Jak zrobić makaron, by był zdrowy i smakował jak ten prosto ze sklepu?
Zapewne większość z nas pamięta smak własnoręcznie robionego przez nasze babcie makaronu. Dawniej ludzie, zwłaszcza mieszkający na wsiach, którzy mieli własne gospodarstwo, robili makarony wyłącznie samodzielnie z naturalnych produktów. Były one zdecydowanie zdrowsze niż te obecnie dostępne na sklepowych półkach. Aktualnie bardzo niewiele osób przygotowuje samodzielnie makarony. Sklep jest miejscem, w którym możemy zakupić różne rodzaje tego typu produktów. Znajdziemy tam makarony włoskie, nitki, świderki czy też kokardki. Jeśli jednak nie możemy znaleźć na półce produktu, który nas interesuje wystarczy, że wejdziemy na stronę Veneziana. Sklep internetowy o tej nazwie, jest miejscem, w którym możemy zakupić rozmaite makarony. Dawniej na sklepowych półkach znajdowała się bardzo mała ilość towaru. Dlatego też, aby zjeść pyszną zupę z makaronem, konieczne było wykonanie go samodzielnie. Jak zrobić makaron, by smakował podobnie do tego, który wykonywały nasze babcie? Czy można samodzielnie przygotować inne typy makaronów, jak np. bezglutenowy czy ryżowy? Dowiesz się tego czytając kolejne akapity przygotowanego przez nas tekstu!
Domowy makaron – jakie składniki będą nam potrzebne do jego wykonania?
Zapewne wiele osób uważa, że przygotowanie domowego makaronu to nie lada wyzwanie. W zasadzie to kwestia posiadania właściwego przepisu i w dużej mierze także wprawy. Jak to się – mówi trening czyni mistrza, więc z pewnością po kilku próbach wykonania makaronu własnej roboty, każdy z nas mógłby się pochwalić przepysznymi nitkami pływającymi w zupie, którymi jest nasz domowy makaron. Jak zrobić go samodzielnie?
Co zawiera w sobie makaron penne – składniki, na które powinieneś zwrócić uwagę kupując ten produkt! – poznaj je wszystkie!
Makaron klasyczny – z jakich produktów można go zrobić?
Chcąc zrobić samodzielnie makaron klasyczny przede wszystkim powinniśmy rozejrzeć się za składnikami, jakie będą nam potrzebne. Co powinniśmy mieć pod ręką? Z pewnością większość z tych składników mamy zawsze w kuchennej szafce. Do wykonania makaronu będzie nam potrzebna mąka pszenna, kilka sztuk jajek, odrobina ciepłej wody oraz łyżka oleju. Pamiętajmy także o dodaniu małej łyżeczki soli, bez której żaden makaron nie będzie smakował tak samo.
Jak zrobić makaron bez glutenu? – Przedstawiamy najpotrzebniejsze składniki!
Nie każdy jednak zdecyduje się na wykonanie klasycznego makaronu. Istnieje bowiem wiele osób, które spożywają posiłki wyłącznie bezglutenowe. Także dla nich mamy kilka wskazówek. Makaron bezglutenowy także może być wykonany samodzielnie w zaciszu własnego mieszkania czy też domu. Oczywiście znacznie łatwiej jest udać się do sklepu, zdjąć ulubiony makaron z półki, zapłacić, przynieść go do domu i ugotować. Jeśli jednak chcemy, wiedzieć, co tak naprawdę spożywamy, powinniśmy zdecydować się na przygotowywanie makaronu samodzielnie. Tylko wtedy będziemy dokładnie znali skład makaronu. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na tego typu makarony. Aby wykonać ciasto na makaron bezglutenowy, wystarczy mieć pod ręką kilka jaj, mąkę bezglutenową oraz odrobinę oliwy z oliwek. To tylko jeden z wariantów. Kolejnym jest wykonanie ciasta z mąki kukurydzianej, mąki ziemniaczanej, jaj i ciepłej wody. Jeśli jednak lubimy kreatywność w kuchni, możemy spróbować wykonać makaron o nieco bardziej złożonym składzie. Wówczas potrzebna nam będzie mąka z tapioki, mąka gryczana, mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka ziemniaczana oraz tradycyjnie – ciepła woda i odrobina soli.
