Co zawiera w sobie makaron penne – składniki, na które powinieneś zwrócić uwagę kupując ten produkt!
Jednymi z najchętniej wybieranych produktów spożywczych są makarony włoskie. To właśnie dzięki nim możemy przygotować mnóstwo smacznych potraw, które sprawią, że uczucie sytości będzie towarzyszyło nam przez kilka godzin. Niewiele jest tak pożywnych i niedrogich produktów jak makarony. Sklep spożywczy to miejsce, gdzie najczęściej nabywamy te produkty. Bardziej wykwintne makarony możemy zamówić np. na stronie internetowej Veneziana. Sklep internetowy pozwala na zamówienie prawdziwych włoskich makaronów, na bazie których możemy przygotować naprawdę wykwintne dania. Jednym z takich makaronów jest makaron penne. W tym artykule przyjrzymy się bliżej jego właściwościom odżywczym. Dlaczego warto zakupić makaron penne? Dowiesz się tego z kolejnych akapitów tego tekstu!
Makaron penne – co to jest za rodzaj makaronu?
Wiele osób zapewne doskonale zna makaron penne, jednakże niewykluczone, że są też takie osoby, które zazwyczaj kupują tradycyjne makarony, takie jak nitki lub świderki, i nie słyszały wcześniej tej nazwy. Otóż, makaron penne to nic innego jak makaron o kształcie rurek ukośnie ściętych, których długość wynosi około 2-3 cm. Nazwa tego produktu pochodzi od sposobu, jakim dawniej ścinano pióra służące do pisania. Słowo „Penne” pochodzi z języka włoskiego i jest określeniem liczby mnogiej rzeczownika „pióro”. Być może jeśli nie z fachowej nazwy, to poprzez wygląd, wiele osób rozpozna ten rodzaj makaronu. Makaron penne jest jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni włoskiej.
Kasza kontra makaron – po który produkt sięgać częściej i dlaczego? Poznaj nasze wskazówki!
Gdzie można kupić makaron penne?
Jednym z najpopularniejszych rodzajów makaronów włoskich wykorzystywanych w polskiej kuchni jest makaron penne. Opakowanie takiego produktu zawiera 400 g makaronu. Taka ilość z powodzeniem wystarczy nam do przygotowania kilku porcji pysznego dania, którego bazą jest makaron penne. Cena takiej ilości tego produktu wynosi około 4-5 zł, więc stosunkowo niewiele w porównaniu np. do makaronu potrzebnego do wykonania słynnej lasagne. Zapewne zastanawiacie się, gdzie można zakupić dobrej jakości makaron penne. Biedronka czy Lidl, to sklepy, które posiadają w swojej ofercie właśnie takie produkty. W tych sklepach znajdziemy zarówno makarony znanej i cenionej przez Polaków marki Lubella lub Barilla oraz innych mniej popularnych producentów. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę nie producent ma kluczowe znaczenie wpływające na jakość danego makaronu. Zanim zakupimy ten produkt, zapoznajmy się dokładnie z informacjami zawartymi na etykiecie, w których powinien być podany skład makaronu penne. Porównajmy 2 lub 3 makarony ze sobą i wybierzmy ten najzdrowszy. Jak jednak określić, który makaron będzie produktem najwyższej jakości? Porównajmy skład makaronów penne wytwarzanych przez czterech topowych producentów makaronów.
