Wykwintne dania z kaszy i makaronu, czyli sposoby na smaczny obiad!
Większość z nas za wykwintne dania uważa trufle w akompaniamencie polędwicy, pyszne pieczone krewetki czy filet z gęsi oprószony znakomitymi przyprawami. Takie potrawy kojarzą się nam bowiem z luksusem oraz niebywałym smakiem. Mało kto wie jednak, że do przygotowania znakomitych wykwintnych propozycji, wystarczą nam tak naprawdę podstawowe składniki, które znajdziemy niemalże w każdej kuchni. Kasza gryczana biała czy makaron włoski, zestawione z odpowiednimi dodatkami są bowiem w stanie podbić nasze kubki smakowe. Jak jednak sprawić, aby potrawy na takiej bazie były wysublimowane i wysmakowane? Czy naprawdę kasza krakowska może zamienić się we wspaniały rarytas? Oczywiście, że tak!
Zacznijmy od podstaw – dlaczego uwielbiamy makaron?
Nie da się ukryć, że jednymi z najpopularniejszych obiadowych dodatków są w Polsce ziemniaki. Większość z nas stara się jednak nieco urozmaicić swój jadłospis, dlatego też bardzo chętnie sięgamy po włoski makaron. Za co go lubimy? Przede wszystkim za łatwość oraz szybkość przygotowania. Wszelkie dania na nim bazujące jesteśmy bowiem w stanie przyrządzić nawet w mniej niż pół godziny. Do tego produkt ten posiada wyjątkowy smak, który wystarczy wzbogacić tak naprawdę delikatnym sosem. Niektórzy z nas biorą pod uwagę również substancje odżywcze, które znajdziemy w makaronie. W zależności od rodzaju, spożywając go, możemy dostarczyć do organizmu spore ilości białka, witaminy B czy minerałów, takich jak miedź, żelazo oraz cynk. Przy okazji w 100 g ugotowanego wyrobu znajdziemy najczęściej ok. 130 kcal. Nic zatem dziwnego, że większość z nas z dużą przyjemnością sięga po makaron.
Dlaczego kasze nie cieszą się w Polsce aż tak dużą popularnością?
Na sklepowych półkach możemy znaleźć niemalże niezliczoną ilość różnych rodzajów kaszy – gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, manną, owsianą, bulgur czy chociażby kuskus. Każda z nich charakteryzuje się nieco innymi walorami smakowymi oraz substancjami odżywczymi. Niestety większość z nas niezbyt przepada za takimi produktami lub wykorzystuje je w swojej kuchni niezwykle rzadko. Najczęściej bowiem nie wiemy, z jakimi dodatkami wspaniale komponuje się kasza lub też po prostu nie zachwyca nas jej smak. Warto jednak spróbować przekonać się do takiego wyrobu. Dlaczego? W ziarnach znajdziemy niezwykle dużą ilość witamin, minerałów, białka oraz błonnika. Przy ich regularnym spożywaniu możemy zatem zadbać o swój organizm od środka, wręcz kompleksowo. Pamiętajmy więc, by kasza pojawiła się w naszym jadłospisie chociażby raz w tygodniu.
Wykwintne dania z makaronem – przepisy mięsne
Z makaronu możemy przyrządzić wiele wykwintnych dań. Warto bowiem pamiętać, że makaronowe potrawy to nie tylko spaghetti z sosem bolognese, ale także inne niezwykle ciekawe propozycje. Przedstawimy zatem kilka smacznych, szybkich i prostych przepisów. Zaczynamy od wersji mięsnych!
Makaron po tajsku z wieprzowiną
Wspaniałą propozycją na wykwintny obiad jest makaron po tajsku z wieprzowiną. Jakich produktów będziemy potrzebowali? Oczywiście wybranego przez siebie rodzaju makaronu, chudej mielonej wieprzowiny oraz oleju rzepakowego (bogatego w kwasy omega, witaminy i minerały), cebuli, czosnku, papryczki chilli, sosu sojowego, odrobiny cukru, soli, a także pieprzu. Zaczynamy od ugotowania makaronu. W międzyczasie podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu. Gdy to już się zarumieni, dodajemy pokrojoną cebulę oraz wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania. Na koniec zalewamy nasze składniki sosem sojowym i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Na talerz wykładamy makaron i dodajemy do niego naszą wieprzowinę z dodatkami. Danie możemy udekorować świeżymi listkami kolendry i gotowe!
