Olej z pierwszego tłoczenia, zimnotłoczony i nierafinowany – co to wszystko oznacza?
Szukając informacji o olejach, często jesteśmy bombardowani specjalistycznymi określeniami. W niektórych przypadkach poleca się oleje naturalne zimnotłoczone, gdzie indziej zwraca się uwagę, by wybierać jedynie oleje nierafinowane. Sklep z tłuszczami roślinnymi jest pełen informacji, które dla laika mogą stanowić czarną magię. Z nami poznasz jednak najważniejsze określenia opisujące jakość kupowanego przez Ciebie oleju.
Olej z pierwszego tłoczenia
Nazywanie tłuszczu “olejem z pierwszego tłoczenia” to w ostatnich latach popularny slogan reklamowy. Co oznacza i dlaczego producenci się tym chwalą? Olej z pierwszego tłoczenia powstaje w wyniku pierwszego przejazdu części roślin przez prasę służącą do produkcji takiego tłuszczu. Wytwarzany w ten sposób olej ma najwięcej składników odżywczych. Nie dajmy się jednak zwieść – dziś większość olejów jest pozyskiwana właśnie taką drogą, informacja o pierwszym tłoczeniu nie jest więc kluczowa przy wyborze produktu.
Olej zimnotłoczony, olej nierafinowany
Na etykiecie lub opisie produktu na stronie producenta warto natomiast szukać wiadomości o temperaturze tłoczenia. Oleje naturalne zimnotłoczone, inaczej nazywane olejami nierafinowanymi, zachowują bowiem najwięcej pożądanych właściwości. Jaki olej uznamy za zimnotłoczony? Będzie nim tłuszcz wytłaczany w temperaturze nie wyższej niż ta, która towarzyszy roślinom wystawionym na maksymalne nasłonecznienie w środowisku naturalnym. W związku z tym wysokiej jakości oleje rzepakowe czy oleje lniane tłoczone na zimno powstają bez używania zewnętrznych źródeł ciepła.
Olej nierafinowany można też rozpoznać po intensywnym smaku, zapachu i kolorze. Sformułowanie “oleje tłoczone na zimno” nie jest jednak już tak powszechne jak “olej z pierwszego tłoczenia”. Mimo że produkt pozyskiwany w taki sposób wyróżnia się dobrą jakością, tłoczenie na zimno nie jest bowiem najbardziej efektywną metodą produkcji.
Olej rafinowany
Bardziej opłacalnym sposobem pozyskiwania tłuszczu z roślin jest bowiem poddanie części roślin działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu można uzyskać więcej oleju, ale jednocześnie traci się część korzystnych właściwości tłuszczu. Na sklepowych półkach często możemy znaleźć jednak właśnie olej rafinowany. Rafinacja to skomplikowany proces, w czasie którego wykorzystuje się temperatury przekraczające 100 stopni Celsjusza. Olej rafinowany jest olejem oczyszczonym, pozbawionym osadów, często odznacza się większą przejrzystością niż olej zimnotłoczony. Olej rafinowany może być i często jest olejem z pierwszego tłoczenia, tyle że nie ma w sobie większości pozytywnych dla zdrowia substancji charakterystycznych dla olejów tłoczonych na zimno. Pozytywy? Zwykle nadaje się do smażenia lepiej niż olej nierafinowany, ma też dłuższą datę przydatności do spożycia.
Na koniec nasuwa się pytanie – po czym możemy poznać zepsuty olej? O tym przeczytacie w naszym kolejnym artykule.
Szukając informacji o olejach, często jesteśmy bombardowani specjalistycznymi określeniami. W niektórych przypadkach poleca się oleje naturalne zimnotłoczone, gdzie indziej zwraca się uwagę, by wybierać jedynie oleje nierafinowane. Sklep z tłuszczami roślinnymi jest pełen informacji, które dla laika mogą stanowić czarną magię. Z nami poznasz jednak najważniejsze określenia opisujące jakość kupowanego przez Ciebie oleju.
Olej z pierwszego tłoczenia
Nazywanie tłuszczu “olejem z pierwszego tłoczenia” to w ostatnich latach popularny slogan reklamowy. Co oznacza i dlaczego producenci się tym chwalą? Olej z pierwszego tłoczenia powstaje w wyniku pierwszego przejazdu części roślin przez prasę służącą do produkcji takiego tłuszczu. Wytwarzany w ten sposób olej ma najwięcej składników odżywczych. Nie dajmy się jednak zwieść – dziś większość olejów jest pozyskiwana właśnie taką drogą, informacja o pierwszym tłoczeniu nie jest więc kluczowa przy wyborze produktu.
Olej zimnotłoczony, olej nierafinowany
Na etykiecie lub opisie produktu na stronie producenta warto natomiast szukać wiadomości o temperaturze tłoczenia. Oleje naturalne zimnotłoczone, inaczej nazywane olejami nierafinowanymi, zachowują bowiem najwięcej pożądanych właściwości. Jaki olej uznamy za zimnotłoczony? Będzie nim tłuszcz wytłaczany w temperaturze nie wyższej niż ta, która towarzyszy roślinom wystawionym na maksymalne nasłonecznienie w środowisku naturalnym. W związku z tym wysokiej jakości oleje rzepakowe czy oleje lniane tłoczone na zimno powstają bez używania zewnętrznych źródeł ciepła.
Olej nierafinowany można też rozpoznać po intensywnym smaku, zapachu i kolorze. Sformułowanie “oleje tłoczone na zimno” nie jest jednak już tak powszechne jak “olej z pierwszego tłoczenia”. Mimo że produkt pozyskiwany w taki sposób wyróżnia się dobrą jakością, tłoczenie na zimno nie jest bowiem najbardziej efektywną metodą produkcji.
Olej rafinowany
Bardziej opłacalnym sposobem pozyskiwania tłuszczu z roślin jest bowiem poddanie części roślin działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu można uzyskać więcej oleju, ale jednocześnie traci się część korzystnych właściwości tłuszczu. Na sklepowych półkach często możemy znaleźć jednak właśnie olej rafinowany. Rafinacja to skomplikowany proces, w czasie którego wykorzystuje się temperatury przekraczające 100 stopni Celsjusza. Olej rafinowany jest olejem oczyszczonym, pozbawionym osadów, często odznacza się większą przejrzystością niż olej zimnotłoczony. Olej rafinowany może być i często jest olejem z pierwszego tłoczenia, tyle że nie ma w sobie większości pozytywnych dla zdrowia substancji charakterystycznych dla olejów tłoczonych na zimno. Pozytywy? Zwykle nadaje się do smażenia lepiej niż olej nierafinowany, ma też dłuższą datę przydatności do spożycia.
Na koniec nasuwa się pytanie – po czym możemy poznać zepsuty olej? O tym przeczytacie w naszym kolejnym artykule.