Olej kokosowy i olej lniany na odchudzanie – co musisz o nich wiedzieć?
Lato już tuż, tuż, a wiosna jeszcze bliżej. O tej porze roku każdy zaczyna szczególnie dbać o wygląd swojej sylwetki. Niektórzy zamiast dojeżdżać do pracy samochodem lub autobusem wybierają rower, natomiast inni każdy wieczór spędzają na fitnessie bądź uprawiają jogging w plenerze. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie, że istnieje możliwość wypracowania odpowiedniej wagi i sylwetki wyłącznie poprzez regularne treningi. Wiele osób dołącza do nich również odpowiednio zbilansowaną dietę odchudzającą. Specjaliści zalecają spożywanie tłuszczów roślinnych jednakże w określonych ilościach. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że różnego rodzaju oleje uwydatniają smak wielu potraw. Dlatego też trudno jest zastąpić tłuszcze roślinne przyprawami. Najczęściej zalecanymi do spożywania oraz przygotowywania potraw olejami na diecie są te kokosowe oraz pochodzące z nasion lnu. Co powinniśmy wiedzieć o tych produktach względem pragnienia osiągnięcia wymarzonej wagi? Podpowiadamy!
Olej kokosowy na odchudzanie
Chcąc utracić zbędne kilogramy, by móc latem bez skrępowania założyć bikini i udać się na plażę, dobrym pomysłem jest przejście na rozsądną dietę. Wiele osób uważa, że najlepszym sposobem jest całkowite odrzucenie jakichkolwiek tłuszczów czy to roślinnych, czy też zwierzęcych. Jednak nie jest to do końca prawidłowy tok myślenia. Nasz organizm potrzebuje zawartych w olejach roślinnych wartości odżywczych, takich jak chociażby kwasy omega-3 czy omega-6. Równie ważne są witaminy, jakie owe produkty dostarczają do organizmu. Olej kokosowy na odchudzanie posiada wiele właściwości wspomagających proces utraty wagi. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wspaniały wpływ ma ten tłuszcz na przyspieszenie pracy metabolizmu, a tym samym wspomaganie spalania zbędnych kalorii i utraty masy ciała. Otóż specjaliści zalecają spożywanie oleju kokosowego osobom na diecie z określonych powodów. Jednym z nich jest uczucie nasycenia, jakie wywołuje spożywanie wysokiej klasy tłuszczu kokosowego. Dzięki temu znacznie rzadziej nachodzi nas ochota na sięgnięcie po pozbawione jakichkolwiek wartości odżywcze przekąski. Mimo iż dodając do potraw olej wprowadzamy do organizmu pewne porcje tłuszczu, nie oznacza to, że przyczyniamy się do wzrostu tkanki tłuszczowej zalegającej na różnych partiach ciała.
Zastanawiasz się jakie są alternatywne opcje oleju kokosowego i lnianego? Sprawdź w naszym artykule – jakiego oleju używać, będąc na diecie.
Jak stosować olej kokosowy?
Kokos każdemu kojarzy się z przyjemnym, lekko słodkim smakiem. Dlatego też wiele osób zadaje sobie pytanie, jak i do czego można zastosować gęsty olej kokosowy? Jego konsystencja wzbudza niepokój u osób, które nigdy nie miały takiego produktu w swojej szafce kuchennej, jednakże zupełnie niepotrzebnie. Tłuszcz kokosowy ma naprawdę wszechstronne zastosowanie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kawy podczas spożywania śniadania. Należy jednak być przygotowanym na to, że owy produkt całkowicie zmieni smak ulubionego porannego napoju. Mimo to i tak zdecydowanie warto sprawdzić, czy taka forma dostarczania oleju kokosowego do organizmu będzie dla nas odpowiednia. Dzięki temu nie tylko będziemy pełni energii, ale również uzyskamy niesamowite uczucie sytości, przez co ograniczymy spożywanie przekąsek między posiłkami. Z uwagi na wysoki punkt dymienia oraz stałą i gęstą konsystencję, olej kokosowy doskonale sprawdzi się w roli zamiennika np. oleju rzepakowego, na którym bardzo często smażymy rozmaite potrawy, ale także różnego rodzaju tłuszczów roślinnych. Nie każdy wie, że warto również dodawać olej kokosowy do gotującego się ryżu. Wystarczy łyżka owego tłuszczu roślinnego, by zredukować ilość kalorii występujących w ryżu o 50, a nawet 60%. Istotne jest jednak, aby ryż z dodatkiem oleju kokosowego gotował się od 20 do 40 minut i został odstawiony do studzenia na 12 godzin.
