Biedronka czy Lidl – gdzie dostaniemy lepszej jakości oleje roślinne?
Niemalże każdego dnia większość z nas udaje się na zakupy do popularnego dyskontu. Nie da się ukryć, że najczęściej odwiedzamy dwa konkurujące ze sobą sklepy, a mianowicie Lidla oraz Biedronkę. W obydwu marketach jesteśmy w stanie nabyć świeże wypiekane na miejscu pieczywo, różnego typu mięsa czy wędliny, a także każdy inny produkt spożywczy. Nic więc dziwnego, że regularnie odwiedzamy tego typu dyskonty. Dzisiaj postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy w spożywczych sieciówkach jesteśmy w stanie kupić dobrej jakości oleje roślinne, a jeśli tak, to do którego ze sklepów lepiej się udać. Sprawdź!
Podstawowy podział olejów roślinnych
Przed udaniem się do sklepu po dobry olej roślinny, warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tego typu produktów. Dzięki temu będziemy wiedzieli, czego najlepiej szukać na sklepowych produktach. Przede wszystkim należy więc pamiętać, że naturalne tłuszcze roślinne możemy podzielić na dwie podstawowe grupy. Pierwszą z nich są oleje rafinowane, czyli tłoczone na ciepło. Podczas ich produkcji ziarna oleiste podgrzewane są do bardzo wysokich temperatur. Dzięki temu jesteśmy w stanie pozyskać z nasion dużą ilość gotowego wyrobu. Przez to taki tłuszcz jest stosunkowo tani. Przez obróbkę termiczną traci jednak większość swoich dobroczynnych właściwości. Mimo to, warto mieć go w swojej kuchni. Dlaczego? Na oleju rafinowanym należy bowiem przyrządzać smażone czy pieczone potrawy. Posiada on bardzo wysoki punkt dymienia, dlatego po podgrzaniu nie wytrącają się z niego szkodliwe substancje toksyczne.
Do drugiej grupy możemy zaliczyć oleje nierafinowane, czyli tłoczone na zimno. Podczas tłoczenia, ziarna podgrzewa się jedynie do 40 stopni Celsjusza, dlatego wszelkie ich właściwości zostają zachowane. Dzięki temu, spożywając taki tłuszcz roślinny, dostarczamy do organizmu sporą ilość witamin, minerałów oraz substancji odżywczych. W procesie wytwarzania nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, dlatego są w stu procentach naturalne i bezpieczne dla naszego zdrowia (o ile oczywiście nie spożywamy ich w bardzo dużych ilościach). Swoje zastosowanie znajdują zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Warto jednak pamiętać, żeby pod żadnym pozorem nie podgrzewać tego typu wyrobów. Ich punkt dymienia oscyluje na niski poziomie, dlatego nawet lekka obróbka termiczna może sprawić, że z tłuszczu wytrącą się szkodliwe substancje toksyczne.
Co to znaczy, że olej jest dobrej jakości?
Czasami bardzo ciężko określić, co kryje się pod hasłem „produkt wysokiej jakości”. W przypadku olejów, pojęcie to łatwo rozszyfrować. Przede wszystkim, tłuszcz roślinny powinien być produkowany z dokładnie wyselekcjonowanych ziaren roślin oleistych. Najlepiej oczywiście, by pochodziły one z upraw ekologicznych, jednak nie jest to warunek konieczny. Dodatkowo, w procesie produkcji nie powinny trafiać do tłuszczu sztuczne i chemiczne substancje, których zadaniem jest poprawienie smaku czy wyglądu gotowego wyrobu. Produkt wysokiej jakości musi jednak pochodzić z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu mamy pewność, że do prasy trafiły świeże nasiona, a nie odpadki, z których już wcześniej pozyskano sporą ilość oleju.
Jak zrobić makaron, by był zdrowy i smakował jak ten prosto ze sklepu? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł!
Na co należy zwrócić uwagę?
Podczas wyboru oleju roślinnego należy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Dzięki temu jesteśmy w stanie nabyć wysokiej jakości tłuszcz, który sprosta naszym oczekiwaniom czy wymaganiom. Na co więc warto spojrzeć, stojąc przed sklepową półką wypełnioną różnego typu olejami?
