Artykuł sponsorowany
Nie tylko bolognese i carbonara! Mniej znane rodzaje włoskich past na oryginalny obiad
Włochów i Polaków z pewnością łączy przynajmniej jedno – lubią dobrze zjeść! Włoskie dania z makaronem klasycznym wydaniu stale lądują na naszych stołach jako tani i prosty obiad dla całej rodziny. Poznaj mniej znane rodzaje past włoskich i urozmaić książkę z przepisami o nowe inspiracje na makarony włoskie! Czytaj dalej!
Makaron all’amatriciana – smaczne rodzaje past włoskich
Pasta w wydaniu all’amatriciana to nic innego jak makaron – spaghetti lub w polskim wydaniu jakikolwiek inny – z sosem amatriciana. Co to za sos? Prawdopodobnie wywodzi się od sosu grica, przygotowywanego na bazie wieprzowego podgardla, owczego sera oraz pieprzu – kuchnia włoska nie obejdzie się bez aromatycznych przypraw.
Oryginalny sos amatriciana bazuje na boczku – włoska pancetta – startym serze pecorino – dojrzewający, z owczego mleka, występujący w sześciu odmianach – papryczki i oczywiście pomidorów. Najlepiej i najbardziej po włosku jest podawać go nie tyle z klasycznym spaghetti co z makaronem bucatini – podobnym do spaghetti, ale grubym, pustym w środku.
Makaron cacio a pepe – włoskie dania z makaronem, których warto spróbować
Czy jest coś prostszego od bolognese? Jak najbardziej! Cacio a pepe znaczy tyle co ,,ser i pieprz” i właśnie te dwa komponenty pozwolą przygotować pyszne włoskie dania z makaronem. Oryginalnie używa się do niego sera pecorino romano, ale zależnie od gustu możemy oczywiście użyć innego włoskiego sera, na przykład parmezanu. Podczas gotowania sosu warto wykorzystywać bogatą w skrobię wodę z gotowania makaronu, bo dzięki temu jego konsystencja wyjdzie niezwykle kremowa. Co zwieńcza danie? Oczywiście czarny, aromatyczny pieprz!
Kultowe Fettucine Alfredo
Te klasyczne, włoskie dania z makaronem mają nawet swoje święto, obchodzone siódmego lutego. Z jakiegoś powodu jednak wciąż nie jest szeroko kojarzone w Polsce! Fettucine Alfredo przygotowuje się z użyciem masła i sera – parmezanu reggiano. Jego autorem jest Alfredo Di Lelio, żyjący w pierwszej połowie XX wieku. Wymyślił przepis na ten hit kiedy jego ciężarna żona nie miała apetytu – co zabawne, miało to być danie lekkie, czego nie domyślilibysmy się po zastosowaniu w nim masła i parmezanu…
Ekspansja Fettucine Alfredo rozpoczęła się w 1920, gdy dwie hollywoodzkie gwiazdy kina niemego – Douglas Fairbanks i Mary Pickford – posmakowały jej w rzymskiej restauracji pana Di Lelio. Zachwycili się od pierwszego kęsa, a wkrótce zrobił to cały świat!
Makaron alla puttanesca – proste danie z historią
Kolejna prosta, klasyczna i mało znana pasta jest podawana z sosem puttanesca. Do jego sporządzenia potrzebujemy pomidorów, aromatycznego czosnku, oliwek i kaparów. Włosi chętnie dodają do niego także anchois.
Nazwa tej potrawy oznacza mniej więcej tyle co ,,makaron według prostytutki”, z czego ,,prostytutka” nie oddaje pełni wulgarności słowa putta. Podobno to danie było standardowym posiłkiem pań lekkich obyczajów – robi się je błyskawicznie, więc przygotowywały je zanim zjawi się następny klient. Puttanesca ma być tak wyśmienita, że szybko zaczęła wręcz przyciągać do lokalu koneserów nie tylko damskich wdzięków! Inna legenda o puttanesce lokuje jej powstanie w restauracji Rancio Fellone. Zniecierpliwieni klienci mieli ponaglać szefa kuchni by ,,zrobił kur*a co ma zrobić”, a że wybitny smak makaronu ukoił ich skołatane nerwy, puttanesca została dopisana do stałej karty. Tak, właśnie pod taką nazwą!
Makaron z sosem all’arrabbiata
To propozycja dla osób, które preferują pikantne dania. Do tej pasty przygotowuje się specjalny sos arrabbiata i podaje się z makaronem penne. Często nazywane jest “wściekłym” daniem – wszystko przez jego pikantny smak.
Sos przygotowuje się z czosnku, pomidorów, gotowanych na oliwe oliwek oraz suszonych czerwonych papryczek chili, które nadają ten oryginalny smak. W tym przypadku bazylię, która tak często pojawia się we włoskich przepisach, zastępuje się natką pietruszki. Taką wersję sosu możesz zakupić także w wersji gotowej. Wystarczy tylko go podgrzać, wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem penne i pyszne danie gotowe!
