Miód pitny – rodzaje, różnice i zastosowanie
Miód pitny już od wieków pojawia się na stołach. Produkowane są w wielu miejscach na świecie, ale to właśnie nasze polskie uznaje się za najlepsze. Miód w takiej postaci ma szerokie zastosowanie, a co więcej stosowany jest także w lecznictwie. W tym artykule dowiesz się, jakie są rodzaje miodów pitnych, różnice oraz zastosowanie. Całą praktyczną wiedzę znajdziesz w jednym miejscu!
Miód pitny – czym jest?
Jest to rodzaj tradycyjnego trunku alkoholowego. Powstaje on w wyniku fermentacji brzeczki miodowej – czyli wodnego roztworu miodu naturalnego. Cukry, które są zawarte w miodzie, podczas tego procesu zmieniają się w alkohol. Do produkcji użyć można także roztworu rozcieńczonego np. sokiem owocowym. Co więcej, do tego procesu można także dodać aromatyczne zioła.
Jeśli chodzi o zawartość procentową alkoholu w miodzie pitnym, to wynosi od 9% do 18%.
Miód pitny – rodzaje
Istnieją dwa podziały miodów pitnych. Pierwszy ze względu na rozcieńczenie miodu z wodą, a drugi ze względu na zawartość alkoholu. Jednak jeśli chodzi o rodzaje, mamy ich cztery.
- miód pitny półtorak – jest to rodzaj miodu pitnego, gdzie na 1 litr miodu pszczelego przypada 0,5 litra wody. Nazwa tego miodu wywodzi się od liczebnika 1,5 (półtora) – czyli proporcja miodu do wody. Barwa jest złocista lub ciemno-bursztynowa. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu, to wynosi od 15% do 18%.
- miód pitny dwójniak – rodzaj miodu pitnego, gdzie na 1 litr miodu przypada 1 litr wody. Tak samo, jak w przypadku półtoraka nazwa modu wywodzi się od liczebnika i proporcji w takich woda i miód są ze sobą mieszane. Tego typu miód musi leżakować nawet do 4 lat, a jego zawartość procentowa alkoholu wynosi około 15%.
- miód pitny trójniak – w tym przypadku na 1 litr miodu przypadają 2 litry wody. Przez to, trójniaki są gotowe do spożycia znacznie szybciej niż dwa wcześniej wymienione miody pitne. Już po roku nadają się do picia. Jeśli chodzi o zawartość procentową alkoholu, to wynosi 13%. Jest słabszy niż poprzednie dwa, ponieważ jest rozcieńczany w większej ilości wody.
- miód pitny czwórniak – to trunek półwytrawny, gdzie na 1 litr miodu przypada 3 litry wody – stąd także nazwa od liczebnika 4. Jego moc wynosi od 9% do 12%.
Jeśli chodzi o podział ze względu na zawartość alkoholu, można zauważyć, że największą zawartość będą miały półtoraki, a najmniejszą czwórniaki. Wszystko przez stosunek miodu do wody. Półtoraki i dwójniaki muszą długo leżakować, aby były gotowe do spożycia, dlatego w przeszłości były nazywane miodami królewskimi.
Podział na miody nasycone i nienasycone
Miody pitne można podzielić także na nasycone i nienasycone. Wszystko zależy od tego czy produkt jest poddany ponownemu gotowanie, czy też nie. Jeśli chodzi i miody pitne nasycone, to ich brzeczki są wcześniej gotowane, w przeciwieństwie do tych nienasyconych.
Właściwości lecznicze miodu pitnego – zalety
Ten napój alkoholowy posiada wiele różnych właściwości leczniczych, które wpływają pozytywnie na stan organizmu. Na początku należy podkreślić, że miody pitne mają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego też doskonale sprawdzą się w walce z bakteriami i wirusami, kiedy zaczyna się sezon chorobowy. Co więcej, sprawia, że człowiek może się zrelaksować, ponieważ redukuje stres i napięcie nerwowe. Miód pitny wpływa także pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.
Miód pitny – czy posiada jakieś wady?
Mimo wielu zalet leczniczych i zdrowotnych należy pamiętać, że miód pitny to napój alkoholowy. Często i nieważne spożywanie może doprowadzić do zaburzeń. Dlatego podczas jego picia należy zachować umiar.
Miód pitny może także doprowadzić czasami do reakcji alergicznych. Trzeba także zauważyć, że jest to napój wysokokaloryczny, dlatego trzeba uważać na to, ile się go spożywa.
Czym można doprawić miód pitny?
Tego rodzaju trunek można podawać w prostej i naturalnej wersji, ale aby poprawić jego smak, można dodać pewne składniki. Jeśli chcesz doprawić miód pitny, możesz postawić na sok owocowy lub różnego rodzaju przyprawy, takie jak: pieprz, cynamon, wanilia, goździki.
Jak podawać miód pitny?
Jeśli chodzi o podawanie miodu pitnego, można to zrobić na zimno lub na gorąco. Doskonale smakuje w obu wersjach. W przypadku miodu podawanego na ciepło często przyprawiony jest automatyczny przyprawami np. goździkami lub cynamonem.
