Oleje, które odmienią smak każdej sałatki
Warzywa to produkty, które powinny gościć w naszej diecie każdego dnia. Nie wszyscy jednak za nimi przepadają. Mimo wszystko, warto włączyć je do jadłospisu, np. w formie zdrowych i lekkich sałatek. Aby jednak nieco odmienić ich smak, warto skrapiać je wysokiej jakości naturalnym olejem. W tym artykule podpowiemy, jakie rodzaje tłuszczów dodadzą naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.
Czarne złoto wśród olejów
Czarnym złotem nazywany jest uwielbiany przez wielu z nas olej z czarnuszki. Znajdziemy w nim wiele witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeszcze w czasach starożytnych stosowano go, by wzmocnić swoją odporność, wspomóc pracę wątroby czy obniżyć ciśnienie. Obecnie uważany jest również za najlepszy olej na odchudzanie. Wszystko za sprawą substancji, które usuwają z naszego organizmu toksyny oraz zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Produkt ten ma ciekawy i dosyć wyrazisty smak, a dodany do sałatki sprawia, że ta smakuje całkowicie inaczej niż do tej pory. Potrawy skropione olejem z czarnuszki najlepiej spożywać na noc. Jego zapach ukoi nerwy oraz pomoże lepiej się zrelaksować i wyciszyć przed snem.
Szukasz inspiracji? Wypróbuj 5 przepisów na pyszny sos sałatkowy z oleju, które przygotujesz samodzielnie.
Antynowotworowy olej budwigowy
Tłuszcz budwigowy to nic innego jak olej lniany. Właściwości tego produktu zostały docenione przez dr Johannę Budwig, która opracowała specjalną dietę antynowotworową. Jej głównym składnikiem jest właśnie ten rodzaj tłuszczu. Przeprowadzone badania pokazały, że jego regularne spożywanie minimalizuje ryzyko wystąpienia raka. Oprócz tego olej z nasion lnu zapobiega rozwijaniu się chorób układu krążenia oraz przyspiesza metabolizm. Dodatkowo leczy zaparcia oraz pomaga pozbyć się potreningowych zakwasów. W swojej diecie powinny więc uwzględnić go osoby czynnie uprawiające sport. Dodany do sałatki sprawi, że ta stanie się bardzo delikatna, a warzywa całkowicie zmienią swój dotychczasowy smak.
Olej z nasion szałwii hiszpańskiej
Szałwia hiszpańska znana jest w naszym kraju pod nazwą chia. Olej produkowany z jej nasion powinien zagościć na stałe w kuchni każdego z nas. Posiada on bowiem wiele niezbędnych dla naszego organizmu kwasów, minerałów oraz witamin. Duża zawartość fosforu, wapnia czy potasu oraz witamin A i E sprawia, że możemy w naturalny sposób uzupełnić wszystkie niedobory. Dodatkowo, spożywając olej z nasion chia, obniżymy poziom złego cholesterolu, uregulujemy ciśnienie tętnicze i poprawimy swoją koncentrację. Taki rodzaj tłuszczu idealnie podkreśli smak wielu sałatek oraz surówek. Wszystko za sprawą intensywnego orzechowego aromatu. Kilka kropel oleju z nasion szałwii hiszpańskiej odmieni również klasyczne desery i słodkie wyroby.
A co z klasyką?
Do sałatek i surówek idealnie pasują również klasyczne tłuszcze takie jak, olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Warto jednak pamiętać, że do potraw na zimno lepiej wybierać je w wersji nierafinowanej, czyli tłoczonej w temperaturze nie wyższej niż 38 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowują wszystkie swoje właściwości i dostarczają do organizmu niezbędnych składników odżywczych.
Do smażenia czy podgrzewania warzyw na patelni lepiej wybrać natomiast oleje rafinowane, posiadające wysoki punkt dymienia. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że podczas obróbki termicznej nie wytrącą się z nich szkodliwe dla zdrowia związki.
