Jakie warunki musi spełnić olej, by był produktem ekologicznym?
Powszechnie wiadomo, że olej roślinny jest zdrowszą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych. Z uwagi na to, iż niezwykle często potrawy przygotowywane w wielu domach są smażone na tłuszczu, coraz większa część populacji wymienia popularny smalec czy słoninę na np. olej rzepakowy. Ponadto w supermarketach możemy kupić tłuszcze roślinne w stosunkowo przystępnej cenie, co wydaje się być bardzo opłacalne, jeśli weźmiemy pod uwagę to, jak często spożywamy dania smażone. Jednakże niewiele osób wie, że ten niedrogi olej, po który wszyscy tak chętnie sięgają, w dużych ilościach może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia naszego organizmu. Oczywiście nie wszystkie produkty tego typu źle wpływają na nasze samopoczucie. Istnieją wyroby, takie jak m.in. olej z czarnuszki, które posiadają wiele właściwości leczniczych oraz są źródłem cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże zawarte w nich składniki korzystnie wpływające na stan naszego zdrowia, sprawiają, że cena tego produktu jest znacznie wyższa. Powinniśmy zadać sobie zatem pytanie, czy na zdrowiu warto oszczędzać? Jakie oleje najlepiej wybierać i jak są produkowane ekologiczne produkty tego typu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
Co wpływa na to, że olej jest ekologiczny?
Zdrowe produkty to głównie te powstałe z roślin uprawianych w sposób ekologiczny. Zasada ta dotyczy nie tylko warzyw i owoców, ale również różnego rodzaju nasion, z których powstaje olej lniany czy słonecznikowy. Warto zatem kupować produkty pochodzące z ekologicznego rolnictwa. Jednak co to właściwie oznacza? Jak uprawiane są rośliny ekologiczne?
Aby zasadzone plony można było nazwać ekologicznymi, należy zwrócić uwagę na sposób ich uprawy. Niezwykle istotne jest wykorzystywanie naturalnych środków, w tym nawozów, w procesie produkcji zdrowej żywności. Warto wiedzieć, że do uprawy roślin nazywanych ekologicznymi nie można stosować oprysków zawierających mnóstwo szkodliwych dla naszego zdrowia związków i substancji chemicznych. Eko oznacza zdrowe i naturalne, tak więc również nawozy wspomagające wzrost powinny pochodzić z jak najbardziej naturalnego środowiska. Bardzo często do tego celu wykorzystuje się nawozy powstające w gospodarstwach, takie jak: obornik czy kompost. Istotną kwestią jest to, aby zawierały one jak największą ilość minerałów oraz charakteryzowały się doskonałą żyznością.
Jakie jeszcze naturalne nawozy wykorzystuje się do uprawy roślin ekologicznych?
Wspomniane wcześniej nawozy naturalne pochodzące z gospodarstw są podstawowymi produktami wspomagającymi wzrost plonów. Jednakże można również wykorzystywać nawozy uzupełniające posiadające mnóstwo minerałów. Należą do nich m.in. gips, bazalt czy popiół drzewny. Świetnie sprawdzają się również nawozy organiczne, takie jak skorupy jaj czy trociny.
Z jakich ziaren musi być wyprodukowany ekologiczny olej?
Coraz większa świadomość społeczeństwa dotycząca negatywnego wpływu produktów spożywczych na stan naszego zdrowia, sprawia że zwracamy znacznie większą uwagę na jakość i pochodzenie wybieranej żywności. Dlatego też można zaobserwować wzrost popularności produktów pochodzących z ekologicznych upraw. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców, ale również różnych rodzajów olejów. Tłuszcze pozyskane z roślin uprawianych ekologicznie będą posiadały znacznie więcej witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Sprawdź również nasz wpis, gdzie zdradzamy więcej na czym polega selekcja ziaren na olej – czym muszą cechować się nasiona?
Warto również zwrócić uwagę na sposób zbioru ziaren. Zazwyczaj najszybszą metodą pozyskiwania nasion jest zastosowanie kombajnu. Dzięki niemu bez większego wysiłku uzyskamy bardzo dużą ilość ziaren gotowych do wyprodukowania oleju. Jednakże zanim to nastąpi należy dokładnie je oczyścić i osuszyć. Aby nasiona zachowały swoje ekologiczne właściwości należy wyeliminować z tego procesu rozmaite pestycydy i środki chemiczne, które mogłyby okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.