Tłoczenie
W pierwszej kolejności musimy sprawdzić, w jaki sposób został pozyskany olej. Tak jak już wcześniej wspominaliśmy, powinien on pochodzić z pierwszego tłoczenia. Wybierając tłuszcz, na którym będziemy piec czy smażyć, należy szukać produktów rafinowanych. Najczęściej sięgamy po olej rzepakowy oraz słonecznikowy. Obydwa z nich idealnie sprawdzą się do dań na gorąco. Jeśli natomiast kupujemy tłuszcz, który wykorzystamy do potraw na zimno, czy też pielęgnacji ciała bądź włosów, lepiej sięgnąć po bogate w witaminy i minerały, oleje nierafinowane.
Właściwości
Oleje roślinne, a w szczególności nierafinowane, są wspaniałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Składnik ten powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Ludzki organizm nie jest bowiem w stanie samodzielnie wyprodukować kwasów omega 3, 6 czy 9. Musimy więc dostarczać je bezpośrednio z pożywienia. Wysokiej jakości olej powinien być bogaty w NNKT. Dodatkowo musi być źródłem cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. Niektóre oleje, np. ten produkowany z nasion lnu, obniżają także poziom złego cholesterolu we krwi, przyspieszają metabolizm czy proces gojenia się ran. Warto więc sprawdzić właściwości każdego z tłuszczów i wybrać najlepszy dla siebie. Spożywany przez nas olej ma bowiem działać na nasz organizm zbawiennie, a nie szkodzić zdrowiu.
Opakowanie
Nie bez znaczenia jest także opakowanie. Oleje rafinowane mogą znajdować się w jasnej plastikowej butelce, jednak nierafinowane już nie. Tłuszcz tłoczony na zimno musi zostać przelany do ciemnego szklanego pojemniczka. Dzięki temu nie poddajemy go działaniu promieni słonecznych, a ten nie traci swoich cennych właściwości.
Cena
Wybierając oleje, zarówno tłoczone na zimno, jak i na ciepło, nie warto kierować się ceną. Nie zawsze bowiem niska kwota może oznaczać słabej jakości wyrób. Nieraz jesteśmy w stanie kupić dobry produkt, za naprawdę rozsądną cenę. Wystarczy jedynie czytać etykiety i nie nabierać się na wszystkie obietnice producentów.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, na jakie informacje powinniśmy zwrócić uwagę, kupując olej, przeczytaj nasz artykuł.
Jakie oleje dostaniemy w popularnych dyskontach?
Biedronka – podstawowe rodzaje olejów
W popularnej Biedronce znajdziemy kilka podstawowych rodzajów olejów roślinnych rafinowanych. Należą do nich:
- Olej rzepakowy „Wyborny” 1 l – cena regularna: ok. 5 zł za butelkę. Jest to tłuszcz z pierwszego tłoczenia, produkowany ze specjalnej odmiany rzepaku, pozbawionej potencjalnie szkodliwych dla zdrowia związków. Z powodzeniem sprawdzi się do smażenia czy pieczenia mięs oraz innych potraw. W niektórych sklepach dostaniemy go w większej pojemności. 3-litrowe opakowanie kosztuje ok. 10-14 złotych, a 5-litrowe ok. 18-21 złotych. Ceny są zależne od aktualnych promocji.
- Olej słonecznikowy „Wyborny” 2 l – cena regularna: ok. 8 zł za butelkę. Tłuszcz produkowany z nasion słonecznika, poddawany wysokiej obróbce termicznej. Dyskont powoli odchodzi jednak od jego sprzedaży. Spowodowane jest to głównie większym zainteresowaniem olejem rzepakowym.
- Olej rzepakowy z oliwą „Wyborny Delio” 1 l – cena regularna: ok. 6 zł za butelkę. Dzięki połączeniu tłuszczu produkowanego z rzepaków oraz oliwy z oliwek, wyrób może być stosowany zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Ma delikatny posmak, jednak nie zmienia smaku potraw.
W dyskoncie często pojawiają się jednak tzw. „aktualne oferty”. Asortyment wzbogacany jest wtedy o inne rodzaje olejów, wytwarzane przez różnych producentów. Produkty dostępne są jednak jedynie przez pewien czas, dlatego chcąc być na bieżąco, musimy regularnie śledzić wszelkie promocje oraz przeglądać gazetki.
