je także na co dzień i podajemy dzieciom, wierząc, że dostarczają one jakichkolwiek wartościowych składników odżywczych. W rzeczywistości, dostępne powszechnie w supermarketach napoje mają w składzie niewiele prawdziwego soku. Nie znajdziemy w nich błonnika, a producenci niemalże tworzą od zera cały smak przy użyciu aromatów. Poza tym, są obłędnie słodkie – niektóre najpopularniejsze napoje owocowe mają więcej kalorii niż Coca-Cola, a to oczywiście dzięki dodanemu cukrowi!
Zamiast dobrze znanych ,,kartonowych” i butelkowanych soków warto zainteresować się stuprocentowymi sokami ekologicznymi. Sok z granatów, pomarańczy i cytryn, ale także bardziej wyjątkowe smaki jak brzoza bądź imbir są nie tylko źródłem witamin, ale i niezwykłych doznań smakowych! Prawdziwy, stuprocentowy sok ze świeżych owoców posmakuje każdemu do tego stopnia, że szybko zapomni o gorszej jakości wyrobach sokopodobnych.
Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze takie jak płatki śniadaniowe?
Ten szybki i prosty sposób na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia podobnie jak ,,soki owocowe” udaje zdrowy. Producenci informują na opakowaniach jakoby dostarczały one rozmaitych witamin i energii. To pierwsze jest prawdą, aczkolwiek zawartość witamin jest tak niska, że trudno mówić o jakimkolwiek potencjale na wypełnienie dziennego zapotrzebowania. Dostarczania energii nie można już jednak płatkom odmówić – to ,,zasługa”, a jakże, cukru! Faworytami w dziedzinie zawartości cukru są sklepowe granole i musli – fenomenalnie udają zdrowe produkty i na tym dziale najczęściej ich szukamy.
Jeśli lubimy szybkie, zbożowe śniadania z mlekiem warto postawić na prawdziwe musli z płatkami owsianymi, orkiszowymi i bogactwem suszonych owoców. To bardzo dobre źródła błonnika pokarmowego, witamin oraz oczywiście energii na cały poranek, pochodzącej z naturalnie występujących cukrów. Żadnych dodatków podkręcających walory jedynie smakowe! Ekologiczne, prawdziwe musli syci na o wiele dłużej niż miodowe płatki czy granola, mogąca być w stu gramach bardziej kaloryczna niż czekolada.
Biały ryż – najgorsza z dobrych opcji!
Ryż kojarzymy z dietą odchudzającą, lekkimi posiłkami i generalnie zdrową kuchnią. W rzeczywistości jest nie tyle szkodliwy, co mało wartościowy. Ten najbardziej przetworzony wariant ryżu nie zawiera błonnika, próżno w nim także szukać witamin. Zdecydowanie lepszą alternatywą jest ryż brązowy – bogaty w błonnik a więc i sycący na dużo dłużej. Kolejny warty uwagi rodzaj ryżu, który oferuje sklep ze zdrową żywnością, to ryż czerwony – może się poszczycić walorami antynowotworowymi, świetnie także wspomaga pracę układu krążenia.
Najlepsze dodatki do dań zastępujące biały ryż? Kasze – gryczana, jęczmienna, bulgur, amarantus, jaglana – oto prawdziwe bomby witaminowe! Dostarczają błonnika i białka, a dzięki temu jak różne gatunki i sposoby przetwarzania znajdziemy w supermarketach, każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Kasza gryczana pęczak nie smakuje bliskim? Następnym razem zaproponujmy im jęczmienną perłową albo bulgur!
Czym jeszcze można zastąpić ryż biały? Świetnym pomysłem jest soczewica i ciecierzyca, cenione zwłaszcza przez wegan jako cenne źródło białka roślinnego. Warto przynajmniej spróbować wymienić tradycyjne źródła węglowodanów na te lepsze – nie tylko zdrowsze, ale gwarantujące nowe wrażenia smakowe.
Poprawienie nawyków żywieniowych nie wymaga od nas nauki gotowania ani radykalnych przemian w jadłospisie. Ekologiczne, zdrowsze zamienniki są na wyciągnięcie ręki – wystarczy odwiedzić internetowy sklep z naturalną żywnością. Oczywiście są to produkty droższe, pamiętajmy jednak, że inwestycja w żywienie to inwestycja w zdrowie – na tym nigdy nie warto oszczędzać! Poza tym, to co dzisiaj wydamy na czerwony ryż czy kostkę bulionu bez oleju palmowego w dłuższej perspektywie ,,odda” nam rzadsza konieczność odwiedzania lekarzy.
