
Nie tylko bolognese i carbonara! Mniej znane rodzaje włoskich past na oryginalny obiad
Włochów i Polaków z pewnością łączy przynajmniej jedno – lubią dobrze zjeść! Włoskie dania z makaronem klasycznym wydaniu stale lądują na naszych stołach jako tani i prosty obiad dla całej rodziny. Poznaj mniej znane rodzaje past włoskich i urozmaić książkę z przepisami o nowe inspiracje na makarony włoskie! Czytaj dalej!
Makaron all’amatriciana – smaczne rodzaje past włoskich
Pasta w wydaniu all’amatriciana to nic innego jak makaron – spaghetti lub w polskim wydaniu jakikolwiek inny – z sosem amatriciana. Co to za sos? Prawdopodobnie wywodzi się od sosu grica, przygotowywanego na bazie wieprzowego podgardla, owczego sera oraz pieprzu – kuchnia włoska nie obejdzie się bez aromatycznych przypraw.
Oryginalny sos amatriciana bazuje na boczku – włoska pancetta – startym serze pecorino – dojrzewający, z owczego mleka, występujący w sześciu odmianach – papryczki i oczywiście pomidorów. Najlepiej i najbardziej po włosku jest podawać go nie tyle z klasycznym spaghetti co z makaronem bucatini – podobnym do spaghetti, ale grubym, pustym w środku.
Makaron cacio a pepe – włoskie dania z makaronem, których warto spróbować
Czy jest coś prostszego od bolognese? Jak najbardziej! Cacio a pepe znaczy tyle co ,,ser i pieprz” i właśnie te dwa komponenty pozwolą przygotować pyszne włoskie dania z makaronem. Oryginalnie używa się do niego sera pecorino romano, ale zależnie od gustu możemy oczywiście użyć innego włoskiego sera, na przykład parmezanu. Podczas gotowania sosu warto wykorzystywać bogatą w skrobię wodę z gotowania makaronu, bo dzięki temu jego konsystencja wyjdzie niezwykle kremowa. Co zwieńcza danie? Oczywiście czarny, aromatyczny pieprz!
Kultowe Fettucine Alfredo
Te klasyczne, włoskie dania z makaronem mają nawet swoje święto, obchodzone siódmego lutego. Z jakiegoś powodu jednak wciąż nie jest szeroko kojarzone w Polsce! Fettucine Alfredo przygotowuje się z użyciem masła i sera – parmezanu reggiano. Jego autorem jest Alfredo Di Lelio, żyjący w pierwszej połowie XX wieku. Wymyślił przepis na ten hit kiedy jego ciężarna żona nie miała apetytu – co zabawne, miało to być danie lekkie, czego nie domyślilibysmy się po zastosowaniu w nim masła i parmezanu…
Ekspansja Fettucine Alfredo rozpoczęła się w 1920, gdy dwie hollywoodzkie gwiazdy kina niemego – Douglas Fairbanks i Mary Pickford – posmakowały jej w rzymskiej restauracji pana Di Lelio. Zachwycili się od pierwszego kęsa, a wkrótce zrobił to cały świat!
Makaron alla puttanesca – proste danie z historią
Kolejna prosta, klasyczna i mało znana pasta jest podawana z sosem puttanesca. Do jego sporządzenia potrzebujemy pomidorów, aromatycznego czosnku, oliwek i kaparów. Włosi chętnie dodają do niego także anchois.
Nazwa tej potrawy oznacza mniej więcej tyle co ,,makaron według prostytutki”, z czego ,,prostytutka” nie oddaje pełni wulgarności słowa putta. Podobno to danie było standardowym posiłkiem pań lekkich obyczajów – robi się je błyskawicznie, więc przygotowywały je zanim zjawi się następny klient. Puttanesca ma być tak wyśmienita, że szybko zaczęła wręcz przyciągać do lokalu koneserów nie tylko damskich wdzięków! Inna legenda o puttanesce lokuje jej powstanie w restauracji Rancio Fellone. Zniecierpliwieni klienci mieli ponaglać szefa kuchni by ,,zrobił kur*a co ma zrobić”, a że wybitny smak makaronu ukoił ich skołatane nerwy, puttanesca została dopisana do stałej karty. Tak, właśnie pod taką nazwą!
Rozmaite rodzaje past włoskich są tak proste w wykonaniu, że tych dań nie da się zepsuć! Kluczem do wspaniałego smaku banalnie łatwych w przygotowaniu potraw są oczywiście składniki najwyższej jakości. Znakomite włoskie makarony można kupić na https://kuchnia-wloska.com.pl/makaron-fusilli-z-pszenicy-durum-500g.html. Nie ma miejsca na byle jaki ser i najtańsze makarony, które z Włochami mają wspólne tylko nazwy! Odwiedzenie włoskiego sklepu wzniesie nasze proste gotowanie na całkiem nowy poziom smaku.
