Zdrowe i tłuste – oleje jako naturalne suplementy diety
Oleje rzadko kojarzymy ze zdrowymi suplementami diety – a szkoda! Trzeba tylko wiedzieć jakie dokładnie oleje włączyć do diety, a dzięki nim możemy znacznie poprawić swoją kondycję. Jakie zdrowe oleje warto wprowadzić do codziennej diety? W artykule przedstawiamy właściwości zdrowotne olejów – czytaj dalej, poznaj je i korzystaj z tych płynnych darów natury!
Jakie zdrowe oleje wybierać? – olej rydzowy i jego właściwości
Olej rydzowy nie jest pozyskiwany z tych smacznych, rudych grzybów, a z kapustowatej rośliny zwanej lnianką siewną, rosnącą powszechnie w naszym kraju. Z jej upraw i produkcji oleju rydzowego słynie Wielkopolska.
Jakie właściwości prozdrowotne ma olej rydzowy? Znajdziemy w nim cały wachlarz nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonałych dla naszego organizmu – aż 90%! Oczywiście należą do nich dbające o kondycję mózgu kwasy omega 3 i 6, w produktach spożywczych kojarzone jako dostarczane z tłustych ryb. Ryb nie spożywamy zbyt często czy to z racji cen czy świadomości zanieczyszczenia mórz i oceanów, wielu z nas ma więc ich niedobory. Jako że sami nie jesteśmy w stanie wytwarzać dobroczynnych kwasów tłuszczowych, regularna suplementacja ich z oleju rydzowego jest wskazana dla każdego dbającego o wypełnienie podaży na składniki odżywcze.
Olej rydzowy czy też olej z konopii siewnej zawiera także witaminy A oddziaływującej na wzrok i E – ,,witaminy młodości”, a także witaminy z grupy B, wpływające na cały szereg funkcji organizmu, w tym na stan psychiczny. Ponadto, pozytywnie wpływa na wątrobę, obniża tendencję do odkładanie się złego cholesterolu oraz ciśnienie. Przyda się także diabetykom ze względu na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Właściwości oleju z wiesiołka
Wiesiołek to kolejna roślina powszechnie występująca na naszych polach i łąkach – doskonały suplement diety mamy wręcz pod stopami. Warto mieć go i w domowej szafce!
Z powodzeniem mogą się takim olejem zainteresować osoby mające problemy z układem krążenia. Jakie zdrowe oleje pomagają na takie dolegliwości? Właściwości oleju z wiesiołka zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, magazynowaniu cholesterolu i nadciśnieniu – powszechnemu ,,problemowi sercowemu” Polaków.
Właściwości oleju z wiesiołka powodują, że łatwiej poradzić sobie także z problemami z układem ruchu. Okazuje się bowiem, że to skuteczny suplement w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów, przeciwdziała zapaleniom oraz stymuluje produkcję nowych komórek, co przekłada się na szybszą regenerację chrząstek. Sprawdzi się także jako pomocnik w gojeniu ran.
Podobnie jak olej rydzowy, ten też obfituje w kwasy omega 3 i 6. Usprawnienie koncentracji i pamięci, polepszone samopoczucie emocjonalne – czego chcieć więcej? Prozdrowotna kompozycja zawarta w składzie oleju z tej niepozornej rośliny czyni go doskonałym suplementem szczególnie dla seniorów, ale osoby z młodszych grup wiekowych również mogą stosować go z wymiernymi efektami.
Olej rzepakowy – co w nim zdrowego?
Olej rzepakowy nie ma w ostatnich latach najlepszej passy jako tłuszcz do smażenia. Niemniej, ten tłoczony na zimno posiada cały szereg interesujących właściwości, pozwalających traktować go jako prawdziwy prozdrowotny suplement diety.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno dostarcza całej masy antyoksydantów odpowiedzialnych za aktywną walkę z wolnymi rodnikami. Czym są wolne rodniki? To szkodliwe związki generowane za sprawą procesów oddychania, atakujące zdrowe komórki, co przyspiesza procesy starzenia.
Nie brakuje w nim także samej ,,witaminy młodości” czyli witaminy E.. Kto by pomyślał, że dzięki olejowi rzepakowemu możemy dłużej cieszyć się młodzieńczą witalnością i urodą! Suplementowanie zimnotłoczonego oleju rzepakowego przynosi również korzyść w postaci obniżenia tendencji do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz prowadzących do miażdżycy złogów cholesterolu.
Możemy spokojnie przestać kojarzyć oleje ze smażonymi na głębokim tłuszczu niezdrowymi przekąskami. Potraktowanie ich jako naturalny suplement diety, stosowany z rozsądkiem i umiarem oraz we właściwy sposób przyniesie nam same korzyści. Nie tylko oliwa z pierwszego tłoczenia jest zdrowa – rzuć okiem na asortyment jaki zawiera sklep ze zdrową żywnością, a możesz się bardzo zdziwić!