Nawyki żywieniowe Polaków pozostawiają wiele do życzenia pod względem prozdrowotności. Osoby deklarujące się jako dbające o zdrową dietę pochodzą głównie ze środowisk wykształconych, zaś najgorzej odżywiają się pracownicy fizyczni, bezrobotni i określający swoją sytuację materialną jako niezadowalającą. Nic dziwnego, że w naszych kuchniach ląduje wiele produktów, które obok zdrowej żywności nawet nie stały. Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze znajdujące się w kuchni? Z pomocą przychodzą ekologiczne zamienniki popularnego niezdrowego jedzenia – jakie? Dowiedz się i zrób duży krok ku poprawie kondycji swojej i swoich bliskich!
Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze takie jak kostki rosołowe?
Rosół – sztandarowe niedzielne danie kuchni polskiej, królujące na stołach obok panierowanych kotletów schabowych smażonych na kolosalnej ilości tłuszczu. Jego przygotowanie wymaga sporo pracy, nic więc dziwnego że wiele gospodyń domowych ułatwia sobie gotowanie korzystaniem z tanich bulionów w kostkach.
To jedne z najbardziej szkodliwych wszechobecnych produktów wykorzystywanych w kuchni. Zawartość soli sięga w nich nawet 50%, reszta to utwardzone tłuszcze, aromaty i wzmacniacze smaku o skomplikowanych nazwach. Nic dziwnego, że takie buliony są chemicznymi bombami – w maleńkiej kostce musi się zawrzeć cały bukiet walorów smakowych przypominających złożoną kompozycję prawdziwego rosołu.
Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze, którymi są kostki rosołowe?Czy da się zrobić taką kostkę w zdrowej wersji? Okazuje się, że zmniejszenie ich toksycznego potencjału jest jak najbardziej możliwe. Na rynku dostępne są wysokiej jakości ekologiczne buliony drobiowe, dostępne na przykład na https://zawszenaturalnie.pl/brand/117-ekowital i wieprzowe pozbawione oleju palmowego oraz o zredukowanej zawartości soli. Zupa na bazie takiej kostki wciąż nie będzie podobnie zdrowa co tradycyjny, zrobiony od podstaw rosół, ale jak to się mówi, dobre i tyle! Wrzucenie do rosołu dużej ilości świeżych warzyw w pewnym stopniu rekompensuje niespecjalnie zdrową bazę. Jeśli już decydujemy się na korzystanie z takich ułatwień, warto postarać się o produkt lepszej jakości niż to co wszechobecne w supermarketach!
Czym zastąpić cukier biały?
O ,,białej śmierci” stale mówi się w kontekście otyłości, cukrzycy i wszelkich zaburzeń metabolicznych. Mimo tego Polacy nie stronią od obficie dosłodzonych ciast, a cukiernica wypełniona białymi kryształkami to nieodłączna towarzyszka kawowego spotkania u znajomych. Czym zastąpić cukier biały, aby nieco poprawić walory odżywcze diety i nie utracić smaku życia?
Cukier dla diabetyków? To naprawdę istnieje – cukier kokosowy, pozyskiwany z soku pąków palmy kokosowej cechuje się niższym indeksem glikemicznym niż jego biały kuzyn. Ponadto dostarcza organizmowi cennych mikroskładników – potasu, cynku, żelaza, magnezu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Niższy indeks glikemiczny pozwala nieco dłużej cieszyć się uczuciem sytości, a użycie go w cieście nada wypiekowi interesujących walorów smakowych – cukier kokosowy ma lekko karmelowy posmak.
Kto nie uwielbia naleśników na słodko i racuszków obficie posypanych cukrem pudrem? Jako alternatywne słodzidło z pewnością przydadzą się syropy na bazie naturalnych składników. Syrop daktylowy wspomaga odporność organizmu poprzez dostarczanie rozlicznych witamin, a dość popularny syrop z agawy ma w składzie inulinę – naturalny probiotyk. Oba są pyszne, słodkie i przede wszystkim nieco zdrowsze.
Do najpopularniejszych zamienników cukru należy oczywiście miód, o którego właściwościach napisano już niejedno. Poza nim warto postawić na słodzenie śniadań, owsianek i deserów suszonymi owocami, a jeżeli ograniczamy kalorie – stewię, ksylitol czy erytrytol.
