Jak przechowywać olej, by nie stracił smaku oraz swoich właściwości?
Naturalne oleje są bardzo ważnym składnikiem diety każdego z nas. Dzięki nim dostarczanych jest do organizmu wiele witamin czy składników odżywczych. Z ich pomocą możemy przygotować pyszne potrawy, a także zadbać o wygląd cery oraz włosów. Bardzo ważne jest jednak to, by przechowywać je w odpowiedni sposób. Dzięki temu nie stracą smaku, aromatu ani najcenniejszych właściwości. Jak więc przetrzymywać oleje?
Odpowiednie opakowanie
Udając się na zakupy, warto pamiętać, by wybierać tylko odpowiednio zapakowane oleje. Tłuszcz rafinowany, którego będziemy używać głównie do smażenia, może znajdować się w plastikowym przeźroczystym pojemniczku. Jeśli jednak decydujemy się na zakup produktu nierafinowanego, czyli tłoczonego na zimno, najlepiej wybierać te, które są rozlane do ciemnych szklanych butelek. Olej rzepakowy, olej lniany czy każdy inny rodzaj tłuszczu zachowa dzięki temu więcej właściwości odżywczych, a my będziemy mogli używać go znacznie dłużej.
Miejsce do przechowywania
Większość olejów lubi chłodne i ciemne warunki. Najlepiej jest więc przechowywać je w lodówce. Komora czy półka znajdująca się na jej drzwiach będzie odpowiednim miejscem. Panuje tam bowiem temperatura oscylująca między 4 a 10 stopni Celsjusza. W niektórych domach znajduje się jednak również specjalnie wydzielona spiżarnia. Jeśli nie jest w niej zbyt gorąco, można składować tam najróżniejsze rodzaje olejów. Warto jedynie pamiętać, by nie stały w pobliżu okna bądź innych źródeł ciepła.
Data ważności
Oleje nierafinowane mają najczęściej krótką datę ważności. W zależności od tłuszczu, przydatność do spożycia może wynosić jedynie 6 tygodni od wytłoczenia. Większość rodzajów olejów zachowuje jednak wszystkie swoje właściwości od 3 do 6 miesięcy. Warto więc od razu sprawdzić wskazania producentów i dokładnie ich przestrzegać. Czasem możemy spotkać się z określeniem „Najlepiej spożyć do x tygodni od otwarcia”. W takiej sytuacji najlepiej nakleić na buteleczkę karteczkę, na której widnieje informacja, kiedy dany olej został przez nas otwarty. Dzięki temu będziemy dokładnie wiedzieli, ile mamy czasu na jego spożycie.
Masz wrażenie, że twój olej jełczeje? Sprawdź po czym możemy poznać zepsuty olej.
A co z olejami dodawanymi do kosmetyków?
Niektórzy z nas doceniają oleje nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także za ich dobroczynne działanie na skórę czy włosy. Naturalne tłuszcze roślinne można bowiem aplikować bezpośrednio na skórę bądź dodawać je do ulubionych kosmetyków, wzmacniając tym samym ich działanie. Jeśli więc mieszamy oleje ze sklepowymi preparatami, najlepiej łączyć je ze sobą na kilka chwil przed nałożeniem na naskórek. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że tłuszcz nie zjełczeje i będzie posiadał wszystkie właściwości odżywcze. Gdy jednak nie mamy czasu na przygotowywanie takiej mikstury każdego dnia i chcemy wymieszać olej z kremem czy balsamem, należy pamiętać by przechowywać taki wyrób w lodówce, przez okres nie dłuższy niż 7 dni.
Pamiętaj:
- olej wystawiony na działanie promieni słonecznych nie nadaje się do ponownego użytku,
- gdy poczujesz, że tłuszcz drastycznie zmienił swój smak, zapach czy aromat – lepiej go wyrzuć.
Sprawdź również jaki wpływ na nasz przewód pokarmowy mają oleje i tłuszcze roślinne.
