Zero waste w kuchni – jak wprowadzić tę zasadę w życie?
Zero waste to zasada, wedle której powinniśmy ograniczyć ilość wytwarzanych przez nas śmieci do absolutnego minimum. Dzięki temu możemy nieco odciążyć bardzo zanieczyszczoną planetę i zadbać o swoje najbliższe otoczenie. Czasem jednak wydaje się to wręcz niemożliwe. Na szczęście przygotowaliśmy kilka porad, w których podpowiemy, jak wprowadzić w swojej kuchni zasadę zero waste. Sklep spożywczy oraz nasze mieszkanie to miejsca, w których powinniśmy szczególnie o tym pamiętać.
Po pierwsze: nie dla plastikowych opakowań
Robiąc zakupy nawet nie zwracamy uwagi na to, jak wiele produktów zapakowanych do plastikowych opakowań umieszczamy w naszym koszyku. Każde takie pudełeczko i tak finalnie ląduje w śmietniku. Aby jednak zadbać o planetę, najlepiej wybierać artykuły spożywcze sprzedawane luzem, bądź takie, które zostały zamknięte w szklanym pojemniku czy butelce. Surowce te można bowiem poddać recyklingowi lub wykorzystać ponownie w domu.
Przykładowo, kupując olej w plastiku nie tylko zanieczyszczamy środowisko, ale także narażamy produkt na zepsucie się oraz utratę wszystkich walorów. Szkło będzie więc dla wszystkich o wiele lepszym rozwiązaniem. Pamiętając o tym, z pewnością będzie nam o wiele łatwiej wprowadzić w życie zasadę zero waste. Sklep online z żywnością ekologiczną czy naturalną nieraz oferuje również skup takich opakowań. Poddaje się je wtedy przeróbce, a następnie pudełka są ponownie wykorzystywane. Warto więc robić zakupy w takich miejscach i brać udział w podobnych akcjach.
Dowiedz się więcej na co zwrócić uwagę, wybierając olej spożywczy.
Po drugie: zero reklamówek jednorazowych
Większość z nas zabiera już ze sobą do sklepu płócienne bądź papierowe torby na zakupy. Niekiedy jednak zapominamy o tym, że pakując owoce czy warzywa do plastikowych woreczków, produkujemy niepotrzebną dużą ilość odpadów. Warto więc produkty kupowane luzem umieszczać w małych bawełnianych sakiewkach, które dostępne są już w większości sklepów. Jeśli natomiast mamy nieco zdolności manualnych, można wykonać je również samodzielnie. Wystarczy stary podkoszulek czy skrawek tkaniny, igła z nitką i odrobina czasu.
Po trzecie: korzystaj z opakowań wielokrotnego użytku
Każda osoba, która chce żyć w zgodzie z zasadą zero waste oraz naturą, powinna zaopatrzyć się w specjalne opakowania wielokrotnego użytku. Najczęściej pakujemy do nich obiad czy przechowujemy w nich żywność. Warto jednak pamiętać, by zabierać je ze sobą na zakupy. Po co? Po to, by np. kupując wędlinę, zapakować ją bezpośrednio do przyniesionego ze sobą pojemniczka, a nie do folii. Dzięki temu po raz kolejny ograniczymy zużycie czegoś, co i tak w końcu byśmy wyrzucili. Niektórzy sprzedawcy widząc takie odpowiedzialne zachowanie udzielają małego rabatu, zachęcając w ten sposób inne osoby do ochrony środowiska. Jeśli chcemy znaleźć takie miejsca w swojej okolicy, wystarczy, że zaczniemy wyszukiwać ich w Internecie, np. pod hasłem „zero waste sklep Kraków”. Po chwili na pewno ujrzymy listę placówek, w których można zrobić odpowiedzialne zakupy.
Po czwarte: kupuj tyle, ile naprawdę Ci potrzeba
Żyjąc w zgodzie z zasadą zero waste należy również pamiętać, by przed udaniem się do sklepu dokładnie przemyśleć, czego i w jakiej ilości potrzebujemy. Nieraz bowiem zdarza się, że robimy zakupy pod wpływem chwili i umieszczamy w koszyku wiele niepotrzebnych produktów. Najczęściej nie zdążymy ich spożyć przed datą przydatności do spożycia, lądują więc w koszu. Aby tego uniknąć, wystarczy iść do supermarketu czy warzywniaka z listą. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko tego, że kupimy zbędne produkty. Przy okazji zaoszczędzimy także nieco pieniędzy oraz nasz cenny czas.
Po piąte: podziel się, gdy wiesz, że już tego nie potrzebujesz
Jeśli mimo udania się do sklepu z listą kupiliśmy zbyt wiele produktów, zastanówmy się przez chwilę, czy ktoś nie potrzebuje ich bardziej niż my. Najlepiej zrobić to oczywiście wtedy, gdy są one jeszcze przydatne do spożycia. Dzieląc się z innymi sprawimy, że artykuły nie wylądują w śmietniku, a na czyimś stole. Dzięki temu zredukujemy ilość odpadów oraz sprawimy radość komuś, kogo po prostu nie stać na niektóre produkty spożywcze.
