To czy można smażyć na oliwie z oliwek kiedyś było oczywiste – uznawano, że ten tłuszcz absolutnie nie nadaje się na rozgrzaną patelnię, na której nie może znaleźć się ani oliwa truflowa, ani żadne oliwy extra vergine. Twierdzono, że nie tylko traci swoje prozdrowotne właściwości, a staje się wręcz szkodliwy! Spory co do tego czy na oliwie można smażyć trwają do dzisiaj – łatwo pogubić się w sprzecznych opiniach. W tym artykule odpowiadamy na kilka najważniejszych pytań dotyczących tego tematu.
Oliwa do smażenia – od czego zależy bezpieczeństwo?
Rozważając czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia zaznaczmy, że generalnie warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Popularna w daniach śródziemnomorskich oliwa słynie ze swoich zbawiennych dla organizmu właściwości. Obfituje w przeciwutleniacze zapobiegające chorobom serca, zawiera witaminy A, D, E, K, F, nie zawiera cholesterolu, jest również świetnym uzupełnieniem diety przeciwzapalnej. Bez wątpienia jest to zdrowy tłuszcz, pasujący do wielu rodzajów potraw, ale czy oliwa nadaje się do smażenia?
Punkt dymienia
Dobierając tłuszcz na patelnię, ważny jest odpowiednio wysoki punkt dymienia – to taki poziom temperatury, w którym tłuszcz zaczyna wydzielać szkodliwe substancje. Przy smażeniu temperatura wynosi 160-190 stopni, a punkt dymienia oliwy dochodzi do 207 stopni. Przekroczenie takiej temperatury w domowych warunkach jest bardzo mało prawdopodobne.
Stabilność tłuszczu
Drugim kryterium doboru tłuszczu do smażenia jest stabilność oksydacyjna czyli to, jak podgrzany tłuszcz zachowuje się w kontakcie z tlenem. Im niższa stabilność, tym większa tendencja do uwalniania szkodliwych, nawet rakotwórczych związków. Okazuje się, że ze względu na swoje właściwości, wysokiej jakości oliwa doskonale wypada w testach stabilności oksydacyjnej. Odpowiada za to między innymi fakt, że bardzo mało w niej kwasów wielonienasyconych.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek extra virgin?
Smażenie generalnie nie jest zdrowym sposobem obróbki – jeśli już trzeba to zrobić, stawiaj na krótkie podsmażanie na dobrym jakościowo tłuszczu. Za taki uchodzi na przykład olej zimnotłoczony. Z jakości słynie także oliwa extra virgin, uznawana za perfekcyjny dodatek do sałatek i pizzy, ale czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia? Okazuje się, że tak!
Obfituje ona w witaminę E i polifenole, zapobiegające uwalnianiu niekorzystnych substancji pod wpływem wysokiej temperatury. Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonany czy można smażyć na oliwie extra virgin informujemy, że w eksperymentach wypada ona lepiej niż oleje roślinne.
Często dowiadujemy się, że oliwy z pierwszego tłoczenia można używać wielokrotnie. Rozważ jednak spożycie tłuszczu użytego do smażenia razem z potrawą – może to mniej ekonomiczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia.
Oliwa z oliwek do smażenia na głębokim tłuszczu
To, czy na oliwie z oliwek można smażyć frytki, przestanie być dylematem, gdy wspomni się patates tiganites – głęboko smażone ziemniaki spotykane w kuchni greckiej, oczywiście przygotowane na oliwie z pierwszego tłoczenia.
Jaka oliwa do smażenia będzie tańszą, a również zdrową opcją? Spokojnie możemy postawić na rafinowaną oliwę – rafinacja sprawia, że jej punkt dymienia jest jeszcze wyższy. Została przetestowana przez naukowców – wielogodzinne, głębokie smażenie na tym wariancie oliwy nie nadało potrawie toksycznych właściwości.
Tłuszcz przydatny podczas diety
Z racji nabierania objętości pod wpływem wysokiej temperatury na patelnię wystarczy wlać jej dużo mniej niż olejów. Docenią to wszyscy zwracający uwagę na kaloryczność potraw. Nie ma wątpliwości co do tego, czy można smażyć naleśniki na oliwie z oliwek – jest to popularne danie na diecie odchudzającej, a pod placki wystarczy zaaplikować tylko odrobinę oliwy i nie podwyższać niepotrzebnie jego wartości energetycznej.
Na diecie trzeba dbać o proteiny, w które bogate są głównie drób i wołowina. To czy można smażyć mięso na oliwie z oliwek zależy głównie od jego rodzaju. W większości popularnych dań mięsnych nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć oliwy – zależnie od czasu i wysokości temperatury smażenia, zdecyduj pomiędzy extra virgin, a odporniejszą na wysokie temperatury oliwą rafinowaną. Pamiętaj, że mięsiwa bogate w tłuszcze w ogóle nie potrzebują płynnych dodatków na patelni.
Która oliwa do smażenia – filtrowanie
Oliwa niefiltrowana zawiera organiczne pozostałości oliwek. Nie jest to najlepsza oliwa do smażenia, ponieważ te charakterystyczne resztki bardzo łatwo się przypalają. Niezależnie od wysokiej jakości użytego tłuszczu, spalenizna zepsuje każde danie. Butelkę niefiltrowanej oliwy z powodzeniem zużyjesz jako dodatek do potraw już poddanych obróbce cieplnej, a na patelnię przeznacz filtrowany wariant.
Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia? Walory smakowe
Bardzo istotne jest to, która oliwa do smażenia wyląduje na naszej patelni. Każdy zorientowany w kwestiach kulinarnych wie, jak istotna w smażonych potrawach jest jakość użytego tłuszczu. Oliwa najwyższej klasy oddaje potrawom swój szlachetny aromat i niebanalnie podwyższa walory smakowe dań. Uwydatnia wszystko co najlepsze! Jeśli nie chcesz samodzielnie sprawdzać, czy użycie oliwy nie zrujnuje Twojego kulinarnego popisu, jedna wizyta w restauracji śródziemnomorskiej z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dietetycy uznają oliwę z oliwek za jeden z najlepszych tłuszczów do smażenia. Skład chemiczny zapewnia jej odporność na generowanie toksycznych substancji pod wpływem temperatury. Na jakiej oliwie można smażyć? Najwyższej klasy extra virgin to doskonały, najzdrowszy wybór do krótkiego podsmażania potraw. Do głębokiego smażenia nada się tańsza oliwa rafinowana. Nie należy do smażenia wybierać oliwy niefiltrowanej – przypalenie organicznych pozostałości oliwek bardzo zaszkodzi potrawie. Można smażyć na oliwie z oliwek – mity o jej toksyczności w starciu z temperaturą czas wyrzucić na śmietnik i zaprzyjaźnić się z tym ukochanym przez długowiecznych Greków tłuszczem!
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to w celu poprawy komfortu przeglądania strony i wyświetlania spersonalizowanych reklam. Zgoda na te technologie pozwoli nam na przetwarzanie danych takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody, może negatywnie wpłynąć na pewne cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.