Jak oleje spożywcze wpływają na nasze zdrowie?
Wiele osób uważa, że oleje spożywcze są niezdrowe i nie powinno się stosować ich do przygotowywania posiłków. Jak jest jednak w rzeczywistości? Oleje, których najczęściej używamy do smażenia mięs, zazwyczaj są pozyskiwane dzięki tłoczeniu na ciepło. Wykorzystanie wysokiej temperatury pozwala otrzymać znaczne więcej oleju, jednak pozbawia go niezbędnych witamin, które możemy znaleźć w tłuszczach nierafinowanych. W jakie składniki odżywcze bogate są oleje tłoczone na zimno? Przeczytaj i rozwiej wszelkie nurtujące Cię wątpliwości!
Olej lniany – właściwości
Jest uznawany za jeden z najzdrowszych olejów spożywczych, jakie powinniśmy włączyć do codziennej diety. Zawarte w nim kwasy Omega-3 i Omega-6 korzystnie wpływają na organizm i mogą zapobiegać pojawianiu się wielu chorób. Płynnym złotem starożytni nazywali na przykład olej lniany. Producent, który oferuje ten produkt pozyskany z tłoczenia na zimno, z pewnością wspomni na etykiecie o jego właściwościach. Ten tłuszcz jest bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które pomagają zadbać o prawidłowy rozwój organizmu. To również doskonały olej na cholesterol, ponieważ obniża jego stężenie. Poza tym zawiera duże ilości witaminy E, która doskonale wpływa na odżywienie skóry i przeciwdziała schorzeniom układu krążenia.
Odkryj również inne właściwości zdrowotne zawarte w olejach.
Olej rzepakowy – właściwości
Olej rzepakowy otrzymuje się z nasion rzepaku i stanowi jedną z podstawowych substancji, jakie powinny znaleźć się w każdej kuchni. Można go wykorzystać zarówno do pieczenia, jak i przy smażeniu czy duszeniu. Doskonale sprawdzi się również podczas przygotowywania sałatek. Olej rzepakowy w około 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy czy linolowy. Znajduje się w nim dwa razy więcej kwasów Omega-6 niż Omega-3, tak więc zawartość ta jest zrównoważona. Niejeden producent oleju rzepakowego zaznacza, że w jest on bogaty w witaminy A, K oraz E. Ponadto ta ciecz pomaga obniżyć stężenie cholesterolu, dzięki znajdującym się w niej sterolom roślinnym.
Jak olej rzepakowy wpływa na nasze zdrowie?
W oleju rzepakowym znajduje się idealna proporcja kwasów Omega-6 i Omega-3 – w stosunku 2:1. Jest to niezwykle istotne, ponieważ zbyt duża ilość tych kwasów spożywanych w towarzystwie tłuszczów nasyconych może prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Jednakże odpowiednia ich dawka działa na organizm przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Mają one również wpływ na rozwój mózgu oraz układu nerwowego oka. Warto również wiedzieć, że składniki odżywcze zawarte w oleju rzepakowym pełnią istotną rolę w zapobieganiu chorób, między innymi nowotworu piersi czy też jelita grubego.
Wiele osób uważa, że oleje spożywcze są niezdrowe i nie powinno się stosować ich do przygotowywania posiłków. Jak jest jednak w rzeczywistości? Oleje, których najczęściej używamy do smażenia mięs, zazwyczaj są pozyskiwane dzięki tłoczeniu na ciepło. Wykorzystanie wysokiej temperatury pozwala otrzymać znaczne więcej oleju, jednak pozbawia go niezbędnych witamin, które możemy znaleźć w tłuszczach nierafinowanych. W jakie składniki odżywcze bogate są oleje tłoczone na zimno? Przeczytaj i rozwiej wszelkie nurtujące Cię wątpliwości!
Olej lniany – właściwości
Jest uznawany za jeden z najzdrowszych olejów spożywczych, jakie powinniśmy włączyć do codziennej diety. Zawarte w nim kwasy Omega-3 i Omega-6 korzystnie wpływają na organizm i mogą zapobiegać pojawianiu się wielu chorób. Płynnym złotem starożytni nazywali na przykład olej lniany. Producent, który oferuje ten produkt pozyskany z tłoczenia na zimno, z pewnością wspomni na etykiecie o jego właściwościach. Ten tłuszcz jest bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które pomagają zadbać o prawidłowy rozwój organizmu. To również doskonały olej na cholesterol, ponieważ obniża jego stężenie. Poza tym zawiera duże ilości witaminy E, która doskonale wpływa na odżywienie skóry i przeciwdziała schorzeniom układu krążenia.
Odkryj również inne właściwości zdrowotne zawarte w olejach.
Olej rzepakowy – właściwości
Olej rzepakowy otrzymuje się z nasion rzepaku i stanowi jedną z podstawowych substancji, jakie powinny znaleźć się w każdej kuchni. Można go wykorzystać zarówno do pieczenia, jak i przy smażeniu czy duszeniu. Doskonale sprawdzi się również podczas przygotowywania sałatek. Olej rzepakowy w około 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy czy linolowy. Znajduje się w nim dwa razy więcej kwasów Omega-6 niż Omega-3, tak więc zawartość ta jest zrównoważona. Niejeden producent oleju rzepakowego zaznacza, że w jest on bogaty w witaminy A, K oraz E. Ponadto ta ciecz pomaga obniżyć stężenie cholesterolu, dzięki znajdującym się w niej sterolom roślinnym.
Jak olej rzepakowy wpływa na nasze zdrowie?
W oleju rzepakowym znajduje się idealna proporcja kwasów Omega-6 i Omega-3 – w stosunku 2:1. Jest to niezwykle istotne, ponieważ zbyt duża ilość tych kwasów spożywanych w towarzystwie tłuszczów nasyconych może prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Jednakże odpowiednia ich dawka działa na organizm przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Mają one również wpływ na rozwój mózgu oraz układu nerwowego oka. Warto również wiedzieć, że składniki odżywcze zawarte w oleju rzepakowym pełnią istotną rolę w zapobieganiu chorób, między innymi nowotworu piersi czy też jelita grubego.