Włochów i Polaków z pewnością łączy przynajmniej jedno – lubią dobrze zjeść! Włoskie dania z makaronem klasycznym wydaniu stale lądują na naszych stołach jako tani i prosty obiad dla całej rodziny. Poznaj mniej znane rodzaje past włoskich i urozmaić książkę z przepisami o nowe inspiracje na makarony włoskie! Czytaj dalej!
Makaron all’amatriciana – smaczne rodzaje past włoskich
Pasta w wydaniu all’amatriciana to nic innego jak makaron – spaghetti lub w polskim wydaniu jakikolwiek inny – z sosem amatriciana. Co to za sos? Prawdopodobnie wywodzi się od sosu grica, przygotowywanego na bazie wieprzowego podgardla, owczego sera oraz pieprzu – kuchnia włoska nie obejdzie się bez aromatycznych przypraw.
Oryginalny sos amatriciana bazuje na boczku – włoska pancetta – startym serze pecorino – dojrzewający, z owczego mleka, występujący w sześciu odmianach – papryczki i oczywiście pomidorów. Najlepiej i najbardziej po włosku jest podawać go nie tyle z klasycznym spaghetti co z makaronem bucatini – podobnym do spaghetti, ale grubym, pustym w środku.
Makaron cacio a pepe – włoskie dania z makaronem, których warto spróbować
Czy jest coś prostszego od bolognese? Jak najbardziej! Cacio a pepe znaczy tyle co ,,ser i pieprz” i właśnie te dwa komponenty pozwolą przygotować pyszne włoskie dania z makaronem. Oryginalnie używa się do niego sera pecorino romano, ale zależnie od gustu możemy oczywiście użyć innego włoskiego sera, na przykład parmezanu. Podczas gotowania sosu warto wykorzystywać bogatą w skrobię wodę z gotowania makaronu, bo dzięki temu jego konsystencja wyjdzie niezwykle kremowa. Co zwieńcza danie? Oczywiście czarny, aromatyczny pieprz!
Kultowe Fettucine Alfredo
Te klasyczne, włoskie dania z makaronem mają nawet swoje święto, obchodzone siódmego lutego. Z jakiegoś powodu jednak wciąż nie jest szeroko kojarzone w Polsce! Fettucine Alfredo przygotowuje się z użyciem masła i sera – parmezanu reggiano. Jego autorem jest Alfredo Di Lelio, żyjący w pierwszej połowie XX wieku. Wymyślił przepis na ten hit kiedy jego ciężarna żona nie miała apetytu – co zabawne, miało to być danie lekkie, czego nie domyślilibysmy się po zastosowaniu w nim masła i parmezanu…
Ekspansja Fettucine Alfredo rozpoczęła się w 1920, gdy dwie hollywoodzkie gwiazdy kina niemego – Douglas Fairbanks i Mary Pickford – posmakowały jej w rzymskiej restauracji pana Di Lelio. Zachwycili się od pierwszego kęsa, a wkrótce zrobił to cały świat!
Makaron alla puttanesca – proste danie z historią
Kolejna prosta, klasyczna i mało znana pasta jest podawana z sosem puttanesca. Do jego sporządzenia potrzebujemy pomidorów, aromatycznego czosnku, oliwek i kaparów. Włosi chętnie dodają do niego także anchois.
Nazwa tej potrawy oznacza mniej więcej tyle co ,,makaron według prostytutki”, z czego ,,prostytutka” nie oddaje pełni wulgarności słowa putta. Podobno to danie było standardowym posiłkiem pań lekkich obyczajów – robi się je błyskawicznie, więc przygotowywały je zanim zjawi się następny klient. Puttanesca ma być tak wyśmienita, że szybko zaczęła wręcz przyciągać do lokalu koneserów nie tylko damskich wdzięków! Inna legenda o puttanesce lokuje jej powstanie w restauracji Rancio Fellone. Zniecierpliwieni klienci mieli ponaglać szefa kuchni by ,,zrobił kur*a co ma zrobić”, a że wybitny smak makaronu ukoił ich skołatane nerwy, puttanesca została dopisana do stałej karty. Tak, właśnie pod taką nazwą!
Rozmaite rodzaje past włoskich są tak proste w wykonaniu, że tych dań nie da się zepsuć! Kluczem do wspaniałego smaku banalnie łatwych w przygotowaniu potraw są oczywiście składniki najwyższej jakości. Znakomite włoskie makarony można kupić na https://kuchnia-wloska.com.pl/makaron-fusilli-z-pszenicy-durum-500g.html. Nie ma miejsca na byle jaki ser i najtańsze makarony, które z Włochami mają wspólne tylko nazwy! Odwiedzenie włoskiego sklepu wzniesie nasze proste gotowanie na całkiem nowy poziom smaku.