Marchewkowy, arachidowy, krokoszowy – poznaj mało znane oleje
Tłuszcze roślinne to produkty, których używamy niemalże każdego dnia. To właśnie na nich przyrządzane są smaczne potrawy czy desery. Kobiety wykorzystują je również do codziennej pielęgnacji ciała oraz włosów. Najczęściej korzystamy głównie z oleju rzepakowego, słonecznikowego czy lnianego. W sklepach dostępne są jednak także inne, mniej popularne rodzaje tłuszczów roślinnych. W tym artykule postaramy się przedstawić kilka ciekawych, lecz często niedocenianych, naturalnych olejów.
Olej marchewkowy
Właściwości oleju marchewkowego
Olej marchewkowy znany jest od wielu lat, jednak często całkowicie o nim zapominamy. Ten pozyskiwany z nasion marchwi tłuszcz posiada cenne właściwości, dzięki którym jesteśmy w stanie zadbać o swoją urodę. Najczęściej stosowany jest bowiem w kosmetyce. Wszystko ze względu na obecność dużej ilości beta karotenu oraz licznych witamin. W oleju marchwiowym znajdziemy witaminy z grupy B, K, C i E. Dodatkowo jest bogatym źródłem cynku, żelaza oraz wapnia. Naturalny produkt, do którego nie zostały dodane żadne środki konserwujące przyjmuje ciemnopomarańczową barwę oraz charakteryzuje się słodkim zapachem.
Zastosowanie oleju marchewkowego
Olejem marchewkowym powinny zainteresować się przede wszystkim posiadaczki suchej, wrażliwej i skłonnej do zmarszczek skóry. Produkt ten silnie nawilża i delikatnie napina naskórek oraz sprawia, że cera staje się promienna i pełna blasku. Z jego pomocą jesteśmy w stanie spłycić zmarszczki oraz nieco opóźnić proces starzenia się skóry. Ze względu na dużą ilość barwnika, może być stosowany również jako naturalny samoopalacz. Olej marchwiowy polecany jest także osobom zmagającym się z dermatologicznymi chorobami skóry, takimi jak AZS czy łuszczyca. Łagodzi bowiem podrażnienia, przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga proces regeneracji naskórka.
Samodzielne przygotowanie oleju marchewkowego
Olej marchwiowy możemy kupić w większości naturalnych drogerii oraz w aptekach. Warto jednak wiedzieć, że jesteśmy w stanie przygotować go samodzielnie. Nie potrzebujemy do tego specjalistycznych sprzętów czy wyciskarki. Wystarczy, że zetrzemy na tarce kilka dużych marchewek, a następnie zalejemy je np. olejem lnianym czy olejem z czarnuszki. Po około 24 godzinach warzywo puści swoje soki, które wymieszają się z naturalnym tłuszczem roślinnym. Po przecedzeniu mikstury uzyskamy gotowy produkt. Wyrób należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Warto jednak wiedzieć, że taki domowej roboty olej będzie nieco inny niż ten, który kupimy w sklepie. Jest to bowiem mieszanka soku z marchwi oraz tłuszczu, a nie olej wytłoczony bezpośrednio z tego bogatego w beta karoten warzywa.
Dowiedz się więcej na temat nietypowych olei w naszym artykule ,,Olej na ból ucha – czy można zmniejszyć ból przy pomocy olejów?”
Olej arachidowy
Właściwości oleju arachidowego
Olej arachidowy pozyskuje się z orzeszków ziemnych. Jest nieodzownym elementem kuchni azjatyckiej. Wszystko za sprawą wielu cennych właściwości odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zawarte w nim składniki pozwalają zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz nowotworów. Regularne spożywanie tłuszczu sprawi również, że pozbędziemy się uporczywych zaparć oraz przyspieszymy metabolizm. Witamina E, którą znajdziemy w oleju arachidowym zadba natomiast o naszą urodę.
Zastosowanie oleju arachidowego
Olej arachidowy znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Z powodzeniem sprawdzi się jako baza do sosów sałatkowych czy wszelkich potraw na zimno. Z tego tłuszczu przygotujemy także wspaniały majonez. Olej arachidowy rafinowany nadaje się do smażenia. Posiada bowiem wysoki punkt dymienia, dlatego nie musimy martwić się o wytrącające się w wysokiej temperaturze związki toksyczne. Do pielęgnacji ciała lepiej jednak używać tłuszczu nierafinowanego, czyli tłoczonego na zimno. Dzięki temu znajdziemy w nim więcej cennych dla urody substancji odżywczych. Olejkiem arachidowym powinny pod tym względem zainteresować się osoby, których cera jest bardzo wrażliwa i skłonna do podrażnień. Produkt ten silnie nawilża, łagodzi stany zapalne oraz eliminuje egzemę. Sprawdzi się także jako preparat zmniejszający dolegliwości bólowe towarzyszące zapaleniu stawów.