Makaron ryżowy – co będzie nam potrzebne, aby go wykonać?
Podobnie jak w przypadku makaronu bezglutenowego, makaron ryżowy można wykonać wykorzystując do tego celu różne składniki. Produkt ten jest bardzo zdrowy, smaczny i pożywny, dlatego też warto przygotować go samodzielnie wiedząc, jakie składniki zostały wykorzystane podczas jego produkcji. Jak zrobić makaron ryżowy w domu? W zasadzie to nic skomplikowanego. Wystarczy jedynie posiadać odpowiednie składniki. Robiąc klasyczny makaron zazwyczaj mamy wszystkie niezbędne produkty pod ręką. Niestety sytuacja może wyglądać nieco inaczej jeśli weźmiemy pod lupę makaron ryżowy. Nie każdy z nas ma przecież w szafce kuchennej mąkę ryżową, która jest podstawowym składnikiem takiego makaronu. Aby dobrze się przygotować do wykonania takiego makaronu, spiszmy na kartce potrzebne nam składniki i zastanówmy się, po które musimy zajrzeć do sklepu. Mając produkty pod ręką możemy działać. A więc, co będzie nam potrzebne? Oczywiście wcześniej już wspomniana mąka ryżowa. Oprócz niej warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki. Kolejnym składnikiem jest olej. Jeśli chcemy, aby przygotowany przez nas makaron był zdrowy zrezygnujmy z oleju rzepakowego na rzecz kokosowego, sezamowego, arachidowego, canola lub szalotkowego. Do tego należy oczywiście dodać odrobinę wody i soli.
Szukasz inspiracji kulinarnych z makaronem w roli głównej? Znajdziesz je na lubie.com.pl!
Jak zrobić ciasto na makaron do maszynki? Sposób wykonania krok po kroku!
Skoro już wiemy, jakie składniki będą nam niezbędne do wykonania domowego makaronu, przejdźmy zatem do najważniejszej kwestii, czyli przygotowania odpowiedniego ciasta na makaron. Jak się robi właściwe ciasto? W Internecie zapewne znajdziemy mnóstwo sprawdzonych przepisów. Jednak każdemu z nas do gustu może przypaść inny. Przejdźmy zatem do sposobu, w jaki należy wykonywać takie ciasto. W pierwszym kroku konieczne będzie przesypanie odpowiedniej ilości mąki (w zależności od tego, jak dużo makaronu planujemy zrobić) do miski. W mące należy zrobić niewielki dołek, do którego wbijemy jajka, wsypiemy odrobinę soli oraz wlejemy trochę oleju. Następnie przy pomocy łyżki zgarniamy mąkę znajdującą się na brzegach do środka, zasypując tym samym dodane składniki. Tym sposobem mieszamy mąkę z resztą produktów. Czynność tę wykonujemy do momentu, aż osiągniemy właściwą gęstość ciasta. Później przechodzimy do ręcznego zagniatania ciasta. W tym etapie staramy się „wgnieść” w ciasto jak największą ilość mąki. Jeśli nam się to uda, to następnie powinniśmy podzielić gotowe już ciasto na trzy równe części. Na koniec wystarczy nieco oprószyć ciasto mąką i położyć na nim ściereczkę. Warto jednak dopilnować, by ciasto nie stało się zbyt suche. Następnie wystarczy tylko każdą część ciasta na makaron umieścić w maszynce z wałkami, dzięki czemu unikniemy konieczności ręcznego wałkowania, które z uwagi na gęstość ciasta, byłoby niezwykle trudnym i wymagającym włożenia mnóstwa energii zadaniem.
Kształtowanie makaronu – jak zrobić klasyczne nitki makaronowe?
