Do czego można wykorzystać olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki był znany i ceniony już w czasach starożytnych. Z chęcią sięgali po niego mieszkańcy Egiptu, dlatego niekiedy nazywa się go „złotem faraonów”. Leczono nim m.in. wrzody oraz różnego rodzaju problemy skórne. Nic więc dziwnego, że obecnie sięgamy po niego bardzo często. W tym artykule przedstawimy jego właściwości oraz podpowiemy, jak go wykorzystać, nie tylko w kuchni.
Olej z czarnuszki – właściwości
Za jeden ze zdrowszych tłuszczów uważa się olej z czarnuszki. Właściwości tego wyrobu sprawiają, że dostarczamy do organizmu wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w nim kwasy omega 3, 6 i 9. Dodatkowo jest cennym źródłem witaminy E, biotyny oraz beta karotenu. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki redukuje stany zapalne skóry oraz podrażnienia. Oprócz tego uzupełnia niedobory mikroelementów oraz ma właściwości przeciwutleniające. Badania pokazują, że tłuszcz ten może hamować rozwój nowotworów oraz usunąć z organizmu komórki rakowe. Czarnuszka łagodzi również problemy żołądkowe oraz objawy choroby wrzodowej. Warto jednak wiedzieć, że nie powinny spożywać jej kobiety będące w ciąży. Sprawia bowiem, że skurcze macicy ustępują. Dodatkowo warto z niej zrezygnować, jeśli zmagamy się z niedociśnieniem.
Szukasz innych składników odżywczych? Sprawdź inne właściwości zdrowotne zawarte w olejach.
Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni
Olej z czarnuszki jest koloru ciemnobrązowego oraz ma dość specyficzny i gorzki smak. Nie każdy będzie więc za nim przepadał, jednak mimo wszystko warto dodawać go do wielu dań. Może być bowiem wspaniałym uzupełnieniem zdrowych sałatek warzywnych, lekkich sosów oraz potraw przygotowanych na bazie różnego typu kasz. W okresie jesienno-zimowym docenimy go przede wszystkim za nieco korzenny posmak. Warto jednak pamiętać, by spożywać go jedynie na zimno. Olej z czarnuszki nie nadaje się do smażenia, a podgrzewając go do wysokich temperatur sprawimy, że straci wszystkie swoje właściwości zdrowotne oraz składniki odżywcze.
Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce
Nie każdy z nas wie, że olej z czarnuszki możemy również nakładać na skórę. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom łagodzi podrażnienia oraz zapobiega oparzeniom, np. powstającym wskutek nadmiernej ekspozycji na słońce. Nałożony na ranę sprawia natomiast, że ta goi się o wiele szybciej niż zwykle. Z tym rodzajem tłuszczu powinny zaprzyjaźnić się również osoby zmagające się z atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem czy łupieżem. Oprócz tego, olej z czarnuszki może zastąpić silnie nawilżający krem do cery suchej. Zapobiega bowiem utracie wody z naskórka. Co ciekawe, nakładając go na skórę skłonną do przetłuszczania się, możemy zaobserwować, że wytwarzanie sebum zostaje nieco zahamowane. Dzięki temu cera się mniej błyszczy i jest lekko matowa. Zawarta w tłuszczu witamina E opóźnia także procesy starzenia, dlatego produkt ten warto włączyć do codziennej pielęgnacji skóry dojrzałej.
Gdzie kupić i jak przechowywać olej z czarnuszki?
Jest wiele miejsc, w których możemy nabyć olej z czarnuszki. Sklep, w którym zdecydujemy się go kupić, powinien posiadać produkty od sprawdzonych dostawców. Najlepiej wybierać tłuszcz nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Wtedy bowiem mamy pewność, że jest to wyrób najwyższej jakości, posiadający wszystkie drogocenne właściwości. Otwarty olej warto przechowywać w lodówce, w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza. Powinno się go spożyć w ciągu 6 miesięcy od wytłoczenia.
