Który olej ma najwięcej kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9?
Chociaż tłuszcz często kojarzy się z niezdrowym odżywianiem, fast foodami i otyłością, jest on niezbędnym składnikiem naszej diety. Kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9 czasami są wręcz określane mianem “zdrowych tłuszczów”. Bez nich trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Świetnym źródłem tych ważnych substancji są oleje roślinne. Oliwa extra vergine, olej lniany czy olej słonecznikowym – w którym jest najwięcej kwasów Omega-3, a w którym znajdziemy sporo Omega-6 i Omega-9?
Kwas Omega-3 – olej lniany, właściwości zdrowotne
Wśród kwasów z rodziny Omega-3 najważniejsze dla człowieka są kwasy: alfa linolenowy, eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy. Potrzebuje ich zwłaszcza młody organizm, dlatego ich niedobór jest szczególnie groźny w czasie ciąży oraz w pierwszych latach życia. Kwasy Omega-3 pomagają przede wszystkim naszemu mózgowi i skórze, ale także krwi. Mogą między innymi walczyć z miażdżycą, chorobą wieńcową i nadciśnieniem.
Za jedne z najlepszych źródeł tych substancji uchodzą nierafinowane oleje roślinne. Szczególnie bogaty pod tym względem jest olej lniany, który zawiera więcej kwasów z grupy Omega-3 niż z Omega-6, a to rzadka sytuacja. Osoby, które obawiają się o braki kwasów Omega-3, powinny spożywać również olej z orzechów włoskich, olej rzepakowy oraz olej z nasion chia. Zastosowanie tych tłuszczów wzbogaci naszą dietę w zdrowe składniki, należy jednak pamiętać, by spożywać je na zimno.
Kwas Omega-6 – olej słonecznikowy nierafinowany
Uzupełnianie kwasów Omega-3 jest szczególnie ważne, gdyż nieco trudniej dostarczyć je organizmowi niż ma to miejsce z kwasami Omega-6. Te drugie również są jednak niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli zaliczają się do ważnej dla człowieka grupy kwasów NNKT. Wpływają na obniżenie poziomu tak zwanego “złego” cholesterolu, są też materiałem budulcowym komórek, wspomagają układ nerwowy i trawienny.
W jakich olejach szukać kwasów z grupy Omega-6? Pierwszy na półce powinien pojawić się olej słonecznikowy nierafinowany. Wiele wspomnianych kwasów znajdziemy także w oleju z pestek winogron, ale, ze względu na niekorzystny stosunek Omega-6 do Omega-3, trzeba uważać z jego spożywaniem. Alternatywą może być bogaty w NNKT olej sojowy.
Kwas Omega-9 – przede wszystkim oliwa
Kwasy Omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które również są niezbędne naszemu organizmowi. Potrafi je produkować samodzielnie, ale jedynie w szczątkowych ilościach. Dzięki Omega-9 zadbamy przede wszystkim o serce i układ krwionośny. Za ich regularne dostarczanie wdzięczny będzie jednak również układ trawienny – to powinno zapobiegać nadwyżkom kwasów żołądkowych, a do tego pomóc w walce z niestrawnością.
Również kwasy Omega-9 znajdziemy w naturalnych olejach roślinnych. Jedną z substancji, w których te związki występują szczególnie obficie, jest oliwa z oliwek. Nieco mniejszą ilość kwasów z tej grupy znajdziemy także w oleju rzepakowym oraz sojowym. Dodawanie ich do potraw sprawi, że nie trzeba będzie martwić się o niedobór Omega-9.
Nie wiesz kiedy wybrać olej, a kiedy oliwę z oliwek? Sprawdź teraz!
Chociaż tłuszcz często kojarzy się z niezdrowym odżywianiem, fast foodami i otyłością, jest on niezbędnym składnikiem naszej diety. Kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9 czasami są wręcz określane mianem “zdrowych tłuszczów”. Bez nich trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Świetnym źródłem tych ważnych substancji są oleje roślinne. Oliwa extra vergine, olej lniany czy olej słonecznikowym – w którym jest najwięcej kwasów Omega-3, a w którym znajdziemy sporo Omega-6 i Omega-9?
Kwas Omega-3 – olej lniany, właściwości zdrowotne
Wśród kwasów z rodziny Omega-3 najważniejsze dla człowieka są kwasy: alfa linolenowy, eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy. Potrzebuje ich zwłaszcza młody organizm, dlatego ich niedobór jest szczególnie groźny w czasie ciąży oraz w pierwszych latach życia. Kwasy Omega-3 pomagają przede wszystkim naszemu mózgowi i skórze, ale także krwi. Mogą między innymi walczyć z miażdżycą, chorobą wieńcową i nadciśnieniem.
Za jedne z najlepszych źródeł tych substancji uchodzą nierafinowane oleje roślinne. Szczególnie bogaty pod tym względem jest olej lniany, który zawiera więcej kwasów z grupy Omega-3 niż z Omega-6, a to rzadka sytuacja. Osoby, które obawiają się o braki kwasów Omega-3, powinny spożywać również olej z orzechów włoskich, olej rzepakowy oraz olej z nasion chia. Zastosowanie tych tłuszczów wzbogaci naszą dietę w zdrowe składniki, należy jednak pamiętać, by spożywać je na zimno.
Kwas Omega-6 – olej słonecznikowy nierafinowany
Uzupełnianie kwasów Omega-3 jest szczególnie ważne, gdyż nieco trudniej dostarczyć je organizmowi niż ma to miejsce z kwasami Omega-6. Te drugie również są jednak niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli zaliczają się do ważnej dla człowieka grupy kwasów NNKT. Wpływają na obniżenie poziomu tak zwanego “złego” cholesterolu, są też materiałem budulcowym komórek, wspomagają układ nerwowy i trawienny.
W jakich olejach szukać kwasów z grupy Omega-6? Pierwszy na półce powinien pojawić się olej słonecznikowy nierafinowany. Wiele wspomnianych kwasów znajdziemy także w oleju z pestek winogron, ale, ze względu na niekorzystny stosunek Omega-6 do Omega-3, trzeba uważać z jego spożywaniem. Alternatywą może być bogaty w NNKT olej sojowy.
Kwas Omega-9 – przede wszystkim oliwa
Kwasy Omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które również są niezbędne naszemu organizmowi. Potrafi je produkować samodzielnie, ale jedynie w szczątkowych ilościach. Dzięki Omega-9 zadbamy przede wszystkim o serce i układ krwionośny. Za ich regularne dostarczanie wdzięczny będzie jednak również układ trawienny – to powinno zapobiegać nadwyżkom kwasów żołądkowych, a do tego pomóc w walce z niestrawnością.
Również kwasy Omega-9 znajdziemy w naturalnych olejach roślinnych. Jedną z substancji, w których te związki występują szczególnie obficie, jest oliwa z oliwek. Nieco mniejszą ilość kwasów z tej grupy znajdziemy także w oleju rzepakowym oraz sojowym. Dodawanie ich do potraw sprawi, że nie trzeba będzie martwić się o niedobór Omega-9.
Nie wiesz kiedy wybrać olej, a kiedy oliwę z oliwek? Sprawdź teraz!