Olej palmowy – 10 powodów, dlaczego warto go unikać
Tłuszcz pozyskiwany z palmy
tłuszczowej jest jednym z najczęściej wybieranych olejów
roślinnych. Znajdziemy go w większości gotowych dań czy artykułów
spożywczych. Wszystko za sprawą niskich kosztów produkcji oraz
wydajności palmy. Z takiej samej objętości surowca pozyskanego z
tej rośliny jesteśmy w stanie wyprodukować nawet pięć razy
więcej oleju niż z ziaren np. rzepaku czy słonecznika. Nic więc
dziwnego, że producenci sięgają po niego nad wyraz często. Jednak
jaki jest jego faktyczny wpływ na nasze zdrowie? Sprawdź dziesięć
powodów, dlaczego warto unikać oleju palmowego!
Powód nr
1: szkodliwe kwasy nasycone
Kwasy tłuszczowe są bardzo ważnym
elementem diety każdego z nas. Warto jednak pamiętać, że można
podzielić je na dwie podstawowe grupy. Pierwsza z nich to
wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one wykorzystywane przez nasz
organizm jako jedno z głównych źródeł energii. Spożywając je w
odpowiednich ilościach, jesteśmy w stanie zadbać o swoje zdrowie,
witalność oraz sprawność. Każdy z nas powinien pamiętać, że
ciało nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować. Musimy więc
dostarczać je bezpośrednio z pożywienia. Najwięcej NNKT, czyli
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdziemy w
olejach roślinnych oraz rybach, np. tuńczyku czy łososiu. Nie
sposób szukać ich jednak w tłuszczu palmowym. W produkcie tym
występuje bowiem druga grupa, zwana kwasami nasyconymi. Niestety,
nie mają one zbyt pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Powodują
bowiem wiele chorób oraz schorzeń. Znajdziemy je również w
olejach pochodzenia zwierzęcego, dlatego należy unikać łączenia
ich z dużą ilością tłuszczu palmowego.
Powód nr
2: olej palmowy jest wszędzie
Większość z nas nawet nie zdaje
sobie sprawy z tego, jak wiele oleju palmowego spożywamy każdego
dnia. Jeśli nie mamy takiego produktu w domu, wcale nie oznacza to,
że nie jest on obecny w naszej diecie. Tłuszcz ten znajdziemy
bowiem w większości artykułów spożywczych, w szczególności
bardzo tanich i cechujących się długą datą ważności. Olej ten
wykorzystuje się do produkcji m.in. popularnych i lubianych przez
większość z nas kremów czekoladowych. Nie brak go również w
innych słodkościach, takich jak batoniki, czekolady, ciastka,
ciasta czy cukierki. Wspaniale komponuje się bowiem z kakao, dlatego
większość firm dodaje go do swoich wyrobów. Zaskoczeniem dla
wielu z nas jest również fakt, że tłuszcz palmowy dodawany jest
do lodów, zarówno tych dostępnych do kupienia w sklepie, jak i
lodziarni. Artykuły spożywcze, których warto unikać to także
chipsy, margaryna, foliowane pieczywo, chleb tostowy oraz bułki do
hamburgerów czy hot dogów. Gotowe ciasta np. na pizzę, również
posiadają spore ilości tego szkodliwego oleju.
Powód nr
3: bezwartościowy olej rafinowany
Olej palmowy nierafinowany posiada
nieco cennych dla zdrowia właściwości. Znajdziemy w nim bowiem
witaminy oraz minerały. Niestety jego produkcja nie jest opłacalna.
Na naszych stołach lądują więc produkty z tłuszczem rafinowanym,
czyli poddawanym wysokiej obróbce termicznej. Wszystkie składniki
ulatniają się w ten sposób z gotowego wyrobu. Spożywając taki
olej, nie dostarczamy do swojego organizmu żadnych wartościowych
substancji odżywczych. Zjadamy więc jedynie puste kalorie, które
nie są w stanie zadbać o nasz organizm oraz jego prawidłowe
funkcjonowanie.
Powód nr
4: zaburza metabolizm
Ze względu na brak ważnych dla
organizmu substancji odżywczych, spożywanie oleju palmowego może
prowadzić do zaburzeń metabolizmu. Nasza przemiana materii zaczyna
spowalniać, a my odczuwamy coraz większy dyskomfort. Nadmiar tego
składnika w diecie może powodować bóle brzucha, zaparcia oraz
problemy z wypróżnianiem. W znacznym stopniu zaburza się także
nasza gospodarka wodna. Zatrzymująca się w organizmie woda sprawia,
że dokuczają nam problemy związane np. z opuchniętymi i
nabrzmiałymi kończynami.
