Właściwości zdrowotne zawarte w olejach
Większość osób uważa, że tłuszcze roślinne nie należą do najzdrowszych. Jednakże z pewnością lepiej wpływają na stan naszego zdrowia niż te zwierzęce. Warto wiedzieć, że oleje zimnotłoczone posiadają bardzo wiele cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy mieć świadomość również, jakie są właściwości poszczególnych olejów. Nie każdy tłuszcz bowiem posiada takie same witaminy. Większość z nich jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, a nawet omega-9. Jednakże skąd wiedzieć, jaki olej posiada określone substancje zdrowotne? Poznaj właściwości zdrowotne najpopularniejszych tłuszczów!
Zastanawiasz się jak oleje spożywcze wpływają na nasze zdrowie? Odkryj odpowiedź na to pytanie.
Olej z orzechów włoskich
Jednym z najzdrowszych olejów jest olej z orzechów włoskich. Podczas procesu tłoczenia na zimno zachowuje swój delikatny orzechowy smak z dodatkowo wyczuwalną odrobiną karmelu. Zazwyczaj posiada delikatnie żółty lub zielony kolor. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, ryb oraz warzyw. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać go na ciepło. Wówczas może stracić wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Olej z orzechów włoskich jest bogatym źródłem witaminy E, zawiera kwasy omega-3 i 6, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Jak wiadomo orzechy poprawiają koncentrację i pamięć, również tłuszcz z orzechów włoskich posiada takie właściwości. Dzięki zawartej w nim witaminie E zaleca się spożywanie tego produktu osobom mającym problemy z trądzikiem.
Olej z czarnuszki
Mając na uwadze właściwości zdrowotne tłuszczów roślinnych, nie sposób nie wspomnieć o oleju z czarnuszki. Oprócz swojego nieprzeciętnego smaku, wspaniałego korzennego zapachu i złocistego koloru posiada mnóstwo składników korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. Główną zaletą oleju z czarnuszki jest jego działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartym w nim witaminom i nienasyconym kwasom tłuszczowym doskonale zwalcza infekcje, niweluje objawy występujące podczas alergii oraz świetnie radzi sobie z bakteriami odpornymi na działanie licznych antybiotyków. Ponadto wprowadzając olej z czarnuszki do codziennej diety, możemy uchronić się przed różnego rodzaju nowotworami, m.in. rakiem skóry, płuc, piersi czy wątroby. Warto wiedzieć, że tłuszcz powstały z czarnuszki zawiera witaminę E, jest bogatym źródłem beta-karotenu, biotyny oraz licznych minerałów, takich jak: wapń, żelazo, potas czy cynk.
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy nazywany jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych na świecie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera właściwości korzystnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim spożywając ten produkt możemy zmniejszyć zawartość złego cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, niezbędnych do prawidłowej pracy serca oraz korzystnie wpływających na odpowiednie funkcjonowanie układu krwionośnego, a także pracy nerek. Olej rzepakowy zawiera witaminę E – zwaną witaminą młodości, K – pozytywnie wpływającą na prawidłowe krzepnięcie krwi oraz prowitaminę A. Ponadto spożywając regularnie tłuszcz rzepakowy, możemy wpłynąć na poprawę koncentracji i opóźnienie procesów degeneracyjnych mózgu, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz pogorszenia się wzroku.
Większość osób uważa, że tłuszcze roślinne nie należą do najzdrowszych. Jednakże z pewnością lepiej wpływają na stan naszego zdrowia niż te zwierzęce. Warto wiedzieć, że oleje zimnotłoczone posiadają bardzo wiele cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy mieć świadomość również, jakie są właściwości poszczególnych olejów. Nie każdy tłuszcz bowiem posiada takie same witaminy. Większość z nich jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, a nawet omega-9. Jednakże skąd wiedzieć, jaki olej posiada określone substancje zdrowotne? Poznaj właściwości zdrowotne najpopularniejszych tłuszczów!
Zastanawiasz się jak oleje spożywcze wpływają na nasze zdrowie? Odkryj odpowiedź na to pytanie.
Olej z orzechów włoskich
Jednym z najzdrowszych olejów jest olej z orzechów włoskich. Podczas procesu tłoczenia na zimno zachowuje swój delikatny orzechowy smak z dodatkowo wyczuwalną odrobiną karmelu. Zazwyczaj posiada delikatnie żółty lub zielony kolor. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, ryb oraz warzyw. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać go na ciepło. Wówczas może stracić wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Olej z orzechów włoskich jest bogatym źródłem witaminy E, zawiera kwasy omega-3 i 6, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Jak wiadomo orzechy poprawiają koncentrację i pamięć, również tłuszcz z orzechów włoskich posiada takie właściwości. Dzięki zawartej w nim witaminie E zaleca się spożywanie tego produktu osobom mającym problemy z trądzikiem.
Olej z czarnuszki
Mając na uwadze właściwości zdrowotne tłuszczów roślinnych, nie sposób nie wspomnieć o oleju z czarnuszki. Oprócz swojego nieprzeciętnego smaku, wspaniałego korzennego zapachu i złocistego koloru posiada mnóstwo składników korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. Główną zaletą oleju z czarnuszki jest jego działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartym w nim witaminom i nienasyconym kwasom tłuszczowym doskonale zwalcza infekcje, niweluje objawy występujące podczas alergii oraz świetnie radzi sobie z bakteriami odpornymi na działanie licznych antybiotyków. Ponadto wprowadzając olej z czarnuszki do codziennej diety, możemy uchronić się przed różnego rodzaju nowotworami, m.in. rakiem skóry, płuc, piersi czy wątroby. Warto wiedzieć, że tłuszcz powstały z czarnuszki zawiera witaminę E, jest bogatym źródłem beta-karotenu, biotyny oraz licznych minerałów, takich jak: wapń, żelazo, potas czy cynk.
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy nazywany jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych na świecie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera właściwości korzystnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim spożywając ten produkt możemy zmniejszyć zawartość złego cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, niezbędnych do prawidłowej pracy serca oraz korzystnie wpływających na odpowiednie funkcjonowanie układu krwionośnego, a także pracy nerek. Olej rzepakowy zawiera witaminę E – zwaną witaminą młodości, K – pozytywnie wpływającą na prawidłowe krzepnięcie krwi oraz prowitaminę A. Ponadto spożywając regularnie tłuszcz rzepakowy, możemy wpłynąć na poprawę koncentracji i opóźnienie procesów degeneracyjnych mózgu, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz pogorszenia się wzroku.