Składniki makaronu penne – poznaj je wszystkie
Zazwyczaj większość osób stara się nie czytać informacji zawartych na etykietach różnych produktów spożywczych, gdyż zdają sobie sprawę z tego, że w składzie wziętego w rękę pokarmu znajduje się połowa tablicy Mendelejewa. Nie chcąc psuć sobie nerwów, wiele osób zwyczajnie bierze z półki sklepowej produkty znanych marek, które mają przetestowane zarówno pod względem smaku, jak i sposobu przygotowania. Oczywiście nie jest to najlepsza metoda robienia zakupów, ponieważ powinniśmy wiedzieć, jakie składniki i substancje dostarczamy do naszego organizmu i wybierać te najzdrowsze. Zasada ta dotyczy m.in. wyboru właściwych makaronów. W jednym sklepie może znajdować się wiele takich samych makaronów jednak pochodzących od różnych producentów. Dlatego też niezwykle ważne jest zapoznanie się z etykietą, jaką zawiera każdy produkt spożywczy m.in. makaron penne. Skład podany przez różnych producentów może się nieznacznie różnić. Sprawdźmy zatem, jak stworzony został makaron. Skład makaronu penne Barilla to tylko semolina z pszenicy durum, marka Lubella podaje, że jej makaron składa się z mąki makaronowej pszennej, a co na to producent Bio i Knorr? Ten pierwszy zaznacza, że makaron penne zawiera semiolinę i wodę. Czym właściwie jest semiolina? To nic innego jak gruboziarnista mąka pozyskiwana z twardej pszenicy durum. Charakteryzuje się jasno żółtą barwą. Knorr natomiast przekonuje, że makaron, który wytwarza pochodzi z Włoch, a do jego produkcji wykorzystywane są wyłącznie lokalne produkty. Makaron penne od Knorra także jest wytwarzany z pszenicy durum, ale z dodatkiem jaj.
Szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad? Zajrzyj na www.puffa.pl!
Wartości odżywcze makaronu penne Lubella – dowiedz się, co jesz!
Do tej pory makaron penne Lubella zaprezentował się całkiem nieźle. Na etykiecie tego produktu możemy wyczytać, że został on stworzony na bazie mąki pszennej. Przejdźmy jednak do kwestii wartości odżywczych zawartych w 100 g produktu. Analizę tabeli, w której wyszczególnione zostały wartości odżywcze rozpocznijmy od samej góry. Na pierwszym miejscu znajduje się wartość energetyczna, która wynosi 807 kJ. Oprócz tego makaron penne zawiera 190 kcal. W kolejnej rubryce podana została zawartość tłuszczu. Jego ilość w 100 g produktu jest równa 0,7 g (w czym 0,2 g to nasycone kwasy tłuszczowe. W takiej porcji makaronu znajduje się także 38 g węglowodanów, co ważne wśród nich nie znajdziemy ani grama cukrów. Makaron penne Lubella zawiera także 2,8 g błonnika oraz 6,6 g białka.
Makaron penne Barilla – jaki ma skład?
Kolejnym producentem makaronu penne, którego weźmiemy pod lupę, jest Barilla. W 100 gramach produktu tej marki znajdziemy aż 1521 kJ oraz 359 kcal. Wartości te są prawie o połowę wyższe niż w przypadku makaronu Lubella. W produktach Barilla zawartość tłuszczu to tylko 2 g, wśród których znajduje się 0,5 g tłuszczów nasyconych. Makaron penne tego producenta zawiera 71,2 g węglowodanów (w tym 3,5 g cukrów). Ile białka ma makaron penne? Białko także osiąga dwa razy większą wartość niż w przypadku produktu Lubella i wynosi 12,5 g. Dodatkowo możemy także zauważyć niską zawartość soli, a mianowicie 0,013 g.
Jakie wartości odżywcze ma makaron penne Knorr? – rozszerz swoją wiedzę!
Teraz przyjrzyjmy się bliżej produktowi pochodzącemu od marki Knorr. Wiele osób zadaje sobie pytanie: ile kalorii ma makaron penne? Zacznijmy jednak analizę od podania wartości energetycznej mierzonej w kJ, która także jest wysoka i wynosi 1500 kJ. Makaron pióra pochodzący od Knorr zawiera także 350 kcal. Z tabeli wartości odżywczych możemy także wyczytać, że ilość białka w 100 g produktu to 12 g a węglowodanów 73 g (zawartość cukrów wynosi 4 g). Tłuszcz znajdujący się w tym makaronie to 1,5 g (a ilość nasyconych kwasów wynosi niż 0,3 g). Błonnik stanowi 2,5 g makaronu, białko 12 g, a sól tylko 0,01 g.
