Artykuł sponsorowany
Włoskie sery – rodzaje, których każdy powinien spróbować
Sery włoskie od wieków cieszą się uznaniem na całym świecie. Są bogatym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka, co czyni je nie tylko smacznym, ale także zdrowym dodatkiem do diety. Dzięki dużej zawartości tłuszczu pomagają organizmowi wchłaniać witaminy A, D, E i K, a także dbają o kondycję skóry, poprawiając jej nawilżenie.
Ponadto mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że przedłużają uczucie sytości. Sery włoskie są również bogate w bakterie probiotyczne, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie warto włączyć do swojej diety włoskie sery. Rodzaje oraz charakterystyczne cechy, które poznasz, pomogą Ci w wyborze tych najlepszych.
Włoskie sery – rodzaje według mleka
W swoich specjałach, Włosi wykorzystują mleko od różnych zwierząt. Oto najważniejsze z nich.
Najpopularniejsze na świecie są oryginalne sery włoskie z mleka krowiego. Należy do nich między innymi mozzarella, parmezan, ricotta, gorgonzola i Grana Padano. Krowie mleko stwarza producentom serów ogromne pole do popisu w kwestii rodzajów pleśni i wyboru czasu dojrzewania. Znaczenie dla smaku ma nawet to, czym karmiona była krowa do której pochodzi mleko.
Na uwagę zasługują także sery owcze – to sery z rodzaju pecorino, dostępne w sześciu gatunkach pochodzących z różnych rejonów Włoch. Uzupełniają dania, podaje się je również jako przekąskę do białego wina.
Z jakiego innego mleka powstają włoskie sery? Rodzaje serów kozich to odmiany caprino. Kozie mleko może występować w nich samodzielnie, lub w połączeniu z mlekiem owczym. Sery kozie cechują się wyrazistymi nutami smakowymi, więc świetnie spisują się podawane samodzielnie, w ramach deski serów.
Oryginalne sery włoskie mogą powstawać także z mleka bawolego – to mozzarella di buffala, której można zakosztować we włoskich pizzeriach. Mleko bawole jest bardziej tłuste od krowiego, a to pogłębia smak względem zwykłej mozzarelli.
Sery włoskie – rodzaje według tekstury
Istnieje więcej niż jeden podział włoskich serów. Rodzaje według konsystencji to sery świeże (np. mozzarella), miękkie (np. gorgonzola), półtwarde (np. fontina) i twarde (np. parmezan).
Sery świeże wyróżnia bardzo delikatny smak. Włosi używają ich jako dodatków do dań mięsnych, zbożowych oraz do sałatek. Sery miękkie to głównie sery pleśniowe, dojrzewające, o wyjątkowej wyrazistości. Najlepiej podawać je samodzielnie, bo intensywny smak dominuje każdą potrawę. Z kolei sery półtwarde i twarde spisują się jako dodatek do makaronów – wystarczy odrobina startego parmezanu, aby najprostsze makaronowe danie nabrało głębi.
Sery włoskie – rodzaje według technologii wytwarzania
Oryginalne sery włoskie dzieli się również ze względu na sposób produkcji. Wyróżniamy sery zwarowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe i podpuszczkowe.
Sery zwarowe powstają w wyniku gotowania serwatki. Kwasowe – ścinania białka mleka kwaskiem cytrynowym lub octem. Można także wykorzystać naturalne procesy fermentacji – ser zetnie się pod wpływem kwasu mlekowego.
Podpuszczka to z kolei enzym trawienny obecny w żołądkach ssaków (w ostatnich latach popularyzują się podpuszczki roślinne), tworzący na mleku skrzepy. Sery podpuszczkowe to najpopularniejsze oryginalne sery włoskie. Mogą dojrzewać od kilku dni (sery świeże) do kilku lat (sery twarde). Z kolei kwasowo-podpuszczkowe łączą dwie metody koagulacji mleka, dzięki czemu produkt uzyskuje delikatniejszą konsystencję.
Włoskie sery – rodzaje. Jak jeszcze można je podzielić?
Oryginalne sery włoskie mogą być chude (do 20% tłuszczu), lekkie (do 35%), półtłuste (do 42%) bądź tłuste (powyżej 42%). Tłuste są oczywiście najbardziej kaloryczne, ale to nie jest wadą samą w sobie. Wystarczy spożywać je z umiarem, by nie obawiać się o wzrost wagi.
Sery włoskie – rodzaje można dokładniej podzielić na także na sery z mleka pasteryzowanego i niepasteryzowanego. Na rynku dominują te z pasteryzowanego, a niektóre kraje wręcz zakazują używania niepasteryzowanego mleka. Wynika to z faktu, że pasteryzacja eliminuje potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Osobom co wrażliwszym, sery niepasteryzowane mogą zaszkodzić – szkoda, bo według koneserów, takie właśnie są najsmaczniejsze.
