Olej z nasion chia – jakie są jego właściwości?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tłuszczów roślinnych. Każdy z nich dostarcza do organizmu wiele różnych substancji odżywczych. Ostatnio bardzo popularny stał się olej z nasion chia. Wytwarzany jest on z ziaren szałwii hiszpańskiej i powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. W tym artykule przedstawimy jego drogocenne właściwości oraz zdradzimy, jak go wykorzystać.
Olej z nasion chia – właściwości lecznicze
Olej z nasion chia charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to bardzo ważne składniki, które powinniśmy dostarczać z pożywienia. Nasz organizm nie może ich bowiem samodzielnie wytworzyć. Dodatkowo tłuszcz ten jest bogaty w witaminy A i E oraz minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Ich niedobory mogą powodować wiele różnych schorzeń, dlatego należy zadbać o ich naturalną suplementację. Olej z nasion chia obniża także poziom złego cholesterolu oraz wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Powinny go regularnie spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem oraz te, u których układ odpornościowy jest osłabiony. Liczne badania pokazują, że tłuszcz z ziaren szałwii hiszpańskiej wspomaga również organizm w walce z komórkami rakowymi. Podobnie będzie w przypadku oleju sezamowego, o którym pisaliśmy w artykule https://oleje-zimnotloczone.pl/olej-sezamowy-wlasciwosci-prozdrowotne-dlaczego-odpowiedz-immunologiczna-z-prekursorem-ala-jest-lepsza-od-odpowiedzi-z-udzialem-ara/!
Olej z nasion chia – właściwości doceniane w kosmetyce
Tłuszcz powstały z nasion chia ma także wiele właściwości, które od lat są cenione w kosmetyce. Można bowiem stosować go bezpośrednio na skórę. Regularne aplikowanie go miejscowo na zmiany trądzikowe sprawia, że wypryski szybciej znikają i wracają znacznie rzadziej. Dodatkowo jest pomocny w walce z pieczeniem oraz swędzeniem. Olej z ziaren szałwii hiszpańskiej poprawia także ogólny wygląd cery oraz redukuje zmarszczki. Często wykorzystuje się go również do olejowania włosów. Dzięki temu są one błyszczące, pełne blasku oraz mają mniejsze skłonności do puszenia się i elektryzowania.
Olej z nasion chia – zastosowanie
Olej z nasion chia ma lekko orzechowy smak. Idealnie podbija więc smak wielu dań. Najlepiej dodawać go do sałatek, surówek, zup oraz sosów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykorzystać go podczas przygotowywania ciast i deserów. Na jego bazie warto przyrządzić także dipy oraz pasty. Należy jednak korzystać jedynie z oleju tłoczonego na zimno, czyli nierafinowanego. Taka metoda produkcji sprawia, że wszystkie właściwości odżywcze zostają zachowane. Tłuszcz ten nie nadaje się jednak do smażenia, ponieważ posiada bardzo niską temperaturę dymienia.
Aby zadbać o swój wygląd, można także smarować nim bezpośrednio swoją skórę. Sprawdzi się idealnie do nawilżenia twarzy, ciała oraz włosów. Dodany do kremu czy balsamu wzmocni ich działanie. Posiadaczki bardzo suchej cery mogą używać go jako bazy pod makijaż. Szczególnie w sezonie zimowym docenimy go za idealną ochronę przed przesuszaniem się ust. Fani naturalnej pielęgnacji mogą wykorzystać go także do produkcji domowej roboty kosmetyków.
Sprawdź również jakie wybierać domowe kosmetyki na bazie oleju, dzięki którym zmniejszysz blizny oraz przebarwienia.
