Czy będąc w ciąży można spożywać każdy rodzaj oleju?
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Zarówno przyszli rodzice, jak i bliscy z niecierpliwością oczekują przyjścia na świat nowego członka rodziny. Jednakże młode mamy powinny pamiętać, że to, co spożywają, ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka znajdującego się w brzuszku. Dlatego też powinny zwracać szczególną uwagę na skład żywności, którą włączają do swojej diety. Do produktów, na które powinny uważać przyszłe mamy, z pewnością należą różnego rodzaju tłuszcze.
Sprawdź jaki olej będzie najlepszy dla kobiet w ciąży. Które z nich można spożywać w ciąży bez ryzyka, że zaszkodzą maluszkowi? Podpowiadamy!
Olej lniany
Zdrowe tłuszcze są niezwykle istotnym składnikiem diety przyszłych mam. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływają na pracę mózgu, zarówno dziecka, jak i jego rodzicielki. Ponadto dostarczają mnóstwa energii do organizmu. Możemy w nich znaleźć również niezbędne w czasie ciąży kwasy omega-3. Ich głównym źródłem jest olej lniany. W ciąży niezwykle ważne jest dostarczanie go do organizmu, ponieważ ten produkt ma bardzo pozytywny wpływ na rozwój płodu (zwłaszcza prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, serca, narządu wzroku oraz funkcji psychomotorycznych).
Kiedy jednak decydujemy się na olej lniany, warto zwrócić uwagę na sposób jego tłoczenia. Wyłącznie produkty nierafinowane, czyli tłoczone na zimno, są bogate w liczne składniki odżywcze, pozytywnie wpływające na funkcjonowanie wielu narządów. Oleje rafinowane, czyli te, które bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, nie należą do najzdrowszych. Tłoczenie na ciepło sprawia, że są one pozbawione wszelkich witamin.
Spodziewasz się dziecka i szukasz bloga, na którym znajdziesz wiele ciekawych informacji? Wejdź na stronę „Dzieci świat„!
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki słynie z właściwości niwelujących problemy alergiczne oraz wspierających odporność. Jednakże stosowanie go w celach leczniczych koniecznie należy skonsultować z lekarzem. Wówczas osoba dbająca o zdrowie przyszłej mamy oraz maleństwa podpowie, w jakich ilościach należy spożywać ów produkt, aby dostarczył do organizmu potrzebne witaminy. Należy również pamiętać, że wiele składników odżywczych i mineralnych posiada wyłącznie nierafinowany olej z czarnuszki. W ciąży należy jednak przyjmować go z umiarem z uwagi na jego właściwości przeciwskurczowe.
Jakich olejów unikać?
Nie każdy olej naturalny tłoczony na zimno jest zdrowy. Oprócz tłuszczów, które należy wprowadzić do diety w czasie ciąży, istnieje również kilka rodzajów olei, których nie powinno się spożywać. Zaliczamy do nich m.in.:
- olej słonecznikowy,
- olej krokoszowy,
- olej kukurydziany,
- olej z pestek winogron.
To tłuszcze bogate w kwasy omega-6. Spożywanie ich w niewielkich ilościach nie jest szkodliwe, jednakże czasem trudno ograniczyć się do stosowania olei jako dodatku do potraw. Zwłaszcza kobiety w ciąży powinny zminimalizować dostarczanie do organizmu kwasów omega-6 na rzecz omega-3. Dzięki temu mogą one sprawić, że dziecko przyjdzie na świat zdrowe, a jego rozwój będzie prawidłowy.
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Zarówno przyszli rodzice, jak i bliscy z niecierpliwością oczekują przyjścia na świat nowego członka rodziny. Jednakże młode mamy powinny pamiętać, że to, co spożywają, ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka znajdującego się w brzuszku. Dlatego też powinny zwracać szczególną uwagę na skład żywności, którą włączają do swojej diety. Do produktów, na które powinny uważać przyszłe mamy, z pewnością należą różnego rodzaju tłuszcze.
Sprawdź jaki olej będzie najlepszy dla kobiet w ciąży. Które z nich można spożywać w ciąży bez ryzyka, że zaszkodzą maluszkowi? Podpowiadamy!
Olej lniany
Zdrowe tłuszcze są niezwykle istotnym składnikiem diety przyszłych mam. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływają na pracę mózgu, zarówno dziecka, jak i jego rodzicielki. Ponadto dostarczają mnóstwa energii do organizmu. Możemy w nich znaleźć również niezbędne w czasie ciąży kwasy omega-3. Ich głównym źródłem jest olej lniany. W ciąży niezwykle ważne jest dostarczanie go do organizmu, ponieważ ten produkt ma bardzo pozytywny wpływ na rozwój płodu (zwłaszcza prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, serca, narządu wzroku oraz funkcji psychomotorycznych).
Kiedy jednak decydujemy się na olej lniany, warto zwrócić uwagę na sposób jego tłoczenia. Wyłącznie produkty nierafinowane, czyli tłoczone na zimno, są bogate w liczne składniki odżywcze, pozytywnie wpływające na funkcjonowanie wielu narządów. Oleje rafinowane, czyli te, które bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, nie należą do najzdrowszych. Tłoczenie na ciepło sprawia, że są one pozbawione wszelkich witamin.
Spodziewasz się dziecka i szukasz bloga, na którym znajdziesz wiele ciekawych informacji? Wejdź na stronę „Dzieci świat„!
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki słynie z właściwości niwelujących problemy alergiczne oraz wspierających odporność. Jednakże stosowanie go w celach leczniczych koniecznie należy skonsultować z lekarzem. Wówczas osoba dbająca o zdrowie przyszłej mamy oraz maleństwa podpowie, w jakich ilościach należy spożywać ów produkt, aby dostarczył do organizmu potrzebne witaminy. Należy również pamiętać, że wiele składników odżywczych i mineralnych posiada wyłącznie nierafinowany olej z czarnuszki. W ciąży należy jednak przyjmować go z umiarem z uwagi na jego właściwości przeciwskurczowe.
Jakich olejów unikać?
Nie każdy olej naturalny tłoczony na zimno jest zdrowy. Oprócz tłuszczów, które należy wprowadzić do diety w czasie ciąży, istnieje również kilka rodzajów olei, których nie powinno się spożywać. Zaliczamy do nich m.in.:
- olej słonecznikowy,
- olej krokoszowy,
- olej kukurydziany,
- olej z pestek winogron.
To tłuszcze bogate w kwasy omega-6. Spożywanie ich w niewielkich ilościach nie jest szkodliwe, jednakże czasem trudno ograniczyć się do stosowania olei jako dodatku do potraw. Zwłaszcza kobiety w ciąży powinny zminimalizować dostarczanie do organizmu kwasów omega-6 na rzecz omega-3. Dzięki temu mogą one sprawić, że dziecko przyjdzie na świat zdrowe, a jego rozwój będzie prawidłowy.