Zero waste to zasada, wedle której powinniśmy ograniczyć ilość wytwarzanych przez nas śmieci do absolutnego minimum. Dzięki temu możemy nieco odciążyć bardzo zanieczyszczoną planetę i zadbać o swoje najbliższe otoczenie. Czasem jednak wydaje się to wręcz niemożliwe. Na szczęście przygotowaliśmy kilka porad, w których podpowiemy, jak wprowadzić w swojej kuchni zasadę zero waste. Sklep spożywczy oraz nasze mieszkanie to miejsca, w których powinniśmy szczególnie o tym pamiętać.
Po pierwsze: nie dla plastikowych opakowań
Robiąc zakupy nawet nie zwracamy uwagi na to, jak wiele produktów zapakowanych do plastikowych opakowań umieszczamy w naszym koszyku. Każde takie pudełeczko i tak finalnie ląduje w śmietniku. Aby jednak zadbać o planetę, najlepiej wybierać artykuły spożywcze sprzedawane luzem, bądź takie, które zostały zamknięte w szklanym pojemniku czy butelce. Surowce te można bowiem poddać recyklingowi lub wykorzystać ponownie w domu.
Przykładowo, kupując olej w plastiku nie tylko zanieczyszczamy środowisko, ale także narażamy produkt na zepsucie się oraz utratę wszystkich walorów. Szkło będzie więc dla wszystkich o wiele lepszym rozwiązaniem. Pamiętając o tym, z pewnością będzie nam o wiele łatwiej wprowadzić w życie zasadę zero waste. Sklep online z żywnością ekologiczną czy naturalną nieraz oferuje również skup takich opakowań. Poddaje się je wtedy przeróbce, a następnie pudełka są ponownie wykorzystywane. Warto więc robić zakupy w takich miejscach i brać udział w podobnych akcjach.
Dowiedz się więcej na co zwrócić uwagę, wybierając olej spożywczy.
Po drugie: zero reklamówek jednorazowych
Większość z nas zabiera już ze sobą do sklepu płócienne bądź papierowe torby na zakupy. Niekiedy jednak zapominamy o tym, że pakując owoce czy warzywa do plastikowych woreczków, produkujemy niepotrzebną dużą ilość odpadów. Warto więc produkty kupowane luzem umieszczać w małych bawełnianych sakiewkach, które dostępne są już w większości sklepów. Jeśli natomiast mamy nieco zdolności manualnych, można wykonać je również samodzielnie. Wystarczy stary podkoszulek czy skrawek tkaniny, igła z nitką i odrobina czasu.
Po trzecie: korzystaj z opakowań wielokrotnego użytku
Każda osoba, która chce żyć w zgodzie z zasadą zero waste oraz naturą, powinna zaopatrzyć się w specjalne opakowania wielokrotnego użytku. Najczęściej pakujemy do nich obiad czy przechowujemy w nich żywność. Warto jednak pamiętać, by zabierać je ze sobą na zakupy. Po co? Po to, by np. kupując wędlinę, zapakować ją bezpośrednio do przyniesionego ze sobą pojemniczka, a nie do folii. Dzięki temu po raz kolejny ograniczymy zużycie czegoś, co i tak w końcu byśmy wyrzucili. Niektórzy sprzedawcy widząc takie odpowiedzialne zachowanie udzielają małego rabatu, zachęcając w ten sposób inne osoby do ochrony środowiska. Jeśli chcemy znaleźć takie miejsca w swojej okolicy, wystarczy, że zaczniemy wyszukiwać ich w Internecie, np. pod hasłem „zero waste sklep Kraków”. Po chwili na pewno ujrzymy listę placówek, w których można zrobić odpowiedzialne zakupy.
Po czwarte: kupuj tyle, ile naprawdę Ci potrzeba
Żyjąc w zgodzie z zasadą zero waste należy również pamiętać, by przed udaniem się do sklepu dokładnie przemyśleć, czego i w jakiej ilości potrzebujemy. Nieraz bowiem zdarza się, że robimy zakupy pod wpływem chwili i umieszczamy w koszyku wiele niepotrzebnych produktów. Najczęściej nie zdążymy ich spożyć przed datą przydatności do spożycia, lądują więc w koszu. Aby tego uniknąć, wystarczy iść do supermarketu czy warzywniaka z listą. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko tego, że kupimy zbędne produkty. Przy okazji zaoszczędzimy także nieco pieniędzy oraz nasz cenny czas.
Po piąte: podziel się, gdy wiesz, że już tego nie potrzebujesz
Jeśli mimo udania się do sklepu z listą kupiliśmy zbyt wiele produktów, zastanówmy się przez chwilę, czy ktoś nie potrzebuje ich bardziej niż my. Najlepiej zrobić to oczywiście wtedy, gdy są one jeszcze przydatne do spożycia. Dzieląc się z innymi sprawimy, że artykuły nie wylądują w śmietniku, a na czyimś stole. Dzięki temu zredukujemy ilość odpadów oraz sprawimy radość komuś, kogo po prostu nie stać na niektóre produkty spożywcze.