Powód nr
5: podwyższa cholesterol
Naturalne oleje roślinne nierafinowane
potrafią obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Są więc jak
najbardziej wskazane w naszej codziennej diecie. Niestety tłuszcz
palmowy, tak jak już wcześniej wspominaliśmy, występuje w głównej
mierze w wersji rafinowanej. Posiada także duże ilości nasyconych
kwasów tłuszczowych, dlatego nie jest naszym sprzymierzeńcem.
Regularne spożywanie tego produktu sprawia, że poziom złego
cholesterolu drastycznie się podnosi, a dobrego – spada. Może
więc prowadzić to do poważnych problemów zdrowotnych oraz
sprzyjać rozwojowi miażdżycy. Lepiej zrezygnować z oleju
palmowego, bądź ograniczyć jego spożycie do niezbędnego minimum.
Powód nr
6: zwiększa ryzyko wystąpienia licznych chorób
Oprócz podwyższenia poziomu złego
cholesterolu, olej palmowy przyczynia się także do rozwoju innych
licznych dolegliwości. Przede wszystkim spożywając go w dużych
ilościach, możemy nabawić się problemów ze zbyt wysokim
ciśnieniem tętniczym. Dodatkowo zwiększa się ryzyko wystąpienia
chorób serca. Arytmia, zawał czy zapalenie mięśnia sercowego to
jedynie niektóre z nich. Badania wykazują, że tłuszcz palmowy
może powodować także cukrzycę. Osoby, których dieta bogata jest
w ten produkt często zmagają się również z niedoskonałościami
skóry. Ciężki do wyleczenia trądzik może więc być spowodowany
właśnie nadmiernym spożyciem rafinowanego oleju palmowego. W
trosce o własne zdrowie oraz nienaganny wygląd, lepiej unikać tego
typu substancji.
Powód nr
7: powoduje otyłość, szczególnie u dzieci
Coraz więcej rodziców stara się
zadbać o prawidłowe żywienie swoich dzieci. Niestety pewien
odsetek osób nie chce ograniczać swoich pociech, dlatego pozwala im
na spożywanie wielu niezdrowych produktów. Należą do nich
oczywiście słodycze. Niestety znajdziemy w nich naprawdę duże
ilości oleju palmowego. Nawet w słodkościach, które z pozoru
wyglądają na zdrowe, możemy zauważyć tą substancję na jednym z
pierwszych miejsc w składzie. Nadmiar tłuszczu palmowego przyczynia
się do nadwagi oraz otyłości. Lepiej więc zadbać o zdrowie i
kondycję swoich dzieci oraz ograniczyć ilość spożywanych przez
nie pustych kalorii czy nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast
kupić gotowego batonika czy ciastko, korzystniej jest upiec coś
samodzielnie z półproduktów. Będziemy mieć wtedy pewność, co
wylądowało w naszym wypieku.
Powód nr
8: jest szkodliwym konserwantem
Olej palmowy, głównie ze względu na
konsystencję oraz długą datę ważności, stosuje się jako jeden
z konserwantów. Niestety, mimo iż nie jest związkiem chemicznym,
nie można uznać go za zdrowy zamiennik innych substancji
konserwujących. Tak jak wspominaliśmy, powoduje liczne konsekwencje
zdrowotne i różnego typu dolegliwości. Udając się na zakupy,
najlepiej wystrzegać się produktów spożywczych, których data
przydatności do spożycia jest większa niż rok. Istnieje bowiem
duże prawdopodobieństwo, że znajdziemy w nich tłuszcz palmowy.
Przed włożeniem artykułu do koszyka, dobrze jest więc zerknąć
na jego skład. Olej palmowy kryje się w nim pod nazwą „palm
oil”. Im wyżej wśród innych wymienionych substancji, tym większa
jego zawartość.
Powód nr
9: produkcja oleju palmowego
Produkcja oleju palmowego jest bardzo
opłacalna. Właśnie z tego powodu powstaje coraz więcej plantacji
palm olejowych. Aby stworzyć odpowiednie miejsce, wycinane są inne
lasy oraz tereny zielone. Przez to nasza planeta traci sporą część
roślinności, która jest w stanie chociaż w niewielkim stopniu
oczyścić powietrze. Na plantacjach zużywa się również dużą
ilość wody oraz sztucznych nawozów. Z pewnością nie jest to
dobre dla środowiska i przyczynia się do pogorszenia stanu naszego
globu.
Powód nr
10: lepsze rodzaje olejów
Spożycie oleju palmowego warto ograniczyć również dlatego, że jesteśmy w stanie nabyć o wiele lepszej jakości tłuszcze roślinne. W sklepach znajdziemy produkty wytwarzane z nasion rzepaku, słonecznika, lnu czy czarnuszki. Tłoczone na zimno dostarczają do naszego organizmu wiele cennych witamin, minerałów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Z ich pomocą jesteśmy w stanie walczyć z różnymi dolegliwościami oraz zapobiec rozwojowi licznych chorób. Lepiej więc wybierać zdrowe oleje niż szczycący się niezbyt dobrą sławą oraz opinią tłuszcz palmowy.