Mogłoby się wydawać, że nie jest możliwe zrobienie tak cienkich nitek marakonowych jak te, które możemy znaleźć w większości sklepów. Jest to oczywiście błędne przekonanie, a samo wykonanie cienkich nitek makaronu to w zasadzie nic nadzwyczaj trudnego czy czasochłonnego. Wystarczy posiadać jedynie odpowiednią maszynkę, która pozwoli nam na „docinanie” cienkich nitek makaronowych. Jak zatem zabrać się za wykonanie tego zadania? Jeśli już posiadamy rozwałkowane ciasto, powinniśmy pociąć je na kilka pasków o szerokości około 3 lub 4 cm. Następnie z długich pasków powinniśmy wykonać nieco krótsze prostokąty lub kwadraty. Ich długość powinna być podobna do szerokości. Kolejnym krokiem jaki należy wykonać jest włożenie pasków do maszynki, przekręcenie korbką aż do momentu kiedy z szerokich pasków z urządzenia wydobędą się cienkie nitki makaronowe. Oczywiście obecnie jest także wiele elektrycznych maszynek, którymi możemy się posługiwać. Ważne, by posiadały możliwość wykonania cienkiego makaronu. Na koniec należy jedynie pozostawić otrzymane nitki do całkowitego wyschnięcia i makaron domowej roboty gotowy.
Makaron ryżowy – jak zrobić odpowiedniej grubości paski?
Podczas robienia domowej roboty makaronu ryżowego, możemy postępować w podobny sposób jak wykonując klasyczne nitki makaronowe. Jeśli jednak chcemy zrobić paski przy pomocy maszynki, musimy posiadać końcówkę, która nam to umożliwi. Co zrobić jeśli takiej nie posiadamy? Wówczas także możemy wykonać samodzielnie taki makaron. Wystarczy jedynie rozwałkować ciasto, tak aby było bardzo cienkie. Następnie należy zaopatrzyć się w niezwykle ostry nóż, przy pomocy, którego pokroimy otrzymane ciasto na paski dowolnej grubości. Taka metoda jest bardziej czasochłonna, ale daje możliwość zrobienia makaronu o takiej szerokości jaką chcemy otrzymać.
Autor:
Izabela Niechwiej
Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.
Zapewne większość z nas pamięta smak własnoręcznie robionego przez nasze babcie makaronu. Dawniej ludzie, zwłaszcza mieszkający na wsiach, którzy mieli własne gospodarstwo, robili makarony wyłącznie samodzielnie z naturalnych produktów. Były one zdecydowanie zdrowsze niż te obecnie dostępne na sklepowych półkach. Aktualnie bardzo niewiele osób przygotowuje samodzielnie makarony. Sklep jest miejscem, w którym możemy zakupić różne rodzaje tego typu produktów. Znajdziemy tam makarony włoskie, nitki, świderki czy też kokardki. Jeśli jednak nie możemy znaleźć na półce produktu, który nas interesuje wystarczy, że wejdziemy na stronę Veneziana. Sklep internetowy o tej nazwie, jest miejscem, w którym możemy zakupić rozmaite makarony. Dawniej na sklepowych półkach znajdowała się bardzo mała ilość towaru. Dlatego też, aby zjeść pyszną zupę z makaronem, konieczne było wykonanie go samodzielnie. Jak zrobić makaron, by smakował podobnie do tego, który wykonywały nasze babcie? Czy można samodzielnie przygotować inne typy makaronów, jak np. bezglutenowy czy ryżowy? Dowiesz się tego czytając kolejne akapity przygotowanego przez nas tekstu!
Domowy makaron – jakie składniki będą nam potrzebne do jego wykonania?
Zapewne wiele osób uważa, że przygotowanie domowego makaronu to nie lada wyzwanie. W zasadzie to kwestia posiadania właściwego przepisu i w dużej mierze także wprawy. Jak to się – mówi trening czyni mistrza, więc z pewnością po kilku próbach wykonania makaronu własnej roboty, każdy z nas mógłby się pochwalić przepysznymi nitkami pływającymi w zupie, którymi jest nasz domowy makaron. Jak zrobić go samodzielnie?
