Kiedy wybrać olej, a kiedy oliwę z oliwek?
Tłuszcze wytłaczane z roślin wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu znacznie lepiej niż tłuszcze zwierzęce – co do tego chyba większość z nas nie ma wątpliwości. Za jedne z najcenniejszych uchodzą oliwa z oliwek, olej z czarnuszki czy olej lniany. Sklep internetowy z naturalnymi olejami pozwala nam na wybór produktów najwyższej jakości, ale sam zakup odpowiedniego tłuszczu nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, kiedy lepiej zdecydować się na oliwę, a w jakich sytuacjach korzystniej sięgnąć na przykład po olej rzepakowy.
Do sałatek – i oliwa, i olej
To właśnie tłuszcz z rzepaku jest uważany za jeden z najzdrowszych. Cechuje się bowiem szczególnie korzystnym dla ludzkiego organizmu składem. Chodzi przede wszystkim o proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Szczególnie cenne są te pierwsze kwasy, których niewiele znajduje się nawet w większości olejów uchodzących za zdrowe. Dlatego warto regularnie wzbogacać sałatki czy surówki właśnie tłuszczem rzepakowym.
Nieco rzadziej stosujmy oliwę: także nadaje się do sałatek, dostarcza organizmowi witamin A i E, ale zestaw kwasów tłuszczowych w tym tłuszczu jest mniej korzystny niż w przypadku oleju rzepakowego. Pamiętajmy jednak, że zarówno z właściwości oliwy, jak i tłuszczu rzepakowego w pełni korzystamy tylko wtedy, gdy sięgamy po produkty tłoczone na zimno.
Do sosów i zup – olej z czarnuszki i olej lniany
Dużo dobrego dla naszego zdrowia może przynieść dodawanie do potraw oleju lnianego oraz tłuszczu z nasion czarnuszki. Te tłoczone na zimno substancje mogą wspomóc organizm na różne sposoby. Olej lniany będzie przydatny w staraniach o obniżenie poziomu cholesterolu: dostarczy nam dużo nienasyconych kwasów z grupy Omega-3. Olej z czarnuszki świetnie działa na cały układ trawienny, pomaga również alergikom.
Oba te oleje sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów. Olej z czarnuszki przekaże im nieco korzennej nuty, będzie więc odpowiedni zwłaszcza do dań kuchni bałkańskiej czy orientalnej. Oba tłuszcze należy jednak spożywać na zimno. Z tego powodu wlewamy je do zupy nie w czasie gotowania, ale tuż przed posiłkiem, już na talerz.
Do smażenia – olej rzepakowy
Smażenie nie należy do najbardziej korzystnych dla zdrowia sposobów przygotowywania posiłków. W czasie tego procesu jedzenie traci wiele korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych i witamin. Mimo to większość z nas nie potrafi sobie odmówić smażonych dań. Na jakim oleju zatem najlepiej smażyć? Wyborem numer jeden powinien być rafinowany olej rzepakowy. To tłuszcz, który najlepiej zachowuje stabilność w czasie podgrzewania.
Wybierz jaki olej będzie najlepszy do smażenia dla Ciebie.
Czy na oliwie z oliwek można smażyć? Nadaje się do smażenia w nieco niższych temperaturach, trzeba tylko uważać, by nie rozgrzać jej powyżej 160 stopni Celsjusza. Na patelni nie warto natomiast rozgrzewać tłoczonego na zimno oleju lnianego czy słonecznikowego.
Tłuszcze wytłaczane z roślin wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu znacznie lepiej niż tłuszcze zwierzęce – co do tego chyba większość z nas nie ma wątpliwości. Za jedne z najcenniejszych uchodzą oliwa z oliwek, olej z czarnuszki czy olej lniany. Sklep internetowy z naturalnymi olejami pozwala nam na wybór produktów najwyższej jakości, ale sam zakup odpowiedniego tłuszczu nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, kiedy lepiej zdecydować się na oliwę, a w jakich sytuacjach korzystniej sięgnąć na przykład po olej rzepakowy.
Do sałatek – i oliwa, i olej
To właśnie tłuszcz z rzepaku jest uważany za jeden z najzdrowszych. Cechuje się bowiem szczególnie korzystnym dla ludzkiego organizmu składem. Chodzi przede wszystkim o proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Szczególnie cenne są te pierwsze kwasy, których niewiele znajduje się nawet w większości olejów uchodzących za zdrowe. Dlatego warto regularnie wzbogacać sałatki czy surówki właśnie tłuszczem rzepakowym.
Nieco rzadziej stosujmy oliwę: także nadaje się do sałatek, dostarcza organizmowi witamin A i E, ale zestaw kwasów tłuszczowych w tym tłuszczu jest mniej korzystny niż w przypadku oleju rzepakowego. Pamiętajmy jednak, że zarówno z właściwości oliwy, jak i tłuszczu rzepakowego w pełni korzystamy tylko wtedy, gdy sięgamy po produkty tłoczone na zimno.
Do sosów i zup – olej z czarnuszki i olej lniany
Dużo dobrego dla naszego zdrowia może przynieść dodawanie do potraw oleju lnianego oraz tłuszczu z nasion czarnuszki. Te tłoczone na zimno substancje mogą wspomóc organizm na różne sposoby. Olej lniany będzie przydatny w staraniach o obniżenie poziomu cholesterolu: dostarczy nam dużo nienasyconych kwasów z grupy Omega-3. Olej z czarnuszki świetnie działa na cały układ trawienny, pomaga również alergikom.
Oba te oleje sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów. Olej z czarnuszki przekaże im nieco korzennej nuty, będzie więc odpowiedni zwłaszcza do dań kuchni bałkańskiej czy orientalnej. Oba tłuszcze należy jednak spożywać na zimno. Z tego powodu wlewamy je do zupy nie w czasie gotowania, ale tuż przed posiłkiem, już na talerz.
Do smażenia – olej rzepakowy
Smażenie nie należy do najbardziej korzystnych dla zdrowia sposobów przygotowywania posiłków. W czasie tego procesu jedzenie traci wiele korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych i witamin. Mimo to większość z nas nie potrafi sobie odmówić smażonych dań. Na jakim oleju zatem najlepiej smażyć? Wyborem numer jeden powinien być rafinowany olej rzepakowy. To tłuszcz, który najlepiej zachowuje stabilność w czasie podgrzewania.
Wybierz jaki olej będzie najlepszy do smażenia dla Ciebie.
Czy na oliwie z oliwek można smażyć? Nadaje się do smażenia w nieco niższych temperaturach, trzeba tylko uważać, by nie rozgrzać jej powyżej 160 stopni Celsjusza. Na patelni nie warto natomiast rozgrzewać tłoczonego na zimno oleju lnianego czy słonecznikowego.