Omówiliśmy olej palmowy, teraz czas wziąć pod lupę olej kokosowy – zdrowy czy niezdrowy? Komu wierzyć? Sprawdźcie koniecznie!
Tłuszcz pozyskiwany z palmy tłuszczowej jest jednym z najczęściej wybieranych olejów roślinnych. Znajdziemy go w większości gotowych dań czy artykułów spożywczych. Wszystko za sprawą niskich kosztów produkcji oraz wydajności palmy. Z takiej samej objętości surowca pozyskanego z tej rośliny jesteśmy w stanie wyprodukować nawet pięć razy więcej oleju niż z ziaren np. rzepaku czy słonecznika. Nic więc dziwnego, że producenci sięgają po niego nad wyraz często. Jednak jaki jest jego faktyczny wpływ na nasze zdrowie? Sprawdź dziesięć powodów, dlaczego warto unikać oleju palmowego!
Powód nr 1: szkodliwe kwasy nasycone
Kwasy tłuszczowe są bardzo ważnym elementem diety każdego z nas. Warto jednak pamiętać, że można podzielić je na dwie podstawowe grupy. Pierwsza z nich to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one wykorzystywane przez nasz organizm jako jedno z głównych źródeł energii. Spożywając je w odpowiednich ilościach, jesteśmy w stanie zadbać o swoje zdrowie, witalność oraz sprawność. Każdy z nas powinien pamiętać, że ciało nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować. Musimy więc dostarczać je bezpośrednio z pożywienia. Najwięcej NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdziemy w olejach roślinnych oraz rybach, np. tuńczyku czy łososiu. Nie sposób szukać ich jednak w tłuszczu palmowym. W produkcie tym występuje bowiem druga grupa, zwana kwasami nasyconymi. Niestety, nie mają one zbyt pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Powodują bowiem wiele chorób oraz schorzeń. Znajdziemy je również w olejach pochodzenia zwierzęcego, dlatego należy unikać łączenia ich z dużą ilością tłuszczu palmowego.
Powód nr 2: olej palmowy jest wszędzie
Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele oleju palmowego spożywamy każdego dnia. Jeśli nie mamy takiego produktu w domu, wcale nie oznacza to, że nie jest on obecny w naszej diecie. Tłuszcz ten znajdziemy bowiem w większości artykułów spożywczych, w szczególności bardzo tanich i cechujących się długą datą ważności. Olej ten wykorzystuje się do produkcji m.in. popularnych i lubianych przez większość z nas kremów czekoladowych. Nie brak go również w innych słodkościach, takich jak batoniki, czekolady, ciastka, ciasta czy cukierki. Wspaniale komponuje się bowiem z kakao, dlatego większość firm dodaje go do swoich wyrobów. Zaskoczeniem dla wielu z nas jest również fakt, że tłuszcz palmowy dodawany jest do lodów, zarówno tych dostępnych do kupienia w sklepie, jak i lodziarni. Artykuły spożywcze, których warto unikać to także chipsy, margaryna, foliowane pieczywo, chleb tostowy oraz bułki do hamburgerów czy hot dogów. Gotowe ciasta np. na pizzę, również posiadają spore ilości tego szkodliwego oleju.
Powód nr 3: bezwartościowy olej rafinowany
Olej palmowy nierafinowany posiada nieco cennych dla zdrowia właściwości. Znajdziemy w nim bowiem witaminy oraz minerały. Niestety jego produkcja nie jest opłacalna. Na naszych stołach lądują więc produkty z tłuszczem rafinowanym, czyli poddawanym wysokiej obróbce termicznej. Wszystkie składniki ulatniają się w ten sposób z gotowego wyrobu. Spożywając taki olej, nie dostarczamy do swojego organizmu żadnych wartościowych substancji odżywczych. Zjadamy więc jedynie puste kalorie, które nie są w stanie zadbać o nasz organizm oraz jego prawidłowe funkcjonowanie.
Powód nr 4: zaburza metabolizm
Ze względu na brak ważnych dla organizmu substancji odżywczych, spożywanie oleju palmowego może prowadzić do zaburzeń metabolizmu. Nasza przemiana materii zaczyna spowalniać, a my odczuwamy coraz większy dyskomfort. Nadmiar tego składnika w diecie może powodować bóle brzucha, zaparcia oraz problemy z wypróżnianiem. W znacznym stopniu zaburza się także nasza gospodarka wodna. Zatrzymująca się w organizmie woda sprawia, że dokuczają nam problemy związane np. z opuchniętymi i nabrzmiałymi kończynami.