Porada: do smażenia zawsze wybierajmy oleje roślinne rafinowane. Posiadają bowiem wysoki punkt dymienia, dlatego też podczas obróbki cieplnej nie wytwarzają się z nich szkodliwe substancje.
Zastanawiasz się, dlaczego wspomnieliśmy o tłuszczu wytwarzanym z nasion rzepaku? Sprawdź nasz artykuł “Kilka powodów, dla których powinniśmy często sięgać po olej rzepakowy” i znajdź odpowiedź na to pytanie!
Makaron z kurczakiem i szpinakiem oraz curry
Osoby, które wolą nieco mniej azjatyckie smaki, z pewnością ucieszą się z przepisu na makaron z kurczakiem, szpinakiem oraz curry. Po raz kolejny mamy pełną dowolność, jeśli chodzi o wybór rodzaju naszej bazy. Wspaniale sprawdzą się zarówno rurki, jak i wstążki czy świderki. Z pozostałych składników należy natomiast mieć pod ręką szpinak, filet z kurczaka, czosnek, olej np. słonecznikowy, curry, kurkumę oraz śmietanę, najlepiej 18%. Klasycznie zaczynamy od ugotowania makaronu. W tym samym czasie kroimy kurczaka na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego szpinak, czosnek oraz przyprawy (w tym curry i kurkumę). Po dokładnym połączeniu składników nasze dodatki zalewamy śmietaną. Tak powstały sos powinien przyjąć piękną żółtą barwę, którą możemy stopniować poprzez dodawanie naszych przypraw. Makaron łączymy z dodatkami, wykładamy na talerz i dekorujemy bazylią. Smacznego!
Wykwintne dania z makaronem – przepisy wegetariańskie
Nadszedł czas na potrawy makaronowe w wersji wegetariańskiej. Takie dania najczęściej uważane są za zdecydowanie cięższe do przygotowania. Dlaczego? Mięso niejednokrotnie pozwala nam uzyskać wspaniały smak bez większego nakładu pracy. W przypadku składników wegetariańskich musimy nieco bardziej się napracować, szczególnie jeśli na co dzień stawiamy na mięso pod różną postacią. Mamy jednak nadzieję, że nasze dania przypadną każdemu do gustu i nie sprawią większych kłopotów.
Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią
Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią to bardzo łatwa do przyrządzenia oraz niezwykle wykwintna wegetariańska propozycja. Wystarczy ugotować naszą bazę i przygotować pesto. Aby je wykonać, należy zblendować bazylię, czosnek oraz kilka łyżek oleju zimnotłoczonego, który posiada wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Na koniec całość doprawiamy do smaku i wlewamy małą ilość oliwy, w której zostały zatopione nasze suszone pomidory. Na koniec wykładamy na talerz ugotowany makaron, polewamy go pesto, a całość posypujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Danie możemy udekorować wedle własnego uznania.
Szukasz bloga, który może Cię zainteresować? Wejdź na https://www.gorlice.info.pl/!
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami
Lekko chrupiące dania to wspaniała propozycja dla wszystkich osób, które lubią nietuzinkowe rozwiązania. Przedstawimy zatem teraz przepis na taki właśnie makaron. Tym razem gotujemy go w osolonej wodzie, jednak o kilka minut krócej, niż zaleca producent. Nasza baza musi być bowiem lekko niedogotowana. Na patelni podsmażamy natomiast pokrojoną na paseczki cebulę, marchewkę oraz paprykę. Do warzyw dodajemy czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę chilli. Gdy całość się już zarumieni, wlewamy sos pomidorowy. Następnie wrzucamy na naszą patelnię niedogotowany makaron i dusimy ze sobą wszystkie składniki. Danie podajemy posypane sezamem.
Wykwintne dania z kaszą i mięsem w roli głównej
Teraz nadszedł czas na wykwintne dania z kaszą w roli głównej. Klasycznie rozpoczniemy od potraw z mięsem oraz innymi wspaniałymi dodatkami. Te nie zawsze oczywiste propozycje z pewnością podbiją kubki smakowe każdego z nas!
