Kilka powodów, dla których powinniśmy często sięgać po olej rzepakowy
Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. Obecnie gości niemalże w każdej kuchni i jest wykorzystywany do przygotowania wielu dań. Dawniej miał złą renomę, przez co wiele osób unikało go jak ognia. Warto jednak wiedzieć, że mimo pojawiających się plotek na jego temat, jest to jeden z najzdrowszych olejów. Poznajmy więc kilka powodów, dla których powinniśmy po niego regularnie sięgać.
Olej rzepakowy – źródło kwasów tłuszczowych
Olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega-3 oraz Omega-6. Są one niezbędne do prawidłowej pracy serca, nerek czy innych organów znajdujących się w ludzkim ciele. Badania wykazują, że prawidłowa proporcja tych kwasów to 1:2. Oznacza to, że wraz z pożywieniem powinniśmy dostarczać jedną jednostkę Omega-3 oraz dwie jednostki Omega-6. Niestety bardzo ciężko jest znaleźć produkty, które w ten sposób uzupełnią nasze zapotrzebowanie. Olej rzepakowy cechuje się jednak takimi właściwościami. Jest więc wskazany w codziennej diecie każdego z nas. Dla porównania, proporcje kwasów w oliwie z oliwek to 1:10, a w oleju słonecznikowym 1:126.
Olej rzepakowy – składniki odżywcze
Zawarty w oleju rzepakowym kwas
oleinowy wpływa pozytywnie na redukcję złego cholesterolu. Sterole
roślinne mają natomiast właściwości przeciwutleniające oraz
antynowotworowe. Hamują także proces starzenia się skóry. Oprócz
tego w produkcie znajdziemy wiele witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach. Należą do nich m.in.:
- witamina E eliminująca z
organizmu wolne rodniki,
- witamina K odpowiedzialna za
proces krzepnięcia krwi,
- witamina A poprawiająca wygląd
cery oraz wspomagająca wzrok.
Spożywając więc taki rodzaj oleju, jesteśmy w stanie w naturalny sposób uzupełnić ich niedobory oraz walczyć z niektórymi dolegliwościami.
Jeszcze Cię nie przekonaliśmy? Sprawdź jak oleje spożywcze wpływają na nasze zdrowie.
Olej rzepakowy – na ciepło i na zimno
Olej rzepakowy ma również przewagę
nad innymi tłuszczami, ponieważ można spożywać go zarówno na
zimno, jak i na ciepło. Ważne jest jednak to, by wybrać odpowiedni
rodzaj. Produkt tłoczony na zimno będzie idealny do sałatek i
potraw niewymagających podgrzewania. Poddawany obróbce termicznej
nada się natomiast idealnie do pieczenia, smażenia czy gotowania.
Nic nie stoi również na przeszkodzie, by dodawać go do sosów czy
wypieków. Wszystko za sprawą odpowiednich nowoczesnych metod
pozyskiwania oleju z nasion.
Olej rzepakowy – zastosowanie w kuchni
Olej rzepakowy jest idealnym dodatkiem zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Możemy na nim smażyć czy wykonywać z niego dipy oraz sosy. Dodatkowo służy do wypieków ciast, tortów oraz deserów. Aby jednak dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników, warto kupić wysokiej jakości olej rzepakowy. Kraków i inne większe miasta to siedziby wielu rodzinnych tłoczni, w których znajdziemy produkty z najwyższej półki. Kupując taki wyrób, warto wybrać olej rozlewany do ciemnych szklanych butelek. Dzięki temu możemy mieć pewność, że na długo zachowa swoje drogocenne właściwości.
Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. Obecnie gości niemalże w każdej kuchni i jest wykorzystywany do przygotowania wielu dań. Dawniej miał złą renomę, przez co wiele osób unikało go jak ognia. Warto jednak wiedzieć, że mimo pojawiających się plotek na jego temat, jest to jeden z najzdrowszych olejów. Poznajmy więc kilka powodów, dla których powinniśmy po niego regularnie sięgać.
Olej rzepakowy – źródło kwasów tłuszczowych
Olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega-3 oraz Omega-6. Są one niezbędne do prawidłowej pracy serca, nerek czy innych organów znajdujących się w ludzkim ciele. Badania wykazują, że prawidłowa proporcja tych kwasów to 1:2. Oznacza to, że wraz z pożywieniem powinniśmy dostarczać jedną jednostkę Omega-3 oraz dwie jednostki Omega-6. Niestety bardzo ciężko jest znaleźć produkty, które w ten sposób uzupełnią nasze zapotrzebowanie. Olej rzepakowy cechuje się jednak takimi właściwościami. Jest więc wskazany w codziennej diecie każdego z nas. Dla porównania, proporcje kwasów w oliwie z oliwek to 1:10, a w oleju słonecznikowym 1:126.
Olej rzepakowy – składniki odżywcze
Zawarty w oleju rzepakowym kwas oleinowy wpływa pozytywnie na redukcję złego cholesterolu. Sterole roślinne mają natomiast właściwości przeciwutleniające oraz antynowotworowe. Hamują także proces starzenia się skóry. Oprócz tego w produkcie znajdziemy wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Należą do nich m.in.:
- witamina E eliminująca z organizmu wolne rodniki,
- witamina K odpowiedzialna za proces krzepnięcia krwi,
- witamina A poprawiająca wygląd cery oraz wspomagająca wzrok.
Spożywając więc taki rodzaj oleju, jesteśmy w stanie w naturalny sposób uzupełnić ich niedobory oraz walczyć z niektórymi dolegliwościami.
Jeszcze Cię nie przekonaliśmy? Sprawdź jak oleje spożywcze wpływają na nasze zdrowie.
Olej rzepakowy – na ciepło i na zimno
Olej rzepakowy ma również przewagę nad innymi tłuszczami, ponieważ można spożywać go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ważne jest jednak to, by wybrać odpowiedni rodzaj. Produkt tłoczony na zimno będzie idealny do sałatek i potraw niewymagających podgrzewania. Poddawany obróbce termicznej nada się natomiast idealnie do pieczenia, smażenia czy gotowania. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by dodawać go do sosów czy wypieków. Wszystko za sprawą odpowiednich nowoczesnych metod pozyskiwania oleju z nasion.
Olej rzepakowy – zastosowanie w kuchni
Olej rzepakowy jest idealnym dodatkiem zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Możemy na nim smażyć czy wykonywać z niego dipy oraz sosy. Dodatkowo służy do wypieków ciast, tortów oraz deserów. Aby jednak dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników, warto kupić wysokiej jakości olej rzepakowy. Kraków i inne większe miasta to siedziby wielu rodzinnych tłoczni, w których znajdziemy produkty z najwyższej półki. Kupując taki wyrób, warto wybrać olej rozlewany do ciemnych szklanych butelek. Dzięki temu możemy mieć pewność, że na długo zachowa swoje drogocenne właściwości.