Powód nr 5: podwyższa cholesterol
Naturalne oleje roślinne nierafinowane potrafią obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Są więc jak najbardziej wskazane w naszej codziennej diecie. Niestety tłuszcz palmowy, tak jak już wcześniej wspominaliśmy, występuje w głównej mierze w wersji rafinowanej. Posiada także duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie jest naszym sprzymierzeńcem. Regularne spożywanie tego produktu sprawia, że poziom złego cholesterolu drastycznie się podnosi, a dobrego – spada. Może więc prowadzić to do poważnych problemów zdrowotnych oraz sprzyjać rozwojowi miażdżycy. Lepiej zrezygnować z oleju palmowego, bądź ograniczyć jego spożycie do niezbędnego minimum.
Powód nr 6: zwiększa ryzyko wystąpienia licznych chorób
Oprócz podwyższenia poziomu złego cholesterolu, olej palmowy przyczynia się także do rozwoju innych licznych dolegliwości. Przede wszystkim spożywając go w dużych ilościach, możemy nabawić się problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Dodatkowo zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób serca. Arytmia, zawał czy zapalenie mięśnia sercowego to jedynie niektóre z nich. Badania wykazują, że tłuszcz palmowy może powodować także cukrzycę. Osoby, których dieta bogata jest w ten produkt często zmagają się również z niedoskonałościami skóry. Ciężki do wyleczenia trądzik może więc być spowodowany właśnie nadmiernym spożyciem rafinowanego oleju palmowego. W trosce o własne zdrowie oraz nienaganny wygląd, lepiej unikać tego typu substancji.
Powód nr 7: powoduje otyłość, szczególnie u dzieci
Coraz więcej rodziców stara się zadbać o prawidłowe żywienie swoich dzieci. Niestety pewien odsetek osób nie chce ograniczać swoich pociech, dlatego pozwala im na spożywanie wielu niezdrowych produktów. Należą do nich oczywiście słodycze. Niestety znajdziemy w nich naprawdę duże ilości oleju palmowego. Nawet w słodkościach, które z pozoru wyglądają na zdrowe, możemy zauważyć tą substancję na jednym z pierwszych miejsc w składzie. Nadmiar tłuszczu palmowego przyczynia się do nadwagi oraz otyłości. Lepiej więc zadbać o zdrowie i kondycję swoich dzieci oraz ograniczyć ilość spożywanych przez nie pustych kalorii czy nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast kupić gotowego batonika czy ciastko, korzystniej jest upiec coś samodzielnie z półproduktów. Będziemy mieć wtedy pewność, co wylądowało w naszym wypieku.
Powód nr 8: jest szkodliwym konserwantem
Olej palmowy, głównie ze względu na konsystencję oraz długą datę ważności, stosuje się jako jeden z konserwantów. Niestety, mimo iż nie jest związkiem chemicznym, nie można uznać go za zdrowy zamiennik innych substancji konserwujących. Tak jak wspominaliśmy, powoduje liczne konsekwencje zdrowotne i różnego typu dolegliwości. Udając się na zakupy, najlepiej wystrzegać się produktów spożywczych, których data przydatności do spożycia jest większa niż rok. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że znajdziemy w nich tłuszcz palmowy. Przed włożeniem artykułu do koszyka, dobrze jest więc zerknąć na jego skład. Olej palmowy kryje się w nim pod nazwą „palm oil”. Im wyżej wśród innych wymienionych substancji, tym większa jego zawartość.
Powód nr 9: produkcja oleju palmowego
Produkcja oleju palmowego jest bardzo opłacalna. Właśnie z tego powodu powstaje coraz więcej plantacji palm olejowych. Aby stworzyć odpowiednie miejsce, wycinane są inne lasy oraz tereny zielone. Przez to nasza planeta traci sporą część roślinności, która jest w stanie chociaż w niewielkim stopniu oczyścić powietrze. Na plantacjach zużywa się również dużą ilość wody oraz sztucznych nawozów. Z pewnością nie jest to dobre dla środowiska i przyczynia się do pogorszenia stanu naszego globu.
Powód nr 10: lepsze rodzaje olejów
Spożycie oleju palmowego warto ograniczyć również dlatego, że jesteśmy w stanie nabyć o wiele lepszej jakości tłuszcze roślinne. W sklepach znajdziemy produkty wytwarzane z nasion rzepaku, słonecznika, lnu czy czarnuszki. Tłoczone na zimno dostarczają do naszego organizmu wiele cennych witamin, minerałów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Z ich pomocą jesteśmy w stanie walczyć z różnymi dolegliwościami oraz zapobiec rozwojowi licznych chorób. Lepiej więc wybierać zdrowe oleje niż szczycący się niezbyt dobrą sławą oraz opinią tłuszcz palmowy.
Omówiliśmy olej palmowy, teraz czas wziąć pod lupę olej kokosowy – zdrowy czy niezdrowy? Komu wierzyć? Sprawdźcie koniecznie!