Pierogi z mięsem i kaszą
Pierogi kojarzą wam się z babcinym obiadem? Nadszedł czas na przygotowanie własnej wersji tej wspaniałej potrawy. Zaczynamy oczywiście od ciasta. Tutaj większość z nas z pewnością ma swój własny przepis, dzięki któremu pierogi wychodzą wręcz idealne. Skupimy się zatem na farszu. Zaczynamy od ugotowania karkówki pokrojonej na mniejsze kawałki w wodzie z dodatkiem dużej ilości vegety oraz innych ulubionych przypraw. Po upływie ok. 45 min odstawiamy mięso do wystygnięcia (nie wylewajmy jednak wody – może się nam jeszcze przydać). Gdy karkówka będzie już zimna, możemy ją zmielić. W międzyczasie gotujemy kaszę. Po przygotowaniu składników bazowych wystarczy je ze sobą połączyć i dodać do nich cebulkę podsmażoną na dużej ilości oleju. Jeśli nasz farsz jest zbyt suchy, możemy podlać go wodą, w której gotowaliśmy mięso. Całość doprawiamy do smaku i możemy rozpocząć lepienie pierogów! Danie podajemy oczywiście ze skwarkami!
Cukinia faszerowana kaszą i mięsem
Cukinia to bardzo smaczne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj skupimy się na tym, jak ją nafaszerować kaszą. Zaczynamy od obrania cukinii i przekrojenia jej wzdłużnie. Miąższ należy wydrążyć, a całe warzywo dobrze nasolić oraz skropić olejem rzepakowym. W międzyczasie podsmażamy na patelni mięso mielone wraz z cebulą oraz czosnkiem. Gdy produkty się zeszklą, dodajemy szklankę ugotowanej kaszy, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku. Farsz wykładamy na wcześniej przygotowane cukinie i posypujemy danie serem żółtym. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min i gotowe!
Wykwintne dania z kaszą dla wegetarian
Kasza to także wspaniała propozycja dla wegetarian. Posiada bowiem wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Propozycji na dania z tym składnikiem w roli głównej jest mnóstwo, jednak my przedstawimy dwa, które uważamy za najciekawsze.
Pomidory faszerowane kaszą
Skoro faszerowaliśmy już cukinię, nadszedł czas na pomidory. Tym razem obejdzie się jednak bez mięsa. Zaczynamy zatem od wybrania warzyw – powinny być one duże i twarde. Od pomidorów należy odkroić wierzch, a miąższ usunąć dedykowaną do tego łyżką. Tak wydrążone warzywa solimy i odstawiamy na bok. Teraz zaczynamy przygotowanie farszu. Gotujemy oczywiście kaszę. Na patelni podsmażamy natomiast cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy te będą już zeszklone, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy przyprawy i całość chwilę dusimy. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę. Gdy składniki ładnie się połączą, możemy zacząć faszerować pomidory. Na koniec posypujemy je serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut!
Kasza z podsmażonym jarmużem
Na koniec zostawiliśmy wykwintne, a przy okazji niezwykle zdrowe danie, bazujące na kaszy oraz jarmużu. Rozpoczynamy klasycznie, a więc gotujemy nasze ziarna. Następnie przystępujemy do przygotowania jarmużu, z którego należy wyciąć gałązki, a liście dokładnie posiekać. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, a następnie jarmuż. Po ok. 5 min całość zalewamy wodą i dusimy ok. 30 min do momentu, aż liście staną się miękkie. Na drugiej patelni podsmażamy natomiast cebulę, dodajemy ugotowaną kaszę oraz miękki już jarmuż. Całość mieszamy, przyprawiamy oraz posypujemy żurawiną i skórką pomarańczy. Danie podajemy solo lub jako dodatek do innych warzyw.
Mamy nadzieję, że spodobały się wam nasze przepisy. Życzymy smacznego!
Autor:
Amanda Krzywda
Pisząc, odkrywam coraz więcej swoich pasji oraz interesujących mnie tematów, które chciałabym poznać bliżej. Codziennie dążę do tego, aby być lepszą wersją samej siebie — stanie w miejscu nigdy nie przyniesie upragnionych rezultatów!