Olej z nasion chia – produkcja i przechowywanie
Olej z nasion chia powinien być tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 38 stopni Celsjusza. Najlepiej by był wyprodukowany ze staranne wyselekcjonowanych ziaren hodowanych w Paragwaju lub Argentynie. Tłuszcz ten należy przechowywać w lodówce w ciemnej szklanej butelce. Najlepiej spożyć go do 6 miesięcy od daty produkcji.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tłuszczów roślinnych. Każdy z nich dostarcza do organizmu wiele różnych substancji odżywczych. Ostatnio bardzo popularny stał się olej z nasion chia. Wytwarzany jest on z ziaren szałwii hiszpańskiej i powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. W tym artykule przedstawimy jego drogocenne właściwości oraz zdradzimy, jak go wykorzystać.
Olej z nasion chia – właściwości lecznicze
Olej z nasion chia charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to bardzo ważne składniki, które powinniśmy dostarczać z pożywienia. Nasz organizm nie może ich bowiem samodzielnie wytworzyć. Dodatkowo tłuszcz ten jest bogaty w witaminy A i E oraz minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Ich niedobory mogą powodować wiele różnych schorzeń, dlatego należy zadbać o ich naturalną suplementację. Olej z nasion chia obniża także poziom złego cholesterolu oraz wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Powinny go regularnie spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem oraz te, u których układ odpornościowy jest osłabiony. Liczne badania pokazują, że tłuszcz z ziaren szałwii hiszpańskiej wspomaga również organizm w walce z komórkami rakowymi. Podobnie będzie w przypadku oleju sezamowego, o którym pisaliśmy w artykule https://oleje-zimnotloczone.pl/olej-sezamowy-wlasciwosci-prozdrowotne-dlaczego-odpowiedz-immunologiczna-z-prekursorem-ala-jest-lepsza-od-odpowiedzi-z-udzialem-ara/!
Olej z nasion chia – właściwości doceniane w kosmetyce
Tłuszcz powstały z nasion chia ma także wiele właściwości, które od lat są cenione w kosmetyce. Można bowiem stosować go bezpośrednio na skórę. Regularne aplikowanie go miejscowo na zmiany trądzikowe sprawia, że wypryski szybciej znikają i wracają znacznie rzadziej. Dodatkowo jest pomocny w walce z pieczeniem oraz swędzeniem. Olej z ziaren szałwii hiszpańskiej poprawia także ogólny wygląd cery oraz redukuje zmarszczki. Często wykorzystuje się go również do olejowania włosów. Dzięki temu są one błyszczące, pełne blasku oraz mają mniejsze skłonności do puszenia się i elektryzowania.
Olej z nasion chia – zastosowanie
Olej z nasion chia ma lekko orzechowy smak. Idealnie podbija więc smak wielu dań. Najlepiej dodawać go do sałatek, surówek, zup oraz sosów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykorzystać go podczas przygotowywania ciast i deserów. Na jego bazie warto przyrządzić także dipy oraz pasty. Należy jednak korzystać jedynie z oleju tłoczonego na zimno, czyli nierafinowanego. Taka metoda produkcji sprawia, że wszystkie właściwości odżywcze zostają zachowane. Tłuszcz ten nie nadaje się jednak do smażenia, ponieważ posiada bardzo niską temperaturę dymienia.
Aby zadbać o swój wygląd, można także smarować nim bezpośrednio swoją skórę. Sprawdzi się idealnie do nawilżenia twarzy, ciała oraz włosów. Dodany do kremu czy balsamu wzmocni ich działanie. Posiadaczki bardzo suchej cery mogą używać go jako bazy pod makijaż. Szczególnie w sezonie zimowym docenimy go za idealną ochronę przed przesuszaniem się ust. Fani naturalnej pielęgnacji mogą wykorzystać go także do produkcji domowej roboty kosmetyków.
Sprawdź również jakie wybierać domowe kosmetyki na bazie oleju, dzięki którym zmniejszysz blizny oraz przebarwienia.
Olej z nasion chia – produkcja i przechowywanie
Olej z nasion chia powinien być tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 38 stopni Celsjusza. Najlepiej by był wyprodukowany ze staranne wyselekcjonowanych ziaren hodowanych w Paragwaju lub Argentynie. Tłuszcz ten należy przechowywać w lodówce w ciemnej szklanej butelce. Najlepiej spożyć go do 6 miesięcy od daty produkcji.