Warzywa to produkty, które powinny gościć w naszej diecie każdego dnia. Nie wszyscy jednak za nimi przepadają. Mimo wszystko, warto włączyć je do jadłospisu, np. w formie zdrowych i lekkich sałatek. Aby jednak nieco odmienić ich smak, warto skrapiać je wysokiej jakości naturalnym olejem. W tym artykule podpowiemy, jakie rodzaje tłuszczów dodadzą naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.
Czarne złoto wśród olejów
Czarnym złotem nazywany jest uwielbiany przez wielu z nas olej z czarnuszki. Znajdziemy w nim wiele witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeszcze w czasach starożytnych stosowano go, by wzmocnić swoją odporność, wspomóc pracę wątroby czy obniżyć ciśnienie. Obecnie uważany jest również za najlepszy olej na odchudzanie. Wszystko za sprawą substancji, które usuwają z naszego organizmu toksyny oraz zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Produkt ten ma ciekawy i dosyć wyrazisty smak, a dodany do sałatki sprawia, że ta smakuje całkowicie inaczej niż do tej pory. Potrawy skropione olejem z czarnuszki najlepiej spożywać na noc. Jego zapach ukoi nerwy oraz pomoże lepiej się zrelaksować i wyciszyć przed snem.
Szukasz inspiracji? Wypróbuj 5 przepisów na pyszny sos sałatkowy z oleju, które przygotujesz samodzielnie.
Antynowotworowy olej budwigowy
Tłuszcz budwigowy to nic innego jak olej lniany. Właściwości tego produktu zostały docenione przez dr Johannę Budwig, która opracowała specjalną dietę antynowotworową. Jej głównym składnikiem jest właśnie ten rodzaj tłuszczu. Przeprowadzone badania pokazały, że jego regularne spożywanie minimalizuje ryzyko wystąpienia raka. Oprócz tego olej z nasion lnu zapobiega rozwijaniu się chorób układu krążenia oraz przyspiesza metabolizm. Dodatkowo leczy zaparcia oraz pomaga pozbyć się potreningowych zakwasów. W swojej diecie powinny więc uwzględnić go osoby czynnie uprawiające sport. Dodany do sałatki sprawi, że ta stanie się bardzo delikatna, a warzywa całkowicie zmienią swój dotychczasowy smak.
Olej z nasion szałwii hiszpańskiej
Szałwia hiszpańska znana jest w naszym kraju pod nazwą chia. Olej produkowany z jej nasion powinien zagościć na stałe w kuchni każdego z nas. Posiada on bowiem wiele niezbędnych dla naszego organizmu kwasów, minerałów oraz witamin. Duża zawartość fosforu, wapnia czy potasu oraz witamin A i E sprawia, że możemy w naturalny sposób uzupełnić wszystkie niedobory. Dodatkowo, spożywając olej z nasion chia, obniżymy poziom złego cholesterolu, uregulujemy ciśnienie tętnicze i poprawimy swoją koncentrację. Taki rodzaj tłuszczu idealnie podkreśli smak wielu sałatek oraz surówek. Wszystko za sprawą intensywnego orzechowego aromatu. Kilka kropel oleju z nasion szałwii hiszpańskiej odmieni również klasyczne desery i słodkie wyroby.
A co z klasyką?
Do sałatek i surówek idealnie pasują również klasyczne tłuszcze takie jak, olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Warto jednak pamiętać, że do potraw na zimno lepiej wybierać je w wersji nierafinowanej, czyli tłoczonej w temperaturze nie wyższej niż 38 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowują wszystkie swoje właściwości i dostarczają do organizmu niezbędnych składników odżywczych.
Do smażenia czy podgrzewania warzyw na patelni lepiej wybrać natomiast oleje rafinowane, posiadające wysoki punkt dymienia. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że podczas obróbki termicznej nie wytrącą się z nich szkodliwe dla zdrowia związki.