Większość z nas za wykwintne dania uważa trufle w akompaniamencie polędwicy, pyszne pieczone krewetki czy filet z gęsi oprószony znakomitymi przyprawami. Takie potrawy kojarzą się nam bowiem z luksusem oraz niebywałym smakiem. Mało kto wie jednak, że do przygotowania znakomitych wykwintnych propozycji, wystarczą nam tak naprawdę podstawowe składniki, które znajdziemy niemalże w każdej kuchni. Kasza gryczana biała czy makaron włoski, zestawione z odpowiednimi dodatkami są bowiem w stanie podbić nasze kubki smakowe. Jak jednak sprawić, aby potrawy na takiej bazie były wysublimowane i wysmakowane? Czy naprawdę kasza krakowska może zamienić się we wspaniały rarytas? Oczywiście, że tak!
Zacznijmy od podstaw – dlaczego uwielbiamy makaron?
Nie da się ukryć, że jednymi z najpopularniejszych obiadowych dodatków są w Polsce ziemniaki. Większość z nas stara się jednak nieco urozmaicić swój jadłospis, dlatego też bardzo chętnie sięgamy po włoski makaron. Za co go lubimy? Przede wszystkim za łatwość oraz szybkość przygotowania. Wszelkie dania na nim bazujące jesteśmy bowiem w stanie przyrządzić nawet w mniej niż pół godziny. Do tego produkt ten posiada wyjątkowy smak, który wystarczy wzbogacić tak naprawdę delikatnym sosem. Niektórzy z nas biorą pod uwagę również substancje odżywcze, które znajdziemy w makaronie. W zależności od rodzaju, spożywając go, możemy dostarczyć do organizmu spore ilości białka, witaminy B czy minerałów, takich jak miedź, żelazo oraz cynk. Przy okazji w 100 g ugotowanego wyrobu znajdziemy najczęściej ok. 130 kcal. Nic zatem dziwnego, że większość z nas z dużą przyjemnością sięga po makaron.
Dlaczego kasze nie cieszą się w Polsce aż tak dużą popularnością?
Na sklepowych półkach możemy znaleźć niemalże niezliczoną ilość różnych rodzajów kaszy – gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, manną, owsianą, bulgur czy chociażby kuskus. Każda z nich charakteryzuje się nieco innymi walorami smakowymi oraz substancjami odżywczymi. Niestety większość z nas niezbyt przepada za takimi produktami lub wykorzystuje je w swojej kuchni niezwykle rzadko. Najczęściej bowiem nie wiemy, z jakimi dodatkami wspaniale komponuje się kasza lub też po prostu nie zachwyca nas jej smak. Warto jednak spróbować przekonać się do takiego wyrobu. Dlaczego? W ziarnach znajdziemy niezwykle dużą ilość witamin, minerałów, białka oraz błonnika. Przy ich regularnym spożywaniu możemy zatem zadbać o swój organizm od środka, wręcz kompleksowo. Pamiętajmy więc, by kasza pojawiła się w naszym jadłospisie chociażby raz w tygodniu.
Wykwintne dania z makaronem – przepisy mięsne
Z makaronu możemy przyrządzić wiele wykwintnych dań. Warto bowiem pamiętać, że makaronowe potrawy to nie tylko spaghetti z sosem bolognese, ale także inne niezwykle ciekawe propozycje. Przedstawimy zatem kilka smacznych, szybkich i prostych przepisów. Zaczynamy od wersji mięsnych!
Makaron po tajsku z wieprzowiną
Wspaniałą propozycją na wykwintny obiad jest makaron po tajsku z wieprzowiną. Jakich produktów będziemy potrzebowali? Oczywiście wybranego przez siebie rodzaju makaronu, chudej mielonej wieprzowiny oraz oleju rzepakowego (bogatego w kwasy omega, witaminy i minerały), cebuli, czosnku, papryczki chilli, sosu sojowego, odrobiny cukru, soli, a także pieprzu. Zaczynamy od ugotowania makaronu. W międzyczasie podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu. Gdy to już się zarumieni, dodajemy pokrojoną cebulę oraz wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania. Na koniec zalewamy nasze składniki sosem sojowym i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Na talerz wykładamy makaron i dodajemy do niego naszą wieprzowinę z dodatkami. Danie możemy udekorować świeżymi listkami kolendry i gotowe!