Miód pitny już od wieków pojawia się na stołach. Produkowane są w wielu miejscach na świecie, ale to właśnie nasze polskie uznaje się za najlepsze. Miód w takiej postaci ma szerokie zastosowanie, a co więcej stosowany jest także w lecznictwie. W tym artykule dowiesz się, jakie są rodzaje miodów pitnych, różnice oraz zastosowanie. Całą praktyczną wiedzę znajdziesz w jednym miejscu!
Miód pitny – czym jest?
Jest to rodzaj tradycyjnego trunku alkoholowego. Powstaje on w wyniku fermentacji brzeczki miodowej – czyli wodnego roztworu miodu naturalnego. Cukry, które są zawarte w miodzie, podczas tego procesu zmieniają się w alkohol. Do produkcji użyć można także roztworu rozcieńczonego np. sokiem owocowym. Co więcej, do tego procesu można także dodać aromatyczne zioła.
Jeśli chodzi o zawartość procentową alkoholu w miodzie pitnym, to wynosi od 9% do 18%.
Miód pitny – rodzaje
Istnieją dwa podziały miodów pitnych. Pierwszy ze względu na rozcieńczenie miodu z wodą, a drugi ze względu na zawartość alkoholu. Jednak jeśli chodzi o rodzaje, mamy ich cztery.
- miód pitny półtorak – jest to rodzaj miodu pitnego, gdzie na 1 litr miodu pszczelego przypada 0,5 litra wody. Nazwa tego miodu wywodzi się od liczebnika 1,5 (półtora) – czyli proporcja miodu do wody. Barwa jest złocista lub ciemno-bursztynowa. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu, to wynosi od 15% do 18%.
- miód pitny dwójniak – rodzaj miodu pitnego, gdzie na 1 litr miodu przypada 1 litr wody. Tak samo, jak w przypadku półtoraka nazwa modu wywodzi się od liczebnika i proporcji w takich woda i miód są ze sobą mieszane. Tego typu miód musi leżakować nawet do 4 lat, a jego zawartość procentowa alkoholu wynosi około 15%.
- miód pitny trójniak – w tym przypadku na 1 litr miodu przypadają 2 litry wody. Przez to, trójniaki są gotowe do spożycia znacznie szybciej niż dwa wcześniej wymienione miody pitne. Już po roku nadają się do picia. Jeśli chodzi o zawartość procentową alkoholu, to wynosi 13%. Jest słabszy niż poprzednie dwa, ponieważ jest rozcieńczany w większej ilości wody.
- miód pitny czwórniak – to trunek półwytrawny, gdzie na 1 litr miodu przypada 3 litry wody – stąd także nazwa od liczebnika 4. Jego moc wynosi od 9% do 12%.
Jeśli chodzi o podział ze względu na zawartość alkoholu, można zauważyć, że największą zawartość będą miały półtoraki, a najmniejszą czwórniaki. Wszystko przez stosunek miodu do wody. Półtoraki i dwójniaki muszą długo leżakować, aby były gotowe do spożycia, dlatego w przeszłości były nazywane miodami królewskimi.
Podział na miody nasycone i nienasycone
Miody pitne można podzielić także na nasycone i nienasycone. Wszystko zależy od tego czy produkt jest poddany ponownemu gotowanie, czy też nie. Jeśli chodzi i miody pitne nasycone, to ich brzeczki są wcześniej gotowane, w przeciwieństwie do tych nienasyconych.
Właściwości lecznicze miodu pitnego – zalety
Ten napój alkoholowy posiada wiele różnych właściwości leczniczych, które wpływają pozytywnie na stan organizmu. Na początku należy podkreślić, że miody pitne mają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego też doskonale sprawdzą się w walce z bakteriami i wirusami, kiedy zaczyna się sezon chorobowy. Co więcej, sprawia, że człowiek może się zrelaksować, ponieważ redukuje stres i napięcie nerwowe. Miód pitny wpływa także pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.
Miód pitny – czy posiada jakieś wady?
Mimo wielu zalet leczniczych i zdrowotnych należy pamiętać, że miód pitny to napój alkoholowy. Często i nieważne spożywanie może doprowadzić do zaburzeń. Dlatego podczas jego picia należy zachować umiar.
Miód pitny może także doprowadzić czasami do reakcji alergicznych. Trzeba także zauważyć, że jest to napój wysokokaloryczny, dlatego trzeba uważać na to, ile się go spożywa.
Czym można doprawić miód pitny?
Tego rodzaju trunek można podawać w prostej i naturalnej wersji, ale aby poprawić jego smak, można dodać pewne składniki. Jeśli chcesz doprawić miód pitny, możesz postawić na sok owocowy lub różnego rodzaju przyprawy, takie jak: pieprz, cynamon, wanilia, goździki.
Jak podawać miód pitny?
Jeśli chodzi o podawanie miodu pitnego, można to zrobić na zimno lub na gorąco. Doskonale smakuje w obu wersjach. W przypadku miodu podawanego na ciepło często przyprawiony jest automatyczny przyprawami np. goździkami lub cynamonem.