Olej lniany na odchudzanie
Wiele osób uważa, że spożywanie oleju w celu schudnięcia jest paradoksalne. Jednakże ten, można by rzec, oksymoron doskonale pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Olej lniany na odchudzanie jest rekomendowanym przez dietetyków produktem wspomagającym tego typu kurację, która wbrew pozorom może zapewnić niezwykle trwałe i widoczne rezultaty. Najlepiej zda egzamin olej lniany tłoczony na zimno. Eksperci nazywają go naturalnym spalaczem tłuszczu. Takie określenie jest zasadne, ponieważ biorąc pod uwagę nasiona z jakich jest produkowany, warto wiedzieć, że są one bogatym źródłem błonnika. Osoby, interesujące się dietetyką oraz te, które pragną uzyskać piękną sylwetkę, powinny zdawać sobie sprawę z tego, że ten składnik wspomaga funkcjonowanie metabolizmu i tym samym – przyspiesza go. Kolejną zaletą spożywania nierafinowanego oleju lnianego jest jego zbawienny wpływ na zachowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi, który u osób otyłych zazwyczaj jest bardzo wysoki. Ponadto warto także wiedzieć, że tłuszcz pochodzący z nasion lnu działa oczyszczająco na wątrobę, pobudza produkcję kwasów żółciowych, ale zwiększa produkcję prostaglandyn. Pozwala to na znacznie szybsze spalanie dużych ilości tłuszczu.
Jak stosować olej lniany?
Słysząc słowo olej od razu wyobrażamy sobie produkt, który służy do smażenia potraw, ewentualnie zastanawiamy się, ile kalorii ma oliwa z oliwek lub inna z pozoru tłusta ciecz. Jednakże warto wiedzieć, że tłuszcz pochodzący z nasion lnu nie powinien być wykorzystywany do przygotowywania posiłków na ciepło. Za sprawą wysokiej temperatury możemy jedynie pozbawić ten olej cennych składników odżywczych, zmienić jego drogocenne właściwości oraz smak. Istotne jest to, by nie sięgać po olej lniany znajdujący się na półkach dużego supermarketu, w którym może na niego oddziaływać nieodpowiednia temperatura oraz zbyt duża ilość światła. Jednak jeśli nie możemy smażyć potraw wykorzystując ten tłuszcz, to jak go stosować? Warto więc wiedzieć, że olej lniany najlepiej jest dodać do sałatki, twarogu lub ulubionego koktajlu. Eksperci zalecają spożywanie od 1 do 3 łyżek tego tłuszczu dziennie.
Lato już tuż, tuż, a wiosna jeszcze bliżej. O tej porze roku każdy zaczyna szczególnie dbać o wygląd swojej sylwetki. Niektórzy zamiast dojeżdżać do pracy samochodem lub autobusem wybierają rower, natomiast inni każdy wieczór spędzają na fitnessie bądź uprawiają jogging w plenerze. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie, że istnieje możliwość wypracowania odpowiedniej wagi i sylwetki wyłącznie poprzez regularne treningi. Wiele osób dołącza do nich również odpowiednio zbilansowaną dietę odchudzającą. Specjaliści zalecają spożywanie tłuszczów roślinnych jednakże w określonych ilościach. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że różnego rodzaju oleje uwydatniają smak wielu potraw. Dlatego też trudno jest zastąpić tłuszcze roślinne przyprawami. Najczęściej zalecanymi do spożywania oraz przygotowywania potraw olejami na diecie są te kokosowe oraz pochodzące z nasion lnu. Co powinniśmy wiedzieć o tych produktach względem pragnienia osiągnięcia wymarzonej wagi? Podpowiadamy!
Olej kokosowy na odchudzanie
Chcąc utracić zbędne kilogramy, by móc latem bez skrępowania założyć bikini i udać się na plażę, dobrym pomysłem jest przejście na rozsądną dietę. Wiele osób uważa, że najlepszym sposobem jest całkowite odrzucenie jakichkolwiek tłuszczów czy to roślinnych, czy też zwierzęcych. Jednak nie jest to do końca prawidłowy tok myślenia. Nasz organizm potrzebuje zawartych w olejach roślinnych wartości odżywczych, takich jak chociażby kwasy omega-3 czy omega-6. Równie ważne są witaminy, jakie owe produkty dostarczają do organizmu. Olej kokosowy na odchudzanie posiada wiele właściwości wspomagających proces utraty wagi. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wspaniały wpływ ma ten tłuszcz na przyspieszenie pracy metabolizmu, a tym samym wspomaganie spalania zbędnych kalorii i utraty masy ciała. Otóż specjaliści zalecają spożywanie oleju kokosowego osobom na diecie z określonych powodów. Jednym z nich jest uczucie nasycenia, jakie wywołuje spożywanie wysokiej klasy tłuszczu kokosowego. Dzięki temu znacznie rzadziej nachodzi nas ochota na sięgnięcie po pozbawione jakichkolwiek wartości odżywcze przekąski. Mimo iż dodając do potraw olej wprowadzamy do organizmu pewne porcje tłuszczu, nie oznacza to, że przyczyniamy się do wzrostu tkanki tłuszczowej zalegającej na różnych partiach ciała.