Porada: do smażenia zawsze wybierajmy oleje roślinne rafinowane. Posiadają bowiem wysoki punkt dymienia, dlatego też podczas obróbki cieplnej nie wytwarzają się z nich szkodliwe substancje.
Zastanawiasz się, dlaczego wspomnieliśmy o tłuszczu wytwarzanym z nasion rzepaku? Sprawdź nasz artykuł “Kilka powodów, dla których powinniśmy często sięgać po olej rzepakowy” i znajdź odpowiedź na to pytanie!
Makaron z kurczakiem i szpinakiem oraz curry
Osoby, które wolą nieco mniej azjatyckie smaki, z pewnością ucieszą się z przepisu na makaron z kurczakiem, szpinakiem oraz curry. Po raz kolejny mamy pełną dowolność, jeśli chodzi o wybór rodzaju naszej bazy. Wspaniale sprawdzą się zarówno rurki, jak i wstążki czy świderki. Z pozostałych składników należy natomiast mieć pod ręką szpinak, filet z kurczaka, czosnek, olej np. słonecznikowy, curry, kurkumę oraz śmietanę, najlepiej 18%. Klasycznie zaczynamy od ugotowania makaronu. W tym samym czasie kroimy kurczaka na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego szpinak, czosnek oraz przyprawy (w tym curry i kurkumę). Po dokładnym połączeniu składników nasze dodatki zalewamy śmietaną. Tak powstały sos powinien przyjąć piękną żółtą barwę, którą możemy stopniować poprzez dodawanie naszych przypraw. Makaron łączymy z dodatkami, wykładamy na talerz i dekorujemy bazylią. Smacznego!
Wykwintne dania z makaronem – przepisy wegetariańskie
Nadszedł czas na potrawy makaronowe w wersji wegetariańskiej. Takie dania najczęściej uważane są za zdecydowanie cięższe do przygotowania. Dlaczego? Mięso niejednokrotnie pozwala nam uzyskać wspaniały smak bez większego nakładu pracy. W przypadku składników wegetariańskich musimy nieco bardziej się napracować, szczególnie jeśli na co dzień stawiamy na mięso pod różną postacią. Mamy jednak nadzieję, że nasze dania przypadną każdemu do gustu i nie sprawią większych kłopotów.
Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią
Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią to bardzo łatwa do przyrządzenia oraz niezwykle wykwintna wegetariańska propozycja. Wystarczy ugotować naszą bazę i przygotować pesto. Aby je wykonać, należy zblendować bazylię, czosnek oraz kilka łyżek oleju zimnotłoczonego, który posiada wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Na koniec całość doprawiamy do smaku i wlewamy małą ilość oliwy, w której zostały zatopione nasze suszone pomidory. Na koniec wykładamy na talerz ugotowany makaron, polewamy go pesto, a całość posypujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Danie możemy udekorować wedle własnego uznania.
Szukasz bloga, który może Cię zainteresować? Wejdź na https://www.gorlice.info.pl/!
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami
Lekko chrupiące dania to wspaniała propozycja dla wszystkich osób, które lubią nietuzinkowe rozwiązania. Przedstawimy zatem teraz przepis na taki właśnie makaron. Tym razem gotujemy go w osolonej wodzie, jednak o kilka minut krócej, niż zaleca producent. Nasza baza musi być bowiem lekko niedogotowana. Na patelni podsmażamy natomiast pokrojoną na paseczki cebulę, marchewkę oraz paprykę. Do warzyw dodajemy czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę chilli. Gdy całość się już zarumieni, wlewamy sos pomidorowy. Następnie wrzucamy na naszą patelnię niedogotowany makaron i dusimy ze sobą wszystkie składniki. Danie podajemy posypane sezamem.
Wykwintne dania z kaszą i mięsem w roli głównej
Teraz nadszedł czas na wykwintne dania z kaszą w roli głównej. Klasycznie rozpoczniemy od potraw z mięsem oraz innymi wspaniałymi dodatkami. Te nie zawsze oczywiste propozycje z pewnością podbiją kubki smakowe każdego z nas!
