Na co zwrócić uwagę, wybierając olej spożywczy?
Coraz większa ilość osób stara się robić zakupy świadomie. Każdego dnia możemy więc w sklepie zauważyć klientów, którzy bacznie przyglądają się właściwościom konkretnych towarów. Dzięki temu udając się do kasy, wiedzą, że decydują na zdrowy i pełnowartościowy produkt. Jednak na co zwracać uwagę, wybierając olej spożywczy? Odpowiemy na to pytanie w tym artykule.
Sposób i data tłoczenia
Wybierając olej, warto w pierwszej kolejności sprawdzić, w jaki sposób został pozyskany. Najczęściej możemy spotkać się z określeniami:
- nierafinowany, czyli tłoczony na zimno,
- rafinowany, czyli tłoczony z wykorzystaniem wysokiej temperatury.
Najwięcej składników odżywczych, minerałów oraz witamin dostarczają nam tłuszcze nierafinowane. Dzięki niskiej temperaturze zachowują one wszystkie swoje właściwości i są o wiele zdrowsze dla naszego organizmu. Takich olejów nie można jednak mocno podgrzewać. Oznacza to, że możemy wykorzystać je jedynie do dań na zimno. Smażenie czy pieczenie na nich nie jest wskazane, ponieważ posiadają niską temperaturę dymienia. Gdy nastąpi więc ich przegrzanie, z tłuszczu zaczynają wytrącać się szkodliwe toksyny. Podsumowując, do sałatek czy dipów lepszy będzie olej nierafinowany, do smażenia – rafinowany.
Warto również sprawdzić, kiedy olej został wytłoczony. Rekomenduje się bowiem, by spożyć tłuszcz do 6-9 miesięcy od daty jego wytworzenia. Producent oleju lnianego niekiedy zaznacza nawet, że data ważności takiego produktu to jedynie 3 miesiące.
Zadajesz sobie pytanie Biedronka czy Lidl – gdzie dostaniemy lepszej jakości oleje roślinne? Sprawdź odpowiedź w naszym artykule!
Właściwości produktu
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie, jakie właściwości posiada dany olej. Przede wszystkim warto zobaczyć, ile kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9 znajdziemy w konkretnym rodzaju tłuszczu oraz jakie witaminy i minerały dostarczymy dzięki niemu do naszego organizmu. Dobrze jest również wiedzieć, przy jakich dolegliwościach może nam pomóc. Niektóre oleje wspomagają bowiem pracę układu trawiennego, wpływają pozytywnie na pamięć oraz koncentrację, a także przyspieszają odchudzanie.
Zastosowanie oleju
Niezwykle ważne jest także to, jak możemy wykorzystać konkretny olej. Jeśli nie znamy danego rodzaju tłuszczu, warto sprawdzić czy posiada on jakiś charakterystyczny smak czy zapach. Na przykład olej z nasion chia ma lekko orzechowy posmak. Nadaje się więc nie tylko do dań przygotowywanych na zimno, ale także do ciast czy deserów. Niektóre tłuszcze roślinne można również stosować bezpośrednio na skórę. Jeśli więc zależy nam nie tylko na gotowaniu, ale także na zadbaniu o swoją urodę, warto wybrać właśnie taki rodzaj.
Opakowanie
Większość tłuszczów powinna być rozlewana do ciemnych szklanych butelek. Dzięki temu na długo zachowają swoje właściwości. W takim opakowaniu powinny znaleźć się przede wszystkim produkty nierafinowane, czyli np. olej z czarnuszki. Przechowywanie tłuszczu po zakupie również ma ogromne znaczenie. Musimy pamiętać, by włożyć go do lodówki lub położyć w zaciemnionym zimnym miejscu.
Cena
Cena danego tłuszczu jest ważna, ale nie najważniejsza. Nie zawsze niska kwota oznacza słabej jakości produkt. Warto na nią zwracać uwagę, jednak nie powinna zbyt mocno wpływać na naszą decyzję zakupową, nienależnie czy chcemy nabyć olej słonecznikowy czy też olej lniany budwigowy. Sklep internetowy do dobre miejsce na zaznajomienie się z orientacyjnymi cenami. Warto również zdecydować się na finalizację zakupu przez Internet, ponieważ sprzedawane są tam wysokiej jakości produkty za kwoty nieco niższe niż te, które znajdziemy na sklepowych półkach.