Kilka słów o makaronie penne bio – co ma w sobie?
W tym akapicie przyjrzyjmy się makaronowi penne bio. W 100 g tego produktu znajduje się 358 kcal. Ilość tłuszczu wymieniona wśród wartości odżywczych to 1,2 g (w tym 0,3 g to nasycone kwasy tłuszczowe). Zawartość białka wynosi 10,5 g, a błonnika 2,6 g. Kolejnymi parametrami wziętymi pod lupę są węglowodany, których ilość w 100 g produktu to 75 g (cukry to 3,3g ), oraz niewielka ilość soli – około 0,005 g.
Makaron penne razowy – czy jego skład różni się od składników zawartych w klasycznych rurkach?
Dla porównania, podamy także wartości odżywcze znajdujące się w makaronie penne pełnoziarnistym marki Pastani. W 100 g produktu znajduje się 665 kJ oraz 158 kcal. Tłuszcze stanowią 1,7 g wartości odżywczych znajdujących się w tym makaronie, a 0,4 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Następnie zwróćmy uwagę na węglowodany. Ich ilość w 100 g produktu to 25 g (cukry stanowią 1,3 g węglowodanów). Zawartość błonnika wynosi 6,2 g, a ilość białka jest równa 7,1 g.
Podsumowanie
Jak więc widać, tak samo wyglądające makarony mogą się diametralnie różnić pod względem zawartych w nich wartości odżywczych. Z tego też względu, będąc na zakupach, warto sięgnąć po dwa makarony tego samego typu pochodzące od różnych producentów i przeanalizować tabele wartości odżywczych znajdujące się na opakowaniach. Dopiero po wnikliwej analizie należy włożyć najlepszy produkt do koszyka.
Autor:
Izabela Niechwiej
Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.
Jednymi z najchętniej wybieranych produktów spożywczych są makarony włoskie. To właśnie dzięki nim możemy przygotować mnóstwo smacznych potraw, które sprawią, że uczucie sytości będzie towarzyszyło nam przez kilka godzin. Niewiele jest tak pożywnych i niedrogich produktów jak makarony. Sklep spożywczy to miejsce, gdzie najczęściej nabywamy te produkty. Bardziej wykwintne makarony możemy zamówić np. na stronie internetowej Veneziana. Sklep internetowy pozwala na zamówienie prawdziwych włoskich makaronów, na bazie których możemy przygotować naprawdę wykwintne dania. Jednym z takich makaronów jest makaron penne. W tym artykule przyjrzymy się bliżej jego właściwościom odżywczym. Dlaczego warto zakupić makaron penne? Dowiesz się tego z kolejnych akapitów tego tekstu!
Makaron penne – co to jest za rodzaj makaronu?
Wiele osób zapewne doskonale zna makaron penne, jednakże niewykluczone, że są też takie osoby, które zazwyczaj kupują tradycyjne makarony, takie jak nitki lub świderki, i nie słyszały wcześniej tej nazwy. Otóż, makaron penne to nic innego jak makaron o kształcie rurek ukośnie ściętych, których długość wynosi około 2-3 cm. Nazwa tego produktu pochodzi od sposobu, jakim dawniej ścinano pióra służące do pisania. Słowo „Penne” pochodzi z języka włoskiego i jest określeniem liczby mnogiej rzeczownika „pióro”. Być może jeśli nie z fachowej nazwy, to poprzez wygląd, wiele osób rozpozna ten rodzaj makaronu. Makaron penne jest jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni włoskiej.
Kasza kontra makaron – po który produkt sięgać częściej i dlaczego? Poznaj nasze wskazówki!
Gdzie można kupić makaron penne?