Biedronka – inne rodzaje olejów
W większości dyskontów ciężko niestety znaleźć oleje nierafinowane. Większość z nich dostępna jest jedynie sezonowo. Mimo to, w Biedronce jesteśmy w stanie kupić także:
- Oleje i oliwy marki „Monini” 750 ml – cena regularna: ok. 13-20 zł za butelkę. Najczęściej spotykane rodzaje – olej z pestek winogron, olej ryżowy, oliwa extra virgin.
- Olej kokosowy „Vitanella” 500 ml – cena regularna: ok. 10 zł za butelkę.
- Olej lniany „Złoty Łan” 250 ml – cena regularna: ok. 10 zł za butelkę.
- Olej smakowy „Kujawski” 250 ml – cena regularna: ok. 4 zł za butelkę. Dostępne warianty: cytryna-bazylia, czosnek-bazylia, papryka-bazylia-pomidor, pomidor-czosnek-bazylia.
Co jakiś czas na sklepowe półki trafiają także inne rodzaje olejów roślinnych. W stałej sprzedaży dostaniemy jednak również specjalne olejki do pielęgnacji włosów (jojoba, arganowy, z czarnuszki, kokosowy). Ich pojemność to 20 ml, a cena regularna ok. 5 zł za buteleczkę.
Lidl – podstawowe rodzaje olejów
Niemiecki Lidl w dużej mierze skupia się na sprzedaży wyrobów produkowanych pod nazwami tak zwanych „marek własnych”. W ofercie znajdziemy więc:
- Olej słonecznikowy „Vita Dor” 1 l – cena regularna: ok. 4 zł. Produkt cieszy się dużym powodzeniem i kilkukrotnie zajął dość wysokie miejsca w niezależnych rankingach jakości. Idealnie nadaje się do smażenia mięs oraz frytek.
- Olej słonecznikowy „Promienna” 1 l – cena regularna: ok. 4 zł. Tłuszcz wytwarzany ze świeżych ziaren słonecznika, posiadający sporą (jak na produkt rafinowany) ilość kwasów omega.
- Olej rzepakowy „Vita Dor” 1 l – cena regularna: ok. 5 zł. Idealny do smażenia oraz pieczenia. Dostępny również w 3-litrowym opakowaniu za ok. 14 złotych.
- Olej rzepakowy „Promienna” 1 l – cena regularna: ok. 4 zł.
W niektórych sklepach w sprzedaży dostępne są również produkty sygnowane logo „Wielkopolski” czy „Kujawski”. Ich ceny są nieco wyższe niż wyrobów produkowanych specjalnie dla niemieckiego koncernu.
Lidl – inne rodzaje olejów
Wśród innych rodzajów olejów roślinnych, w Lidlu znajdziemy również:
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno „Vita Dor” 500 ml – cena regularna: ok. 6 zł.
- Olej z awokado „Vita Dor” 200 ml – cena regularna: ok. 20 zł.
- Olej sezamowy „Vita Dor” 250 ml – cena regularna: ok. 7 zł.
- Olej z orzechów włoskich „Vita Dor” 250 ml – cena regularna: ok. 7 zł.
- Olej kokosowy rafinowany „Intension” 500 ml – cena regularna: ok. 10 zł.
- Olej z pestek dyni „Deluxe” 250 ml – cena regularna: ok. 9 zł.
Lidl słynie jednak także z akcji „Tydzień grecki/włoski/azjatycki itp”. Podczas ich trwania w ofercie pojawiają się więc produkty, w tym także oleje i tłuszcze, z różnych zakątków świata. Warto mieć ten fakt na uwadze i przy okazji rozejrzeć się za nieznanymi przez nas do tej pory wyrobami.
Co wybrać – Biedronkę czy Lidla?
W obydwu uwielbianych przez Polaków dyskontach jesteśmy w stanie kupić wysokiej jakości roślinny olej spożywczy. Warto pamiętać, że nie każdy z nich będzie aż tak dobry jak ten kupiony bezpośrednio od producenta, szczególnie jeśli zależy nam na wyrobie nierafinowanym. Tłuszcze rafinowane możemy jednak bez obaw kupować zarówno w Lidlu, jak i w Biedronce. Oleje tłoczone na zimno pojawiają się w ich ofercie jedynie od czasu do czasu. Gdy ujrzymy wyrób nierafinowany, wystarczy dokładnie prześledzić jego etykietę i samodzielnie ocenić, czy jest on taki, jaki powinien być. Pomocne mogą okazać się wymienione nieco wcześniej wskazówki.