Naturalne oleje są bardzo ważnym składnikiem diety każdego z nas. Dzięki nim dostarczanych jest do organizmu wiele witamin czy składników odżywczych. Z ich pomocą możemy przygotować pyszne potrawy, a także zadbać o wygląd cery oraz włosów. Bardzo ważne jest jednak to, by przechowywać je w odpowiedni sposób. Dzięki temu nie stracą smaku, aromatu ani najcenniejszych właściwości. Jak więc przetrzymywać oleje?
Odpowiednie opakowanie
Udając się na zakupy, warto pamiętać, by wybierać tylko odpowiednio zapakowane oleje. Tłuszcz rafinowany, którego będziemy używać głównie do smażenia, może znajdować się w plastikowym przeźroczystym pojemniczku. Jeśli jednak decydujemy się na zakup produktu nierafinowanego, czyli tłoczonego na zimno, najlepiej wybierać te, które są rozlane do ciemnych szklanych butelek. Olej rzepakowy, olej lniany czy każdy inny rodzaj tłuszczu zachowa dzięki temu więcej właściwości odżywczych, a my będziemy mogli używać go znacznie dłużej.
Miejsce do przechowywania
Większość olejów lubi chłodne i ciemne warunki. Najlepiej jest więc przechowywać je w lodówce. Komora czy półka znajdująca się na jej drzwiach będzie odpowiednim miejscem. Panuje tam bowiem temperatura oscylująca między 4 a 10 stopni Celsjusza. W niektórych domach znajduje się jednak również specjalnie wydzielona spiżarnia. Jeśli nie jest w niej zbyt gorąco, można składować tam najróżniejsze rodzaje olejów. Warto jedynie pamiętać, by nie stały w pobliżu okna bądź innych źródeł ciepła.
Data ważności
Oleje nierafinowane mają najczęściej krótką datę ważności. W zależności od tłuszczu, przydatność do spożycia może wynosić jedynie 6 tygodni od wytłoczenia. Większość rodzajów olejów zachowuje jednak wszystkie swoje właściwości od 3 do 6 miesięcy. Warto więc od razu sprawdzić wskazania producentów i dokładnie ich przestrzegać. Czasem możemy spotkać się z określeniem „Najlepiej spożyć do x tygodni od otwarcia”. W takiej sytuacji najlepiej nakleić na buteleczkę karteczkę, na której widnieje informacja, kiedy dany olej został przez nas otwarty. Dzięki temu będziemy dokładnie wiedzieli, ile mamy czasu na jego spożycie.
Masz wrażenie, że twój olej jełczeje? Sprawdź po czym możemy poznać zepsuty olej.
A co z olejami dodawanymi do kosmetyków?
Niektórzy z nas doceniają oleje nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także za ich dobroczynne działanie na skórę czy włosy. Naturalne tłuszcze roślinne można bowiem aplikować bezpośrednio na skórę bądź dodawać je do ulubionych kosmetyków, wzmacniając tym samym ich działanie. Jeśli więc mieszamy oleje ze sklepowymi preparatami, najlepiej łączyć je ze sobą na kilka chwil przed nałożeniem na naskórek. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że tłuszcz nie zjełczeje i będzie posiadał wszystkie właściwości odżywcze. Gdy jednak nie mamy czasu na przygotowywanie takiej mikstury każdego dnia i chcemy wymieszać olej z kremem czy balsamem, należy pamiętać by przechowywać taki wyrób w lodówce, przez okres nie dłuższy niż 7 dni.
Pamiętaj:
- olej wystawiony na działanie promieni słonecznych nie nadaje się do ponownego użytku,
- gdy poczujesz, że tłuszcz drastycznie zmienił swój smak, zapach czy aromat – lepiej go wyrzuć.
Sprawdź również jaki wpływ na nasz przewód pokarmowy mają oleje i tłuszcze roślinne.