Artykuł sponsorowany
Szynki włoskie – rodzaje, których warto spróbować
Na pewno dużo słyszałeś o makaronie i serach włoskich. Wiele osób jednak zapomina, że ten kraj słynie także z przepysznych i wyrazistych w smaku szynkach. Każdy region Włoch ma swoje unikalne podejście do produkcji szynki, co sprawia, że koneserzy doceniają różnorodność smaków i aromatów.
Jakie szynki włoskie są najpopularniejsze i których warto spróbować, jeśli będziesz w tym kraju lub znajdziesz dobry sklep z prawdziwymi wyborami ze słonecznej Italii? Czytaj dalej, aby się przekonać, na co postawić.
Najpopularniejsze szynki włoskie
Włoska szynka parmeńska
Naszą przygodę z mięsnymi przysmakami prosto z Italii nie można zacząć inaczej, niż od szynki parmeńskiej. Jest ona najbardziej popularnym produktem, który jest znany na całym świecie. Sama nazwa nie jest przypadkowa, gdyż jej główna produkcja odbywa się w prowincji Parma (niedaleko Bolonii).
Do jej produkcji wykorzystuje się specjalne hodowane świnie. Nie mogą być starsze niż 10 miesięcy i ważyć mniej niż 140 kg. Wszystko po to, aby szynka miała swój wyjątkowy smak, za który ceni ją wielu krytyków kulinarnych, jak i zwykłych ludzi. Włoskie szynki z Parmy dojrzewają około 12 miesięcy w specjalnie od tego przygotowanym i wentylowanym pomieszczeniu.
Charakteryzują się lekko słodkim, ale za to łagodnym smakiem. Produkt jest zdrowym dodatkiem do posiłków, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, a także w swoim składzie nie ma dużo tłuszczu. Zawiera za to drogocenne białko, które jest pożądane w naszym organizmie.
Ważne jest, aby podkreślić, że prawdziwej szynki parmeńskiej nie da się podrobić. Dlaczego? Produkuje ją około 200 firm w regionie Emilia-Romania, które są dokładnie kontrolowane przez organizację, która bacznie czuwa nad procesem całej produkcji. Tylko oryginalne produkty będą posiadały certyfikat jakości, który jest oznaczony charakterystycznym symbolem korony.
Salami
Jest to szynka włoska, która jest bardzo popularna i lubiana w Polsce. Oryginalnie produkowana jest w wielu regionach Italii m.in. w Mediolanie, Neapolu czy Toskanii. Przygotowuje się ją z mieszanki zmielonego chudego mięsa i tłuszczu. Może nie brzmi najapetyczniej, ale finalny produkt podbija podniebienia wielu osób.
Oczywiście do takiej mieszanki dodaje się także odpowiednie przyprawy, aby wzbogacić smak. Dojrzewa w specjalnych warunkach od kilku do kilkunastu miesięcy – wszystko zależy od rodzaju.
Speck
Ten rodzaj szynki włoskiej z samej nazwy może Ci nic nie mówić, ponieważ nie jest tak popularny, jak dwie poprzednie pozycje.
Jest to rodzaj włoskiego wędzonego boczku, który pekluje się m.in. solą oraz włoskimi ziołami, aby otrzymać cudowny aromat. Speck w smaku jest lekko słodki z lekkim posmakiem ziół oraz dymu, w którym był wędzony.
Jak wygląda proces dojrzewania? Speck pozostawia się w przygotowanej formie około miesiąca, a następnie wędzi w specjalnych piecach. To właśnie tam uzyskuje swój niezwykły aromat i smak, którym tak wszyscy się zachwycają.
Mortadela
Założę się, że nie raz widziałeś takie szynki włoskie za sklepową ladą mięsną. Jednak ich podróbki nie mogą równać się z jakością i smakiem prawdziwego produktu prosto z Italii.
Do jej wytworzenia wykorzystuje się drobno zmielone mięso wieprzowe i słoninę. Urozmaicona jest różnymi dodatkami np. papryką, pistacjami, pieprzem. Dzięki temu na rynku możesz znaleźć różne rodzaje tej samej szynki włoskiej.
Takie mięsa produkowane są przede wszystkim w Bolonii. Dlatego, jeśli chcesz skosztować tej oryginalnej mieszanki, szukaj specjalnego oznaczenia IGP na opakowaniu produktu.
Bresaola
Ostatnia na liście jest długo dojrzewająca szynka wołowa bresaola. W smaku jest niezwykle delikatna i soczysta. Podczas produkcji nacierana jest dokładnie wieloma ziołami i przyprawami, dlatego jej aromat i smak jest wyrazisty.
Słona przekąska z regionu Valtellin nie należy do najtańszych. Jednak warto ją spróbować i skosztować nawet kilka plasterków.
To już wszystko w tym artykule. Mam nadzieję, że teraz wiesz, jakie szynki włoskie warto spróbować. Odkryj ciekawe i nowe smaki.
