Co to znaczy, że olej jest nierafinowany oraz jaki ma to wpływ na jego właściwości?
Obecnie na rynku mamy możliwość zakupienia różnego rodzaju olejów. Różnią się one nie tylko nazwą, bądź rodzajem nasion czy roślin z jakich są produkowane, ale także zastosowaniem, sposobami tłoczenia oleju czy zawartością substancji odżywczych. Mogą mieć również różne właściwości lecznicze, o których nawet nie wiemy. Chcąc kupić tego typu przyprawę, możemy trafić np. na nazwę: olej rzepakowy nierafinowany. Sklep, który posiada w swojej ofercie takie produkty, powinien przeszkolić pracowników obsługi w zakresie znajomości podstawowych pojęć związanych z olejami. Jeśli jednak ekspedienci nie będą w stanie wyjaśnić nam, co to znaczy, że olej jest nierafinowany, warto samodzielnie zgłębić taką wiedzę.
Olej nierafinowany, czyli jaki?
Produkcja oleju nierafinowanego (inaczej zwanego zimnotłoczonym) polega na wieloetapowym procesie, który nie może zostać rozpoczęty bez wyboru najlepszej jakości nasion. W pierwszej kolejności zostają one rozdrobnione (przy użyciu specjalnej prasy bez udziału wysokiej temperatury) i skondycjonowane. Oznacza to, że nasiona w formie surowej zostają poddane uwadnianiu, aby rozbudzić w nich aktywność metaboliczną. Następnie, po etapie tłoczenia, nasiona są poddane procesowi oczyszczania (zwanego sedymentacją) i wirowania. Warto wybierać oleje tłoczone na zimno, ponieważ w przeciwieństwie do olejów rafinowanych, nie są one pozbawione wartości odżywczych i witamin.
Olej nierafinowany – właściwości lecznicze
Oleje nierafinowane są znacznie droższe od tych tłoczonych przy wykorzystaniu wysokich temperatur. Dzieje się tak dlatego, że podczas takiego sposobu produkcji powstają bardzo niewielkie ilości oleju, natomiast pozostaje bardzo wiele niewykorzystanego oleju resztkowego. Oleje nierafinowane z pewnością pokochają osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Posiadają one właściwości lecznicze i mogą być pomocne np. podczas zmagania się z nadciśnieniem tętniczym, chorobami niedokrwiennymi serca bądź otyłością. Mają również zbawienny wpływ na cerę bowiem opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Dowiedz się więcej w naszym tekście – Olej z pierwszego tłoczenia, zimnotłoczony i nierafinowany – co to wszystko oznacza?
Dlaczego warto wybierać oleje tłoczone na zimno?
Oleje nierafinowane są bogate w witaminy i liczne wartości odżywcze. Przykładowo olej lniany świeżo tłoczony jest źródłem kwasu Omega-3, dlatego do codziennej diety powinny go wprowadzić osoby, które mają problem z cholesterolem. Ponadto ta przyprawa wpływa na sprawne funkcjonowanie całego układu odpornościowego. W oleju lnianym nierafinowanym znajduje się również witamina E, która korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz przeciwdziała schorzeniom układu krążenia.
Obecnie na rynku mamy możliwość zakupienia różnego rodzaju olejów. Różnią się one nie tylko nazwą, bądź rodzajem nasion czy roślin z jakich są produkowane, ale także zastosowaniem, sposobami tłoczenia oleju czy zawartością substancji odżywczych. Mogą mieć również różne właściwości lecznicze, o których nawet nie wiemy. Chcąc kupić tego typu przyprawę, możemy trafić np. na nazwę: olej rzepakowy nierafinowany. Sklep, który posiada w swojej ofercie takie produkty, powinien przeszkolić pracowników obsługi w zakresie znajomości podstawowych pojęć związanych z olejami. Jeśli jednak ekspedienci nie będą w stanie wyjaśnić nam, co to znaczy, że olej jest nierafinowany, warto samodzielnie zgłębić taką wiedzę.
Olej nierafinowany, czyli jaki?
Produkcja oleju nierafinowanego (inaczej zwanego zimnotłoczonym) polega na wieloetapowym procesie, który nie może zostać rozpoczęty bez wyboru najlepszej jakości nasion. W pierwszej kolejności zostają one rozdrobnione (przy użyciu specjalnej prasy bez udziału wysokiej temperatury) i skondycjonowane. Oznacza to, że nasiona w formie surowej zostają poddane uwadnianiu, aby rozbudzić w nich aktywność metaboliczną. Następnie, po etapie tłoczenia, nasiona są poddane procesowi oczyszczania (zwanego sedymentacją) i wirowania. Warto wybierać oleje tłoczone na zimno, ponieważ w przeciwieństwie do olejów rafinowanych, nie są one pozbawione wartości odżywczych i witamin.
Olej nierafinowany – właściwości lecznicze
Oleje nierafinowane są znacznie droższe od tych tłoczonych przy wykorzystaniu wysokich temperatur. Dzieje się tak dlatego, że podczas takiego sposobu produkcji powstają bardzo niewielkie ilości oleju, natomiast pozostaje bardzo wiele niewykorzystanego oleju resztkowego. Oleje nierafinowane z pewnością pokochają osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Posiadają one właściwości lecznicze i mogą być pomocne np. podczas zmagania się z nadciśnieniem tętniczym, chorobami niedokrwiennymi serca bądź otyłością. Mają również zbawienny wpływ na cerę bowiem opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Dowiedz się więcej w naszym tekście – Olej z pierwszego tłoczenia, zimnotłoczony i nierafinowany – co to wszystko oznacza?
Dlaczego warto wybierać oleje tłoczone na zimno?
Oleje nierafinowane są bogate w witaminy i liczne wartości odżywcze. Przykładowo olej lniany świeżo tłoczony jest źródłem kwasu Omega-3, dlatego do codziennej diety powinny go wprowadzić osoby, które mają problem z cholesterolem. Ponadto ta przyprawa wpływa na sprawne funkcjonowanie całego układu odpornościowego. W oleju lnianym nierafinowanym znajduje się również witamina E, która korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz przeciwdziała schorzeniom układu krążenia.