Oleje rzadko kojarzymy ze zdrowymi suplementami diety – a szkoda! Trzeba tylko wiedzieć jakie dokładnie oleje włączyć do diety, a dzięki nim możemy znacznie poprawić swoją kondycję. Jakie zdrowe oleje warto wprowadzić do codziennej diety? W artykule przedstawiamy właściwości zdrowotne olejów – czytaj dalej, poznaj je i korzystaj z tych płynnych darów natury!
Jakie zdrowe oleje wybierać? – olej rydzowy i jego właściwości
Olej rydzowy nie jest pozyskiwany z tych smacznych, rudych grzybów, a z kapustowatej rośliny zwanej lnianką siewną, rosnącą powszechnie w naszym kraju. Z jej upraw i produkcji oleju rydzowego słynie Wielkopolska.
Jakie właściwości prozdrowotne ma olej rydzowy? Znajdziemy w nim cały wachlarz nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonałych dla naszego organizmu – aż 90%! Oczywiście należą do nich dbające o kondycję mózgu kwasy omega 3 i 6, w produktach spożywczych kojarzone jako dostarczane z tłustych ryb. Ryb nie spożywamy zbyt często czy to z racji cen czy świadomości zanieczyszczenia mórz i oceanów, wielu z nas ma więc ich niedobory. Jako że sami nie jesteśmy w stanie wytwarzać dobroczynnych kwasów tłuszczowych, regularna suplementacja ich z oleju rydzowego jest wskazana dla każdego dbającego o wypełnienie podaży na składniki odżywcze.
Olej rydzowy czy też olej z konopii siewnej zawiera także witaminy A oddziaływującej na wzrok i E – ,,witaminy młodości”, a także witaminy z grupy B, wpływające na cały szereg funkcji organizmu, w tym na stan psychiczny. Ponadto, pozytywnie wpływa na wątrobę, obniża tendencję do odkładanie się złego cholesterolu oraz ciśnienie. Przyda się także diabetykom ze względu na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Właściwości oleju z wiesiołka
Wiesiołek to kolejna roślina powszechnie występująca na naszych polach i łąkach – doskonały suplement diety mamy wręcz pod stopami. Warto mieć go i w domowej szafce!
Z powodzeniem mogą się takim olejem zainteresować osoby mające problemy z układem krążenia. Jakie zdrowe oleje pomagają na takie dolegliwości? Właściwości oleju z wiesiołka zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, magazynowaniu cholesterolu i nadciśnieniu – powszechnemu ,,problemowi sercowemu” Polaków.
Właściwości oleju z wiesiołka powodują, że łatwiej poradzić sobie także z problemami z układem ruchu. Okazuje się bowiem, że to skuteczny suplement w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów, przeciwdziała zapaleniom oraz stymuluje produkcję nowych komórek, co przekłada się na szybszą regenerację chrząstek. Sprawdzi się także jako pomocnik w gojeniu ran.
Podobnie jak olej rydzowy, ten też obfituje w kwasy omega 3 i 6. Usprawnienie koncentracji i pamięci, polepszone samopoczucie emocjonalne – czego chcieć więcej? Prozdrowotna kompozycja zawarta w składzie oleju z tej niepozornej rośliny czyni go doskonałym suplementem szczególnie dla seniorów, ale osoby z młodszych grup wiekowych również mogą stosować go z wymiernymi efektami.
Olej rzepakowy – co w nim zdrowego?
Olej rzepakowy nie ma w ostatnich latach najlepszej passy jako tłuszcz do smażenia. Niemniej, ten tłoczony na zimno posiada cały szereg interesujących właściwości, pozwalających traktować go jako prawdziwy prozdrowotny suplement diety.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno dostarcza całej masy antyoksydantów odpowiedzialnych za aktywną walkę z wolnymi rodnikami. Czym są wolne rodniki? To szkodliwe związki generowane za sprawą procesów oddychania, atakujące zdrowe komórki, co przyspiesza procesy starzenia.
Nie brakuje w nim także samej ,,witaminy młodości” czyli witaminy E.. Kto by pomyślał, że dzięki olejowi rzepakowemu możemy dłużej cieszyć się młodzieńczą witalnością i urodą! Suplementowanie zimnotłoczonego oleju rzepakowego przynosi również korzyść w postaci obniżenia tendencji do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz prowadzących do miażdżycy złogów cholesterolu.
Możemy spokojnie przestać kojarzyć oleje ze smażonymi na głębokim tłuszczu niezdrowymi przekąskami. Potraktowanie ich jako naturalny suplement diety, stosowany z rozsądkiem i umiarem oraz we właściwy sposób przyniesie nam same korzyści. Nie tylko oliwa z pierwszego tłoczenia jest zdrowa – rzuć okiem na asortyment jaki zawiera sklep ze zdrową żywnością, a możesz się bardzo zdziwić!