Niemalże każdego dnia większość z nas udaje się na zakupy do popularnego dyskontu. Nie da się ukryć, że najczęściej odwiedzamy dwa konkurujące ze sobą sklepy, a mianowicie Lidla oraz Biedronkę. W obydwu marketach jesteśmy w stanie nabyć świeże wypiekane na miejscu pieczywo, różnego typu mięsa czy wędliny, a także każdy inny produkt spożywczy. Nic więc dziwnego, że regularnie odwiedzamy tego typu dyskonty. Dzisiaj postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy w spożywczych sieciówkach jesteśmy w stanie kupić dobrej jakości oleje roślinne, a jeśli tak, to do którego ze sklepów lepiej się udać. Sprawdź!
Podstawowy podział olejów roślinnych
Przed udaniem się do sklepu po dobry olej roślinny, warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tego typu produktów. Dzięki temu będziemy wiedzieli, czego najlepiej szukać na sklepowych produktach. Przede wszystkim należy więc pamiętać, że naturalne tłuszcze roślinne możemy podzielić na dwie podstawowe grupy. Pierwszą z nich są oleje rafinowane, czyli tłoczone na ciepło. Podczas ich produkcji ziarna oleiste podgrzewane są do bardzo wysokich temperatur. Dzięki temu jesteśmy w stanie pozyskać z nasion dużą ilość gotowego wyrobu. Przez to taki tłuszcz jest stosunkowo tani. Przez obróbkę termiczną traci jednak większość swoich dobroczynnych właściwości. Mimo to, warto mieć go w swojej kuchni. Dlaczego? Na oleju rafinowanym należy bowiem przyrządzać smażone czy pieczone potrawy. Posiada on bardzo wysoki punkt dymienia, dlatego po podgrzaniu nie wytrącają się z niego szkodliwe substancje toksyczne.
Do drugiej grupy możemy zaliczyć oleje nierafinowane, czyli tłoczone na zimno. Podczas tłoczenia, ziarna podgrzewa się jedynie do 40 stopni Celsjusza, dlatego wszelkie ich właściwości zostają zachowane. Dzięki temu, spożywając taki tłuszcz roślinny, dostarczamy do organizmu sporą ilość witamin, minerałów oraz substancji odżywczych. W procesie wytwarzania nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, dlatego są w stu procentach naturalne i bezpieczne dla naszego zdrowia (o ile oczywiście nie spożywamy ich w bardzo dużych ilościach). Swoje zastosowanie znajdują zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Warto jednak pamiętać, żeby pod żadnym pozorem nie podgrzewać tego typu wyrobów. Ich punkt dymienia oscyluje na niski poziomie, dlatego nawet lekka obróbka termiczna może sprawić, że z tłuszczu wytrącą się szkodliwe substancje toksyczne.
Co to znaczy, że olej jest dobrej jakości?
Czasami bardzo ciężko określić, co kryje się pod hasłem „produkt wysokiej jakości”. W przypadku olejów, pojęcie to łatwo rozszyfrować. Przede wszystkim, tłuszcz roślinny powinien być produkowany z dokładnie wyselekcjonowanych ziaren roślin oleistych. Najlepiej oczywiście, by pochodziły one z upraw ekologicznych, jednak nie jest to warunek konieczny. Dodatkowo, w procesie produkcji nie powinny trafiać do tłuszczu sztuczne i chemiczne substancje, których zadaniem jest poprawienie smaku czy wyglądu gotowego wyrobu. Produkt wysokiej jakości musi jednak pochodzić z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu mamy pewność, że do prasy trafiły świeże nasiona, a nie odpadki, z których już wcześniej pozyskano sporą ilość oleju.
Jak zrobić makaron, by był zdrowy i smakował jak ten prosto ze sklepu? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł!
Na co należy zwrócić uwagę?
Podczas wyboru oleju roślinnego należy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Dzięki temu jesteśmy w stanie nabyć wysokiej jakości tłuszcz, który sprosta naszym oczekiwaniom czy wymaganiom. Na co więc warto spojrzeć, stojąc przed sklepową półką wypełnioną różnego typu olejami?
