Olej rzepakowy czy słonecznikowy – na który się zdecydować?
Najchętniej używanymi w Polsce tłuszczami roślinnymi są olej słonecznikowy oraz olej rzepakowy. Kraków czy Gdańsk, niewielka miejscowość czy aglomeracja – jeden z nich znajdziemy niemal w każdej kuchni. Tyle że nie każdy wie, iż te oleje niekoniecznie można stosować zamiennie, a przynajmniej nie w każdej potrawie. Co zatem wybrać – olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Olej rzepakowy – właściwości
Olej rzepakowy jest popularny w większości krajów Europy. Jadąc przez Polskę nietrudno natknąć się na pola kwitnącej na żółto rośliny. Pozyskiwany z niej tłuszcz wyróżnia się wysoką zawartościę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Choć kwasów wielonienasyconych jest mniej, olej rzepakowy zawiera je w korzystnych dla organizmu proporcjach – tych z rodziny Omega-6 jest dwukrotnie więcej niż Omega-3. W tym tłuszczu znajdziemy również sporo witamin oraz pomocny w chorobach wzroku i skóry beta-karoten. Eksperci przekonują, że olej rzepakowy zmniejsza także stężenie “złego” cholesterolu w organizmie, w związku z czym pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
Potrzebujesz zdrowych tłuszczów? Sprawdź który olej ma najwięcej kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9.
Olej słonecznikowy – właściwości
Olej słonecznikowy pozyskuje się z nasion słonecznika, czyli rośliny, która dotarła do Europy na początku XVI wieku. Przez kilkaset lat zyskała jednak na Starym Kontynencie sporą popularność, podobnie jak wytwarzany z niej tłuszcz. Używając tego oleju mamy pewność, że dostarczymy organizmowi mnóstwa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dotyczy to zwłaszcza kwasów z grupy Omega-6, jednak ich znaczna przewaga nad kwasami Omega-3 nie jest zbyt dobrym połączeniem dla organizmu człowieka. Olej słonecznikowy zawiera natomiast najwięcej witaminy E spośród wszystkich stosowanych w kuchni tłuszczów roślinnych. Ta witamina ma zaś istotny wpływ na krzepnięcie krwi czy metabolizm mięśni.
Olej rzepakowy i olej słonecznikowy – do czego je stosować?
By cieszyć się z opisanych powyżej właściwości oleju słonecznikowego oraz rzepakowego, należy wybierać butelki z olejem tłoczonym na zimno. Olej rafinowany produkowany z tych roślin jest poddawany procesowi oczyszczania, który pozbawia go wielu korzystnych dla organizmu substancji.
Olej rzepakowy nierafinowany – zastosowanie
Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma w kuchni wiele zastosowań. Nada się na przykład do sałatek, sosów oraz past, warto go dodawać również do potraw serwowanych małym dzieciom. Swoje miejsce w kuchni powinna jednak również znaleźć butelka z rafinowanym tłuszczem z rzepaka. To właśnie on najlepiej nadaje się bowiem do smażenia i pieczenia. Poza kuchnią jest często używany do sporządzania okładów, które mają poprawić wygląd włosów i skóry – szczególnie wtedy, gdy pojawiają się na niej pierwsze oznaki starzenia.
Olej słonecznikowy zimnotłoczony – zastosowanie
W kuchni oraz kosmetyce stosuje się również olej słonecznikowy. W kuchni powinien królować tłuszcz nierafinowany – nie tylko tłoczony na zimno, ale i spożywany bez podgrzewania. Doprowadzenie oleju słonecznikowego do temperatury 100 stopni Celsjusza spowoduje bowiem, że zaczną się w nim wydzielać niekorzystne dla zdrowia substancje. Na zimno można go jednak stosować jako dodatek do sałatek, kasz czy makaronów – poprawia smak potraw, nie wpływa jednak na ich aromat. Ponadto olej słonecznikowy służy do pielęgnacji ciała i włosów: odżywia skórę, przy okazji zapobiegając utracie wody.
