Czy oleje mogą szkodzić naszemu zdrowiu?
Coraz więcej ludzi wdraża do swojej codziennej diety zdrowe produkty. Zaczynamy zwracać uwagę na jakość spożywanych artykułów. Czasami jednak jedzenie, które wydaje się być odpowiednie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, okazuje się najbardziej szkodliwym. Wówczas powinniśmy sięgnąć po zdrowsze zamienniki. Często jednak wydaje nam się, że danego produktu nie można zastąpić żadnym innym. Przykładowymi artykułami spożywczymi, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu, są naturalne oleje roślinne, rekomendowane przez popularnych producentów. Bywa, że zachwalane produkty przed trafieniem na sklepowe półki są poddane wielokrotnej obróbce. Mimo to wierzymy reklamom i sięgamy po takie produkty w czasie zakupów. Jakich olei lepiej unikać?
Niezdrowe oleje roślinne
Zjełczały olej lniany
Olej lniany jest bogatym źródłem kwasów Omega-3. Jednakże wybierając ten tłuszcz warto zwrócić uwagę na to, czy nie jest on zjełczały, czyli zgorzkniały (zepsuty). Wówczas produkt ten może dostarczyć do naszego organizmu mnóstwo wolnych rodników, które są dla nas szkodliwe. Kolejną istotną rzeczą, którą należy sprawdzić przed zakupem oleju lnianego, jest miejsce, jakie zajmował w sklepie. Tłuszcz ten nie powinien być wystawiony na pełne oświetlenie oraz poddawany zmianom temperatur. Najlepszej jakości oleje to takie, które znajdują się w ciemnych butelkach ze szkła. Lepiej unikać produktów tego typu w przezroczystych opakowaniach.
Rafinowany olej rzepakowy
Najczęściej spotykanym produktem do smażenia w niemalże każdej kuchni jest olej rzepakowy. Na półkach w sklepach z artykułami spożywczymi przeważnie możemy jednak dostrzec jedynie produkty tego typu tłoczone na ciepło, czyli rafinowane, a więc takie, które ze zdrowym odżywianiem nie mają nic wspólnego. Tego typu oleje mogą bowiem zawierać duże ilości toksycznego kwasu erukowego. Regularne spożywanie tego tłuszczu może prowadzić do rozwoju stanów zapalnych. Nie zdajemy sobie również sprawy z tego, jaki wpływ ma olej na cholesterol. Może on zwiększać ciśnienie tętnicze i poziom „złego” cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – podnosić ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Olej kokosowy
Mogłoby się wydawać, że olej kokosowy zalicza się do zdrowych tłuszczów. Przekonują nas do tego jego producenci, a czasami nawet lekarze. Jednak czy w rzeczywistości jest on mniej szkodliwy od innych olei? Produkt ten składa się w około 90% z tłuszczów nasyconych. Wartość ta jest znacznie większa niż w smalcu czy maśle. Z tego względu olej kokosowy może przyczynić się do podniesienia poziomu ogólnego oraz „złego” cholesterolu we krwi. Dlatego też nadmierne spożywanie tego tłuszczu może prowadzić do powstawania chorób serca, a także cukrzycy.
I na sam koniec olej palmowy – 10 powodów, dlaczego warto go unikać, czyli artykuł, w którym zdradzamy dlaczego nie powinieneś spożywać oleju pozyskiwanego z palmy tłuszczowej. Sprawdźcie sami!
Coraz więcej ludzi wdraża do swojej codziennej diety zdrowe produkty. Zaczynamy zwracać uwagę na jakość spożywanych artykułów. Czasami jednak jedzenie, które wydaje się być odpowiednie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, okazuje się najbardziej szkodliwym. Wówczas powinniśmy sięgnąć po zdrowsze zamienniki. Często jednak wydaje nam się, że danego produktu nie można zastąpić żadnym innym. Przykładowymi artykułami spożywczymi, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu, są naturalne oleje roślinne, rekomendowane przez popularnych producentów. Bywa, że zachwalane produkty przed trafieniem na sklepowe półki są poddane wielokrotnej obróbce. Mimo to wierzymy reklamom i sięgamy po takie produkty w czasie zakupów. Jakich olei lepiej unikać?
Niezdrowe oleje roślinne
Zjełczały olej lniany
Olej lniany jest bogatym źródłem kwasów Omega-3. Jednakże wybierając ten tłuszcz warto zwrócić uwagę na to, czy nie jest on zjełczały, czyli zgorzkniały (zepsuty). Wówczas produkt ten może dostarczyć do naszego organizmu mnóstwo wolnych rodników, które są dla nas szkodliwe. Kolejną istotną rzeczą, którą należy sprawdzić przed zakupem oleju lnianego, jest miejsce, jakie zajmował w sklepie. Tłuszcz ten nie powinien być wystawiony na pełne oświetlenie oraz poddawany zmianom temperatur. Najlepszej jakości oleje to takie, które znajdują się w ciemnych butelkach ze szkła. Lepiej unikać produktów tego typu w przezroczystych opakowaniach.
Rafinowany olej rzepakowy
Najczęściej spotykanym produktem do smażenia w niemalże każdej kuchni jest olej rzepakowy. Na półkach w sklepach z artykułami spożywczymi przeważnie możemy jednak dostrzec jedynie produkty tego typu tłoczone na ciepło, czyli rafinowane, a więc takie, które ze zdrowym odżywianiem nie mają nic wspólnego. Tego typu oleje mogą bowiem zawierać duże ilości toksycznego kwasu erukowego. Regularne spożywanie tego tłuszczu może prowadzić do rozwoju stanów zapalnych. Nie zdajemy sobie również sprawy z tego, jaki wpływ ma olej na cholesterol. Może on zwiększać ciśnienie tętnicze i poziom „złego” cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – podnosić ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Olej kokosowy
Mogłoby się wydawać, że olej kokosowy zalicza się do zdrowych tłuszczów. Przekonują nas do tego jego producenci, a czasami nawet lekarze. Jednak czy w rzeczywistości jest on mniej szkodliwy od innych olei? Produkt ten składa się w około 90% z tłuszczów nasyconych. Wartość ta jest znacznie większa niż w smalcu czy maśle. Z tego względu olej kokosowy może przyczynić się do podniesienia poziomu ogólnego oraz „złego” cholesterolu we krwi. Dlatego też nadmierne spożywanie tego tłuszczu może prowadzić do powstawania chorób serca, a także cukrzycy.
I na sam koniec olej palmowy – 10 powodów, dlaczego warto go unikać, czyli artykuł, w którym zdradzamy dlaczego nie powinieneś spożywać oleju pozyskiwanego z palmy tłuszczowej. Sprawdźcie sami!