Tłoczenie
W pierwszej kolejności musimy sprawdzić, w jaki sposób został pozyskany olej. Tak jak już wcześniej wspominaliśmy, powinien on pochodzić z pierwszego tłoczenia. Wybierając tłuszcz, na którym będziemy piec czy smażyć, należy szukać produktów rafinowanych. Najczęściej sięgamy po olej rzepakowy oraz słonecznikowy. Obydwa z nich idealnie sprawdzą się do dań na gorąco. Jeśli natomiast kupujemy tłuszcz, który wykorzystamy do potraw na zimno, czy też pielęgnacji ciała bądź włosów, lepiej sięgnąć po bogate w witaminy i minerały, oleje nierafinowane.
Właściwości
Oleje roślinne, a w szczególności nierafinowane, są wspaniałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Składnik ten powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Ludzki organizm nie jest bowiem w stanie samodzielnie wyprodukować kwasów omega 3, 6 czy 9. Musimy więc dostarczać je bezpośrednio z pożywienia. Wysokiej jakości olej powinien być bogaty w NNKT. Dodatkowo musi być źródłem cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. Niektóre oleje, np. ten produkowany z nasion lnu, obniżają także poziom złego cholesterolu we krwi, przyspieszają metabolizm czy proces gojenia się ran. Warto więc sprawdzić właściwości każdego z tłuszczów i wybrać najlepszy dla siebie. Spożywany przez nas olej ma bowiem działać na nasz organizm zbawiennie, a nie szkodzić zdrowiu.
Opakowanie
Nie bez znaczenia jest także opakowanie. Oleje rafinowane mogą znajdować się w jasnej plastikowej butelce, jednak nierafinowane już nie. Tłuszcz tłoczony na zimno musi zostać przelany do ciemnego szklanego pojemniczka. Dzięki temu nie poddajemy go działaniu promieni słonecznych, a ten nie traci swoich cennych właściwości.
Cena
Wybierając oleje, zarówno tłoczone na zimno, jak i na ciepło, nie warto kierować się ceną. Nie zawsze bowiem niska kwota może oznaczać słabej jakości wyrób. Nieraz jesteśmy w stanie kupić dobry produkt, za naprawdę rozsądną cenę. Wystarczy jedynie czytać etykiety i nie nabierać się na wszystkie obietnice producentów.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, na jakie informacje powinniśmy zwrócić uwagę, kupując olej, przeczytaj nasz artykuł.
Jakie oleje dostaniemy w popularnych dyskontach?
Biedronka – podstawowe rodzaje olejów
W popularnej Biedronce znajdziemy kilka podstawowych rodzajów olejów roślinnych rafinowanych. Należą do nich:
- Olej rzepakowy „Wyborny” 1 l – cena regularna: ok. 5 zł za butelkę. Jest to tłuszcz z pierwszego tłoczenia, produkowany ze specjalnej odmiany rzepaku, pozbawionej potencjalnie szkodliwych dla zdrowia związków. Z powodzeniem sprawdzi się do smażenia czy pieczenia mięs oraz innych potraw. W niektórych sklepach dostaniemy go w większej pojemności. 3-litrowe opakowanie kosztuje ok. 10-14 złotych, a 5-litrowe ok. 18-21 złotych. Ceny są zależne od aktualnych promocji.
- Olej słonecznikowy „Wyborny” 2 l – cena regularna: ok. 8 zł za butelkę. Tłuszcz produkowany z nasion słonecznika, poddawany wysokiej obróbce termicznej. Dyskont powoli odchodzi jednak od jego sprzedaży. Spowodowane jest to głównie większym zainteresowaniem olejem rzepakowym.
- Olej rzepakowy z oliwą „Wyborny Delio” 1 l – cena regularna: ok. 6 zł za butelkę. Dzięki połączeniu tłuszczu produkowanego z rzepaków oraz oliwy z oliwek, wyrób może być stosowany zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Ma delikatny posmak, jednak nie zmienia smaku potraw.
W dyskoncie często pojawiają się jednak tzw. „aktualne oferty”. Asortyment wzbogacany jest wtedy o inne rodzaje olejów, wytwarzane przez różnych producentów. Produkty dostępne są jednak jedynie przez pewien czas, dlatego chcąc być na bieżąco, musimy regularnie śledzić wszelkie promocje oraz przeglądać gazetki.