Co zawiera w sobie makaron penne – składniki, na które powinieneś zwrócić uwagę kupując ten produkt! – poznaj je wszystkie!
Makaron klasyczny – z jakich produktów można go zrobić?
Chcąc zrobić samodzielnie makaron klasyczny przede wszystkim powinniśmy rozejrzeć się za składnikami, jakie będą nam potrzebne. Co powinniśmy mieć pod ręką? Z pewnością większość z tych składników mamy zawsze w kuchennej szafce. Do wykonania makaronu będzie nam potrzebna mąka pszenna, kilka sztuk jajek, odrobina ciepłej wody oraz łyżka oleju. Pamiętajmy także o dodaniu małej łyżeczki soli, bez której żaden makaron nie będzie smakował tak samo.
Jak zrobić makaron bez glutenu? – Przedstawiamy najpotrzebniejsze składniki!
Nie każdy jednak zdecyduje się na wykonanie klasycznego makaronu. Istnieje bowiem wiele osób, które spożywają posiłki wyłącznie bezglutenowe. Także dla nich mamy kilka wskazówek. Makaron bezglutenowy także może być wykonany samodzielnie w zaciszu własnego mieszkania czy też domu. Oczywiście znacznie łatwiej jest udać się do sklepu, zdjąć ulubiony makaron z półki, zapłacić, przynieść go do domu i ugotować. Jeśli jednak chcemy, wiedzieć, co tak naprawdę spożywamy, powinniśmy zdecydować się na przygotowywanie makaronu samodzielnie. Tylko wtedy będziemy dokładnie znali skład makaronu. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na tego typu makarony. Aby wykonać ciasto na makaron bezglutenowy, wystarczy mieć pod ręką kilka jaj, mąkę bezglutenową oraz odrobinę oliwy z oliwek. To tylko jeden z wariantów. Kolejnym jest wykonanie ciasta z mąki kukurydzianej, mąki ziemniaczanej, jaj i ciepłej wody. Jeśli jednak lubimy kreatywność w kuchni, możemy spróbować wykonać makaron o nieco bardziej złożonym składzie. Wówczas potrzebna nam będzie mąka z tapioki, mąka gryczana, mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka ziemniaczana oraz tradycyjnie – ciepła woda i odrobina soli.
Makaron ryżowy – co będzie nam potrzebne, aby go wykonać?
Podobnie jak w przypadku makaronu bezglutenowego, makaron ryżowy można wykonać wykorzystując do tego celu różne składniki. Produkt ten jest bardzo zdrowy, smaczny i pożywny, dlatego też warto przygotować go samodzielnie wiedząc, jakie składniki zostały wykorzystane podczas jego produkcji. Jak zrobić makaron ryżowy w domu? W zasadzie to nic skomplikowanego. Wystarczy jedynie posiadać odpowiednie składniki. Robiąc klasyczny makaron zazwyczaj mamy wszystkie niezbędne produkty pod ręką. Niestety sytuacja może wyglądać nieco inaczej jeśli weźmiemy pod lupę makaron ryżowy. Nie każdy z nas ma przecież w szafce kuchennej mąkę ryżową, która jest podstawowym składnikiem takiego makaronu. Aby dobrze się przygotować do wykonania takiego makaronu, spiszmy na kartce potrzebne nam składniki i zastanówmy się, po które musimy zajrzeć do sklepu. Mając produkty pod ręką możemy działać. A więc, co będzie nam potrzebne? Oczywiście wcześniej już wspomniana mąka ryżowa. Oprócz niej warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki. Kolejnym składnikiem jest olej. Jeśli chcemy, aby przygotowany przez nas makaron był zdrowy zrezygnujmy z oleju rzepakowego na rzecz kokosowego, sezamowego, arachidowego, canola lub szalotkowego. Do tego należy oczywiście dodać odrobinę wody i soli.
Szukasz inspiracji kulinarnych z makaronem w roli głównej? Znajdziesz je na lubie.com.pl!
Jak zrobić ciasto na makaron do maszynki? Sposób wykonania krok po kroku!