Zastanawiasz się jakie są alternatywne opcje oleju kokosowego i lnianego? Sprawdź w naszym artykule – jakiego oleju używać, będąc na diecie.
Jak stosować olej kokosowy?
Kokos każdemu kojarzy się z przyjemnym, lekko słodkim smakiem. Dlatego też wiele osób zadaje sobie pytanie, jak i do czego można zastosować gęsty olej kokosowy? Jego konsystencja wzbudza niepokój u osób, które nigdy nie miały takiego produktu w swojej szafce kuchennej, jednakże zupełnie niepotrzebnie. Tłuszcz kokosowy ma naprawdę wszechstronne zastosowanie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kawy podczas spożywania śniadania. Należy jednak być przygotowanym na to, że owy produkt całkowicie zmieni smak ulubionego porannego napoju. Mimo to i tak zdecydowanie warto sprawdzić, czy taka forma dostarczania oleju kokosowego do organizmu będzie dla nas odpowiednia. Dzięki temu nie tylko będziemy pełni energii, ale również uzyskamy niesamowite uczucie sytości, przez co ograniczymy spożywanie przekąsek między posiłkami. Z uwagi na wysoki punkt dymienia oraz stałą i gęstą konsystencję, olej kokosowy doskonale sprawdzi się w roli zamiennika np. oleju rzepakowego, na którym bardzo często smażymy rozmaite potrawy, ale także różnego rodzaju tłuszczów roślinnych. Nie każdy wie, że warto również dodawać olej kokosowy do gotującego się ryżu. Wystarczy łyżka owego tłuszczu roślinnego, by zredukować ilość kalorii występujących w ryżu o 50, a nawet 60%. Istotne jest jednak, aby ryż z dodatkiem oleju kokosowego gotował się od 20 do 40 minut i został odstawiony do studzenia na 12 godzin.
Olej lniany na odchudzanie
Wiele osób uważa, że spożywanie oleju w celu schudnięcia jest paradoksalne. Jednakże ten, można by rzec, oksymoron doskonale pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Olej lniany na odchudzanie jest rekomendowanym przez dietetyków produktem wspomagającym tego typu kurację, która wbrew pozorom może zapewnić niezwykle trwałe i widoczne rezultaty. Najlepiej zda egzamin olej lniany tłoczony na zimno. Eksperci nazywają go naturalnym spalaczem tłuszczu. Takie określenie jest zasadne, ponieważ biorąc pod uwagę nasiona z jakich jest produkowany, warto wiedzieć, że są one bogatym źródłem błonnika. Osoby, interesujące się dietetyką oraz te, które pragną uzyskać piękną sylwetkę, powinny zdawać sobie sprawę z tego, że ten składnik wspomaga funkcjonowanie metabolizmu i tym samym – przyspiesza go. Kolejną zaletą spożywania nierafinowanego oleju lnianego jest jego zbawienny wpływ na zachowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi, który u osób otyłych zazwyczaj jest bardzo wysoki. Ponadto warto także wiedzieć, że tłuszcz pochodzący z nasion lnu działa oczyszczająco na wątrobę, pobudza produkcję kwasów żółciowych, ale zwiększa produkcję prostaglandyn. Pozwala to na znacznie szybsze spalanie dużych ilości tłuszczu.
Jak stosować olej lniany?
Słysząc słowo olej od razu wyobrażamy sobie produkt, który służy do smażenia potraw, ewentualnie zastanawiamy się, ile kalorii ma oliwa z oliwek lub inna z pozoru tłusta ciecz. Jednakże warto wiedzieć, że tłuszcz pochodzący z nasion lnu nie powinien być wykorzystywany do przygotowywania posiłków na ciepło. Za sprawą wysokiej temperatury możemy jedynie pozbawić ten olej cennych składników odżywczych, zmienić jego drogocenne właściwości oraz smak. Istotne jest to, by nie sięgać po olej lniany znajdujący się na półkach dużego supermarketu, w którym może na niego oddziaływać nieodpowiednia temperatura oraz zbyt duża ilość światła. Jednak jeśli nie możemy smażyć potraw wykorzystując ten tłuszcz, to jak go stosować? Warto więc wiedzieć, że olej lniany najlepiej jest dodać do sałatki, twarogu lub ulubionego koktajlu. Eksperci zalecają spożywanie od 1 do 3 łyżek tego tłuszczu dziennie.