Biedronka – inne rodzaje olejów
W większości dyskontów ciężko niestety znaleźć oleje nierafinowane. Większość z nich dostępna jest jedynie sezonowo. Mimo to, w Biedronce jesteśmy w stanie kupić także:
- Oleje i oliwy marki „Monini” 750 ml – cena regularna: ok. 13-20 zł za butelkę. Najczęściej spotykane rodzaje – olej z pestek winogron, olej ryżowy, oliwa extra virgin.
- Olej kokosowy „Vitanella” 500 ml – cena regularna: ok. 10 zł za butelkę.
- Olej lniany „Złoty Łan” 250 ml – cena regularna: ok. 10 zł za butelkę.
- Olej smakowy „Kujawski” 250 ml – cena regularna: ok. 4 zł za butelkę. Dostępne warianty: cytryna-bazylia, czosnek-bazylia, papryka-bazylia-pomidor, pomidor-czosnek-bazylia.
Co jakiś czas na sklepowe półki trafiają także inne rodzaje olejów roślinnych. W stałej sprzedaży dostaniemy jednak również specjalne olejki do pielęgnacji włosów (jojoba, arganowy, z czarnuszki, kokosowy). Ich pojemność to 20 ml, a cena regularna ok. 5 zł za buteleczkę.
Lidl – podstawowe rodzaje olejów
Niemiecki Lidl w dużej mierze skupia się na sprzedaży wyrobów produkowanych pod nazwami tak zwanych „marek własnych”. W ofercie znajdziemy więc:
- Olej słonecznikowy „Vita Dor” 1 l – cena regularna: ok. 4 zł. Produkt cieszy się dużym powodzeniem i kilkukrotnie zajął dość wysokie miejsca w niezależnych rankingach jakości. Idealnie nadaje się do smażenia mięs oraz frytek.
- Olej słonecznikowy „Promienna” 1 l – cena regularna: ok. 4 zł. Tłuszcz wytwarzany ze świeżych ziaren słonecznika, posiadający sporą (jak na produkt rafinowany) ilość kwasów omega.
- Olej rzepakowy „Vita Dor” 1 l – cena regularna: ok. 5 zł. Idealny do smażenia oraz pieczenia. Dostępny również w 3-litrowym opakowaniu za ok. 14 złotych.
- Olej rzepakowy „Promienna” 1 l – cena regularna: ok. 4 zł.
W niektórych sklepach w sprzedaży dostępne są również produkty sygnowane logo „Wielkopolski” czy „Kujawski”. Ich ceny są nieco wyższe niż wyrobów produkowanych specjalnie dla niemieckiego koncernu.
Lidl – inne rodzaje olejów
Wśród innych rodzajów olejów roślinnych, w Lidlu znajdziemy również:
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno „Vita Dor” 500 ml – cena regularna: ok. 6 zł.
- Olej z awokado „Vita Dor” 200 ml – cena regularna: ok. 20 zł.
- Olej sezamowy „Vita Dor” 250 ml – cena regularna: ok. 7 zł.
- Olej z orzechów włoskich „Vita Dor” 250 ml – cena regularna: ok. 7 zł.
- Olej kokosowy rafinowany „Intension” 500 ml – cena regularna: ok. 10 zł.
- Olej z pestek dyni „Deluxe” 250 ml – cena regularna: ok. 9 zł.
Lidl słynie jednak także z akcji „Tydzień grecki/włoski/azjatycki itp”. Podczas ich trwania w ofercie pojawiają się więc produkty, w tym także oleje i tłuszcze, z różnych zakątków świata. Warto mieć ten fakt na uwadze i przy okazji rozejrzeć się za nieznanymi przez nas do tej pory wyrobami.
Co wybrać – Biedronkę czy Lidla?
W obydwu uwielbianych przez Polaków dyskontach jesteśmy w stanie kupić wysokiej jakości roślinny olej spożywczy. Warto pamiętać, że nie każdy z nich będzie aż tak dobry jak ten kupiony bezpośrednio od producenta, szczególnie jeśli zależy nam na wyrobie nierafinowanym. Tłuszcze rafinowane możemy jednak bez obaw kupować zarówno w Lidlu, jak i w Biedronce. Oleje tłoczone na zimno pojawiają się w ich ofercie jedynie od czasu do czasu. Gdy ujrzymy wyrób nierafinowany, wystarczy dokładnie prześledzić jego etykietę i samodzielnie ocenić, czy jest on taki, jaki powinien być. Pomocne mogą okazać się wymienione nieco wcześniej wskazówki.