Danie pochodzi z regionu Lacjum. W dawnych czasach było to jedno z ulubionych dań, konsumowanych przez robotników. Pitkanky smak dania miał sprawić, że robotnicy mieli więcej siły do wykonania zleconego im zadania.
Makaron z truflami
Co na obiad po włosku? Makaron z truflami, to na pewno oryginalna wersja popularnej pasty. W Italii uwielbiają takie połączenia. Zresztą jedne z najlepszych produktów z tymi unikalnymi grzybami są produkowane właśnie we Włoszech.
Trufle są najdroższymi grzybami na świecie. Jednak, aby posmakować wyjątkowej pasty z tymi dodatkiem nie musisz wydawać ogromnej ilości pieniędzy. Na rynku znajdziesz sosy w słoiczkach z dodatkiem tych grzybów. Dzięki temu, że mają one intensywny smak i aromat, nawet mała ilość wystarczy, aby poczuć stworzyć posiłek idealny.
Nie zapominajmy o klasyce – Pomodoro e basilico
Kiedy mówi się o makaronach, najczęściej wymieniana jest carbonara i bolognese. Jednak klasyką samą w sobie jest makaron spaghetti z tradycyjnym sosem pomidorowym. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, a także można zakupić go w słoiczkach.
Jednak, jeśli wolisz go przygotować sam, będziesz potrzebować świeżych i dojrzałych pomidorów, oliwę, czosnek, sól oraz liście bazylii. Przygotowanie sosu, to sługi proces, ponieważ z pomidory na małym ogniu muszą dobrze odparować. Jednak smak jest tego wart!
Następnie wystarczy tylko ugotować makaron i połączyć go z sosem. Na sam koniec możesz udekorować pyszne danie dodatkowym listkami bazylii i posypać świeżo startym parmezanem. Buon appetito!
Rozmaite rodzaje past włoskich są tak proste w wykonaniu, że tych dań nie da się zepsuć! Kluczem do wspaniałego smaku banalnie łatwych w przygotowaniu potraw są oczywiście składniki najwyższej jakości. Nie ma miejsca na byle jaki ser i najtańsze makarony, które z Włochami mają wspólne tylko nazwy! Odwiedzenie włoskiego sklepu wzniesie nasze proste gotowanie na całkiem nowy poziom smaku.
Włochów i Polaków z pewnością łączy przynajmniej jedno – lubią dobrze zjeść! Włoskie dania z makaronem klasycznym wydaniu stale lądują na naszych stołach jako tani i prosty obiad dla całej rodziny. Poznaj mniej znane rodzaje past włoskich i urozmaić książkę z przepisami o nowe inspiracje na makarony włoskie! Czytaj dalej!
Makaron all’amatriciana – smaczne rodzaje past włoskich
Pasta w wydaniu all’amatriciana to nic innego jak makaron – spaghetti lub w polskim wydaniu jakikolwiek inny – z sosem amatriciana. Co to za sos? Prawdopodobnie wywodzi się od sosu grica, przygotowywanego na bazie wieprzowego podgardla, owczego sera oraz pieprzu – kuchnia włoska nie obejdzie się bez aromatycznych przypraw.
Oryginalny sos amatriciana bazuje na boczku – włoska pancetta – startym serze pecorino – dojrzewający, z owczego mleka, występujący w sześciu odmianach – papryczki i oczywiście pomidorów. Najlepiej i najbardziej po włosku jest podawać go nie tyle z klasycznym spaghetti co z makaronem bucatini – podobnym do spaghetti, ale grubym, pustym w środku.
Makaron cacio a pepe – włoskie dania z makaronem, których warto spróbować
Czy jest coś prostszego od bolognese? Jak najbardziej! Cacio a pepe znaczy tyle co ,,ser i pieprz” i właśnie te dwa komponenty pozwolą przygotować pyszne włoskie dania z makaronem. Oryginalnie używa się do niego sera pecorino romano, ale zależnie od gustu możemy oczywiście użyć innego włoskiego sera, na przykład parmezanu. Podczas gotowania sosu warto wykorzystywać bogatą w skrobię wodę z gotowania makaronu, bo dzięki temu jego konsystencja wyjdzie niezwykle kremowa. Co zwieńcza danie? Oczywiście czarny, aromatyczny pieprz!