Najchętniej używanymi w Polsce tłuszczami roślinnymi są olej słonecznikowy oraz olej rzepakowy. Kraków czy Gdańsk, niewielka miejscowość czy aglomeracja – jeden z nich znajdziemy niemal w każdej kuchni. Tyle że nie każdy wie, iż te oleje niekoniecznie można stosować zamiennie, a przynajmniej nie w każdej potrawie. Co zatem wybrać – olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Olej rzepakowy – właściwości
Olej rzepakowy jest popularny w większości krajów Europy. Jadąc przez Polskę nietrudno natknąć się na pola kwitnącej na żółto rośliny. Pozyskiwany z niej tłuszcz wyróżnia się wysoką zawartościę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Choć kwasów wielonienasyconych jest mniej, olej rzepakowy zawiera je w korzystnych dla organizmu proporcjach – tych z rodziny Omega-6 jest dwukrotnie więcej niż Omega-3. W tym tłuszczu znajdziemy również sporo witamin oraz pomocny w chorobach wzroku i skóry beta-karoten. Eksperci przekonują, że olej rzepakowy zmniejsza także stężenie “złego” cholesterolu w organizmie, w związku z czym pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
Potrzebujesz zdrowych tłuszczów? Sprawdź który olej ma najwięcej kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9.
Olej słonecznikowy – właściwości
Olej słonecznikowy pozyskuje się z nasion słonecznika, czyli rośliny, która dotarła do Europy na początku XVI wieku. Przez kilkaset lat zyskała jednak na Starym Kontynencie sporą popularność, podobnie jak wytwarzany z niej tłuszcz. Używając tego oleju mamy pewność, że dostarczymy organizmowi mnóstwa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dotyczy to zwłaszcza kwasów z grupy Omega-6, jednak ich znaczna przewaga nad kwasami Omega-3 nie jest zbyt dobrym połączeniem dla organizmu człowieka. Olej słonecznikowy zawiera natomiast najwięcej witaminy E spośród wszystkich stosowanych w kuchni tłuszczów roślinnych. Ta witamina ma zaś istotny wpływ na krzepnięcie krwi czy metabolizm mięśni.
Olej rzepakowy i olej słonecznikowy – do czego je stosować?
By cieszyć się z opisanych powyżej właściwości oleju słonecznikowego oraz rzepakowego, należy wybierać butelki z olejem tłoczonym na zimno. Olej rafinowany produkowany z tych roślin jest poddawany procesowi oczyszczania, który pozbawia go wielu korzystnych dla organizmu substancji.
Olej rzepakowy nierafinowany – zastosowanie
Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma w kuchni wiele zastosowań. Nada się na przykład do sałatek, sosów oraz past, warto go dodawać również do potraw serwowanych małym dzieciom. Swoje miejsce w kuchni powinna jednak również znaleźć butelka z rafinowanym tłuszczem z rzepaka. To właśnie on najlepiej nadaje się bowiem do smażenia i pieczenia. Poza kuchnią jest często używany do sporządzania okładów, które mają poprawić wygląd włosów i skóry – szczególnie wtedy, gdy pojawiają się na niej pierwsze oznaki starzenia.
Olej słonecznikowy zimnotłoczony – zastosowanie
W kuchni oraz kosmetyce stosuje się również olej słonecznikowy. W kuchni powinien królować tłuszcz nierafinowany – nie tylko tłoczony na zimno, ale i spożywany bez podgrzewania. Doprowadzenie oleju słonecznikowego do temperatury 100 stopni Celsjusza spowoduje bowiem, że zaczną się w nim wydzielać niekorzystne dla zdrowia substancje. Na zimno można go jednak stosować jako dodatek do sałatek, kasz czy makaronów – poprawia smak potraw, nie wpływa jednak na ich aromat. Ponadto olej słonecznikowy służy do pielęgnacji ciała i włosów: odżywia skórę, przy okazji zapobiegając utracie wody.