Oryginalne sery włoskie rozróżniane są także z uwagi na czas dojrzewania, skórkę i dodatki. Na rynku znajdziesz wiele tradycyjnych serów warzonych od wieków, urozmaiconych pistacjami, papryką, ziołami i przyprawami.
Które oryginalne sery włoskie są najlepsze?
Na Twoją uwagę zasługują wszystkie sery włoskie. Rodzaje są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze jest to, by ser posiadał certyfikat D.O.P świadczący o rzemieślniczym pochodzeniu i tradycyjnej recepturze.
Jak podać włoskie specjały?
Włoskie sery – rodzaje od najmiększych do najtwardszych – można podawać w formie deski serów. Próbowanie rozpoczyna się od serów świeżych, czyli najłagodniejszych.
Oryginalne sery włoskie podawaj w temperaturze pokojowej. W żadnym wypadku nie rób tego, co często robi się ze zwykłymi serami – kładzie na kanapkę bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Chłód przytępia smak sera oraz utwardza jego fakturę.
Skosztuj ich z konfiturą, miodem, octem, orzechami, musztardą i owocami. Aby przeczyścić kubki smakowe po spróbowaniu tych najbardziej wyrazistych smaków, sięgnij po świeże pieczywo bądź paluszki grissini.
Pamiętaj także o doborze win – im intensywniejszy ser, tym cięższe, dojrzalsze wino będzie do niego pasowało. Warto wybierać wino z tego samego regionu Włoch, z którego pochodzi wybrany przez Ciebie ser. Na pewno będzie odpowiednie.
Sery włoskie – rodzaje można podzielić według kilku reguł. Najczęściej robi się to według pochodzenia mleka, technologię wytwarzania, bądź konsystencję. Inne podziały biorą pod uwagę czas dojrzewania, skórkę, zawartość tłuszczu obecność dodatków i proces pasteryzacji mleka.
Skosztuj wszystkie włoskie sery! Rodzaje są niezwykle zróżnicowane, co pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie. Oryginalne sery włoskie to wartościowe źródło składników odżywczych. Żeby rozsmakować się w prawdziwych włoskich specjałach, stawiaj na wyroby rzemieślnicze prosto z Italii z certyfikatem D.O.P, który gwarantuje autentyczność i najwyższą jakość produktów!
Sery włoskie od wieków cieszą się uznaniem na całym świecie. Są bogatym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka, co czyni je nie tylko smacznym, ale także zdrowym dodatkiem do diety. Dzięki dużej zawartości tłuszczu pomagają organizmowi wchłaniać witaminy A, D, E i K, a także dbają o kondycję skóry, poprawiając jej nawilżenie.
Ponadto mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że przedłużają uczucie sytości. Sery włoskie są również bogate w bakterie probiotyczne, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie warto włączyć do swojej diety włoskie sery. Rodzaje oraz charakterystyczne cechy, które poznasz, pomogą Ci w wyborze tych najlepszych.
Włoskie sery – rodzaje według mleka
W swoich specjałach, Włosi wykorzystują mleko od różnych zwierząt. Oto najważniejsze z nich.
Najpopularniejsze na świecie są oryginalne sery włoskie z mleka krowiego. Należy do nich między innymi mozzarella, parmezan, ricotta, gorgonzola i Grana Padano. Krowie mleko stwarza producentom serów ogromne pole do popisu w kwestii rodzajów pleśni i wyboru czasu dojrzewania. Znaczenie dla smaku ma nawet to, czym karmiona była krowa do której pochodzi mleko.
Na uwagę zasługują także sery owcze – to sery z rodzaju pecorino, dostępne w sześciu gatunkach pochodzących z różnych rejonów Włoch. Uzupełniają dania, podaje się je również jako przekąskę do białego wina.
Z jakiego innego mleka powstają włoskie sery? Rodzaje serów kozich to odmiany caprino. Kozie mleko może występować w nich samodzielnie, lub w połączeniu z mlekiem owczym. Sery kozie cechują się wyrazistymi nutami smakowymi, więc świetnie spisują się podawane samodzielnie, w ramach deski serów.
Oryginalne sery włoskie mogą powstawać także z mleka bawolego – to mozzarella di buffala, której można zakosztować we włoskich pizzeriach. Mleko bawole jest bardziej tłuste od krowiego, a to pogłębia smak względem zwykłej mozzarelli.
Sery włoskie – rodzaje według tekstury
Istnieje więcej niż jeden podział włoskich serów. Rodzaje według konsystencji to sery świeże (np. mozzarella), miękkie (np. gorgonzola), półtwarde (np. fontina) i twarde (np. parmezan).