Czy olej arachidowy uczula?
Uczulenie na orzeszki ziemne to jedna z najczęściej występujących na świecie alergii pokarmowych. W zależności od stopnia nasilenia, mogą towarzyszyć jej równe objawy. Najgroźniejszym jest oczywiście zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Warto jednak wiedzieć, że w orzeszkach najsilniejszym alergenem są zawarte w nich białka. Osoby uczulone powinny więc unikać oleju arachidowego tłoczonego na zimno. W procesie produkcji substancje te nie ulegają zniszczeniu. Badania pokazują więc, że w większości przypadków spożycie czy nałożenie na skórę takiego produktu powoduje reakcję alergiczną. Śmiało można jednak korzystać z tłuszczu rafinowanego. Podgrzewany jest on bowiem do wysokiej temperatury, dlatego usunięte są z niego wszystkie białka.
Olej krokoszowy
Właściwości oleju krokoszowego
Olej krokoszowy, jak sama nazwa wskazuje, wytwarza się z krokosza. Jest to roślina, która posiada wiele cennych dla zdrowia oraz urody właściwości. Tłuszcz, który z niej wytłaczamy, znany był już w starożytnym Egipcie. Podobno sam Faraon zachwycał się jego cudownym działaniem. W oleju tym znajdziemy bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego musimy dostarczać je w sporej ilości z pożywienia. Nasze ciało nie jest bowiem w stanie samodzielnie ich wyprodukować. Olej ten jest także bogatym źródłem kwasów omega 3. Opóźniają one procesy starzenia wszystkich komórek znajdujących się w naszym organizmie. Minimalizują również ryzyko pojawienia się zawału serca czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zastosowanie oleju krokoszowego
Olej z krokosza ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim łagodzi kaszel oraz liczne problemy trawienne. Wspiera także krążenie krwi. Wykazuje silne właściwości przeciwbólowe oraz łagodzi stany zapalne. Z jego dobrodziejstw powinny korzystać osoby, u których często pojawiają się infekcje dróg moczowych. Co ciekawe, z pomocą oleju krokoszowego jesteśmy również w stanie pozbyć się problemu z nadmierną potliwością.
W kosmetyce znajduje natomiast swoje zastosowanie głównie ze względu na właściwości silnie nawilżające. Wspaniale natłuszcza, odżywia oraz regeneruje skórę. Redukuje także drobne zmarszczki oraz delikatnie napina naskórek. Stosując tłuszcz miejscowo, zmniejszymy widoczność blizn oraz przebarwień potrądzikowych. Jak większość olejów, produkt wytłaczany z krokosza można także wpleść do codziennej pielęgnacji włosów. Już po pierwszej aplikacji na kosmyki zauważymy, że pasma są jedwabiście gładkie oraz miękkie w dotyku. Mówi się również o tym, że tłuszcz ten pomaga zahamować proces wypadania włosów oraz łysienia. Niestety, jak na razie, nie jest to potwierdzone żadnymi badaniami.
Kilka ciekawostek na temat oleju krokoszowego
Krokosz to roślina, w której znajdziemy bardzo dużą ilość pigmentu. Olej krokoszowy ma więc właściwości silnie barwiące. Można użyć go jako naturalnego barwnika do tkanin. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest do wyrobu kosmetyków kolorowych. Szminki stworzone na jego bazie przybierają intensywny czerwony odcień, a jednocześnie silnie nawilżają nawet bardzo spierzchnięte usta.
Olej krokoszowy ma także oryginalny zapach. Sprawdzi się więc jako produkt do masażu oraz aromaterapii. Masując nim ciało, nie tylko wspaniale się odprężymy, ale także ukoimy nerwy oraz zniwelujemy stres.
Tłuszcz krokoszowy można bez obaw stosować w swojej kuchni. Jest on niemalże bezsmakowy, dlatego nie musimy martwić się o to, że nasza potrawa będzie smakować inaczej, niż do tej pory.
Wyżej wymienione cenne dla zdrowia oleje to oczywiście nie jedyne, o których powinniśmy pamiętać. Na naszą uwagę zasługuje także np. olej z pestek dyni, o którym pisaliśmy w artykule https://oleje-zimnotloczone.pl/olej-z-pestek-dyni-poznaj-jego-wlasciwosci-prozdrowotne/. Obecnie na rynku znajdziemy jednak wiele innych rodzajów tłuszczy roślinnych. Każdy z nich będzie wykazywał nieco inne właściwości, jednak możemy być pewni, że ich spożycie czy użycie do codziennej pielęgnacji będzie niosło ze sobą wiele zalet. Warto jedynie pamiętać, by sięgać po naturalne, najlepiej ekologiczne produkty, do których nie są dodawane żadne substancje chemiczne.