Pierogi z mięsem i kaszą
Pierogi kojarzą wam się z babcinym obiadem? Nadszedł czas na przygotowanie własnej wersji tej wspaniałej potrawy. Zaczynamy oczywiście od ciasta. Tutaj większość z nas z pewnością ma swój własny przepis, dzięki któremu pierogi wychodzą wręcz idealne. Skupimy się zatem na farszu. Zaczynamy od ugotowania karkówki pokrojonej na mniejsze kawałki w wodzie z dodatkiem dużej ilości vegety oraz innych ulubionych przypraw. Po upływie ok. 45 min odstawiamy mięso do wystygnięcia (nie wylewajmy jednak wody – może się nam jeszcze przydać). Gdy karkówka będzie już zimna, możemy ją zmielić. W międzyczasie gotujemy kaszę. Po przygotowaniu składników bazowych wystarczy je ze sobą połączyć i dodać do nich cebulkę podsmażoną na dużej ilości oleju. Jeśli nasz farsz jest zbyt suchy, możemy podlać go wodą, w której gotowaliśmy mięso. Całość doprawiamy do smaku i możemy rozpocząć lepienie pierogów! Danie podajemy oczywiście ze skwarkami!
Cukinia faszerowana kaszą i mięsem
Cukinia to bardzo smaczne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj skupimy się na tym, jak ją nafaszerować kaszą. Zaczynamy od obrania cukinii i przekrojenia jej wzdłużnie. Miąższ należy wydrążyć, a całe warzywo dobrze nasolić oraz skropić olejem rzepakowym. W międzyczasie podsmażamy na patelni mięso mielone wraz z cebulą oraz czosnkiem. Gdy produkty się zeszklą, dodajemy szklankę ugotowanej kaszy, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku. Farsz wykładamy na wcześniej przygotowane cukinie i posypujemy danie serem żółtym. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min i gotowe!
Wykwintne dania z kaszą dla wegetarian
Kasza to także wspaniała propozycja dla wegetarian. Posiada bowiem wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Propozycji na dania z tym składnikiem w roli głównej jest mnóstwo, jednak my przedstawimy dwa, które uważamy za najciekawsze.
Pomidory faszerowane kaszą
Skoro faszerowaliśmy już cukinię, nadszedł czas na pomidory. Tym razem obejdzie się jednak bez mięsa. Zaczynamy zatem od wybrania warzyw – powinny być one duże i twarde. Od pomidorów należy odkroić wierzch, a miąższ usunąć dedykowaną do tego łyżką. Tak wydrążone warzywa solimy i odstawiamy na bok. Teraz zaczynamy przygotowanie farszu. Gotujemy oczywiście kaszę. Na patelni podsmażamy natomiast cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy te będą już zeszklone, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy przyprawy i całość chwilę dusimy. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę. Gdy składniki ładnie się połączą, możemy zacząć faszerować pomidory. Na koniec posypujemy je serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut!
Kasza z podsmażonym jarmużem
Na koniec zostawiliśmy wykwintne, a przy okazji niezwykle zdrowe danie, bazujące na kaszy oraz jarmużu. Rozpoczynamy klasycznie, a więc gotujemy nasze ziarna. Następnie przystępujemy do przygotowania jarmużu, z którego należy wyciąć gałązki, a liście dokładnie posiekać. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, a następnie jarmuż. Po ok. 5 min całość zalewamy wodą i dusimy ok. 30 min do momentu, aż liście staną się miękkie. Na drugiej patelni podsmażamy natomiast cebulę, dodajemy ugotowaną kaszę oraz miękki już jarmuż. Całość mieszamy, przyprawiamy oraz posypujemy żurawiną i skórką pomarańczy. Danie podajemy solo lub jako dodatek do innych warzyw.
Mamy nadzieję, że spodobały się wam nasze przepisy. Życzymy smacznego!
Autor:
Amanda Krzywda
Pisząc, odkrywam coraz więcej swoich pasji oraz interesujących mnie tematów, które chciałabym poznać bliżej. Codziennie dążę do tego, aby być lepszą wersją samej siebie — stanie w miejscu nigdy nie przyniesie upragnionych rezultatów!