Olej tłoczony na zimno czy ciepło? Który będzie lepszy?
Ogromna ilość olejów dostępna na rynku może stać się niemałym kłopotem, gdy chcemy wybrać ten odpowiedni dla nas. Nie znając właściwości i możliwości zastosowań produktów, które widzimy na półkach sklepowych, niezwykle trudno będzie nam zdecydować się na odpowiedni preparat. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając olej idealny dla naszego zdrowia? Czy lepiej sprawdzi się ten tłoczony na zimno czy na ciepło? Podpowiadamy!
Oleje tłoczone na zimno
Olej lniany
Jeśli chcemy zakupić produkt, który zachowa swoje wszystkie wartości, powinniśmy wybrać olej lniany tłoczony na zimno. Właściwości jakie posiada z pewnością korzystnie wpłyną na nasz stan zdrowia. Charakteryzuje się on wysoką zawartością kwasów omega-3 i kwasu alfa-linolenowego. Jest również bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Poznaj właściwości lecznicze oleju lnianego
Olej z ostropestu
Oleje naturalne zimnotłoczone z ostropestu charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Z uwagi na zawartą w tym produkcie substancję, jaką jest przeciwutleniacz sylimaryna, doskonale sprawdzi się podczas leczenia stanów zapalnych wątroby. Olej ten można również stosować w celu pozbycia się rozmaitych chorób, jakie powstały w wyniku styczności z różnymi szkodliwymi środkami toksycznymi.
Olej z czarnuszki
Niewiele osób wie, że czarnuszka to produkt, z którego powstają oleje zimnotłoczone nierafinowane. Jest znana z gorzkawego smaku, który po chwili zmienia się w ostry. Oleje z czarnuszki mają wszechstronne właściwości lecznicze. W starożytnym Egipcie stosowano ten produkt do leczenia niemalże każdej choroby. Z uwagi na szerokie możliwości zastosowania oleju z czarnuszki (zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne) stosuje się go do leczenia np. infekcji dróg oddechowych bądź różnych schorzeń powstałych na skórze. Produkt ten jest bogaty w wielonasycone kwasy tłuszczowe, dlatego doskonale sprawdzi się u osób, które posiadają niską odporność organizmu.
Chcesz zdrowo się odżywiać i zadbać o swoje zdrowie? Sprawdź nasz artykuł “Kasza kontra makaron – po który produkt sięgać częściej i dlaczego?”
Oleje tłoczone na ciepło
Wiemy już, jakie właściwości posiadają niektóre oleje tłoczone na zimno. Jednak jak wygląda kwestia produktów rafinowanych? Otóż takie oleje są oczyszczane przy wykorzystaniu wysokiej temperatury, wody oraz rozmaitych chemikaliów. Oznacza to, że w buteleczce prezentują się doskonale. Nie możemy zauważyć jakiegokolwiek osadu na jej dnie. Jednak nie zawsze to, co prezentuje się idealnie, w rzeczywistości charakteryzuje się wysoką jakością. Oczyszczanie tłuszczów sprawia, że stają się one pozbawione m.in. białka, witamin, minerałów oraz wartości odżywczych.
Ogromna ilość olejów dostępna na rynku może stać się niemałym kłopotem, gdy chcemy wybrać ten odpowiedni dla nas. Nie znając właściwości i możliwości zastosowań produktów, które widzimy na półkach sklepowych, niezwykle trudno będzie nam zdecydować się na odpowiedni preparat. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając olej idealny dla naszego zdrowia? Czy lepiej sprawdzi się ten tłoczony na zimno czy na ciepło? Podpowiadamy!
Oleje tłoczone na zimno
Olej lniany
Jeśli chcemy zakupić produkt, który zachowa swoje wszystkie wartości, powinniśmy wybrać olej lniany tłoczony na zimno. Właściwości jakie posiada z pewnością korzystnie wpłyną na nasz stan zdrowia. Charakteryzuje się on wysoką zawartością kwasów omega-3 i kwasu alfa-linolenowego. Jest również bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Poznaj właściwości lecznicze oleju lnianego
Olej z ostropestu
Oleje naturalne zimnotłoczone z ostropestu charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Z uwagi na zawartą w tym produkcie substancję, jaką jest przeciwutleniacz sylimaryna, doskonale sprawdzi się podczas leczenia stanów zapalnych wątroby. Olej ten można również stosować w celu pozbycia się rozmaitych chorób, jakie powstały w wyniku styczności z różnymi szkodliwymi środkami toksycznymi.
Olej z czarnuszki
Niewiele osób wie, że czarnuszka to produkt, z którego powstają oleje zimnotłoczone nierafinowane. Jest znana z gorzkawego smaku, który po chwili zmienia się w ostry. Oleje z czarnuszki mają wszechstronne właściwości lecznicze. W starożytnym Egipcie stosowano ten produkt do leczenia niemalże każdej choroby. Z uwagi na szerokie możliwości zastosowania oleju z czarnuszki (zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne) stosuje się go do leczenia np. infekcji dróg oddechowych bądź różnych schorzeń powstałych na skórze. Produkt ten jest bogaty w wielonasycone kwasy tłuszczowe, dlatego doskonale sprawdzi się u osób, które posiadają niską odporność organizmu.
Chcesz zdrowo się odżywiać i zadbać o swoje zdrowie? Sprawdź nasz artykuł “Kasza kontra makaron – po który produkt sięgać częściej i dlaczego?”
Oleje tłoczone na ciepło
Wiemy już, jakie właściwości posiadają niektóre oleje tłoczone na zimno. Jednak jak wygląda kwestia produktów rafinowanych? Otóż takie oleje są oczyszczane przy wykorzystaniu wysokiej temperatury, wody oraz rozmaitych chemikaliów. Oznacza to, że w buteleczce prezentują się doskonale. Nie możemy zauważyć jakiegokolwiek osadu na jej dnie. Jednak nie zawsze to, co prezentuje się idealnie, w rzeczywistości charakteryzuje się wysoką jakością. Oczyszczanie tłuszczów sprawia, że stają się one pozbawione m.in. białka, witamin, minerałów oraz wartości odżywczych.