Tłuszcze roślinne to produkty, których używamy niemalże każdego dnia. To właśnie na nich przyrządzane są smaczne potrawy czy desery. Kobiety wykorzystują je również do codziennej pielęgnacji ciała oraz włosów. Najczęściej korzystamy głównie z oleju rzepakowego, słonecznikowego czy lnianego. W sklepach dostępne są jednak także inne, mniej popularne rodzaje tłuszczów roślinnych. W tym artykule postaramy się przedstawić kilka ciekawych, lecz często niedocenianych, naturalnych olejów.
Olej marchewkowy
Właściwości oleju marchewkowego
Olej marchewkowy znany jest od wielu lat, jednak często całkowicie o nim zapominamy. Ten pozyskiwany z nasion marchwi tłuszcz posiada cenne właściwości, dzięki którym jesteśmy w stanie zadbać o swoją urodę. Najczęściej stosowany jest bowiem w kosmetyce. Wszystko ze względu na obecność dużej ilości beta karotenu oraz licznych witamin. W oleju marchwiowym znajdziemy witaminy z grupy B, K, C i E. Dodatkowo jest bogatym źródłem cynku, żelaza oraz wapnia. Naturalny produkt, do którego nie zostały dodane żadne środki konserwujące przyjmuje ciemnopomarańczową barwę oraz charakteryzuje się słodkim zapachem.
Zastosowanie oleju marchewkowego
Olejem marchewkowym powinny zainteresować się przede wszystkim posiadaczki suchej, wrażliwej i skłonnej do zmarszczek skóry. Produkt ten silnie nawilża i delikatnie napina naskórek oraz sprawia, że cera staje się promienna i pełna blasku. Z jego pomocą jesteśmy w stanie spłycić zmarszczki oraz nieco opóźnić proces starzenia się skóry. Ze względu na dużą ilość barwnika, może być stosowany również jako naturalny samoopalacz. Olej marchwiowy polecany jest także osobom zmagającym się z dermatologicznymi chorobami skóry, takimi jak AZS czy łuszczyca. Łagodzi bowiem podrażnienia, przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga proces regeneracji naskórka.
Samodzielne przygotowanie oleju marchewkowego
Olej marchwiowy możemy kupić w większości naturalnych drogerii oraz w aptekach. Warto jednak wiedzieć, że jesteśmy w stanie przygotować go samodzielnie. Nie potrzebujemy do tego specjalistycznych sprzętów czy wyciskarki. Wystarczy, że zetrzemy na tarce kilka dużych marchewek, a następnie zalejemy je np. olejem lnianym czy olejem z czarnuszki. Po około 24 godzinach warzywo puści swoje soki, które wymieszają się z naturalnym tłuszczem roślinnym. Po przecedzeniu mikstury uzyskamy gotowy produkt. Wyrób należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Warto jednak wiedzieć, że taki domowej roboty olej będzie nieco inny niż ten, który kupimy w sklepie. Jest to bowiem mieszanka soku z marchwi oraz tłuszczu, a nie olej wytłoczony bezpośrednio z tego bogatego w beta karoten warzywa.
Dowiedz się więcej na temat nietypowych olei w naszym artykule ,,Olej na ból ucha – czy można zmniejszyć ból przy pomocy olejów?”
Olej arachidowy
Właściwości oleju arachidowego
Olej arachidowy pozyskuje się z orzeszków ziemnych. Jest nieodzownym elementem kuchni azjatyckiej. Wszystko za sprawą wielu cennych właściwości odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zawarte w nim składniki pozwalają zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz nowotworów. Regularne spożywanie tłuszczu sprawi również, że pozbędziemy się uporczywych zaparć oraz przyspieszymy metabolizm. Witamina E, którą znajdziemy w oleju arachidowym zadba natomiast o naszą urodę.
Zastosowanie oleju arachidowego
Olej arachidowy znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Z powodzeniem sprawdzi się jako baza do sosów sałatkowych czy wszelkich potraw na zimno. Z tego tłuszczu przygotujemy także wspaniały majonez. Olej arachidowy rafinowany nadaje się do smażenia. Posiada bowiem wysoki punkt dymienia, dlatego nie musimy martwić się o wytrącające się w wysokiej temperaturze związki toksyczne. Do pielęgnacji ciała lepiej jednak używać tłuszczu nierafinowanego, czyli tłoczonego na zimno. Dzięki temu znajdziemy w nim więcej cennych dla urody substancji odżywczych. Olejkiem arachidowym powinny pod tym względem zainteresować się osoby, których cera jest bardzo wrażliwa i skłonna do podrażnień. Produkt ten silnie nawilża, łagodzi stany zapalne oraz eliminuje egzemę. Sprawdzi się także jako preparat zmniejszający dolegliwości bólowe towarzyszące zapaleniu stawów.