Coraz większa ilość osób stara się robić zakupy świadomie. Każdego dnia możemy więc w sklepie zauważyć klientów, którzy bacznie przyglądają się właściwościom konkretnych towarów. Dzięki temu udając się do kasy, wiedzą, że decydują na zdrowy i pełnowartościowy produkt. Jednak na co zwracać uwagę, wybierając olej spożywczy? Odpowiemy na to pytanie w tym artykule.
Sposób i data tłoczenia
Wybierając olej, warto w pierwszej kolejności sprawdzić, w jaki sposób został pozyskany. Najczęściej możemy spotkać się z określeniami:
- nierafinowany, czyli tłoczony na zimno,
- rafinowany, czyli tłoczony z wykorzystaniem wysokiej temperatury.
Najwięcej składników odżywczych, minerałów oraz witamin dostarczają nam tłuszcze nierafinowane. Dzięki niskiej temperaturze zachowują one wszystkie swoje właściwości i są o wiele zdrowsze dla naszego organizmu. Takich olejów nie można jednak mocno podgrzewać. Oznacza to, że możemy wykorzystać je jedynie do dań na zimno. Smażenie czy pieczenie na nich nie jest wskazane, ponieważ posiadają niską temperaturę dymienia. Gdy nastąpi więc ich przegrzanie, z tłuszczu zaczynają wytrącać się szkodliwe toksyny. Podsumowując, do sałatek czy dipów lepszy będzie olej nierafinowany, do smażenia – rafinowany.
Warto również sprawdzić, kiedy olej został wytłoczony. Rekomenduje się bowiem, by spożyć tłuszcz do 6-9 miesięcy od daty jego wytworzenia. Producent oleju lnianego niekiedy zaznacza nawet, że data ważności takiego produktu to jedynie 3 miesiące.
Zadajesz sobie pytanie Biedronka czy Lidl – gdzie dostaniemy lepszej jakości oleje roślinne? Sprawdź odpowiedź w naszym artykule!
Właściwości produktu
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie, jakie właściwości posiada dany olej. Przede wszystkim warto zobaczyć, ile kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9 znajdziemy w konkretnym rodzaju tłuszczu oraz jakie witaminy i minerały dostarczymy dzięki niemu do naszego organizmu. Dobrze jest również wiedzieć, przy jakich dolegliwościach może nam pomóc. Niektóre oleje wspomagają bowiem pracę układu trawiennego, wpływają pozytywnie na pamięć oraz koncentrację, a także przyspieszają odchudzanie.
Zastosowanie oleju
Niezwykle ważne jest także to, jak możemy wykorzystać konkretny olej. Jeśli nie znamy danego rodzaju tłuszczu, warto sprawdzić czy posiada on jakiś charakterystyczny smak czy zapach. Na przykład olej z nasion chia ma lekko orzechowy posmak. Nadaje się więc nie tylko do dań przygotowywanych na zimno, ale także do ciast czy deserów. Niektóre tłuszcze roślinne można również stosować bezpośrednio na skórę. Jeśli więc zależy nam nie tylko na gotowaniu, ale także na zadbaniu o swoją urodę, warto wybrać właśnie taki rodzaj.
Opakowanie
Większość tłuszczów powinna być rozlewana do ciemnych szklanych butelek. Dzięki temu na długo zachowają swoje właściwości. W takim opakowaniu powinny znaleźć się przede wszystkim produkty nierafinowane, czyli np. olej z czarnuszki. Przechowywanie tłuszczu po zakupie również ma ogromne znaczenie. Musimy pamiętać, by włożyć go do lodówki lub położyć w zaciemnionym zimnym miejscu.
Cena
Cena danego tłuszczu jest ważna, ale nie najważniejsza. Nie zawsze niska kwota oznacza słabej jakości produkt. Warto na nią zwracać uwagę, jednak nie powinna zbyt mocno wpływać na naszą decyzję zakupową, nienależnie czy chcemy nabyć olej słonecznikowy czy też olej lniany budwigowy. Sklep internetowy do dobre miejsce na zaznajomienie się z orientacyjnymi cenami. Warto również zdecydować się na finalizację zakupu przez Internet, ponieważ sprzedawane są tam wysokiej jakości produkty za kwoty nieco niższe niż te, które znajdziemy na sklepowych półkach.