Jednym z najpopularniejszych rodzajów makaronów włoskich wykorzystywanych w polskiej kuchni jest makaron penne. Opakowanie takiego produktu zawiera 400 g makaronu. Taka ilość z powodzeniem wystarczy nam do przygotowania kilku porcji pysznego dania, którego bazą jest makaron penne. Cena takiej ilości tego produktu wynosi około 4-5 zł, więc stosunkowo niewiele w porównaniu np. do makaronu potrzebnego do wykonania słynnej lasagne. Zapewne zastanawiacie się, gdzie można zakupić dobrej jakości makaron penne. Biedronka czy Lidl, to sklepy, które posiadają w swojej ofercie właśnie takie produkty. W tych sklepach znajdziemy zarówno makarony znanej i cenionej przez Polaków marki Lubella lub Barilla oraz innych mniej popularnych producentów. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę nie producent ma kluczowe znaczenie wpływające na jakość danego makaronu. Zanim zakupimy ten produkt, zapoznajmy się dokładnie z informacjami zawartymi na etykiecie, w których powinien być podany skład makaronu penne. Porównajmy 2 lub 3 makarony ze sobą i wybierzmy ten najzdrowszy. Jak jednak określić, który makaron będzie produktem najwyższej jakości? Porównajmy skład makaronów penne wytwarzanych przez czterech topowych producentów makaronów.
Składniki makaronu penne – poznaj je wszystkie
Zazwyczaj większość osób stara się nie czytać informacji zawartych na etykietach różnych produktów spożywczych, gdyż zdają sobie sprawę z tego, że w składzie wziętego w rękę pokarmu znajduje się połowa tablicy Mendelejewa. Nie chcąc psuć sobie nerwów, wiele osób zwyczajnie bierze z półki sklepowej produkty znanych marek, które mają przetestowane zarówno pod względem smaku, jak i sposobu przygotowania. Oczywiście nie jest to najlepsza metoda robienia zakupów, ponieważ powinniśmy wiedzieć, jakie składniki i substancje dostarczamy do naszego organizmu i wybierać te najzdrowsze. Zasada ta dotyczy m.in. wyboru właściwych makaronów. W jednym sklepie może znajdować się wiele takich samych makaronów jednak pochodzących od różnych producentów. Dlatego też niezwykle ważne jest zapoznanie się z etykietą, jaką zawiera każdy produkt spożywczy m.in. makaron penne. Skład podany przez różnych producentów może się nieznacznie różnić. Sprawdźmy zatem, jak stworzony został makaron. Skład makaronu penne Barilla to tylko semolina z pszenicy durum, marka Lubella podaje, że jej makaron składa się z mąki makaronowej pszennej, a co na to producent Bio i Knorr? Ten pierwszy zaznacza, że makaron penne zawiera semiolinę i wodę. Czym właściwie jest semiolina? To nic innego jak gruboziarnista mąka pozyskiwana z twardej pszenicy durum. Charakteryzuje się jasno żółtą barwą. Knorr natomiast przekonuje, że makaron, który wytwarza pochodzi z Włoch, a do jego produkcji wykorzystywane są wyłącznie lokalne produkty. Makaron penne od Knorra także jest wytwarzany z pszenicy durum, ale z dodatkiem jaj.
Szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad? Zajrzyj na www.puffa.pl!
Wartości odżywcze makaronu penne Lubella – dowiedz się, co jesz!
Do tej pory makaron penne Lubella zaprezentował się całkiem nieźle. Na etykiecie tego produktu możemy wyczytać, że został on stworzony na bazie mąki pszennej. Przejdźmy jednak do kwestii wartości odżywczych zawartych w 100 g produktu. Analizę tabeli, w której wyszczególnione zostały wartości odżywcze rozpocznijmy od samej góry. Na pierwszym miejscu znajduje się wartość energetyczna, która wynosi 807 kJ. Oprócz tego makaron penne zawiera 190 kcal. W kolejnej rubryce podana została zawartość tłuszczu. Jego ilość w 100 g produktu jest równa 0,7 g (w czym 0,2 g to nasycone kwasy tłuszczowe. W takiej porcji makaronu znajduje się także 38 g węglowodanów, co ważne wśród nich nie znajdziemy ani grama cukrów. Makaron penne Lubella zawiera także 2,8 g błonnika oraz 6,6 g białka.