Czy olej arachidowy uczula?
Uczulenie na orzeszki ziemne to jedna z najczęściej występujących na świecie alergii pokarmowych. W zależności od stopnia nasilenia, mogą towarzyszyć jej równe objawy. Najgroźniejszym jest oczywiście zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Warto jednak wiedzieć, że w orzeszkach najsilniejszym alergenem są zawarte w nich białka. Osoby uczulone powinny więc unikać oleju arachidowego tłoczonego na zimno. W procesie produkcji substancje te nie ulegają zniszczeniu. Badania pokazują więc, że w większości przypadków spożycie czy nałożenie na skórę takiego produktu powoduje reakcję alergiczną. Śmiało można jednak korzystać z tłuszczu rafinowanego. Podgrzewany jest on bowiem do wysokiej temperatury, dlatego usunięte są z niego wszystkie białka.
Olej krokoszowy
Właściwości oleju krokoszowego
Olej krokoszowy, jak sama nazwa wskazuje, wytwarza się z krokosza. Jest to roślina, która posiada wiele cennych dla zdrowia oraz urody właściwości. Tłuszcz, który z niej wytłaczamy, znany był już w starożytnym Egipcie. Podobno sam Faraon zachwycał się jego cudownym działaniem. W oleju tym znajdziemy bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego musimy dostarczać je w sporej ilości z pożywienia. Nasze ciało nie jest bowiem w stanie samodzielnie ich wyprodukować. Olej ten jest także bogatym źródłem kwasów omega 3. Opóźniają one procesy starzenia wszystkich komórek znajdujących się w naszym organizmie. Minimalizują również ryzyko pojawienia się zawału serca czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zastosowanie oleju krokoszowego
Olej z krokosza ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim łagodzi kaszel oraz liczne problemy trawienne. Wspiera także krążenie krwi. Wykazuje silne właściwości przeciwbólowe oraz łagodzi stany zapalne. Z jego dobrodziejstw powinny korzystać osoby, u których często pojawiają się infekcje dróg moczowych. Co ciekawe, z pomocą oleju krokoszowego jesteśmy również w stanie pozbyć się problemu z nadmierną potliwością.
W kosmetyce znajduje natomiast swoje zastosowanie głównie ze względu na właściwości silnie nawilżające. Wspaniale natłuszcza, odżywia oraz regeneruje skórę. Redukuje także drobne zmarszczki oraz delikatnie napina naskórek. Stosując tłuszcz miejscowo, zmniejszymy widoczność blizn oraz przebarwień potrądzikowych. Jak większość olejów, produkt wytłaczany z krokosza można także wpleść do codziennej pielęgnacji włosów. Już po pierwszej aplikacji na kosmyki zauważymy, że pasma są jedwabiście gładkie oraz miękkie w dotyku. Mówi się również o tym, że tłuszcz ten pomaga zahamować proces wypadania włosów oraz łysienia. Niestety, jak na razie, nie jest to potwierdzone żadnymi badaniami.
Kilka ciekawostek na temat oleju krokoszowego
Krokosz to roślina, w której znajdziemy bardzo dużą ilość pigmentu. Olej krokoszowy ma więc właściwości silnie barwiące. Można użyć go jako naturalnego barwnika do tkanin. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest do wyrobu kosmetyków kolorowych. Szminki stworzone na jego bazie przybierają intensywny czerwony odcień, a jednocześnie silnie nawilżają nawet bardzo spierzchnięte usta.
Olej krokoszowy ma także oryginalny zapach. Sprawdzi się więc jako produkt do masażu oraz aromaterapii. Masując nim ciało, nie tylko wspaniale się odprężymy, ale także ukoimy nerwy oraz zniwelujemy stres.
Tłuszcz krokoszowy można bez obaw stosować w swojej kuchni. Jest on niemalże bezsmakowy, dlatego nie musimy martwić się o to, że nasza potrawa będzie smakować inaczej, niż do tej pory.
Wyżej wymienione cenne dla zdrowia oleje to oczywiście nie jedyne, o których powinniśmy pamiętać. Na naszą uwagę zasługuje także np. olej z pestek dyni, o którym pisaliśmy w artykule https://oleje-zimnotloczone.pl/olej-z-pestek-dyni-poznaj-jego-wlasciwosci-prozdrowotne/. Obecnie na rynku znajdziemy jednak wiele innych rodzajów tłuszczy roślinnych. Każdy z nich będzie wykazywał nieco inne właściwości, jednak możemy być pewni, że ich spożycie czy użycie do codziennej pielęgnacji będzie niosło ze sobą wiele zalet. Warto jedynie pamiętać, by sięgać po naturalne, najlepiej ekologiczne produkty, do których nie są dodawane żadne substancje chemiczne.