Skoro już wiemy, jakie składniki będą nam niezbędne do wykonania domowego makaronu, przejdźmy zatem do najważniejszej kwestii, czyli przygotowania odpowiedniego ciasta na makaron. Jak się robi właściwe ciasto? W Internecie zapewne znajdziemy mnóstwo sprawdzonych przepisów. Jednak każdemu z nas do gustu może przypaść inny. Przejdźmy zatem do sposobu, w jaki należy wykonywać takie ciasto. W pierwszym kroku konieczne będzie przesypanie odpowiedniej ilości mąki (w zależności od tego, jak dużo makaronu planujemy zrobić) do miski. W mące należy zrobić niewielki dołek, do którego wbijemy jajka, wsypiemy odrobinę soli oraz wlejemy trochę oleju. Następnie przy pomocy łyżki zgarniamy mąkę znajdującą się na brzegach do środka, zasypując tym samym dodane składniki. Tym sposobem mieszamy mąkę z resztą produktów. Czynność tę wykonujemy do momentu, aż osiągniemy właściwą gęstość ciasta. Później przechodzimy do ręcznego zagniatania ciasta. W tym etapie staramy się „wgnieść” w ciasto jak największą ilość mąki. Jeśli nam się to uda, to następnie powinniśmy podzielić gotowe już ciasto na trzy równe części. Na koniec wystarczy nieco oprószyć ciasto mąką i położyć na nim ściereczkę. Warto jednak dopilnować, by ciasto nie stało się zbyt suche. Następnie wystarczy tylko każdą część ciasta na makaron umieścić w maszynce z wałkami, dzięki czemu unikniemy konieczności ręcznego wałkowania, które z uwagi na gęstość ciasta, byłoby niezwykle trudnym i wymagającym włożenia mnóstwa energii zadaniem.
Kształtowanie makaronu – jak zrobić klasyczne nitki makaronowe?
Mogłoby się wydawać, że nie jest możliwe zrobienie tak cienkich nitek marakonowych jak te, które możemy znaleźć w większości sklepów. Jest to oczywiście błędne przekonanie, a samo wykonanie cienkich nitek makaronu to w zasadzie nic nadzwyczaj trudnego czy czasochłonnego. Wystarczy posiadać jedynie odpowiednią maszynkę, która pozwoli nam na „docinanie” cienkich nitek makaronowych. Jak zatem zabrać się za wykonanie tego zadania? Jeśli już posiadamy rozwałkowane ciasto, powinniśmy pociąć je na kilka pasków o szerokości około 3 lub 4 cm. Następnie z długich pasków powinniśmy wykonać nieco krótsze prostokąty lub kwadraty. Ich długość powinna być podobna do szerokości. Kolejnym krokiem jaki należy wykonać jest włożenie pasków do maszynki, przekręcenie korbką aż do momentu kiedy z szerokich pasków z urządzenia wydobędą się cienkie nitki makaronowe. Oczywiście obecnie jest także wiele elektrycznych maszynek, którymi możemy się posługiwać. Ważne, by posiadały możliwość wykonania cienkiego makaronu. Na koniec należy jedynie pozostawić otrzymane nitki do całkowitego wyschnięcia i makaron domowej roboty gotowy.
Makaron ryżowy – jak zrobić odpowiedniej grubości paski?
Podczas robienia domowej roboty makaronu ryżowego, możemy postępować w podobny sposób jak wykonując klasyczne nitki makaronowe. Jeśli jednak chcemy zrobić paski przy pomocy maszynki, musimy posiadać końcówkę, która nam to umożliwi. Co zrobić jeśli takiej nie posiadamy? Wówczas także możemy wykonać samodzielnie taki makaron. Wystarczy jedynie rozwałkować ciasto, tak aby było bardzo cienkie. Następnie należy zaopatrzyć się w niezwykle ostry nóż, przy pomocy, którego pokroimy otrzymane ciasto na paski dowolnej grubości. Taka metoda jest bardziej czasochłonna, ale daje możliwość zrobienia makaronu o takiej szerokości jaką chcemy otrzymać.
Autor:
Izabela Niechwiej
Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.