Makaron penne Barilla – jaki ma skład?
Kolejnym producentem makaronu penne, którego weźmiemy pod lupę, jest Barilla. W 100 gramach produktu tej marki znajdziemy aż 1521 kJ oraz 359 kcal. Wartości te są prawie o połowę wyższe niż w przypadku makaronu Lubella. W produktach Barilla zawartość tłuszczu to tylko 2 g, wśród których znajduje się 0,5 g tłuszczów nasyconych. Makaron penne tego producenta zawiera 71,2 g węglowodanów (w tym 3,5 g cukrów). Ile białka ma makaron penne? Białko także osiąga dwa razy większą wartość niż w przypadku produktu Lubella i wynosi 12,5 g. Dodatkowo możemy także zauważyć niską zawartość soli, a mianowicie 0,013 g.
Jakie wartości odżywcze ma makaron penne Knorr? – rozszerz swoją wiedzę!
Teraz przyjrzyjmy się bliżej produktowi pochodzącemu od marki Knorr. Wiele osób zadaje sobie pytanie: ile kalorii ma makaron penne? Zacznijmy jednak analizę od podania wartości energetycznej mierzonej w kJ, która także jest wysoka i wynosi 1500 kJ. Makaron pióra pochodzący od Knorr zawiera także 350 kcal. Z tabeli wartości odżywczych możemy także wyczytać, że ilość białka w 100 g produktu to 12 g a węglowodanów 73 g (zawartość cukrów wynosi 4 g). Tłuszcz znajdujący się w tym makaronie to 1,5 g (a ilość nasyconych kwasów wynosi niż 0,3 g). Błonnik stanowi 2,5 g makaronu, białko 12 g, a sól tylko 0,01 g.
Kilka słów o makaronie penne bio – co ma w sobie?
W tym akapicie przyjrzyjmy się makaronowi penne bio. W 100 g tego produktu znajduje się 358 kcal. Ilość tłuszczu wymieniona wśród wartości odżywczych to 1,2 g (w tym 0,3 g to nasycone kwasy tłuszczowe). Zawartość białka wynosi 10,5 g, a błonnika 2,6 g. Kolejnymi parametrami wziętymi pod lupę są węglowodany, których ilość w 100 g produktu to 75 g (cukry to 3,3g ), oraz niewielka ilość soli – około 0,005 g.
Makaron penne razowy – czy jego skład różni się od składników zawartych w klasycznych rurkach?
Dla porównania, podamy także wartości odżywcze znajdujące się w makaronie penne pełnoziarnistym marki Pastani. W 100 g produktu znajduje się 665 kJ oraz 158 kcal. Tłuszcze stanowią 1,7 g wartości odżywczych znajdujących się w tym makaronie, a 0,4 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Następnie zwróćmy uwagę na węglowodany. Ich ilość w 100 g produktu to 25 g (cukry stanowią 1,3 g węglowodanów). Zawartość błonnika wynosi 6,2 g, a ilość białka jest równa 7,1 g.
Podsumowanie
Jak więc widać, tak samo wyglądające makarony mogą się diametralnie różnić pod względem zawartych w nich wartości odżywczych. Z tego też względu, będąc na zakupach, warto sięgnąć po dwa makarony tego samego typu pochodzące od różnych producentów i przeanalizować tabele wartości odżywczych znajdujące się na opakowaniach. Dopiero po wnikliwej analizie należy włożyć najlepszy produkt do koszyka.
Autor:
Izabela Niechwiej
Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.