Soki ,,owocowe”
Napoje owocowe w wielkich kartonach to nieodłączni towarzysze imprez rodzinnych i grilla ze znajomymi. Chętnie pijemy je także na co dzień i podajemy dzieciom, wierząc, że dostarczają one jakichkolwiek wartościowych składników odżywczych. W rzeczywistości, dostępne powszechnie w supermarketach napoje mają w składzie niewiele prawdziwego soku. Nie znajdziemy w nich błonnika, a producenci niemalże tworzą od zera cały smak przy użyciu aromatów. Poza tym, są obłędnie słodkie – niektóre najpopularniejsze napoje owocowe mają więcej kalorii niż Coca-Cola, a to oczywiście dzięki dodanemu cukrowi!
Zamiast dobrze znanych ,,kartonowych” i butelkowanych soków warto zainteresować się stuprocentowymi sokami ekologicznymi. Sok z granatów, pomarańczy i cytryn, ale także bardziej wyjątkowe smaki jak brzoza bądź imbir są nie tylko źródłem witamin, ale i niezwykłych doznań smakowych! Prawdziwy, stuprocentowy sok ze świeżych owoców posmakuje każdemu do tego stopnia, że szybko zapomni o gorszej jakości wyrobach sokopodobnych.
Czym zastąpić niezdrowe produkty spożywcze takie jak płatki śniadaniowe?
Ten szybki i prosty sposób na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia podobnie jak ,,soki owocowe” udaje zdrowy. Producenci informują na opakowaniach jakoby dostarczały one rozmaitych witamin i energii. To pierwsze jest prawdą, aczkolwiek zawartość witamin jest tak niska, że trudno mówić o jakimkolwiek potencjale na wypełnienie dziennego zapotrzebowania. Dostarczania energii nie można już jednak płatkom odmówić – to ,,zasługa”, a jakże, cukru! Faworytami w dziedzinie zawartości cukru są sklepowe granole i musli – fenomenalnie udają zdrowe produkty i na tym dziale najczęściej ich szukamy.
Jeśli lubimy szybkie, zbożowe śniadania z mlekiem warto postawić na prawdziwe musli z płatkami owsianymi, orkiszowymi i bogactwem suszonych owoców. To bardzo dobre źródła błonnika pokarmowego, witamin oraz oczywiście energii na cały poranek, pochodzącej z naturalnie występujących cukrów. Żadnych dodatków podkręcających walory jedynie smakowe! Ekologiczne, prawdziwe musli syci na o wiele dłużej niż miodowe płatki czy granola, mogąca być w stu gramach bardziej kaloryczna niż czekolada.
Biały ryż – najgorsza z dobrych opcji!
Ryż kojarzymy z dietą odchudzającą, lekkimi posiłkami i generalnie zdrową kuchnią. W rzeczywistości jest nie tyle szkodliwy, co mało wartościowy. Ten najbardziej przetworzony wariant ryżu nie zawiera błonnika, próżno w nim także szukać witamin. Zdecydowanie lepszą alternatywą jest ryż brązowy – bogaty w błonnik a więc i sycący na dużo dłużej. Kolejny warty uwagi rodzaj ryżu, który oferuje sklep ze zdrową żywnością, to ryż czerwony – może się poszczycić walorami antynowotworowymi, świetnie także wspomaga pracę układu krążenia.
Najlepsze dodatki do dań zastępujące biały ryż? Kasze – gryczana, jęczmienna, bulgur, amarantus, jaglana – oto prawdziwe bomby witaminowe! Dostarczają błonnika i białka, a dzięki temu jak różne gatunki i sposoby przetwarzania znajdziemy w supermarketach, każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Kasza gryczana pęczak nie smakuje bliskim? Następnym razem zaproponujmy im jęczmienną perłową albo bulgur!
Czym jeszcze można zastąpić ryż biały? Świetnym pomysłem jest soczewica i ciecierzyca, cenione zwłaszcza przez wegan jako cenne źródło białka roślinnego. Warto przynajmniej spróbować wymienić tradycyjne źródła węglowodanów na te lepsze – nie tylko zdrowsze, ale gwarantujące nowe wrażenia smakowe.
Poprawienie nawyków żywieniowych nie wymaga od nas nauki gotowania ani radykalnych przemian w jadłospisie. Ekologiczne, zdrowsze zamienniki są na wyciągnięcie ręki – wystarczy odwiedzić internetowy sklep z naturalną żywnością. Oczywiście są to produkty droższe, pamiętajmy jednak, że inwestycja w żywienie to inwestycja w zdrowie – na tym nigdy nie warto oszczędzać! Poza tym, to co dzisiaj wydamy na czerwony ryż czy kostkę bulionu bez oleju palmowego w dłuższej perspektywie ,,odda” nam rzadsza konieczność odwiedzania lekarzy.