Olej lniany – poznaj jego niesamowite właściwości
Tłuszcze to bardzo ważny składnik naszej diety. Bez nich organizm nie będzie funkcjonował tak, jak należy. To właśnie dzięki nim lepiej przyswajane są m.in. różne witaminy czy minerały. Wybierając produkty tłuszczowe, warto jednak zwracać szczególną uwagę na to, z czego zostały wykonane oraz jakie właściwości posiadają. W tym artykule weźmiemy więc pod lupę olej lniany budwigowy i przedstawimy jego wpływ na nasze zdrowie.
Olej lniany – właściwości
Oleje lniane tłoczone na zimno są bogatym źródłem tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów Omega-3. Są one bardzo ważne w procesie transportu lipidów. Odpowiadają za obniżenie cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Zmniejszają także ciśnienie tętnicze oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Olej lniany powinien znaleźć się w diecie osób, które zmagają się z chorobami przewodu pokarmowego. Warto również pamiętać, że wpływa on pozytywnie na kondycję naszej skóry. Czy olej może pomóc w walce z trądzikiem? Zdecydowanie tak! Regularnie spożywając taki rodzaj oleju możemy pozbyć się przesuszenia, a nawet łuszczenia naskórka. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Olej lniany pomaga również na takie dolegliwości jak:
- choroba wrzodowa żołądka,
- zaparcia,
- choroby skóry,
- nadmierne wypadanie włosów.
Taki rodzaj tłuszczu znalazł swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także i w kosmetyce. Jest bardzo cenionym składnikiem wielu preparatów pozwalających zadbać o naszą urodę.
Olej lniany – jak stosować?
Olej lniany powinien być jednym z głównych tłuszczów wchodzących w skład naszej diety. Jego właściwości mają bowiem zbawienny wpływ na ludzki organizm. Warto dodawać go do potraw na zimno, takich jak np. sałatki czy gotowane warzywa. Nie należy jednak na nim smażyć, ponieważ posiada niską temperaturę dymienia. Osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów powinny na stałe włączyć go do swojego jadłospisu. Pomaga bowiem w redukcji tkanki tłuszczowej oraz zapobiega jej odkładaniu się.
Szukasz pomysłów na zdrowe potrawy? Sprawdź nasz artykuł “Wykwintne dania z kaszy i makaronu, czyli sposoby na smaczny obiad”!
Olej lniany można także stosować bezpośrednio na skórę. Redukuje uporczywe zmiany, z którymi zmagają się osoby chore na atopowe zapalenie skóry. Dodatkowo łagodzi podrażnienia, swędzenie oraz zaczerwienienia. Zawarta w nim witamina E opóźnia procesy starzenia, zmniejsza widoczność zmarszczek oraz uelastycznia skórę. Warto więc codziennie wieczorem nakładać go na twarz, zamiast kremu czy serum.
Olej lniany – gdzie kupić?
Większość z nas powinna więc włączyć do swojej diety olej lniany. Sklep, w którym go zakupimy nie powinien być jednak przypadkowym miejscem. Najlepiej szukać naturalnych wyrobów, produkowanych przez renomowanych producentów. Będziemy mieć wtedy pewność, że kupujemy wysokiej jakości olej, wyprodukowany z najlepiej wyselekcjonowanych ziaren lnu. Należy jednak pamiętać, że ma być on tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób zachowywane są wszystkie drogocenne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały.
Tłuszcze to bardzo ważny składnik naszej diety. Bez nich organizm nie będzie funkcjonował tak, jak należy. To właśnie dzięki nim lepiej przyswajane są m.in. różne witaminy czy minerały. Wybierając produkty tłuszczowe, warto jednak zwracać szczególną uwagę na to, z czego zostały wykonane oraz jakie właściwości posiadają. W tym artykule weźmiemy więc pod lupę olej lniany budwigowy i przedstawimy jego wpływ na nasze zdrowie.
Olej lniany – właściwości
Oleje lniane tłoczone na zimno są bogatym źródłem tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów Omega-3. Są one bardzo ważne w procesie transportu lipidów. Odpowiadają za obniżenie cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Zmniejszają także ciśnienie tętnicze oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Olej lniany powinien znaleźć się w diecie osób, które zmagają się z chorobami przewodu pokarmowego. Warto również pamiętać, że wpływa on pozytywnie na kondycję naszej skóry. Czy olej może pomóc w walce z trądzikiem? Zdecydowanie tak! Regularnie spożywając taki rodzaj oleju możemy pozbyć się przesuszenia, a nawet łuszczenia naskórka. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Olej lniany pomaga również na takie dolegliwości jak:
- choroba wrzodowa żołądka,
- zaparcia,
- choroby skóry,
- nadmierne wypadanie włosów.
Taki rodzaj tłuszczu znalazł swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także i w kosmetyce. Jest bardzo cenionym składnikiem wielu preparatów pozwalających zadbać o naszą urodę.
Olej lniany – jak stosować?
Olej lniany powinien być jednym z głównych tłuszczów wchodzących w skład naszej diety. Jego właściwości mają bowiem zbawienny wpływ na ludzki organizm. Warto dodawać go do potraw na zimno, takich jak np. sałatki czy gotowane warzywa. Nie należy jednak na nim smażyć, ponieważ posiada niską temperaturę dymienia. Osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów powinny na stałe włączyć go do swojego jadłospisu. Pomaga bowiem w redukcji tkanki tłuszczowej oraz zapobiega jej odkładaniu się.
Szukasz pomysłów na zdrowe potrawy? Sprawdź nasz artykuł “Wykwintne dania z kaszy i makaronu, czyli sposoby na smaczny obiad”!
Olej lniany można także stosować bezpośrednio na skórę. Redukuje uporczywe zmiany, z którymi zmagają się osoby chore na atopowe zapalenie skóry. Dodatkowo łagodzi podrażnienia, swędzenie oraz zaczerwienienia. Zawarta w nim witamina E opóźnia procesy starzenia, zmniejsza widoczność zmarszczek oraz uelastycznia skórę. Warto więc codziennie wieczorem nakładać go na twarz, zamiast kremu czy serum.
Olej lniany – gdzie kupić?
Większość z nas powinna więc włączyć do swojej diety olej lniany. Sklep, w którym go zakupimy nie powinien być jednak przypadkowym miejscem. Najlepiej szukać naturalnych wyrobów, produkowanych przez renomowanych producentów. Będziemy mieć wtedy pewność, że kupujemy wysokiej jakości olej, wyprodukowany z najlepiej wyselekcjonowanych ziaren lnu. Należy jednak pamiętać, że ma być on tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób zachowywane są wszystkie drogocenne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały.