Czy na oliwie z oliwek można smażyć?
To czy można smażyć na oliwie z oliwek kiedyś było oczywiste – uznawano, że ten tłuszcz absolutnie nie nadaje się na rozgrzaną patelnię, na której nie może znaleźć się ani oliwa truflowa, ani żadne oliwy extra vergine. Twierdzono, że nie tylko traci swoje prozdrowotne właściwości, a staje się wręcz szkodliwy! Spory co do tego czy na oliwie można smażyć trwają do dzisiaj – łatwo pogubić się w sprzecznych opiniach. W tym artykule odpowiadamy na kilka najważniejszych pytań dotyczących tego czy można smażyć na oliwie z oliwek.
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Zacznijmy od tego, że pierwszorzędną oliwę z oliwek uzyskuje się z wysokiej jakości owoców. Są one zbierane w okresie jesiennym, aż do wiosny. następnie są sortowane, a najlepsze okazu trafiają do olejarni, czyli miejsca gdzie dzieje się magia – powstaje aromatyczny olej. Zdarza się, że podczas zbiorów owoce zbiera się ręcznie. Dzięki temu dochodzi do mniejszych uszkodzeń.
Oliwa do smażenia – od czego zależy bezpieczeństwo?
Rozważając czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia zaznaczmy, że generalnie warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Popularna w daniach śródziemnomorskich oliwa słynie ze swoich zbawiennych dla organizmu właściwości. Obfituje w przeciwutleniacze zapobiegające chorobom serca, zawiera witaminy A, D, E, K, F, nie zawiera cholesterolu, jest również świetnym uzupełnieniem diety przeciwzapalnej. Bez wątpienia jest to zdrowy tłuszcz, pasujący do wielu rodzajów potraw, ale czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Punkt dymienia
Dobierając tłuszcz na patelnię, ważny jest odpowiednio wysoki punkt dymienia – to taki poziom temperatury, w którym tłuszcz zaczyna wydzielać szkodliwe substancje. Przy smażeniu temperatura wynosi 160-190 stopni, a punkt dymienia oliwy dochodzi do 207 stopni. Przekroczenie takiej temperatury w domowych warunkach jest bardzo mało prawdopodobne.
Mało prawdopodobne, ale… trzeba podkreślić, że prawdziwa, wysokiej jakości oliwa extra virgin może nawet osiągnąć temperaturę 230 stopni Celsjusza. W takich okolicznościach naprawdę trzeba uważać.
Warto także spojrzeć na punkty dymienia innych produktów, które nadają się do smażenia
- olej kokosowy – 204 stopni,
- smalec – 190 stopni,
- margaryna – 182 stopni,
- masło – 150 stopni,
Stabilność tłuszczu
Drugim kryterium doboru tłuszczu do smażenia jest stabilność oksydacyjna czyli to, jak podgrzany tłuszcz zachowuje się w kontakcie z tlenem. Im niższa stabilność, tym większa tendencja do uwalniania szkodliwych, nawet rakotwórczych związków. Okazuje się, że ze względu na swoje właściwości, wysokiej jakości oliwa doskonale wypada w testach stabilności oksydacyjnej. Odpowiada za to między innymi fakt, że bardzo mało w niej kwasów wielonienasyconych.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek extra virgin?
Smażenie generalnie nie jest zdrowym sposobem obróbki – jeśli już trzeba to zrobić, stawiaj na krótkie podsmażanie na dobrym jakościowo tłuszczu. Za taki uchodzi na przykład olej zimnotłoczony. Z jakości słynie także oliwa extra virgin, uznawana za perfekcyjny dodatek do sałatek i pizzy, ale czy można smażyć na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia? Okazuje się, że tak!
Oliwy extra virgin obfitują w witaminę E i polifenole, zapobiegające uwalnianiu niekorzystnych substancji pod wpływem wysokiej temperatury. Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonany czy można smażyć na oliwie extra virgin informujemy, że w eksperymentach wypada ona lepiej niż oleje roślinne.
Często dowiadujemy się, że oliwy z pierwszego tłoczenia można używać wielokrotnie. Rozważ jednak spożycie tłuszczu użytego do smażenia razem z potrawą – może to mniej ekonomiczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia.
Jak prawidłowo smażyć na patelni przy użyciu oliwy z oliwek?
Wszystko zależy od tego, co chcesz przygotować i na jakiej patelni będziesz smażyć.
Jeśli stawiasz na zwykłą patelnię ceramiczną, wtedy zacznij od rozprowadzenia dokładnie małej ilości oliwy z oliwek na powierzchni. Dlatego tylko tyle? Dzięki temu przygotowana potrawa nie będzie tłusta. Co więcej, taka ilość w zupełności wystarczy, aby usmażyć mięso, czy inne dodatki.
Masz patelnię z nieprzywierającą powłoką? Na powierzchnię wlej około 2-3 łyżeczek oliwy z oliwek. Następnie dokładnie rozprowadź po całej patelni. Na nieprzywierającą powłokę zawsze musisz dodać jakiś produkt do smażenia. Wszystko dlatego, że bez niego wszystko przywrze do patelni i po krótkim użytkowaniu będziesz musiał ją wyrzucić.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek na głębokim tłuszczu? Do tego celu także możesz jej na spokojnie użyć.
Oliwa z oliwek do smażenia na głębokim tłuszczu
To, czy można smażyć na oliwie z oliwek frytki, przestanie być dylematem, gdy wspomni się patates tiganites – głęboko smażone ziemniaki spotykane w kuchni greckiej, oczywiście przygotowane na oliwie z pierwszego tłoczenia.
Jaka oliwa do smażenia będzie tańszą, a również zdrową opcją? Spokojnie możemy postawić na rafinowaną oliwę – rafinacja sprawia, że jej punkt dymienia jest jeszcze wyższy. Została przetestowana przez naukowców – wielogodzinne, głębokie smażenie na tym wariancie oliwy nie nadało potrawie toksycznych właściwości.
Tłuszcz przydatny podczas diety
Z racji nabierania objętości pod wpływem wysokiej temperatury na patelnię wystarczy wlać jej dużo mniej niż olejów. Docenią to wszyscy zwracający uwagę na kaloryczność potraw. Nie ma wątpliwości co do tego, czy można smażyć na oliwie z oliwek naleśniki – jest to popularne danie na diecie odchudzającej, a pod placki wystarczy zaaplikować tylko odrobinę oliwy i nie podwyższać niepotrzebnie jego wartości energetycznej.
Na diecie trzeba dbać o proteiny, w które bogate są głównie drób i wołowina. To czy można smażyć na oliwie z oliwek mięso zależy głównie od jego rodzaju. W większości popularnych dań mięsnych nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć oliwy – zależnie od czasu i wysokości temperatury smażenia, zdecyduj pomiędzy extra virgin, a odporniejszą na wysokie temperatury oliwą rafinowaną. Pamiętaj, że mięsiwa bogate w tłuszcze w ogóle nie potrzebują płynnych dodatków na patelni.
Która oliwa do smażenia – filtrowanie
Oliwa niefiltrowana zawiera organiczne pozostałości oliwek. Nie jest to najlepsza oliwa do smażenia, ponieważ te charakterystyczne resztki bardzo łatwo się przypalają. Niezależnie od wysokiej jakości użytego tłuszczu, spalenizna zepsuje każde danie. Butelkę niefiltrowanej oliwy z powodzeniem zużyjesz jako dodatek do potraw już poddanych obróbce cieplnej, a na patelnię przeznacz filtrowany wariant.
Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia? Walory smakowe
Bardzo istotne jest to, która oliwa do smażenia wyląduje na naszej patelni. Każdy zorientowany w kwestiach kulinarnych wie, jak istotna w smażonych potrawach jest jakość użytego tłuszczu. Oliwa najwyższej klasy oddaje potrawom swój szlachetny aromat i niebanalnie podwyższa walory smakowe dań. Uwydatnia wszystko co najlepsze! Jeśli nie chcesz samodzielnie sprawdzać, czy użycie oliwy nie zrujnuje Twojego kulinarnego popisu, jedna wizyta w restauracji śródziemnomorskiej z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dietetycy uznają oliwę z oliwek za jeden z najlepszych tłuszczów do smażenia. Skład chemiczny zapewnia jej odporność na generowanie toksycznych substancji pod wpływem temperatury. Na jakiej oliwie można smażyć? Najwyższej klasy extra virgin to doskonały, najzdrowszy wybór do krótkiego podsmażania potraw. Do głębokiego smażenia nada się tańsza oliwa rafinowana. Nie należy do smażenia wybierać oliwy niefiltrowanej – przypalenie organicznych pozostałości oliwek bardzo zaszkodzi potrawie. Można smażyć na oliwie z oliwek – mity o jej toksyczności w starciu z temperaturą czas wyrzucić na śmietnik i zaprzyjaźnić się z tym ukochanym przez długowiecznych Greków tłuszczem!
To czy można smażyć na oliwie z oliwek kiedyś było oczywiste – uznawano, że ten tłuszcz absolutnie nie nadaje się na rozgrzaną patelnię, na której nie może znaleźć się ani oliwa truflowa, ani żadne oliwy extra vergine. Twierdzono, że nie tylko traci swoje prozdrowotne właściwości, a staje się wręcz szkodliwy! Spory co do tego czy na oliwie można smażyć trwają do dzisiaj – łatwo pogubić się w sprzecznych opiniach. W tym artykule odpowiadamy na kilka najważniejszych pytań dotyczących tego czy można smażyć na oliwie z oliwek.
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Zacznijmy od tego, że pierwszorzędną oliwę z oliwek uzyskuje się z wysokiej jakości owoców. Są one zbierane w okresie jesiennym, aż do wiosny. następnie są sortowane, a najlepsze okazu trafiają do olejarni, czyli miejsca gdzie dzieje się magia – powstaje aromatyczny olej. Zdarza się, że podczas zbiorów owoce zbiera się ręcznie. Dzięki temu dochodzi do mniejszych uszkodzeń.
Oliwa do smażenia – od czego zależy bezpieczeństwo?
Rozważając czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia zaznaczmy, że generalnie warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Popularna w daniach śródziemnomorskich oliwa słynie ze swoich zbawiennych dla organizmu właściwości. Obfituje w przeciwutleniacze zapobiegające chorobom serca, zawiera witaminy A, D, E, K, F, nie zawiera cholesterolu, jest również świetnym uzupełnieniem diety przeciwzapalnej. Bez wątpienia jest to zdrowy tłuszcz, pasujący do wielu rodzajów potraw, ale czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Punkt dymienia
Dobierając tłuszcz na patelnię, ważny jest odpowiednio wysoki punkt dymienia – to taki poziom temperatury, w którym tłuszcz zaczyna wydzielać szkodliwe substancje. Przy smażeniu temperatura wynosi 160-190 stopni, a punkt dymienia oliwy dochodzi do 207 stopni. Przekroczenie takiej temperatury w domowych warunkach jest bardzo mało prawdopodobne.
Mało prawdopodobne, ale… trzeba podkreślić, że prawdziwa, wysokiej jakości oliwa extra virgin może nawet osiągnąć temperaturę 230 stopni Celsjusza. W takich okolicznościach naprawdę trzeba uważać.
Warto także spojrzeć na punkty dymienia innych produktów, które nadają się do smażenia
- olej kokosowy – 204 stopni,
- smalec – 190 stopni,
- margaryna – 182 stopni,
- masło – 150 stopni,
Stabilność tłuszczu
Drugim kryterium doboru tłuszczu do smażenia jest stabilność oksydacyjna czyli to, jak podgrzany tłuszcz zachowuje się w kontakcie z tlenem. Im niższa stabilność, tym większa tendencja do uwalniania szkodliwych, nawet rakotwórczych związków. Okazuje się, że ze względu na swoje właściwości, wysokiej jakości oliwa doskonale wypada w testach stabilności oksydacyjnej. Odpowiada za to między innymi fakt, że bardzo mało w niej kwasów wielonienasyconych.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek extra virgin?
Smażenie generalnie nie jest zdrowym sposobem obróbki – jeśli już trzeba to zrobić, stawiaj na krótkie podsmażanie na dobrym jakościowo tłuszczu. Za taki uchodzi na przykład olej zimnotłoczony. Z jakości słynie także oliwa extra virgin, uznawana za perfekcyjny dodatek do sałatek i pizzy, ale czy można smażyć na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia? Okazuje się, że tak!
Oliwy extra virgin obfitują w witaminę E i polifenole, zapobiegające uwalnianiu niekorzystnych substancji pod wpływem wysokiej temperatury. Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonany czy można smażyć na oliwie extra virgin informujemy, że w eksperymentach wypada ona lepiej niż oleje roślinne.
Często dowiadujemy się, że oliwy z pierwszego tłoczenia można używać wielokrotnie. Rozważ jednak spożycie tłuszczu użytego do smażenia razem z potrawą – może to mniej ekonomiczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia.
Jak prawidłowo smażyć na patelni przy użyciu oliwy z oliwek?
Wszystko zależy od tego, co chcesz przygotować i na jakiej patelni będziesz smażyć.
Jeśli stawiasz na zwykłą patelnię ceramiczną, wtedy zacznij od rozprowadzenia dokładnie małej ilości oliwy z oliwek na powierzchni. Dlatego tylko tyle? Dzięki temu przygotowana potrawa nie będzie tłusta. Co więcej, taka ilość w zupełności wystarczy, aby usmażyć mięso, czy inne dodatki.
Masz patelnię z nieprzywierającą powłoką? Na powierzchnię wlej około 2-3 łyżeczek oliwy z oliwek. Następnie dokładnie rozprowadź po całej patelni. Na nieprzywierającą powłokę zawsze musisz dodać jakiś produkt do smażenia. Wszystko dlatego, że bez niego wszystko przywrze do patelni i po krótkim użytkowaniu będziesz musiał ją wyrzucić.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek na głębokim tłuszczu? Do tego celu także możesz jej na spokojnie użyć.
Oliwa z oliwek do smażenia na głębokim tłuszczu
To, czy można smażyć na oliwie z oliwek frytki, przestanie być dylematem, gdy wspomni się patates tiganites – głęboko smażone ziemniaki spotykane w kuchni greckiej, oczywiście przygotowane na oliwie z pierwszego tłoczenia.
Jaka oliwa do smażenia będzie tańszą, a również zdrową opcją? Spokojnie możemy postawić na rafinowaną oliwę – rafinacja sprawia, że jej punkt dymienia jest jeszcze wyższy. Została przetestowana przez naukowców – wielogodzinne, głębokie smażenie na tym wariancie oliwy nie nadało potrawie toksycznych właściwości.
Tłuszcz przydatny podczas diety
Z racji nabierania objętości pod wpływem wysokiej temperatury na patelnię wystarczy wlać jej dużo mniej niż olejów. Docenią to wszyscy zwracający uwagę na kaloryczność potraw. Nie ma wątpliwości co do tego, czy można smażyć na oliwie z oliwek naleśniki – jest to popularne danie na diecie odchudzającej, a pod placki wystarczy zaaplikować tylko odrobinę oliwy i nie podwyższać niepotrzebnie jego wartości energetycznej.
Na diecie trzeba dbać o proteiny, w które bogate są głównie drób i wołowina. To czy można smażyć na oliwie z oliwek mięso zależy głównie od jego rodzaju. W większości popularnych dań mięsnych nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć oliwy – zależnie od czasu i wysokości temperatury smażenia, zdecyduj pomiędzy extra virgin, a odporniejszą na wysokie temperatury oliwą rafinowaną. Pamiętaj, że mięsiwa bogate w tłuszcze w ogóle nie potrzebują płynnych dodatków na patelni.
Która oliwa do smażenia – filtrowanie
Oliwa niefiltrowana zawiera organiczne pozostałości oliwek. Nie jest to najlepsza oliwa do smażenia, ponieważ te charakterystyczne resztki bardzo łatwo się przypalają. Niezależnie od wysokiej jakości użytego tłuszczu, spalenizna zepsuje każde danie. Butelkę niefiltrowanej oliwy z powodzeniem zużyjesz jako dodatek do potraw już poddanych obróbce cieplnej, a na patelnię przeznacz filtrowany wariant.
Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia? Walory smakowe
Bardzo istotne jest to, która oliwa do smażenia wyląduje na naszej patelni. Każdy zorientowany w kwestiach kulinarnych wie, jak istotna w smażonych potrawach jest jakość użytego tłuszczu. Oliwa najwyższej klasy oddaje potrawom swój szlachetny aromat i niebanalnie podwyższa walory smakowe dań. Uwydatnia wszystko co najlepsze! Jeśli nie chcesz samodzielnie sprawdzać, czy użycie oliwy nie zrujnuje Twojego kulinarnego popisu, jedna wizyta w restauracji śródziemnomorskiej z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dietetycy uznają oliwę z oliwek za jeden z najlepszych tłuszczów do smażenia. Skład chemiczny zapewnia jej odporność na generowanie toksycznych substancji pod wpływem temperatury. Na jakiej oliwie można smażyć? Najwyższej klasy extra virgin to doskonały, najzdrowszy wybór do krótkiego podsmażania potraw. Do głębokiego smażenia nada się tańsza oliwa rafinowana. Nie należy do smażenia wybierać oliwy niefiltrowanej – przypalenie organicznych pozostałości oliwek bardzo zaszkodzi potrawie. Można smażyć na oliwie z oliwek – mity o jej toksyczności w starciu z temperaturą czas wyrzucić na śmietnik i zaprzyjaźnić się z tym ukochanym przez długowiecznych Greków tłuszczem!