Sposób tłoczenia
Jeśli już pozyskamy ziarna pochodzące z roślin uprawianych w sposób ekologiczny, od pozyskania oleju posiadającego liczne właściwości zdrowotne dzieli nas jedynie kilka kroków. Niezwykle istotny jest sposób tłoczenia. Osoby chcące zdrowo się odżywiać powinny wybierać tłuszcze zimnotłoczone. Nawet najwyższej jakości ziarna poddane tłoczeniu na gorąco stracą liczne właściwości zdrowotne, które są w nich zawarte. Dlatego też, jeśli chcemy wdrożyć do naszej codziennej diety różnorodne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, najlepiej wybierajmy oleje tłoczone na zimno.
Do produkcji oleju metodą tłoczenia na zimno najlepiej wykorzystać nasiona, które zawierają minimum 15% tłuszczu. Oleje wytwarzane w ten sposób pozyskuje się w maksymalnej temperaturze 50°C. Może się to wydawać dużo, jednakże warto wiedzieć, że produkty tego typu tłoczone przy wykorzystaniu wysokiej temperatury wytwarzane są w ok. 100°C, dlatego też tracą większość swoich dobroczynnych właściwości. Olej w procesie tłoczenia na zimno, pozyskuje się przy pomocy prasy ślimakowej. Ważne jest ustawienie wolnych obrotów ślimaka tak, aby nie wygenerowały one zbyt wysokiej temperatury. Pozwala to na pozyskanie wysokiej jakości tłuszczu, niestety w niewielkich ilościach. Oleje produkowane tą metodą są drogie, ponieważ, aby uzyskać 1 l oleju należy poddać tłoczeniu ok. 3 kg nasion. Ziarna, które przeszły przez prasę, nie nadają się do poddania ich ponownemu procesowi tłoczenia, w przeciwieństwie do produkcji wykorzystującej wysokie temperatury, w której kilkakrotnie tłoczy się te same nasiona, aby pozyskać jak największą ilość tłuszczu.
Powszechnie wiadomo, że olej roślinny jest zdrowszą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych. Z uwagi na to, iż niezwykle często potrawy przygotowywane w wielu domach są smażone na tłuszczu, coraz większa część populacji wymienia popularny smalec czy słoninę na np. olej rzepakowy. Ponadto w supermarketach możemy kupić tłuszcze roślinne w stosunkowo przystępnej cenie, co wydaje się być bardzo opłacalne, jeśli weźmiemy pod uwagę to, jak często spożywamy dania smażone. Jednakże niewiele osób wie, że ten niedrogi olej, po który wszyscy tak chętnie sięgają, w dużych ilościach może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia naszego organizmu. Oczywiście nie wszystkie produkty tego typu źle wpływają na nasze samopoczucie. Istnieją wyroby, takie jak m.in. olej z czarnuszki, które posiadają wiele właściwości leczniczych oraz są źródłem cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże zawarte w nich składniki korzystnie wpływające na stan naszego zdrowia, sprawiają, że cena tego produktu jest znacznie wyższa. Powinniśmy zadać sobie zatem pytanie, czy na zdrowiu warto oszczędzać? Jakie oleje najlepiej wybierać i jak są produkowane ekologiczne produkty tego typu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
Co wpływa na to, że olej jest ekologiczny?
Zdrowe produkty to głównie te powstałe z roślin uprawianych w sposób ekologiczny. Zasada ta dotyczy nie tylko warzyw i owoców, ale również różnego rodzaju nasion, z których powstaje olej lniany czy słonecznikowy. Warto zatem kupować produkty pochodzące z ekologicznego rolnictwa. Jednak co to właściwie oznacza? Jak uprawiane są rośliny ekologiczne?