Sery świeże wyróżnia bardzo delikatny smak. Włosi używają ich jako dodatków do dań mięsnych, zbożowych oraz do sałatek. Sery miękkie to głównie sery pleśniowe, dojrzewające, o wyjątkowej wyrazistości. Najlepiej podawać je samodzielnie, bo intensywny smak dominuje każdą potrawę. Z kolei sery półtwarde i twarde spisują się jako dodatek do makaronów – wystarczy odrobina startego parmezanu, aby najprostsze makaronowe danie nabrało głębi.
Sery włoskie – rodzaje według technologii wytwarzania
Oryginalne sery włoskie dzieli się również ze względu na sposób produkcji. Wyróżniamy sery zwarowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe i podpuszczkowe.
Sery zwarowe powstają w wyniku gotowania serwatki. Kwasowe – ścinania białka mleka kwaskiem cytrynowym lub octem. Można także wykorzystać naturalne procesy fermentacji – ser zetnie się pod wpływem kwasu mlekowego.
Podpuszczka to z kolei enzym trawienny obecny w żołądkach ssaków (w ostatnich latach popularyzują się podpuszczki roślinne), tworzący na mleku skrzepy. Sery podpuszczkowe to najpopularniejsze oryginalne sery włoskie. Mogą dojrzewać od kilku dni (sery świeże) do kilku lat (sery twarde). Z kolei kwasowo-podpuszczkowe łączą dwie metody koagulacji mleka, dzięki czemu produkt uzyskuje delikatniejszą konsystencję.
Włoskie sery – rodzaje. Jak jeszcze można je podzielić?
Oryginalne sery włoskie mogą być chude (do 20% tłuszczu), lekkie (do 35%), półtłuste (do 42%) bądź tłuste (powyżej 42%). Tłuste są oczywiście najbardziej kaloryczne, ale to nie jest wadą samą w sobie. Wystarczy spożywać je z umiarem, by nie obawiać się o wzrost wagi.
Sery włoskie – rodzaje można dokładniej podzielić na także na sery z mleka pasteryzowanego i niepasteryzowanego. Na rynku dominują te z pasteryzowanego, a niektóre kraje wręcz zakazują używania niepasteryzowanego mleka. Wynika to z faktu, że pasteryzacja eliminuje potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Osobom co wrażliwszym, sery niepasteryzowane mogą zaszkodzić – szkoda, bo według koneserów, takie właśnie są najsmaczniejsze.
Oryginalne sery włoskie rozróżniane są także z uwagi na czas dojrzewania, skórkę i dodatki. Na rynku znajdziesz wiele tradycyjnych serów warzonych od wieków, urozmaiconych pistacjami, papryką, ziołami i przyprawami.
Które oryginalne sery włoskie są najlepsze?
Na Twoją uwagę zasługują wszystkie sery włoskie. Rodzaje są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze jest to, by ser posiadał certyfikat D.O.P świadczący o rzemieślniczym pochodzeniu i tradycyjnej recepturze.
Jak podać włoskie specjały?
Włoskie sery – rodzaje od najmiększych do najtwardszych – można podawać w formie deski serów. Próbowanie rozpoczyna się od serów świeżych, czyli najłagodniejszych.
Oryginalne sery włoskie podawaj w temperaturze pokojowej. W żadnym wypadku nie rób tego, co często robi się ze zwykłymi serami – kładzie na kanapkę bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Chłód przytępia smak sera oraz utwardza jego fakturę.
Skosztuj ich z konfiturą, miodem, octem, orzechami, musztardą i owocami. Aby przeczyścić kubki smakowe po spróbowaniu tych najbardziej wyrazistych smaków, sięgnij po świeże pieczywo bądź paluszki grissini.
Pamiętaj także o doborze win – im intensywniejszy ser, tym cięższe, dojrzalsze wino będzie do niego pasowało. Warto wybierać wino z tego samego regionu Włoch, z którego pochodzi wybrany przez Ciebie ser. Na pewno będzie odpowiednie.
Sery włoskie – rodzaje można podzielić według kilku reguł. Najczęściej robi się to według pochodzenia mleka, technologię wytwarzania, bądź konsystencję. Inne podziały biorą pod uwagę czas dojrzewania, skórkę, zawartość tłuszczu obecność dodatków i proces pasteryzacji mleka.
Skosztuj wszystkie włoskie sery! Rodzaje są niezwykle zróżnicowane, co pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie. Oryginalne sery włoskie to wartościowe źródło składników odżywczych. Żeby rozsmakować się w prawdziwych włoskich specjałach, stawiaj na wyroby rzemieślnicze prosto z Italii z certyfikatem D.O.P, który gwarantuje autentyczność i najwyższą jakość produktów!