Olej z czarnuszki był znany i ceniony już w czasach starożytnych. Z chęcią sięgali po niego mieszkańcy Egiptu, dlatego niekiedy nazywa się go „złotem faraonów”. Leczono nim m.in. wrzody oraz różnego rodzaju problemy skórne. Nic więc dziwnego, że obecnie sięgamy po niego bardzo często. W tym artykule przedstawimy jego właściwości oraz podpowiemy, jak go wykorzystać, nie tylko w kuchni.
Olej z czarnuszki – właściwości
Za jeden ze zdrowszych tłuszczów uważa się olej z czarnuszki. Właściwości tego wyrobu sprawiają, że dostarczamy do organizmu wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w nim kwasy omega 3, 6 i 9. Dodatkowo jest cennym źródłem witaminy E, biotyny oraz beta karotenu. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki redukuje stany zapalne skóry oraz podrażnienia. Oprócz tego uzupełnia niedobory mikroelementów oraz ma właściwości przeciwutleniające. Badania pokazują, że tłuszcz ten może hamować rozwój nowotworów oraz usunąć z organizmu komórki rakowe. Czarnuszka łagodzi również problemy żołądkowe oraz objawy choroby wrzodowej. Warto jednak wiedzieć, że nie powinny spożywać jej kobiety będące w ciąży. Sprawia bowiem, że skurcze macicy ustępują. Dodatkowo warto z niej zrezygnować, jeśli zmagamy się z niedociśnieniem.
Szukasz innych składników odżywczych? Sprawdź inne właściwości zdrowotne zawarte w olejach.
Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni
Olej z czarnuszki jest koloru ciemnobrązowego oraz ma dość specyficzny i gorzki smak. Nie każdy będzie więc za nim przepadał, jednak mimo wszystko warto dodawać go do wielu dań. Może być bowiem wspaniałym uzupełnieniem zdrowych sałatek warzywnych, lekkich sosów oraz potraw przygotowanych na bazie różnego typu kasz. W okresie jesienno-zimowym docenimy go przede wszystkim za nieco korzenny posmak. Warto jednak pamiętać, by spożywać go jedynie na zimno. Olej z czarnuszki nie nadaje się do smażenia, a podgrzewając go do wysokich temperatur sprawimy, że straci wszystkie swoje właściwości zdrowotne oraz składniki odżywcze.
Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce
Nie każdy z nas wie, że olej z czarnuszki możemy również nakładać na skórę. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom łagodzi podrażnienia oraz zapobiega oparzeniom, np. powstającym wskutek nadmiernej ekspozycji na słońce. Nałożony na ranę sprawia natomiast, że ta goi się o wiele szybciej niż zwykle. Z tym rodzajem tłuszczu powinny zaprzyjaźnić się również osoby zmagające się z atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem czy łupieżem. Oprócz tego, olej z czarnuszki może zastąpić silnie nawilżający krem do cery suchej. Zapobiega bowiem utracie wody z naskórka. Co ciekawe, nakładając go na skórę skłonną do przetłuszczania się, możemy zaobserwować, że wytwarzanie sebum zostaje nieco zahamowane. Dzięki temu cera się mniej błyszczy i jest lekko matowa. Zawarta w tłuszczu witamina E opóźnia także procesy starzenia, dlatego produkt ten warto włączyć do codziennej pielęgnacji skóry dojrzałej.
Gdzie kupić i jak przechowywać olej z czarnuszki?
Jest wiele miejsc, w których możemy nabyć olej z czarnuszki. Sklep, w którym zdecydujemy się go kupić, powinien posiadać produkty od sprawdzonych dostawców. Najlepiej wybierać tłuszcz nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Wtedy bowiem mamy pewność, że jest to wyrób najwyższej jakości, posiadający wszystkie drogocenne właściwości. Otwarty olej warto przechowywać w lodówce, w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza. Powinno się go spożyć w ciągu 6 miesięcy od wytłoczenia.