Aby zasadzone plony można było nazwać ekologicznymi, należy zwrócić uwagę na sposób ich uprawy. Niezwykle istotne jest wykorzystywanie naturalnych środków, w tym nawozów, w procesie produkcji zdrowej żywności. Warto wiedzieć, że do uprawy roślin nazywanych ekologicznymi nie można stosować oprysków zawierających mnóstwo szkodliwych dla naszego zdrowia związków i substancji chemicznych. Eko oznacza zdrowe i naturalne, tak więc również nawozy wspomagające wzrost powinny pochodzić z jak najbardziej naturalnego środowiska. Bardzo często do tego celu wykorzystuje się nawozy powstające w gospodarstwach, takie jak: obornik czy kompost. Istotną kwestią jest to, aby zawierały one jak największą ilość minerałów oraz charakteryzowały się doskonałą żyznością.
Jakie jeszcze naturalne nawozy wykorzystuje się do uprawy roślin ekologicznych?
Wspomniane wcześniej nawozy naturalne pochodzące z gospodarstw są podstawowymi produktami wspomagającymi wzrost plonów. Jednakże można również wykorzystywać nawozy uzupełniające posiadające mnóstwo minerałów. Należą do nich m.in. gips, bazalt czy popiół drzewny. Świetnie sprawdzają się również nawozy organiczne, takie jak skorupy jaj czy trociny.
Z jakich ziaren musi być wyprodukowany ekologiczny olej?
Coraz większa świadomość społeczeństwa dotycząca negatywnego wpływu produktów spożywczych na stan naszego zdrowia, sprawia że zwracamy znacznie większą uwagę na jakość i pochodzenie wybieranej żywności. Dlatego też można zaobserwować wzrost popularności produktów pochodzących z ekologicznych upraw. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców, ale również różnych rodzajów olejów. Tłuszcze pozyskane z roślin uprawianych ekologicznie będą posiadały znacznie więcej witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Sprawdź również nasz wpis, gdzie zdradzamy więcej na czym polega selekcja ziaren na olej – czym muszą cechować się nasiona?
Warto również zwrócić uwagę na sposób zbioru ziaren. Zazwyczaj najszybszą metodą pozyskiwania nasion jest zastosowanie kombajnu. Dzięki niemu bez większego wysiłku uzyskamy bardzo dużą ilość ziaren gotowych do wyprodukowania oleju. Jednakże zanim to nastąpi należy dokładnie je oczyścić i osuszyć. Aby nasiona zachowały swoje ekologiczne właściwości należy wyeliminować z tego procesu rozmaite pestycydy i środki chemiczne, które mogłyby okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.
Sposób tłoczenia
Jeśli już pozyskamy ziarna pochodzące z roślin uprawianych w sposób ekologiczny, od pozyskania oleju posiadającego liczne właściwości zdrowotne dzieli nas jedynie kilka kroków. Niezwykle istotny jest sposób tłoczenia. Osoby chcące zdrowo się odżywiać powinny wybierać tłuszcze zimnotłoczone. Nawet najwyższej jakości ziarna poddane tłoczeniu na gorąco stracą liczne właściwości zdrowotne, które są w nich zawarte. Dlatego też, jeśli chcemy wdrożyć do naszej codziennej diety różnorodne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, najlepiej wybierajmy oleje tłoczone na zimno.
Do produkcji oleju metodą tłoczenia na zimno najlepiej wykorzystać nasiona, które zawierają minimum 15% tłuszczu. Oleje wytwarzane w ten sposób pozyskuje się w maksymalnej temperaturze 50°C. Może się to wydawać dużo, jednakże warto wiedzieć, że produkty tego typu tłoczone przy wykorzystaniu wysokiej temperatury wytwarzane są w ok. 100°C, dlatego też tracą większość swoich dobroczynnych właściwości. Olej w procesie tłoczenia na zimno, pozyskuje się przy pomocy prasy ślimakowej. Ważne jest ustawienie wolnych obrotów ślimaka tak, aby nie wygenerowały one zbyt wysokiej temperatury. Pozwala to na pozyskanie wysokiej jakości tłuszczu, niestety w niewielkich ilościach. Oleje produkowane tą metodą są drogie, ponieważ, aby uzyskać 1 l oleju należy poddać tłoczeniu ok. 3 kg nasion. Ziarna, które przeszły przez prasę, nie nadają się do poddania ich ponownemu procesowi tłoczenia, w przeciwieństwie do produkcji wykorzystującej wysokie temperatury, w której kilkakrotnie tłoczy się te same nasiona, aby pozyskać jak największą ilość tłuszczu.