Na pewno dużo słyszałeś o makaronie i serach włoskich. Wiele osób jednak zapomina, że ten kraj słynie także z przepysznych i wyrazistych w smaku szynkach. Każdy region Włoch ma swoje unikalne podejście do produkcji szynki, co sprawia, że koneserzy doceniają różnorodność smaków i aromatów.
Jakie szynki włoskie są najpopularniejsze i których warto spróbować, jeśli będziesz w tym kraju lub znajdziesz dobry sklep z prawdziwymi wyborami ze słonecznej Italii? Czytaj dalej, aby się przekonać, na co postawić.
Najpopularniejsze szynki włoskie
Włoska szynka parmeńska
Naszą przygodę z mięsnymi przysmakami prosto z Italii nie można zacząć inaczej, niż od szynki parmeńskiej. Jest ona najbardziej popularnym produktem, który jest znany na całym świecie. Sama nazwa nie jest przypadkowa, gdyż jej główna produkcja odbywa się w prowincji Parma (niedaleko Bolonii).
Do jej produkcji wykorzystuje się specjalne hodowane świnie. Nie mogą być starsze niż 10 miesięcy i ważyć mniej niż 140 kg. Wszystko po to, aby szynka miała swój wyjątkowy smak, za który ceni ją wielu krytyków kulinarnych, jak i zwykłych ludzi. Włoskie szynki z Parmy dojrzewają około 12 miesięcy w specjalnie od tego przygotowanym i wentylowanym pomieszczeniu.
Charakteryzują się lekko słodkim, ale za to łagodnym smakiem. Produkt jest zdrowym dodatkiem do posiłków, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, a także w swoim składzie nie ma dużo tłuszczu. Zawiera za to drogocenne białko, które jest pożądane w naszym organizmie.
Ważne jest, aby podkreślić, że prawdziwej szynki parmeńskiej nie da się podrobić. Dlaczego? Produkuje ją około 200 firm w regionie Emilia-Romania, które są dokładnie kontrolowane przez organizację, która bacznie czuwa nad procesem całej produkcji. Tylko oryginalne produkty będą posiadały certyfikat jakości, który jest oznaczony charakterystycznym symbolem korony.
Salami
Jest to szynka włoska, która jest bardzo popularna i lubiana w Polsce. Oryginalnie produkowana jest w wielu regionach Italii m.in. w Mediolanie, Neapolu czy Toskanii. Przygotowuje się ją z mieszanki zmielonego chudego mięsa i tłuszczu. Może nie brzmi najapetyczniej, ale finalny produkt podbija podniebienia wielu osób.
Oczywiście do takiej mieszanki dodaje się także odpowiednie przyprawy, aby wzbogacić smak. Dojrzewa w specjalnych warunkach od kilku do kilkunastu miesięcy – wszystko zależy od rodzaju.
Speck
Ten rodzaj szynki włoskiej z samej nazwy może Ci nic nie mówić, ponieważ nie jest tak popularny, jak dwie poprzednie pozycje.
Jest to rodzaj włoskiego wędzonego boczku, który pekluje się m.in. solą oraz włoskimi ziołami, aby otrzymać cudowny aromat. Speck w smaku jest lekko słodki z lekkim posmakiem ziół oraz dymu, w którym był wędzony.
Jak wygląda proces dojrzewania? Speck pozostawia się w przygotowanej formie około miesiąca, a następnie wędzi w specjalnych piecach. To właśnie tam uzyskuje swój niezwykły aromat i smak, którym tak wszyscy się zachwycają.
Mortadela
Założę się, że nie raz widziałeś takie szynki włoskie za sklepową ladą mięsną. Jednak ich podróbki nie mogą równać się z jakością i smakiem prawdziwego produktu prosto z Italii.
Do jej wytworzenia wykorzystuje się drobno zmielone mięso wieprzowe i słoninę. Urozmaicona jest różnymi dodatkami np. papryką, pistacjami, pieprzem. Dzięki temu na rynku możesz znaleźć różne rodzaje tej samej szynki włoskiej.
Takie mięsa produkowane są przede wszystkim w Bolonii. Dlatego, jeśli chcesz skosztować tej oryginalnej mieszanki, szukaj specjalnego oznaczenia IGP na opakowaniu produktu.
Bresaola
Ostatnia na liście jest długo dojrzewająca szynka wołowa bresaola. W smaku jest niezwykle delikatna i soczysta. Podczas produkcji nacierana jest dokładnie wieloma ziołami i przyprawami, dlatego jej aromat i smak jest wyrazisty.
Słona przekąska z regionu Valtellin nie należy do najtańszych. Jednak warto ją spróbować i skosztować nawet kilka plasterków.
To już wszystko w tym artykule. Mam nadzieję, że teraz wiesz, jakie szynki włoskie warto spróbować. Odkryj ciekawe i nowe smaki.