Kultowe Fettucine Alfredo
Te klasyczne, włoskie dania z makaronem mają nawet swoje święto, obchodzone siódmego lutego. Z jakiegoś powodu jednak wciąż nie jest szeroko kojarzone w Polsce! Fettucine Alfredo przygotowuje się z użyciem masła i sera – parmezanu reggiano. Jego autorem jest Alfredo Di Lelio, żyjący w pierwszej połowie XX wieku. Wymyślił przepis na ten hit kiedy jego ciężarna żona nie miała apetytu – co zabawne, miało to być danie lekkie, czego nie domyślilibysmy się po zastosowaniu w nim masła i parmezanu…
Ekspansja Fettucine Alfredo rozpoczęła się w 1920, gdy dwie hollywoodzkie gwiazdy kina niemego – Douglas Fairbanks i Mary Pickford – posmakowały jej w rzymskiej restauracji pana Di Lelio. Zachwycili się od pierwszego kęsa, a wkrótce zrobił to cały świat!
Makaron alla puttanesca – proste danie z historią
Kolejna prosta, klasyczna i mało znana pasta jest podawana z sosem puttanesca. Do jego sporządzenia potrzebujemy pomidorów, aromatycznego czosnku, oliwek i kaparów. Włosi chętnie dodają do niego także anchois.
Nazwa tej potrawy oznacza mniej więcej tyle co ,,makaron według prostytutki”, z czego ,,prostytutka” nie oddaje pełni wulgarności słowa putta. Podobno to danie było standardowym posiłkiem pań lekkich obyczajów – robi się je błyskawicznie, więc przygotowywały je zanim zjawi się następny klient. Puttanesca ma być tak wyśmienita, że szybko zaczęła wręcz przyciągać do lokalu koneserów nie tylko damskich wdzięków! Inna legenda o puttanesce lokuje jej powstanie w restauracji Rancio Fellone. Zniecierpliwieni klienci mieli ponaglać szefa kuchni by ,,zrobił kur*a co ma zrobić”, a że wybitny smak makaronu ukoił ich skołatane nerwy, puttanesca została dopisana do stałej karty. Tak, właśnie pod taką nazwą!
Makaron z sosem all’arrabbiata
To propozycja dla osób, które preferują pikantne dania. Do tej pasty przygotowuje się specjalny sos arrabbiata i podaje się z makaronem penne. Często nazywane jest “wściekłym” daniem – wszystko przez jego pikantny smak.
Sos przygotowuje się z czosnku, pomidorów, gotowanych na oliwe oliwek oraz suszonych czerwonych papryczek chili, które nadają ten oryginalny smak. W tym przypadku bazylię, która tak często pojawia się we włoskich przepisach, zastępuje się natką pietruszki. Taką wersję sosu możesz zakupić także w wersji gotowej. Wystarczy tylko go podgrzać, wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem penne i pyszne danie gotowe!
Danie pochodzi z regionu Lacjum. W dawnych czasach było to jedno z ulubionych dań, konsumowanych przez robotników. Pitkanky smak dania miał sprawić, że robotnicy mieli więcej siły do wykonania zleconego im zadania.
Makaron z truflami
Co na obiad po włosku? Makaron z truflami, to na pewno oryginalna wersja popularnej pasty. W Italii uwielbiają takie połączenia. Zresztą jedne z najlepszych produktów z tymi unikalnymi grzybami są produkowane właśnie we Włoszech.
Trufle są najdroższymi grzybami na świecie. Jednak, aby posmakować wyjątkowej pasty z tymi dodatkiem nie musisz wydawać ogromnej ilości pieniędzy. Na rynku znajdziesz sosy w słoiczkach z dodatkiem tych grzybów. Dzięki temu, że mają one intensywny smak i aromat, nawet mała ilość wystarczy, aby poczuć stworzyć posiłek idealny.
Nie zapominajmy o klasyce – Pomodoro e basilico
Kiedy mówi się o makaronach, najczęściej wymieniana jest carbonara i bolognese. Jednak klasyką samą w sobie jest makaron spaghetti z tradycyjnym sosem pomidorowym. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, a także można zakupić go w słoiczkach.
Jednak, jeśli wolisz go przygotować sam, będziesz potrzebować świeżych i dojrzałych pomidorów, oliwę, czosnek, sól oraz liście bazylii. Przygotowanie sosu, to sługi proces, ponieważ z pomidory na małym ogniu muszą dobrze odparować. Jednak smak jest tego wart!
Następnie wystarczy tylko ugotować makaron i połączyć go z sosem. Na sam koniec możesz udekorować pyszne danie dodatkowym listkami bazylii i posypać świeżo startym parmezanem. Buon appetito!
Rozmaite rodzaje past włoskich są tak proste w wykonaniu, że tych dań nie da się zepsuć! Kluczem do wspaniałego smaku banalnie łatwych w przygotowaniu potraw są oczywiście składniki najwyższej jakości. Nie ma miejsca na byle jaki ser i najtańsze makarony, które z Włochami mają wspólne tylko nazwy! Odwiedzenie włoskiego sklepu wzniesie nasze proste gotowanie na całkiem nowy poziom smaku.